Penganjur, Ketua XPDC n Guide Anda boleh di Dakwa!!!!!!!!

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Penganjur, Ketua XPDC n Guide Anda boleh di Dakwa!!!!!!!!

Post by pendaki_labuan » 16 May 2006, 21:03

Salam sejahtera buat semua warga GO :idea:
Sebenarnya tajuk yang saya postkan adalah antara perkara penting yang perlu kita renungkan bersama, disamping keghairahan kita mendaki gunung untuk matlamat masing2.
Buat penganjur XPDC, ketua XPDC n Guide adalah menjadi tanggung jawap anda untuk memastikan keselamatan peserta yang menyertai XPDC/program anda. Kerana apabila RM$$$$ telah bertukar tangan maka kita yang menerima RM$$$ tersebut bertanggung jawap terhadap keselamatan ahli XPDC/program anda.
Jangan pikir yang kita dapat melepaskan diri dari bertangungjawap apabila peserta/ahli telah menandatangani Surat Pelepasan (sign mati, itupun kalau dibuat) kerana tidak ada mana2 undang2 di dunia yang melepaskan kita dari bertanggung jawab(Law Of Tort) keatas kemalangan yang berlaku pada peserta kita. Kita tidak dapat menyalahkan Cuaca ataupun peserta kerana sebagai penganjur, ketua n guide xpdc kita adalah pihak yang menganjur, memberi arahan dan memberi taklimat(makanisma kemalangan).
Dalam proses pembangunan Malaysia, semakin ramai memahami undang2 dan hak mereka dan perkara saman-menyaman ini akan terjadi (mintak2 lambat lagi le :) )
Apabila orang hendak menyaman menuntut gantirugi. ketika itu kita hendaklah membuktikan yang diri kita bertauliah sebagai ketua atau guide, apakah Kita ada cara kerja yang teratur dari segi perangcangan dan pelaksaksanaan secara ringkasnya S.O.P (Standard Operating Procedure). jadi masa 2 jangan lah plak kita nak salahkan org lambat keluarkan permit ke! bayaran murah ke! kerana disitu akan nampak yang S.O.P kita dah tak betul.
Saya ingin meminta maaf pada mereka yang terasa tersinggung kerana posting ni tapi ini adalah KENYATAAN HIDUP kita yang hidup di dunia yang ada undang2 perkara ini AKAN terjadi satu hari nanti :)
Hanya sebagai satu ingatan untuk kawan2 menyediakan diri untuk perkara tersebut sebelum terlambat!!!!!!!!!!
:wink:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 17 May 2006, 21:36

Setuju dengan apa yang diperkatakan oleh Pendaki Labuan!!

Dan lebih tepat lagi pihak yang ingin mendakwa terlebih dahulu perlu membuktikan kegagalan pihak penganjur dalam melaksanakan dan memastikan keselamatan XPDC terlebih dahulu sebelum menyaman.

Menandatangani surat pelepasan tanggungjawab(spt yg diterangkan diatas) sememangnya bukan alasan yg membolehkan kita sebagai penganjur lepas dari tanggungjawab.

Tetapi kalau saudara Pendaki Labuan perasan... xtvt sebegini sebenarnya memang berisiko sehinggakan ada pihak insuran yang enggan menerimanya sebagai tanggungan risiko mereka..

Apabila peserta sendiri menyedari bahawa xtvt yg disertainya adalah berisiko maka dia pun tidak lah boleh sewenang2 mendakwa mana2 pihak jika terbukti kecederaan yang berlaku adalah akibat kecuaian dan salah lakunya sendiri (tidak ikut arahan, perintah xpdc).

Bukan senang nak dakwa orang bang oii!! Dia sekurang2 nya kena membuktikan pelbagai perkara terlebih dahulu sebelum menuduh seseorang itu cuai!!

Malahan PENDAKWA juga akan menghadapi tuduhan MENFITNAH / HASUTAN jika terbukti dakwaan nya tidak benar!!

Berkenaan GUIDE pula sila rujuk kebenaran permit memasuki hutan simpan oleh Jabatan Perhutanan yang menyatakan..
"anda boleh mendapatkan khidmat juru pandu dari penduduk setempat, orang asli, Persatuan Rekreasi dan lain-lain pihak yang tahu akan laluan tersebut"

"keselamatan pendaki adalah dibawah tanggungjawab anda sendiri"
he he he... amacam?? Jabatan Hutan pun boleh kena dakwa jugak ker kerana tidak menilai kawasan tersebut selamat atau tidak sebelum kebenaran mendaki diberikan??? :lol:


Jadi saya harap PL clearkan sikit maksud guide kat atas tue!!! takkan orang kampung, orang asli kena ada lesen??

Setahu saya Persatuan Mendaki punya guide pun takda lesen.... he he he

correct me if i'm wrong... Sebab sy jadi guide sejak 1997 (persendirian, persatuan mendaki) ... tak pernah org mintak lesen... baik Jab Hutan, Polis.... suma sama je :)

Setahu saya mmg "benda" nie dah ada dalam Peraturan Jurupandu Alam Semulajadi tak sliap saya.... tapi sesama Jab Kerajaan pun depa tak pasti... so paham2 ajela..

Selagi Jab Hutan, Kementerian Peancongan, Jab Perhililitan, Polis, Bomba dll yg perlu tidak duduk semeja dan mengguna pakai satu peraturan yang tepat dan Bernas.... maka jgn la kita membuat kesimpulan dan andaian lebih awal!!!! Seba depa pun dok bertelagah sesama sendiri lagi he he

muzs
sos

**sekadar pendapat
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

jimi
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 18 Feb 2006, 12:39
Contact:

Post by jimi » 18 May 2006, 00:32

payah nak jawab...
yg mendaki biasernyer..tau risiko..masalah pada yg tak mendaki.....

maksud aku..famili pendaki tuh sendri...yg pendaki dah tentu bole terima dengan hati yg tenang kalo dia betul2x pendaki yg berdedikasi bile timpa kecelakaan..tapi maslah pada famili pendaki yg selau salah anggap dan ikut emosi biler sasuatu kecelakaan berlaku pada si pendaki....

jalan mudah masuk court...dah buat masalah lagi plak....

nak ckp banyak pon tak guna...pasal setiap manusia akan cari kesilapan org lain....akan cari jln smp dia berjaya...walaupon x tau mana yg betul mana yg salah...bukan ramai yg betul2x baik hati n terima perkara yg berlaku adalah takdir...
lagi 2 bulan..kejap jerk...

desperategaid
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 15 Dec 2005, 16:41

Post by desperategaid » 22 May 2006, 00:21

ni amende ni...
pandai2 pilih penganjur,guide ke group ke...
tak nak cedera atau mati jgn naik gunung masuk hutan. :lol:

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 22 May 2006, 11:04

Sejahtera buat warga GO :idea:
Buat saudara desperategaid.
Tajuk yang saya postkan nie mungkin tak releven pada saudara yang tidak memahami implikasi perundangan kerana ia agak berat untuk dipikirkan oleh pengiat2 rekreasi biasa 8)

Pada mereka yang menjadikan aktiviti rekreasi/mendaki gunung sebagai sumber pendapatan perkara nie adalah kenyataan yang perlu kita hadapi, mintak2 lah bukan dalam masa terdekat. ????? :)

buat saudara adisos2002
Tetapi kalau saudara Pendaki Labuan perasan... xtvt sebegini sebenarnya memang berisiko sehinggakan ada pihak insuran yang enggan menerimanya sebagai tanggungan risiko mereka..
Kenapa pihak insuran dimalaysia tidak mahu menerima tanggungan risiko tetapi ia di terima di negara barat.Kenapa??????

