Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by sany ADALAH alger » 15 Oct 2010, 10:04

salam to all.

saya ingin merasai pengalaman mengagau/menggoca/menimba ikan : cara penangkapan ikan ala tradisional di sawah bendang yang dikeringkan airnya.
sape sape yang tahu menahu adenye event diharap roger roger kat saya.
thanks in advance.
CARPE DIEM!

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by Hangar 18 » 15 Oct 2010, 17:16

aku pun nak gi berkubang gak jika ada event.
kalo dpt info, aku nak pi gak sany.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by sany ADALAH alger » 18 Oct 2010, 09:34

fendi,

dapat info yang homestay hj dorani, sekinchan buat buat gak.
tapi yang nie small scale. tali air jek.
yang nie kena bayar.
CARPE DIEM!

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by che'gu » 18 Oct 2010, 21:08

eh pendi, kat belakang rumoh mu dulu tak dok baruh ker? Dok kang dok penoh zaman muda dulu2....hehehe...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by Hangar 18 » 19 Oct 2010, 08:48

itu semestinya che'gu, masa kecik2 sbb tu mata pencarian mak ayah aku gop. masalahnya di kg aku tak dok org wat padi doh lening.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 19 Oct 2010, 09:01

Sedihnya..... tapi ari tu kami kat Endau Rompin sempat gak buat cam tu... he he he Kelah lagi tu.

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by che'gu » 20 Oct 2010, 00:35

pendi: ooo camtu rupernye....tranung susoh doh nok jupper sawoh leni....huhuhu....

abg kamal: wah...bleh wat sate kelah kalu camtu. hehehe...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 20 Oct 2010, 08:33

Cikgu: Nanti terlampau banyak menu satay kat kedai aku. Satay Rusa, Kerbau, Kambing, Ayam, Lembu, Hati dan Perut.... satay kelah. Kelah tu goreng cam tu je dah sedap.
Tapi masa aku kecik kecik memang kerja mengagau ikan aje la.
Kalau balik kampong kejap je dah ilang masuk parit tangkap ikan pelaga (Orang Jawa pangil Jiblon). Pernah sekali tu gagau masuk lubuk pegang kepala dia rasa rasa tak ada ingsang, sah ulau. Kena pegang kepala dia kuat kuat sebab kalau lepas nanti dia patuk kita. tarik keluar campak atas tebing ha..... seriau gak masa tu dua tiga ari tak masuk parit.
Dulu masa kami tingal di Kampong Abdullah Hukum sekarang tah ada lagi ke idak kampong tu kat tebing sungai kelang area Seputih tu. Tahun 70 an tebing sungai kelang penuh dengan pokok pisang. Kalau musim ujan kami (Aku dengan abang aku yang sekarang jadi Timbalan Ketua Polis Kuching tu) buat rakit batang pisang sambail mengagau udang kat sungai tu. Dulu sungai tu banyak ikan Putih dan Tilapia.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by sany ADALAH alger » 20 Oct 2010, 09:26

aloo nie cite pasal gagau ikan bukan pasai kg abdullah hukum laaa :mrgreen:
CARPE DIEM!

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by che'gu » 20 Oct 2010, 21:55

alamak....bro Sany marah la....cabooottt.....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 22 Oct 2010, 15:43

Sekarang musim panas terik. Banting dah 2 minggu tak ujan.
Tadi ada member dari Balai Polis Banting call nak mengagau ikan kat paya Belakang Genting Sanyen. Sebelah Airport KLIA. Sepit Biru pun banyak kat sini tapi nak masuk kena 4X4 dari Bandar Seri Ehsan or aku masuk ikut Sungai Kelambu dari belakang Kebun aku.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by sany ADALAH alger » 26 Oct 2010, 11:13

paya tue saya prasan. tak tau lak ade sepitbiru.

ari tue kat lanchang ade event gagau. melopaihhhh
CARPE DIEM!

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 26 Oct 2010, 11:35

Laporan Mangagau Ahad Lepas.
Pegi dengan satu team dari Balai Polis Banting.
Masuk ikut Sungai Kelambu dengan 2 buah lori siap bawa genset dan 4 pam air diesel.
Hasil kurang memberang sebab air pasang beso dan kami cuma dapat masuk sikit, buat benteng dan pam air. Sepit biru pun tak banyak tapi dapat 2 ekor ulau sawa, memang cadang nak repit dengan OC sekali nanti.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by biNGai » 26 Oct 2010, 21:00

Abg Wahap Abg Hj Julai tuh abg kepada abg kamal ke? fuhh hebattt..bole mintak diskaun saman ekor tk bang?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by lastman » 26 Oct 2010, 22:57

dei liverpool fun...ko ade ajak KD skalikan??

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by bEkamBinG » 27 Oct 2010, 15:25

jom ge mancing sambil treking jom.....

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by biNGai » 27 Oct 2010, 15:54

dek..jom mancing sambil naik powil nak? hehehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by lastman » 27 Oct 2010, 23:21

naik powil mane best...kan adek???naik kancil la baru best..

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by bEkamBinG » 28 Oct 2010, 01:59

dek..jom mancing sambil naik powil nak? hehehe
jom ke sg.cerul katenye...terengganu ge cari kelah......

tp pas musim ujan leee...
klu x......ade yg wat kmpg lak kat dlm utan tue..... :D

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by bEkamBinG » 28 Oct 2010, 02:00

naik powil mane best...kan adek???naik kancil la baru best..

heee....hee..he...kancil x dee lepas..... :oops:

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by sany ADALAH alger » 28 Oct 2010, 10:24

dei liverpool fun...ko ade ajak KD skalikan??
depa nak merasa so ajak la skali...
CARPE DIEM!

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by biNGai » 28 Oct 2010, 22:35

orite dek..nanti minggu depan kite cite bawah fly..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by bEkamBinG » 31 Oct 2010, 13:34

orite dek..nanti minggu depan kite cite bawah fly..hehe
pekene kopi panas sambil layan surya dlm utan...bercampur asap paip kau ngai...
jerebukan sikit bwh fly tgkkk...layannnnnn........oww :minum:

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Mengagau/Menggoca/Menimba Ikan

Post by biNGai » 31 Oct 2010, 23:57

hehehe..nanti aku bawak kopi sin sing..fuhhh nikmat dekk
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Post Reply