Bayaran untuk guide....

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Bayaran untuk guide....

Post by pr oli » 21 Nov 2010, 00:17

salam...
persoalan gak ni kan...
camner bayaran guide di buat eh...?...
ikut cert ke?...
pengalaman ke?...
any one....?....
abg2 guide?.....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by poncho » 22 Nov 2010, 20:18

ikut area atau gunung mana DAN jangkamasa (ikut hari).
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by pr oli » 24 Nov 2010, 18:49

[quote="poncho"]ikut area atau gunung mana DAN jangkamasa (ikut hari).[/qu

poncho...
erm..
leh bgtau ke gunung2 kat malaysia ni ngan nilai byaran per hari....?
kalu leh membantu....
hehehehe....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by poncho » 24 Nov 2010, 19:08

heheh. soalan killer nie.
bukan tak bleh jawab tapi sangat subjektif.

soalan nie untuk apa sebenarnya? kajiselidik?
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by pr oli » 24 Nov 2010, 20:09

heheh. soalan killer nie.
bukan tak bleh jawab tapi sangat subjektif.

soalan nie untuk apa sebenarnya? kajiselidik?

camni lah.....
kekadang secara x langsung sy ade wat part time guide....
cume bile ade permintaan dr kwn2 la...
tp xtau nak bg rate camner...
takut termurah..takut termahal lak....
tu yg nak tau camner guide ni di bayar...
kalu rasa x mampu nak guide org...leh pas kat kengkawan...
so leh bgtau org, guide nyer rege camni camtu.....
ok poncho?....
:minum:
- peace no war-
9W2OAT

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 25 Nov 2010, 09:01

Bagus gak cam tu.
Apa kata para guider ni suma duduk semeja then bincang pasai rega
Jadi takde mahai sangat dan tak termurah sampai tercekik orang lain
sebab semua sama sama carik makan dan tulon orang

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by pr oli » 26 Nov 2010, 21:23

Bagus gak cam tu.
Apa kata para guider ni suma duduk semeja then bincang pasai rega
Jadi takde mahai sangat dan tak termurah sampai tercekik orang lain
sebab semua sama sama carik makan dan tulon orang

setuju ngan abg kamal....
maju lah guide utk para pendaki...
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by poncho » 27 Nov 2010, 00:31

dah memang resam; payah nak ajak berkumpul.
bukan sebab berpecah belah, tapi komitmen masing-masing.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by pr oli » 27 Nov 2010, 13:06

dah memang resam; payah nak ajak berkumpul.
bukan sebab berpecah belah, tapi komitmen masing-masing.
tu lah...
kalu bab komitmen masing2...
memang xleh watpe....
tu yg nak tau...
camner bayaran tuk guide ni....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by mizi » 28 Nov 2010, 08:44

dah memang resam; payah nak ajak berkumpul.
bukan sebab berpecah belah, tapi komitmen masing-masing.
tu lah...
kalu bab komitmen masing2...
memang xleh watpe....
tu yg nak tau...
camner bayaran tuk guide ni....
ko ambiklah harga yg berpatutan dengan mengira tahap kesusahan ko nk naik gng tuhh..berapa ramai peserta samaada beginer ke yg dh biasa..tahap bahaya ke tidak gng tuhh..ni suma ats persetujuan ko deal dgn peserta mcmna...klu aku..kadang2 pree ja..kadang2 ikt suka depa nk bg berapa...kadang2 tong2 sama..kadang2 aku bg pree ja kt gardis2..yg jantan kena baya hehehehehe
climb long trail
p11at

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by pr oli » 28 Nov 2010, 20:48

dah memang resam; payah nak ajak berkumpul.
bukan sebab berpecah belah, tapi komitmen masing-masing.
tu lah...
kalu bab komitmen masing2...
memang xleh watpe....
tu yg nak tau...
camner bayaran tuk guide ni....
ko ambiklah harga yg berpatutan dengan mengira tahap kesusahan ko nk naik gng tuhh..berapa ramai peserta samaada beginer ke yg dh biasa..tahap bahaya ke tidak gng tuhh..ni suma ats persetujuan ko deal dgn peserta mcmna...klu aku..kadang2 pree ja..kadang2 ikt suka depa nk bg berapa...kadang2 tong2 sama..kadang2 aku bg pree ja kt gardis2..yg jantan kena baya hehehehehe
mizi..
ko nye jwapan tu cam aku pikirkan....
gadis2 tu yg lebih utama tu...
ahaks....
ok la skit sebyak ade gak jwpn utk aku....
kan cantek persidangan para abg2/akak2 guide leh diadakan...
hehehehe...
skadar mencadang.....
- peace no war-
9W2OAT

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 30 Nov 2010, 09:26

Kalau cam tu, sebab semua susah nak jumpa
ya la sorang ada dan yang sorang lagi tengah bawak pelancong.
Mai suma no telepon abang gaid. Kita bincang pakai SMS jer
Atau kita buat topik dalam pesbook
Gunung ni berapa hari dan upah gaid berapa

Pakej A. Siap makan transpot permit dan gaid
Pakej B. Gaid ajer
Pakej C: Gaid dan Gudis sekali.
Pajej V: Gaid & Snok sekali ha ha ha

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Bayaran untuk guide....

Post by fulltimesinner » 30 Nov 2010, 09:37

Kalau cam tu, sebab semua susah nak jumpa
ya la sorang ada dan yang sorang lagi tengah bawak pelancong.
Mai suma no telepon abang gaid. Kita bincang pakai SMS jer
Atau kita buat topik dalam pesbook
Gunung ni berapa hari dan upah gaid berapa

Pakej A. Siap makan transpot permit dan gaid
Pakej B. Gaid ajer
Pakej C: Gaid dan Gudis sekali.
Pajej V: Gaid & Snok sekali ha ha ha
hahaha facebook tu ... :D
just a small time adventurer :D

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Bayaran untuk guide....

Post by pr oli » 30 Nov 2010, 18:17

Kalau cam tu, sebab semua susah nak jumpa
ya la sorang ada dan yang sorang lagi tengah bawak pelancong.
Mai suma no telepon abang gaid. Kita bincang pakai SMS jer
Atau kita buat topik dalam pesbook
Gunung ni berapa hari dan upah gaid berapa

Pakej A. Siap makan transpot permit dan gaid
Pakej B. Gaid ajer
Pakej C: Gaid dan Gudis sekali.
Pajej V: Gaid & Snok sekali ha ha ha

skype pun leh gak....
leh tgk muke kan....
hikhikhik...
- peace no war-
9W2OAT

Post Reply