Pihak insuran tidak mahu menanggung risiko di malaysia kerana tidak ada Pertubuhan yang mengeluarkan sijil (yg di akui oleh pihak insuran)kepada pengiat yang mengatakan bahawa pengiat tersebut telah diberi latihan seta mempunyai ilmu dan berkemampuan untuk menguruskan risiko yang akan dilalui oleh individu2 yang mengikuti lasak tersebut.

Jadi pihak insuran tidak berani untuk menginsurankan aktiviti lasak ini. apa yang menyedihkan saya selama ini TIDAK ada satu pertubuhan rekreasi yang mahu memperjuangkan isu pengsijilan/mengtauliahkan jurulatih atau pengiat rekreasi.

Ape yang berlaku sekarang ialah syarikat berkaitan rekreasi akan mengunakan sijil dari luar negara untuk menunjukan yang mereka bergabung ataupun ditauliahkan oleh organisasi luar negera.
correct me if i'm wrong... Sebab sy jadi guide sejak 1997 (persendirian, persatuan mendaki) ... tak pernah org mintak lesen... baik Jab Hutan, Polis.... suma sama je
kawan2 dan org biasa tidak akan meminta lesen saudara tetapi ini akan berlaku apabila kita berada di kandang org salah dan soalan pertama dari peguam ialah adakah kita mempunyai lesen atau pun sijil untuk menjadi guide atau jurulatih :)

Saya bersetuju dgn saudara JIMI
maksud aku..famili pendaki tuh sendri...yg pendaki dah tentu bole terima dengan hati yg tenang kalo dia betul2x pendaki yg berdedikasi bile timpa kecelakaan..tapi maslah pada famili pendaki yg selau salah anggap dan ikut emosi biler sasuatu kecelakaan berlaku pada si pendaki..
Kerana Ibubapa,Isteri, anak2 n keluarga akan merasai kehilangan kita n tempat mereka bergantung (nafkah)

Cuba kita pikir2kan apakah jawapan pada soalan2 yang akan ditanyakan oleh peguam yang mahu menunjukkan yang kita tidak kompeten utk melakukan aktiviti tersebut (Ketua)
1. Sejak bila anda menjadi ketua XPDC dan bila anda mendapat sijil sebagai pemimpin rekreasi.
2. Apakah cara gerak kerja anda pada setiap XPDC ?
3. Adakah itu S.O.P anda dan boleh tak saya dapatkan satu salinan ?
4. Apakah yang anda lakukan apabila kemalangan telah menimpa pada mangsa?
5.Apakah saudara mempunyai sijil pertolongan cemas?
6. JIka ada (peguam hendak melihat sijil untuk memastikan tarikh luput siji) jika tiada, soalan dia akan berbunyi lebih kurang begini "Mcm mana saudara tahu bantuan pertolongan cemas yg saudara berikan pada mangsa betul sedangkan saudara tidak pernah mengikuti sebarang kursus pertolongan cemas?
ada lagi soalan2 yang akan timbul untuk membutikan yang kita cuai untuk melaksanakan tugas!!!!!

Sediakanlah diri kita sebelum perkara ini terjadi pada batang hidung sendiri. Sebab apabila ia kene pada diri kita tidak ada pihak lain yang boleh kita salahkan selain dari diri kita. Kerana ia hanya seperti "Si Luncai dengan labunya"

Pada mereka yang merasakan perkara ini tidak releven saya cadangkan supaya anda angaplah ia sebagai cerita karut je :D
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 22 May 2006, 20:06

Aku setuju dgn apa yang dikatakan oleh pendaki labuan...
sbb tu kita bior lah at least mintak permit dan amik insurans daripada tak buat apa-apa langsung...
habis busuk pun report polis je lah....
walaupun benda2 nie tak menjamin kita terlepas daripada apa-apa tuduhan, tetapi sekurang-kurang kita ada usaha untuk melibatkan pihak-pihak yang berwajib...

muz
sori lah kalau cadangan aku nie SOS dah buat...
ko hantor bebudak ko yang selalu jadik guide kursus Nature Tourist Guide anjuran Kementerian Pelancongan...
at least kalau ada sijil TG nie kira layak la utk jadik guide...

so far yang aku tau dlm GO nie yang ada lesen nie rob dan ayin carlos je...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 23 May 2006, 14:39

Ada bebarapa Akta boleh dirujuk
1.
Akta 226 AKTA TAMAN NEGARA 1980
Per:11.(1) (h)
Kawalan terhadap orang orang perseorangan yang memasuki kawasan Taman Negara.

2.Akta A571 AKTA TAMAN NEGARA (PINDAAN) AKTA 1983.

3. AKTA PERHUTANAN NEGARA 1993

Maknanya semua aktiviti dalam hutan yang diluar Taman Negara perlu mendapatkan permit dari Jabatan Hutan Semenanjung Malaysia.

Jika ada sesiapa cedra atau terkorban ketika aktiviti mendaki gunung atau sebagainya beberapa Akta lain akan digunakan

Sila baca akta akta ni dulu. Aku tak dapat nak huraikan sekarang sebab ada bicara beberapa hari nihh kat Mahkamah.

Bett: Aku dalam proses nak ambik lesen nihh.

Lanun Tua.

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 23 May 2006, 18:22

Encik Lanun Tua

nak tanya itu Nature TRail Guide kena pergi apply dekat mana?

ada website apa2?

TQ
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 24 May 2006, 08:50

CS_Goh
Try sini pegi.
http://markas.bintang3.net/viewtopic.php?t=906
Tapi maklumat yang saya dapat dari Kementerian kursus nie akan dibuat Julai or Ogos nie.

Lanun Tua.

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 24 May 2006, 09:16

CS_Goh
Try sini pegi.
http://markas.bintang3.net/viewtopic.php?t=906
Tapi maklumat yang saya dapat dari Kementerian kursus nie akan dibuat Julai or Ogos nie.

Lanun Tua.
TQ....
tak tau susah kah....:P
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 24 May 2006, 17:32

kawan2 dan org biasa tidak akan meminta lesen saudara tetapi ini akan berlaku apabila kita berada di kandang org salah dan soalan pertama dari peguam ialah adakah kita mempunyai lesen atau pun sijil untuk menjadi guide atau jurulatih :)

Ini saya punya 2sen. Bukan menyanggah sapa2 yer. Idea sy jer..

Tiada apa2 peruntukan di dalam apa2 perundangan Malaysia yang mewajibkan mana2 pihak mempunyai lesen untuk menganjurkan aktiviti berbentuk rekreasi camping/hiking. Keperluan lesen untuk berhimpun - ada; keperluan lesen utk masuk hutan simpan - ada; keperluan lesen utk anjur rekreasi - tak jumpa lagi. Kalau tuan2 tahu kewujudan lesen seumpama ini, minta tolong panjangklan pada saya. Kesimpulan saya.. kita tidak perlu ada sijil atau lesen utk apa2 yg tidak termaktub dalam apa2 peruntukan undang2.

