Info pasal stove

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Info pasal stove

Post by maxevan » 09 Dec 2010, 11:38

Salam and good day,

saya memerlukan info tentang stove khususnya utk backpack trip(lightweight) ..harap otai2 GO ley bg info yang bermanfaat:

1) brand, type , price, etc..
2) dr segi ketahanan,durability, fuel consumption.
3)kat mane nak dapatkan bahan api..memandangkan fuel canister xley include lam post content..
4) bahan bakar yg menggunakan butane senang didapati di kedai hardware dan pasaraya..tp propane agak sukar didapati..ape berbezaan bg bahan bakar yg berlainan?kerosene,gasolene??

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Info pasal stove

Post by orga » 09 Dec 2010, 19:07

Salam and good day,

saya memerlukan info tentang stove khususnya utk backpack trip(lightweight) ..harap otai2 GO ley bg info yang bermanfaat:

1) brand, type , price, etc..
2) dr segi ketahanan,durability, fuel consumption.
3)kat mane nak dapatkan bahan api..memandangkan fuel canister xley include lam post content..
4) bahan bakar yg menggunakan butane senang didapati di kedai hardware dan pasaraya..tp propane agak sukar didapati..ape berbezaan bg bahan bakar yg berlainan?kerosene,gasolene??
byk nye nk jawab nih..

1.aqu pakai kovea yg ada generator tube , price 100++
2.so far tu yg ok la compare ngan multifuel dan type2 lain stove
3.hardware..pakai canister pjg tuh
4. butane-murah-senang dpt, propane walaupon lebe panas mahal-susah dpt ,kerosene -dah mahal dan utk multifuel je..gasolene-utk stove tertentu je

ni utk hutan kita je..kalo ke obersea multifuel better
ImageImageImage

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Info pasal stove

Post by maxevan » 11 Dec 2010, 12:44

owh, tq byk2 encik orga utk info ini..actually sy riki 2 stove dr online marketing..samada nak amik Coleman F1 atau Primus Express Stove..memandangkan Primus Express ni menggunakan propane yg sukar didapati di kedai hardware, so niat di hati mcm berat je nak purchase item ni..so sy tny pd dealer and ini jwpn dia..



Hey Ahmad, you can actual buy the fuel canister from any hardware store that sells camping products. But, the fuel canisters are not refillable. They are the disposable type. If you are looking for refillable type, I suggest the Primus or Brunton multifuel stoves…they can take gasoline, diesel, kerosene, LP Gas and even aviation fuel if you like. You need to buy the bottle canister without the fuel. Most campers prefer this type of stoves b’cos they are more environmentally friendly. The downside is, they are more expensive. FYI, Primus and Brunton belong to the same company, The Brunton Group. Check out their website and let me know what you like. http://www.primuscamping.com/catalog.php?cat=11

susah2 saya igt nk beli je pensonic portable stove cam dapur umh tu..huhu..tp azab lak nak bwk ke gunung nt..

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Info pasal stove

Post by fulltimesinner » 11 Dec 2010, 21:20

tak pun pakai old school solid fuel cam askar punya tu, untuk yang jarang2 masuk hutan dan jangka masa pendek. tapi tengok keadaan la. satu lagi dapur jenis ni kena ada skill kalau nak masak terutama masak nasi yang perfect. Kena belajar dari pengalaman la kot.

pernah gak pakai portable stove yang orang panggil 'laptop' tu :D ... ok je cuma makan space banyak dalam bag. Kalau extended hike mungkin kena consider space (nanti ada orang emo nak baling laptop masuk gaung) hahaha.

apa kata try check stove butane biasa yang macam fire-maple atau wild-7 ke?, murah gak la dari multi fuel stove,fuel senang dapat.

p/s: pernah guna spirit stove, tapi hampir terbakar geng sendiri terus tak pakai dah. stove ni kena jaga2 skit.
just a small time adventurer :D

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Info pasal stove

Post by maxevan » 11 Dec 2010, 23:59

tak pun pakai old school solid fuel cam askar punya tu, untuk yang jarang2 masuk hutan dan jangka masa pendek. tapi tengok keadaan la. satu lagi dapur jenis ni kena ada skill kalau nak masak terutama masak nasi yang perfect. Kena belajar dari pengalaman la kot.

pernah gak pakai portable stove yang orang panggil 'laptop' tu :D ... ok je cuma makan space banyak dalam bag. Kalau extended hike mungkin kena consider space (nanti ada orang emo nak baling laptop masuk gaung) hahaha.

apa kata try check stove butane biasa yang macam fire-maple atau wild-7 ke?, murah gak la dari multi fuel stove,fuel senang dapat.

p/s: pernah guna spirit stove, tapi hampir terbakar geng sendiri terus tak pakai dah. stove ni kena jaga2 skit.

tu la..portable stove aka 'laptop stove' tu byk kat pasaran..butane catridge pn sng nak dpt..tp bab mengusung nnt yg susahnye..silap aribulan ley jd artifak lam gaung..huhuhu..
yup..skg ni tgh riki fire-maple or campingaz...err..ade sesape nak bg info psl campingaz stove ni?? kat giant pn ade jual...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Info pasal stove