Cuba kita pikir2kan apakah jawapan pada soalan2 yang akan ditanyakan oleh peguam yang mahu menunjukkan yang kita tidak kompeten utk melakukan aktiviti tersebut (Ketua)
1. Sejak bila anda menjadi ketua XPDC dan bila anda mendapat sijil sebagai pemimpin rekreasi.
2. Apakah cara gerak kerja anda pada setiap XPDC ?
3. Adakah itu S.O.P anda dan boleh tak saya dapatkan satu salinan ?
4. Apakah yang anda lakukan apabila kemalangan telah menimpa pada mangsa?
5.Apakah saudara mempunyai sijil pertolongan cemas?
6. JIka ada (peguam hendak melihat sijil untuk memastikan tarikh luput siji) jika tiada, soalan dia akan berbunyi lebih kurang begini "Mcm mana saudara tahu bantuan pertolongan cemas yg saudara berikan pada mangsa betul sedangkan saudara tidak pernah mengikuti sebarang kursus pertolongan cemas?
Contoh jawapan.. Bukan jwpn sy pun. Contoh jer..
1. Sejak 15 tahun yg lepas. Tiada sijil kerana tiada peruntukan yang memerlukan sedemikian. Namun begitu, kerana sy telah melakukan aktvt ini selama lebih 10 tahun, maka mahkamah harus terima kenyataan saya sebagai kenyataan pakar (dalam ertikata "PAKAR" mengikut tafsiran undang2).
2. & 3. (soalan ni sama, menjurus kpd S.O.P.) Tiada S.O.P. kerana tiada keperluan undang2. Namun begitu, saya telah mengambil semua tindakan bagi mencegah sebarang kemalangan dengan memberi taklimat kepada peserta sebelum xpdc serta menerangkan risiko2 menyertai aktvt ini. (Kalau ketua terangkan risiko yg boleh berlaku.. boleh selamat banyak lar dalam mahkamah)
4. Mengambil tindakan rawatan kecemasan. Immobilise mangsa dan meminta bantuan perubatan. (Call & patah balik inform check point, cari tmpt ada line utk call dll..)
5. Ada.
6. Sijil tiada tarikh luput. (Jika tiada sijil = jawapannya "Saya membantu dgn 'Niat Suci Hati' bagi menyelamatkan mangsa."


Apa yg dibangkitkan oleh P.L abuan bukan merapu, kerana dlm keadaan skang maybe leh jadi mcm2.. Baguslar kalau kita "dibuka minda" mengenai perkara2 mcm ni. Kita berdoalah agar perkara2 sebegini dijauhkan dan tidak menimpa kita semua. Amin..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 24 May 2006, 18:21

:)
1. Sejak bila anda menjadi ketua XPDC dan bila anda mendapat sijil sebagai pemimpin rekreasi.
2. Apakah cara gerak kerja anda pada setiap XPDC ?
3. Adakah itu S.O.P anda dan boleh tak saya dapatkan satu salinan ?
4. Apakah yang anda lakukan apabila kemalangan telah menimpa pada mangsa?
5.Apakah saudara mempunyai sijil pertolongan cemas?
6. JIka ada (peguam hendak melihat sijil untuk memastikan tarikh luput siji)
Terima kasih semua yang sudi berkongsi dengan saya dan tuan punya topik... Pendaki Labuan (PL)

Ok apa yg disebut PL diatas tue bab

no 1
tue mungkin berbeza mengikut definasi masing2... sy takda sijil pun... cuma saya mengajar bagi Kursus Penggerak Rekreasi... maknanya saya tak dapat la sijil peserta :lol: ..
Dapat duit mengajar je!!

no 2 & 3
Gerak Kerja/ SOP (standard operation procedure)/ WI (Work Instruction) nie Mungkin berbeza diantara kita.. sy ada SOP sendiri.. tapi memang tak ada dalam peruntukan undang2 setahu saya la..

no 4
Nak citer kat sini panjang sangat... siap boleh bukak persatuan bulan sabit merah... :arrow:

no 5
saya dan anak buah ada.. he he he tarikh keluar sijil ada la saya nampak tak la pulak jumpa tarikh expired... kelakar juga PL :lol:

no 6
jawapan sama dgn frost ice..

Sijil Guide adalah untuk jurupandu ARAH... (tunjuk jalan, menerangkan alam setempat) takkan pokok tumbang dan angin ribut GUIDE kena saman?? bior betul PL...

Sijil Jurulatih mengesahkan kelayakan yang dimiliki dan membolehkannya mengajar kesilapan dalam menurunkan ilmu boleh menhyebabkan LESEN jurulatihnya ditarik... (tak silap saya la)...

Kepada PL, saranan saudara tentang bbrp perkara tersebut bagus... dan lebih baik ianya terdahulu membezakan diantara perkara yg benar2 ada dlm peraturan... atau sebaliknya..

Alhamdullillah ada GO untuk kita bertukar pandangan.. mmg ada golongan yg sedikit skeptikal dgn aktiviti rekreasi yg sedang berlansung rancak diseluruh negara masa kini..

Tapi bukan sekadar disitu sahaja yg perlu diperhatikan... bukan hanya kerana PENGANJURAN sebegini semakin mendapat tempat, semakin mendapat menguntungkan... maka kita pun menakutkan mereka dgn pkr2 yg kita sendiri tidak pasti!! dan tak puas hati!! :wink:

Tiada Pihak yang sememangnya lepas dari tanggungjawabnya, tapi tidak semudah meletak kesalahan pada suatu pihak... PL mungkin sendiri sedar berapa byk kumpulan, pendaki perseorangan yg sesat / hilang di Malaysia pada tahun ini dan tahun lepas...

Tapi satu pun tidak ada yg kita dengar disaman... kita sedar byk pihak menganjurkan xtvt rekreasi... dan ada yg melibatkan kematian... siapa yg kena saman setakat ini..??

Suatu perkara sebaiknya didahului dengan FAKTA sebelum disudahi dengar kisah gerun dari mulut2 kawan yg kita tak pasti..

Andaian bukan semestinya tepat... tekaan bukan semestinya mengena FAKTA suatu yang tak dapat dipertikai!! :roll:

muzs
sos
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 24 May 2006, 18:32

....Jika ada sesiapa cedera atau terkorban ketika aktiviti mendaki gunung atau sebagainya beberapa Akta lain akan digunakan
Sedara Lanun Tua,
Akta apa tu? Ada specific act ker utk "cedera & terkorban" dlm aktvt mcm ni, or cuma guna P.C. jer?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 24 May 2006, 21:24

:) salam sejahtera warga GO
Alhamdulillah topik saya mendapat perhatian otai2, hard core rekreasi dan yang sewaktu dengannya. :idea:

Mungkin ada yang beranggapan mempunyai lesen/sijil tidak penting, tetapi dalam hidup kita seharian pun memerlukan lesen untuk membuat aktiviti harian :) contoh paling baik: memandu kereta, motor atau sebarang kenderaan bermotor. anda memerlukan lesen yang sah (kalau lesen mati dah tentu kene saman :) ) cuba saya beri dua senario kejadian: (1)mamat nie dah 20 tahun bawa keta tak de lesen n terlbat dalam satu kemalangan yang melibatkan kehilangan nyawa seorang pejalan kaki. apakah dia akan cakap kat mahkamah yang dia dah 20 tahun memandu dan mempunyai pengalaman yang lama n tak perlu lesen?. (2) mamat no dua nie plak baru dapat lesen setahun dan terlibat dalam kemalangan keenderaan yang menyebabkan kematian pejalan kaki juga.
apa akan jadi pada mamat pertama n kedua dimahkamah? anda ada jawapannya :)
Untuk maklumat kawan2 memang ada sijil yang mempunyai tarikh ( biar saya terangkan pada mereka yang tak terang pasal sijil yang ada tarikh luput ) Sijil pendaftaran perniagaan, sijil pendaftaran keenderaan (road tax)sijil kontraktor PKK dan ada yang saya rasa penting buat diri saya ialah Sijil Pengenalan Pertolongan Cemas Dan Resusitasi Kardio-Pulmonari,yang di keluarkan oleh bulan sabit merah Malaysia kerana ia mempunyai tempuh 2 tahun saje :cry: pasal saya kene barui sijil tersebut setiap dua tahun (kene duduk Refresher Course n ujian semula)mengambil kursus nie kene bayar tetapi sekurang2nya kite dapat ilmu n kemahiran untuk memberi pertolongan cemas mengikut protokol. bukan hentam kromo n buat benda yang salah.

Ape yang saya tahu (betulkan jika saya salah) Kementerian Pelancongan dengan kerjasama Perlihitan ada mengeluarkan sijil /lesen untuk mereka yang ingn menjadi Nature Guide. Di dikenali sebagai Green Card dikalangan dunia pelancongan dan anda perlu mengikuti Kursus Pemandu Pelancong Alam Semulajadi Setempat Tahap 2 (lesen ini terhad untuk kawasan ia dikeluarkan: contoh kalau ujian dibuat di pahang anda hanya boleh jadi Guide untuk negeri pahang je.
Jika anda berminat untuk menjadi Guide saentero malaysia anda perlu mengambil kursus tahap 3 untuk mendapatkan Blue Card.

Pada yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun tue, berapa kali anda berhadapan dengan petir memanah di tempat anda berkhemah? Jadi bagaimana hendak mengelakkan diri dari dipanah petir hanya dapat kita belajar dari membaca dan membuat rujukan. Dan jika anda menjadi ketua XPDC semasa petir sedang berlaku ditapak perkhemahan anda dipuncak gunung, Apakah arahan dan tindakan yang akan anda berikansebelum petir berlaku? kta tunggu dalam khemah tunggu je :) kalau kene 2 kira nasib la.... qada n qadar!!!!!!!!!!!

saya tau yang tidak ada peruntukan dalam undang2 di malaysia untuk kita buat SOP tetapi mengapa semua jabatan kerajaan baik penguatkuasaan n lain2 ada SOP ?ini hanya sebagai persiapan apabila kene berdepan dengan tindakan mahkamah. Bagaimana kita buat SOP itu hak kita tetapi jika kita tidak dapat menunjukkan SOP kita di mahkamah sudah pasti MASAK....
sebenarnya SOP nie mcm check list yang dibuat masa kita gi camping supaya tidak tertinggal barang atau terlupa ape2. SOP plak utuk memastikan kita membuat semua yang perlu kita buat dari persiapan peralatan jadual program , taklimat peserta DLL

Semasa saya bertugas sebagai Pengurus Rekreasi di sebuah resort 4 bintang di PD, saya telah ditugaskan untuk mengemas kini SOP jabatan saya :P
Kenapa kita tidak buat benda nie?? walaupun bergerak secara kecil kita patut buat perkara yang boleh menyelamatkan diri kita.

Sebenarnya, saya pedulik aper!!!! :wink: benda yang anda semua buat.... betul ke? salah ke? benda nie bukan masaalah saya tetapi ianya hanya sebagai satu renungan/peringatan untuk kawan yang saya kasihi supaya menyiapkan diri dan mengadakan ape yang perlu ade pada diri kita sebab kita boleh berloyar buruk dan memberi berbagai2 pendapat(betul ke tidak) yang kita rasa betul setakat pemikiran waras/pandai kita tetapi betul ke tidak perkara ini hanya akan terbukti apabila ia telah terjadi pada diri Sendiri jawap laaaaaa... :D :D

frostice
antara undang2 yang dimaksudkan oleh Lt.Cmdr. Kamal Ariffin ialah
"Law Of TORT" dan dalam kamus Dewan maksud TORT ialah (undang-undang) kesalahan kerana cuai menjalankan kewajipan dan orang yang membuat kesalahan itu boleh di dakwa untuk membayar ganti rugi.

"good samaritan" atau untuk menolong dengan "niat suci hati" hanya dapat digunapakai jika kita ada sijil pertolongan cemas atau pernah mengikuti kursus seumpamanya??? kerana untuk menolong orang anda pertu tau ape yang anda buat!!!

Sekian buat renungan kita bersama ,sepuloh jari disusun memohon maaf jika perkataan n kata2 ada menyinggong perasaan anda dan ego anda " INGAT SEBELUM KENE, JANGAN DAH TERKENE BARU BERINGAT"
Pendaki Labuan.
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 25 May 2006, 17:40

Mungkin ada yang beranggapan mempunyai lesen/sijil tidak penting, tetapi dalam hidup kita seharian pun memerlukan lesen untuk membuat aktiviti harian :) contoh paling baik: memandu kereta, motor atau sebarang kenderaan bermotor. anda memerlukan lesen yang sah (kalau lesen mati dah tentu kene saman :) ) cuba saya beri dua senario kejadian: (1)mamat nie dah 20 tahun bawa keta tak de lesen n terlbat dalam satu kemalangan yang melibatkan kehilangan nyawa seorang pejalan kaki. apakah dia akan cakap kat mahkamah yang dia dah 20 tahun memandu dan mempunyai pengalaman yang lama n tak perlu lesen?. (2) mamat no dua nie plak baru dapat lesen setahun dan terlibat dalam kemalangan keenderaan yang menyebabkan kematian pejalan kaki juga.
apa akan jadi pada mamat pertama n kedua dimahkamah? anda ada jawapannya :)
Kalau tiada lesen dalam perkara2 yg sudah ada peruntukan undang2, memang salah. Contohnya mcm P.Labuan bg tu ler. Utk organise camping, cth spt itu tak sesuai digunakan.. krn takder lagi akta yg kawalselia aktiviti spt ini. Kalau ada minta kongsi sama dgn kita.
Untuk maklumat kawan2 memang ada sijil yang mempunyai tarikh ( biar saya terangkan pada mereka yang tak terang pasal sijil yang ada tarikh luput ) Sijil pendaftaran perniagaan, sijil pendaftaran keenderaan (road tax)sijil kontraktor PKK dan ada yang saya rasa penting buat diri saya ialah Sijil Pengenalan Pertolongan Cemas Dan Resusitasi Kardio-Pulmonari,yang di keluarkan oleh bulan sabit merah Malaysia kerana ia mempunyai tempuh 2 tahun saje :cry: pasal saya kene barui sijil tersebut setiap dua tahun (kene duduk Refresher Course n ujian semula)mengambil kursus nie kene bayar tetapi sekurang2nya kite dapat ilmu n kemahiran untuk memberi pertolongan cemas mengikut protokol. bukan hentam kromo n buat benda yang salah.
Maaf lar bab Sijil CPR dan Pertolongan Cemas nie.. nak komen sikit.. Bulan Sabit Merah adalah satu badan yg bergantung kepada sumbangan utk survivalnya. Tak salah diorang buat mcm tu pasal tiada sumber lain selain sumbangan dan fee utk kursus. Kalau mereka buat sijil yg tempoh dia 10 tahun, saya rasa rugi lar kan. Sy tak kata mereka tak bagus.. Bagus lar.
Ape yang saya tahu (betulkan jika saya salah) Kementerian Pelancongan dengan kerjasama Perlihitan ada mengeluarkan sijil /lesen untuk mereka yang ingn menjadi Nature Guide. Di dikenali sebagai Green Card dikalangan dunia pelancongan dan anda perlu mengikuti Kursus Pemandu Pelancong Alam Semulajadi Setempat Tahap 2 (lesen ini terhad untuk kawasan ia dikeluarkan: contoh kalau ujian dibuat di pahang anda hanya boleh jadi Guide untuk negeri pahang je. Jika anda berminat untuk menjadi Guide saentero malaysia anda perlu mengambil kursus tahap 3 untuk mendapatkan Blue Card.
Bro Musz.. Bro ada maklumat ke pasal ni? Sy tak tau bab nie.. tak penah dengar pun. P.Labuan, wajib ke benda nie?
Pada yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun tue, berapa kali anda berhadapan dengan petir memanah di tempat anda berkhemah?
Bukan tak nak jawab. Tapi kalau jawab nanti takut bunyi nyer mcm riak lak.. :D
Jadi bagaimana hendak mengelakkan diri dari dipanah petir hanya dapat kita belajar dari membaca dan membuat rujukan.
Memang betul.. Org yg ada penglaman kena panah petir biasanya tak sempat turun ilmu P.Labuan :D
Dan jika anda menjadi ketua XPDC semasa petir sedang berlaku ditapak perkhemahan anda dipuncak gunung, Apakah arahan dan tindakan yang akan anda berikansebelum petir berlaku? kta tunggu dalam khemah tunggu je :) kalau kene 2 kira nasib la.... qada n qadar!!!!!!!!!!!
1. Kalau petir, anda di tmpt tinggi.. rendahkan kedudukan badan n turun ke tanah rendah. Ramai yg tau ni kot.
2. Tuhan je yg tau bila petir nak berlaku... :) Manusia tak tahu bang.. Sori lar.. Tak tau nak komen cam ner yg nie :oops: ...