Post by mizi » 12 Dec 2010, 00:08

tak pun pakai old school solid fuel cam askar punya tu, untuk yang jarang2 masuk hutan dan jangka masa pendek. tapi tengok keadaan la. satu lagi dapur jenis ni kena ada skill kalau nak masak terutama masak nasi yang perfect. Kena belajar dari pengalaman la kot.

pernah gak pakai portable stove yang orang panggil 'laptop' tu :D ... ok je cuma makan space banyak dalam bag. Kalau extended hike mungkin kena consider space (nanti ada orang emo nak baling laptop masuk gaung) hahaha.

apa kata try check stove butane biasa yang macam fire-maple atau wild-7 ke?, murah gak la dari multi fuel stove,fuel senang dapat.

p/s: pernah guna spirit stove, tapi hampir terbakar geng sendiri terus tak pakai dah. stove ni kena jaga2 skit.

tu la..portable stove aka 'laptop stove' tu byk kat pasaran..butane catridge pn sng nak dpt..tp bab mengusung nnt yg susahnye..silap aribulan ley jd artifak lam gaung..huhuhu..
yup..skg ni tgh riki fire-maple or campingaz...err..ade sesape nak bg info psl campingaz stove ni?? kat giant pn ade jual...
kami dah lama mengunakan dapur jenis nih..btw tiada masalah langsung..terbukti hebat dan cekap..harga pon x mahal..dapur pon kecik molek jaaa...nak info kt mana menjualnya sila ke topik kedai...ko contact n godek2lah tread kt dlm tuhhh
climb long trail
p11at

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Info pasal stove

Post by fulltimesinner » 12 Dec 2010, 00:30

tu la..portable stove aka 'laptop stove' tu byk kat pasaran..butane catridge pn sng nak dpt..tp bab mengusung nnt yg susahnye..silap aribulan ley jd artifak lam gaung..huhuhu..
yup..skg ni tgh riki fire-maple or campingaz...err..ade sesape nak bg info psl campingaz stove ni?? kat giant pn ade jual...
errrr.. dah lama tak guna campingaz... reliability memang terbukti utk catridge yang ada valve tu.. tapi yang disposable tu cam ada problem skit.. lagi pun rasanya jarang dah orang pakai yang disposable tu.
just a small time adventurer :D

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Info pasal stove

Post by mizi » 12 Dec 2010, 00:38

tu la..portable stove aka 'laptop stove' tu byk kat pasaran..butane catridge pn sng nak dpt..tp bab mengusung nnt yg susahnye..silap aribulan ley jd artifak lam gaung..huhuhu..
yup..skg ni tgh riki fire-maple or campingaz...err..ade sesape nak bg info psl campingaz stove ni?? kat giant pn ade jual...
errrr.. dah lama tak guna campingaz... reliability memang terbukti utk catridge yang ada valve tu.. tapi yang disposable tu cam ada problem skit.. lagi pun rasanya jarang dah orang pakai yang disposable tu.
yg disposable tu bdk2 pengakap je pakai hahahahha...bahaya yg tu kalu x reti memasangnya..bule d samba api
climb long trail
p11at

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Info pasal stove

Post by maxevan » 12 Dec 2010, 09:34


errrr.. dah lama tak guna campingaz... reliability memang terbukti utk catridge yang ada valve tu.. tapi yang disposable tu cam ada problem skit.. lagi pun rasanya jarang dah orang pakai yang disposable tu.
yg disposable tu bdk2 pengakap je pakai hahahahha...bahaya yg tu kalu x reti memasangnya..bule d samba api

uh..bahaya tu, kecik2 menjadi kwn :D ...kne sambar xbape nak kawan dah... :(
erk..cmne nak tau perbezaan catridge yang ade valve n disposable type? any picture? hehe..sorry, newbie here... :mrgreen:

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Info pasal stove

Post by fulltimesinner » 12 Dec 2010, 19:20

yg disposable tu bdk2 pengakap je pakai hahahahha...bahaya yg tu kalu x reti memasangnya..bule d samba api
aku dulu rovers.. time sekolah dulu la :D
just a small time adventurer :D

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Info pasal stove

Post by maxevan » 12 Dec 2010, 19:48

ok..tq all.sy da purchased fire-maple fms105 sekali ngn butane catridge adaptor dia dr lusuh.com...huhu...kalo proses cpt, mybe mnggu ni da ley dpt..

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Info pasal stove

Post by mizi » 12 Dec 2010, 19:54

ok..tq all.sy da purchased fire-maple fms105 sekali ngn butane catridge adaptor dia dr lusuh.com...huhu...kalo proses cpt, mybe mnggu ni da ley dpt..
worite boss...
climb long trail
p11at

rizal1976
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 15 Mar 2010, 07:41

Re: Info pasal stove

Post by rizal1976 » 30 Dec 2010, 18:18

Monatauk gnat titanium stove, ringan, kecik, power api dia.
butane catridge adaptor ada jugak
Cons: dapur kecik periuk besar tak stabil, 2 men 4 men boleh la kot,

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Info pasal stove

Post by deep purple » 31 Dec 2010, 21:36

:D saya pileh multifuel stove...reason? unleaded petrol senang nak cari...RON95 ker, RON 97 ker...cuma stove jenis ni kadang2 sumbat, tp senang aje nk clearkan...api dia lebih kuat compare dgn butane stove... :roll:

"IN TRANCE" ~SCORPIONS~

http://phototrek.wordpress.com/

Post Reply