saya tau yang tidak ada peruntukan dalam undang2 di malaysia untuk kita buat SOP tetapi mengapa semua jabatan kerajaan baik penguatkuasaan n lain2 ada SOP? ini hanya sebagai persiapan apabila kene berdepan dengan tindakan mahkamah. Bagaimana kita buat SOP itu hak kita tetapi jika kita tidak dapat menunjukkan SOP kita di mahkamah sudah pasti MASAK....
sebenarnya SOP nie mcm check list yang dibuat masa kita gi camping supaya tidak tertinggal barang atau terlupa ape2. SOP plak utuk memastikan kita membuat semua yang perlu kita buat dari persiapan peralatan jadual program , taklimat peserta DLL

Semasa saya bertugas sebagai Pengurus Rekreasi di sebuah resort 4 bintang di PD, saya telah ditugaskan untuk mengemas kini SOP jabatan saya :P
Kenapa kita tidak buat benda nie?? walaupun bergerak secara kecil kita patut buat perkara yang boleh menyelamatkan diri kita.
Kalau tujuan P.Labuan nak usahakan SOP.. sy sokong.. As a precaution.. No problem punya. Benda baik..
frostice
"good samaritan" atau untuk menolong dengan "niat suci hati" hanya dapat digunapakai jika kita ada sijil pertolongan cemas atau pernah mengikuti kursus seumpamanya??? kerana untuk menolong orang anda pertu tau ape yang anda buat!!!
Saya kurangsetuju lar dgn kenyataan di atas. "Good samaritan" wujud kerana org yg menolong membantu dgn suci hati tanpa kepentingan atau tanggungjawab.. dan mereka ini tidak boleh didakwa atas pertolongan yg mereka beri dgn suci hati bagi membantu. Jika sudah wujud undang2 utk cabar good samaritan, maka org kena langgar tepi jalan pasti akan terbiar jer.. Sy pasti tiada lagi apa2 judicial precedent mengenai cabaran ke atas "Good Samaritan Law" dalam mahkamah setakat ini...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 25 May 2006, 23:05

salam sejahtera :idea:
Buat makluman kawan2 semua Persatuan Bulan sabit merah adalah satu pertubuhan yang Dinamik yang mempunyai ahli dari semua peringkat masyarakat. Mcm aktiviti kita n kalau ade persatuan ia hanya untuk org2 giler mcm kita :)
Sijil yang dikeluarkan oleh PBSM di iktiraf oleh semua malah diseluroh dunia melainkan saudara frostice :D Sijil nie perlu di perbaharui adalah kerana untuk memastikan yang pemegang sijil cpr n pertolongan cemas mahir cara melakukan cpr dan memperolehi maklumat terkini mengenai pertolongan cemas.
Soalan cepumas saya pada anda semua? setiap kali anda pergi xpdc berapa ramai kah ketua/guide yang ada kemahiran cpr(ada sijil) ? dan jika terjadi kemalangan yang memerlukan cpr untuk memulihkan mangsa semasa xpdc, SIAPAKAH yang akan tolong? Ketua, guide, call je bomba untong2 dapat tumpang naik helikopter :D :wink:
:P Masa 2 tidak ada siapa yang boleh disalahkan melainkan diri sendiri kerana tak nak belajar, pasal masa cuti yang ade kene naik/sondol gunung.
memang bukan setiap xpdc kita kene gunakan cpr n pertolongan cemas tetapi kemahiran ini juga mungkin dapat membantu keluaga di rumah rakan kerja, n orang yang kemalangan (kalau nak jadi good samaritan) kalau tak de kemahiran cpr kite tengok n tunggu lah sampai bantuan tiba (itupun kalau sempat nak di tolong)
Ini baru bab CPR belum lagi masuk bab pendarahan teruk :wink: anda tau tak dimaner poin2 yang perlu di tekan n cara memberhentikan pendarahan. Bagaimaner dengan patah! anda tau tak mengenal pasti patah jenis aper dan cara untuk merawat. anda tau tak mangsa jenis aper yang boleh digerakkan n tidak boleh digerakkan melainkan mempunyai alat2 pengusung khas :wink: bagaimaner plak kalau magsa kene patuk ular? Keracunan, Dihaidrasi,athma pheww.... macam2 isu kesihatan yang boleh timbul
Nie tak masuk bab peralatan tak berfunsi/rosak . tak tahu mengendali peralatan dengan betul (ada dikalangan pendaki yang masih tak tahu mengendali dapur gas dengan betul!!!) :wink:
Bagaimana plak dengan ketua silap memberi arahan !!!! adakah kita akan menyalahkan peserta tak tahu mengunakan alat atau engkar arahan! atau menyalahkan cuaca kerana kegagalan kita untuk merangcang terlebih dahulu.

Ok :) setakat nie post saya malam nie :) semoga dapat menghangatkan lagi perbincangan kita dan membuka minda pada yang membaca post nie :wink: :idea:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 26 May 2006, 07:48

Tima kasih pada PL dan frost ice yang masih lagi meneruskan perbincangan nie!!
pendaki_labuan wrote:
Ape yang saya tahu (betulkan jika saya salah) Kementerian Pelancongan dengan kerjasama Perlihitan ada mengeluarkan sijil /lesen untuk mereka yang ingn menjadi Nature Guide. Di dikenali sebagai Green Card dikalangan dunia pelancongan dan anda perlu mengikuti Kursus Pemandu Pelancong Alam Semulajadi Setempat Tahap 2 (lesen ini terhad untuk kawasan ia dikeluarkan: contoh kalau ujian dibuat di pahang anda hanya boleh jadi Guide untuk negeri pahang je. Jika anda berminat untuk menjadi Guide saentero malaysia anda perlu mengambil kursus tahap 3 untuk mendapatkan Blue Card.

Bro Musz.. Bro ada maklumat ke pasal ni? Sy tak tau bab nie.. tak penah dengar pun. P.Labuan, wajib ke benda nie?
Macam yang saya katakan, Kementerian Pelancongan telah pun memperkenalkan Lesen tsbt.... tapi ianya lebih bertujuan untuk kegunaan mereka yang terlibat secara khusus didalam bidang pelancongan.

**konon-kononnya mereka yg memiliki Kad nie sahaja yg boleh bawak masuk hutan.

**konon-konon mereka nie boleh masuk tak payah pakai PERMIT

**konon-konon mereka nie kira terputus la dengan Jabatan Hutan...

**Pelik tapi BENAR bila surat kebenaran mendaki yang dikeluarkan oleh Jabatan Hutan tak sebut pun Jurupandu Berlesen sebagai pilihan guide.... yang tertulis adalah orang kampung, penduduk setempat, orang asli, Persatuan Rekreasi.... (nampak cam ada clash jer antara jabatan perhutanan vs kementerian pelancongan & jabatan perhutanan) :lol:

**Penganjuran kursus nie pun pelik dan kebiasaan hanya melibatkan Kem Pelancongan dan Jab P'hililitan....

**Lesen nie banyak diambil oleh Syarikat Pelancongan/Travel Agency

**Akta yg ada tak jelas (apa kata PL kasi cth :lol: )

To PL sy rasa Frostice bukan mempertikaikan KESAHIHAN dan KETELUSAN PBSM mengeluarkan SIJIL tsbt.. tapi AGENDA disebalik mewajibkan mengHIDUPKAN sijil tersebut... yang mana PL sediri belum menjawab soalan ini..

**Sebnonya sy sendiri pun menyokong keperluan me're new'kan lesen tersebut sebab...walaupun sijil saya takda tulih pun
1. Keperluan me"refreshkan" ingatan keatas ilmu yg diberi agar pemilik sijil masih kompetant melakukan penyelamatan

2. Kemungkinan adanya pengenalan KAEDAH baru penyelamatan atau mungkin terdapat kaedah LAMA yang sudah tidak relevan dengan apa yg ada skrg

3. Untuk membuat BANCIAN berapa ramai penduduk atau MASYRAKAT yg tahu ttg kaedah menyelamat sbg persedian menghadapi BENCANA besar

4. Salah satu cara MENGHIDUPKAN jentera KEWANGAN sesebuah pertubuhan (sudah semestinyakan.. kan.. kan..!!)

Jawapan pada soalan CEPUEMAS PL
Soalan cepumas saya pada anda semua? setiap kali anda pergi xpdc berapa ramai kah ketua/guide yang ada kemahiran cpr(ada sijil) ? dan jika terjadi kemalangan yang memerlukan cpr untuk memulihkan mangsa semasa xpdc,
Soalan nie tak berapa mengena dan menyengat sebab sapa lak rajin nak bawak keluar tunjuk sijil CPR masa bagi taklimat program!!! Bab setakat pengetahuan CPR ramai jugak masyarakat M'sia yg tahu sebab kan pernah tunjuk kat TV pendidikan..

Dan mungkin PL malu nak sebut kat sini..... TAK SALAH BANTU ORANG SAKIT WALAUPUN KITA TAK ADA ILMU... "good samaritan"... :)

Hmmm PL kata nak tulis buku... tapi kat sini penulisan pun banyak yg lari2 :lol:

Come-on bro, tak tahu kata tahu, silap kata silap.... kita kan sama2 boleh belajar apa nak dimalukan!!!!

muzs
sos
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 26 May 2006, 09:25

..Sijil yang dikeluarkan oleh PBSM di iktiraf oleh semua malah diseluroh dunia melainkan saudara frostice :D
Saya tak pertikai dan tak pernah keluar kenyataan pertikai. U tak baca betul2 apa yg i tulis nie..
Soalan cepumas saya pada anda semua? setiap kali anda pergi xpdc berapa ramai kah ketua/guide yang ada kemahiran cpr(ada sijil)?
Rasanya jawapan bro Musz tu sama dgn saya. Mana ada org nak bawak kuar sijil tunjuk kat semua org.. :)
..dan jika terjadi kemalangan yang memerlukan cpr
untuk memulihkan mangsa semasa xpdc, SIAPAKAH yang akan tolong? Ketua, guide, call je bomba untong2 dapat tumpang naik helikopter :D :wink:

Ramai ketua, guide2 kita yg bertanggungjawab.. Bukan semua nak call je bomba n mintak tumpang naik heli. Itu u kot.. :D Jgn marah incik P.L.
memang bukan setiap xpdc kita kene gunakan cpr n pertolongan cemas tetapi kemahiran ini juga mungkin dapat membantu keluaga di rumah rakan kerja, n orang yang kemalangan (kalau nak jadi good samaritan) kalau tak de kemahiran cpr kite tengok n tunggu lah sampai bantuan tiba (itupun kalau sempat nak di tolong)
Ini baru bab CPR belum lagi masuk bab pendarahan teruk :wink: anda tau tak dimaner poin2 yang perlu di tekan n cara memberhentikan pendarahan. Bagaimaner dengan patah! anda tau tak mengenal pasti patah jenis aper dan cara untuk merawat. anda tau tak mangsa jenis aper yang boleh digerakkan n tidak boleh digerakkan melainkan mempunyai alat2 pengusung khas :wink: bagaimaner plak kalau magsa kene patuk ular? Keracunan, Dihaidrasi,athma pheww.... macam2 isu kesihatan yang boleh timbul
Gaya u cerita ni PL mcm cekap betul CRP dgn 1st Aid nie. Mesti dah biasa guna barang2 perubatan ni kot.. Leh ler citer sikit.. Kot2 u mahir bab Ventrical ker, Fibrolisis ker, Point2 nadi, keutamaan rawatan.. benda2 mcm ni mesti tau kan.. Mesti u pun dah cekap bab immobilisation, tahu buat extrication mangsa ni i rasa.. Citer lar sikit. Saya baru jer nak berjinak2.. Tak tahu apa pun..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 26 May 2006, 11:27

salam sejahtera buat frostice, musz n warga GO :idea:
Nie sambungan post malam tadi...
Ape yang saya dimaklumkan oleh seorang pengsyarh undang2 di UKM iaitu apabila kita didakwa untuk menuntut gantirugi berbentuk kewangan dalam "Law Of Tort" mereka hanya perlu menunjukan pada makamah samaada terdapat unsur2 "Negligence", "Duty To Take care", "Breach Of Duty", "Remoteness of Damage", "Contributory Negligence" dan "Proffessional Negligence".
Ketika inilah aper yang saya postkan dalam topik awal diperlukan untuk menunjukan yang kita bersijil, berpengalaman n melakukan SOP yang di perlukan.
Ape yang anda perlu tau ialah apabila wang telah bertukar tangan untuk memperolehi perhidmatan kita (tak kira banyak ke sikit) bermakna kita telah bersetuju untuk memberikan perkhidmatan kita n bertanggung jawab pada pelanggan kita. :)
Bab tunjuk/tayang sijil kat kawan2 :? saya pun tak buat :? nanti org kata kita nak menunjuk :oops: tapi benda nie akan diminta semasa dimahkamah.
Saudara musz,
Kita jangan nak cari kesalahan orang tetapi ape yang perlu kita buat ialah mencari kelemahan/kekurangan diri, kita memperbetulkan kelemahan dan menambahkan kekurangan kita kerana mana tau, kalau kita perlu membela diri di mahkamah :cry:
Ape itu definisi "Pelancong"? adalah kita (yang jadi ketua atau guide) nie bukan "pemandu Pelancong"? Bukankah mendaki gunung itu satu aktiviti Pelancongan? saudara tidak perlu menjawab saya pasal saya tidak perlukan jawapan dari saudara :? tapi kalau nak terangkan pada warga GO 2 saya tak kisah. :)
Saya rasa saudara faham bidang kuasa setiap jabatan kerajaan :arrow: Jabatan Hutan hanya menjaga Hutan n hasilnya jadi dia orang tak terlibat langsung dalam kerja2 SAR sebab dia orang pun mane ade team rescue, jabatan pelancongan menguruskan bab2 pelancongan sebab 2 dia orang adakan lesen untuk guide bandar n hutan. yang saya tau hanya Polis, bomba, SMART team, Pertahanan Awam yang terlibat dalam Kerja SAR
ooppssss terlupa plak :oops: pendudok tempatan.

Buat saudara frostice :idea:
Saya tak bertauliah sebagai Jurulatih pertolongan cemas tetapi hanya mempunyai sijil pertolongan cemas je :oops: biar lah mereka yang benar2 bertauliah mengajar n postkan topik yang berkaitan untuk kawan2 di GO

sekian buat masa nie :? pasal saya nak cari kayu tas untuk kawan2 di semenanjung.
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 26 May 2006, 11:53

salam sejahtera buat frostice, musz n warga GO :idea:
Nie sambungan post malam tadi...
Ape yang saya dimaklumkan oleh seorang pengsyarh undang2 di UKM iaitu apabila kita didakwa untuk menuntut gantirugi berbentuk kewangan dalam "Law Of Tort" mereka hanya perlu menunjukan pada makamah samaada terdapat unsur2 "Negligence", "Duty To Take care", "Breach Of Duty", "Remoteness of Damage", "Contributory Negligence" dan "Proffessional Negligence".

Maksud P.L.. benda ni atas sivil suit? Bukan criminal suit lar.. Macam tu?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 27 May 2006, 01:04

salam sejahtera buat frostice, musz n warga GO :idea:
Nie sambungan post malam tadi...
Ape yang saya dimaklumkan oleh seorang pengsyarh undang2 di UKM iaitu apabila kita didakwa untuk menuntut gantirugi berbentuk kewangan dalam "Law Of Tort" mereka hanya perlu menunjukan pada makamah samaada terdapat unsur2 "Negligence", "Duty To Take care", "Breach Of Duty", "Remoteness of Damage", "Contributory Negligence" dan "Proffessional Negligence".

Maksud P.L.. benda ni atas sivil suit? Bukan criminal suit lar.. Macam tu?
civil la kalau keluarga mangsa kemalangan pendakian nak claim ganti rugi.

tapi kalau guide/ketua tolak/kicking dengan sengaja (berniat) seorang pendaki ke dalam sungai/valley dalam untuk mencederakan atau membunuhnya, ini baru criminal
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance » 29 May 2006, 14:08

Alaaa... susah-susah je... kalo2 ada di kalangan peserta rasa-rasanya kalo ada apa2 kemalangan berlaku cedera ke kematian ke... rasa2nya nak sue organiser ke apa ke ?mcm ni jelah tak yah joint mana2 aktiviti outdoor..duk rmh je senangkan :!: :evil: ... emmm kalo dah ajal mana2 leh mati... dlm tidur pun leh mati.... alfatihah kt sepupu saya... baru meninggal dunia jumaat yg lalu... meninggal dunia dalam tidur... sape sangka kan dalam usia muda sepupu saya meninggal... kuasa Allah....

Emm panjang lebar lak perdebatan ni..dah mcm dlm mahkamah lah pulak... nak bagi komen lebih2 tak leh ler..sbb kita pun bkn dari bidang perundangan..kena tanya yg lebih arif....

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 29 May 2006, 17:16

...Emm panjang lebar lak perdebatan ni..dah mcm dlm mahkamah lah pulak... nak bagi komen lebih2 tak leh ler..sbb kita pun bkn dari bidang perundangan..kena tanya yg lebih arif....
Al-Fatihah utk sepupu cik freelance.. Semoga rohnyer dicucuri rahmat.
Bukan dari bidang ker?? Takper.. nak komen dari aspek accounting pun leh.. :)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob » 29 May 2006, 18:20

Pada yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun tue, berapa kali anda berhadapan dengan petir memanah di tempat anda berkhemah? Jadi bagaimana hendak mengelakkan diri dari dipanah petir hanya dapat kita belajar dari membaca dan membuat rujukan. Dan jika anda menjadi ketua XPDC semasa petir sedang berlaku ditapak perkhemahan anda dipuncak gunung, Apakah arahan dan tindakan yang akan anda berikansebelum petir berlaku? kta tunggu dalam khemah tunggu je Smile kalau kene 2 kira nasib la.... qada n qadar!!!!!!!!!!!
" INGAT SEBELUM KENE, JANGAN DAH TERKENE BARU BERINGAT"
Pendaki Labuan.
aiyooooo kawan.. manyak sensitip laaaa ini petir petir punya hal...
belum kena boleh cakap macam2... sudah kena, sendiri mau ingat laa..
PL! yo bro.. gua tengok lu macam bagus jek bercerita..
lu pernah naik mahkamah ke citer pasal ini pekara? (Bencana ketika berekreasi??)
kalau tak pernah... takmo kecoh2 tam tom tam tommm laa kawan..
pedih hati membacanyaaa...

ikut atas pengalaman aku (semasa dibicara di mahkamah bentong)
merujuk kepada pekara perserta mendaki dipanah petir di gunung rajah ...
apa yang korang citer kat atas ni semua nya tak masuk akal..
takpe... itu lain hal.. aku tak mau komen banyak2..
cuma aku nak tanya pada si pendaki labuan..

ko Pernah ikut krusus NNG tahap 3? (national Nature Guide - blue bach! bukan green bach tau!).
atau memang dah ada itu lesen?

kalau ko dah ada itu NNG punya lesen,
mesti ko kena bikin NIOSH nye lesen kan? so ko sudah bikin?

Kalau sudah ada Itu NNG sama NIOSH. mesti ko kena bikin MATTA course pulak kan tuk handle / orgenize grouping... (Ministry’s License : ILP OO31 / MLVK: L00126)


so ko dah ada itu semua?
kalau ko dah ada, kita boleh bincang lebih detail pasal ini hal dgn aku. :twisted:
kalo takde... malas arr nak sembang.. mengabiskan air liur jek.

p/s: lepas ni kalau mak aku nak gi rombong ke langkawi ikut JKKK ke, KEMAS ke, WANITA ke, aku nak suruh mak aku tanya kat ketua rombongan tu.. dia ada lesen guide / sijil CPR / krusus itu ini tak nak bawak gi langkawi.. kalo ketua rombongan tu kata takde!, aku bakor bas tu.. tak pun aku ajak orang kampung bakor rumah ketua rombongan tu... :D
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 29 May 2006, 19:27

He he he hampeh tul ko nie Rob!!

Ok saya tak tulih apa2 lagi sebab brader Rob dah sound!!!

Annyway sy teringin nak jumpa brader Rob pasal nie!!! mau tuntut ilmu!!

muzs
sos
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 29 May 2006, 20:03

rob.. bla la naik rajah ngan bett tak ajak!! takpe2, takde kudisz takdahal!! neway pur n sot dah selamat kembali.. bile mau lepak wei.. meh ler trun sini!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob » 29 May 2006, 20:33

Untuk pengetahuan semua...
secara am nya, lesen jurupandu arah yg dikeluarkan oleh Perhilitan ke, UIATTA ke, MATTA ke, lebih menjurus kepada kawasan yang telah digezetkan sebagai kawasan pelancongan / eco pelancongan / Tmn Negeri / Tmn Negara / tempat bersejarah oleh TDC, KKKP, MATIC dan pihak yg terlibat :)

Bukan semua tempat / kawasan / daerah / air terjun / pulau / gunung nak kena pakai guide berlesen. kalau semua tempat nak pergi kena pakai guide berlesen.. jgn terkejut la korang satu ari nanti, geng kg lerlar cam adi, hamdan, along, bugoi, dol dll atau alang, tok batin kuala mu dtg KL ambik course guide.. :)

hehehe... yang lain kita bincang kemudian, nak dengar jawapan dari pendaki labuan dulu.. :)

Annyway sy teringin nak jumpa brader Rob pasal nie!!! mau tuntut ilmu!!
awak memang syaiiiii la musz..
jgn laaa cam tu.. malu i :lol:

yo wira...
mana ada sombong.. hehehe
pur cakap ko nak naik ari tu.. kenapa tak gi skali??
nanti laa bro, kita jumpaa.. ada projek baiknyaa.
itu duit 600 juta gua dah guna laa...
gua beli prepaid RM10 masa nak naik rajah aritu..
:D
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 29 May 2006, 21:12

rob.. bla la naik rajah ngan bett tak ajak!! takpe2, takde kudisz takdahal!! neway pur n sot dah selamat kembali.. bile mau lepak wei.. meh ler trun sini!
blah la wira takmo ajak aku lepak sekali
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 30 May 2006, 01:47


yo wira...
mana ada sombong.. hehehe
pur cakap ko nak naik ari tu.. kenapa tak gi skali??
nanti laa bro, kita jumpaa.. ada projek baiknyaa.
itu duit 600 juta gua dah guna laa...
gua beli prepaid RM10 masa nak naik rajah aritu..
:D
:D ko beli top up tu kat ne?? aku pi 7eleven diorg kate takde duit kecik la.. camne nak pakai rm600 juta nih ha?? ko beli kat kedai india depan umah ko tu ke??

takkan mau naik sensorang.. giler woo.. aku tarak lesen guide lagik..

abg betty susah la mau ajak lepak.. kang nanti saye kene marah plak ngan akak.. kami nih golongan kene pulau ngan kaum hawa.. tarak sapa nak.. rob.. apsal kaum hawe tak suke kite ha?? ape salah kite?? ko dah wat ape ngan diorang?? aku kekadang terpikir gak kenape kite dipinggirkan.. dulu mak aku kate belajar tinggi2 senang dapat awek.. tapi skang dah belajar tinggi2 pun awek taknak gak.. ape salah kite.. bla bla bla bla...

aik!! baru aku perasan.. bawah nick aku tuh.. budak sekolah?? weh, ini dah kire kutuk tahap langit ke7 nih, mentang2 aku skola lagik.. nak kutuk pun kasik UP skit la.. Mahasiswa ke, budak Universiti yang hensem ke, University student ke... hehehe... neway special gak camtuh.. thanks bett.. nih idea sape nih.. mesti kak rozy punye keje nih kan kan kan????

p/s: jadik guide takleh pakai lesen L ke?
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 30 May 2006, 13:46

Aikk wira!!
main petik jer nama akak nihh!!
lamer ekk xjumpa wira bila nak trekking sama2 ni :evil:
result dah dapat?? 4flet ekk??
*Home is where the heart is*

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 30 May 2006, 22:08

owh.. akak pun kene.. otai pompuan.. hahaha!!.. maner ader result lagik.. baru lepas konvo nih.. diploma punye.. skang nih tgh bz organize trip tuk membe2 la
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 05 Jun 2006, 09:26

wira, bila mao organise trip kat Johor plak? aku nak ikot :)
yo brother robby, skrg dah x mao SMS trip2 lg ke bro? kasi ler info. bleh kasi join..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

zole
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 04 Jun 2006, 15:31
Location: d kaki gunung
Contact:

nak ikut..

Post by zole » 05 Jun 2006, 13:29

saya zole....

nak ikut...

x kisah mana2 gunung pon..

janji gunung...

please inform me...

seyes nyer...

nak trening sekali pon bleh...

x der hal nyer...

contact nom me 0192344546.

d sekitar kl jer r....

k...

thx....

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 09 Jun 2006, 03:47

aduih.. pasai aku topic ni dah mule merepek.. maap malaysia!!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 13 Jun 2006, 08:52

Terima kasih buat Pendaki Labuan kerana mengutarakan topic ini....

Biar pandangan ini diambil sebagai POSITIF dan niat baik PL dihargai....

bagi pendapat peribadi:

1.Persediaan diri adalah paling penting untuk apa juga aktiviti.....
2.Persediaan penganjur juga perlu bagi memastikan apa yg dirancang berjaya
3. Persediaan jurupandu juga penting untuk memastikan jalan yg dituju adalah betul dan tidak tersesat
4. Ketua XPDC juga penting dalam memastikan semua ahli selamat pergi dan pulang

Disini semua tahap dan mereka yg terlibat ada tanggung jawab dan tugas yang perlu dipikul bersama...segala masalah dan kesulitan perlu diatasi dengan sebaiknya....


Terima kasih kepada ROB dan mereka yang mengutarakan beberapa penjelasan berhubung status Guide yg berdaftar...dan adalah amat Berterima Kasih jikalau sudi berkongsi tentang cara2 untuk mendapatkan status Guide yang berdaftar kepada rakan GO yang lain....

Warisan Khazanah Pergunungan
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Azizul
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 13 Jun 2006, 12:41

Post by Azizul » 15 Jun 2006, 16:40

Alamak, na guide ni kena ada lesen ke? iskh canggih sungguh la zaman sekarang ni ye?

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 15 Jun 2006, 18:37

Alamak, na guide ni kena ada lesen ke? iskh canggih sungguh la zaman sekarang ni ye?
Bro......kau kan hidup zaman LOTRing...sekarang zaman org naik kapal terbang le :) ....

Guide tu bukan semua tempat kena .... macam dulu2 jugak cuma ada yg dalam nie berminat nak upgrade ke next level....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Azizul
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 13 Jun 2006, 12:41

Post by Azizul » 19 Jun 2006, 17:19

Ooooo....cam tu ka. manalah aku tau. Anyway bab going to the next level tu aku setuju la, cuma jangan sampai serabut kepala otak dah le... nak kena pikir cam tu lah, cam nilah. So bila nak pi panjat gunung lagi ni?..kaki aku dah ok dah ni.

User avatar
atie
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 19 Jun 2006, 13:44
Location: subang jaya
Contact:

Post by atie » 20 Jun 2006, 16:41

Askum 8)

hey semua,... actually atie baru kat sini,.... so teringin sangat nak join apa2 activiti mcm panjat gunung k, masuk utan k, berakit k.... apa2 ajelah...

kalau ada apa2 informasi contactlah atie.... pls......... :arrow:

012-3904604 (siang saja activite kalau malam pakai no lain hehehe :) )

insan yang blur... :roll:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 10 Jul 2006, 16:52

Terima kasih buat Pendaki Labuan kerana mengutarakan topic ini....

Biar pandangan ini diambil sebagai POSITIF dan niat baik PL dihargai....

bagi pendapat peribadi:

1.Persediaan diri adalah paling penting untuk apa juga aktiviti.....
2.Persediaan penganjur juga perlu bagi memastikan apa yg dirancang berjaya
3. Persediaan jurupandu juga penting untuk memastikan jalan yg dituju adalah betul dan tidak tersesat
4. Ketua XPDC juga penting dalam memastikan semua ahli selamat pergi dan pulang

Disini semua tahap dan mereka yg terlibat ada tanggung jawab dan tugas yang perlu dipikul bersama...segala masalah dan kesulitan perlu diatasi dengan sebaiknya....

Warisan Khazanah Pergunungan
Setuju.. Persediaan amat penting. If you fail to plan, then u plan to fail.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Post Reply