Tapak Kasut

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
moehiker
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 28 Dec 2010, 00:19
Contact:

Tapak Kasut

Post by moehiker » 05 Jan 2011, 17:39

Aku nak tanya la pasal tapak kasut untuk hiking.Memang banyak kasut yang dikhaskan untuk buat hiking dan aku tau macam mana rupa dia.Tapi sesuai ke kalau tapak kasut yang digunakan untuk bemain hoki.Maksud aku kasut hoki yang bawah dia berbijik2.Depend pada gunung jugak kan? Kalau untuk Kinabalu amcam?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tapak Kasut

Post by matsaiko » 05 Jan 2011, 17:57

tak kesah la janji tapak tu tak licin,ada grip dan awak selesa pakai...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by nazryst » 05 Jan 2011, 19:49

matsai kalau dengan YL... kan main hidup koooo....cepat ajer reply nya....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tapak Kasut

Post by biNGai » 05 Jan 2011, 20:31

kasut hoki mmg cun..grip cantik..lagi cantik kalo ai jadik sweeper yu
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tapak Kasut

Post by matsaiko » 06 Jan 2011, 11:18

tapi kalo kasut yu tu licin gak takpe..ai boleh jaga u agar tak jatuh...


nazryst
jgn jeles :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 06 Jan 2011, 11:50

Senang pakai kasut Noreh Gotah yang cap Gajah atau Bowling tu jer.
Sebab kalau stay kat Gunting Lagadan lepas tangga pertama ada beribu ribu tapak kasut kat bawah tu. Maknanya tapak kasut yang dah tercabut disebabkan cuaca yang sejuk (gam dia lekang).
Pada saya kasut getah tu yang terbaik sebab Ahso yang bawak tong gas naik Kinabalu tu selamber jer pakai kasut getah tu. Tak payah kasut mahal.

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Tapak Kasut

Post by che'gu » 06 Jan 2011, 12:32

kasut hoki mmg cun..grip cantik..lagi cantik kalo ai jadik sweeper yu

yup, btul tu....ngai jadik sweeper mmg terbaik. Manttooooppp!!!

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tapak Kasut

Post by biNGai » 06 Jan 2011, 12:49

tapi kalo kasut yu tu licin gak takpe..ai boleh jaga u agar tak jatuh...


nazryst
jgn jeles :D

eleeehh..kuar gi markas pon tk lepas, ade ati nk gi masuk utannn :keke: :lidah:



che'gu : jom tambuyukon mac nanti..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tapak Kasut

Post by matsaiko » 06 Jan 2011, 13:34

err letely nih ayem bz lorrr.... :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Tapak Kasut

Post by rembau » 06 Jan 2011, 16:28

tak kesah la janji tapak tu tak licin,ada grip dan awak selesa pakai...
setuju..
banyak spike pon sakit kaki jalan lelama..
padang hoki lain le...sentiasa berumput...
hutan ini berbeza jenis laluan...bukan sentiasa ada Carpet utk dipijak...

sebab tu design kasut treking bukan ada spike...tapi rata...
kalau kasut BOLA lain le....

apa2 selamat mencuba...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by ajon » 06 Jan 2011, 16:49

Kasut getah ni mmg best..tapi bila turun gunung, kuku kaki sakit....2 minggu pas tu kompom kuku kaki tercabut....boring btol...

agak nye kuku kaki aku dah tak kuat kot...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tapak Kasut

Post by matsaiko » 06 Jan 2011, 17:52

ajon ..ko buat la lobang kasi jari kaki ko terjeluor kluar kompem tak sakit :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by nazryst » 06 Jan 2011, 19:33

aku selalu dengar komplen pasal kuku jari ni... kekadang tertanya jugak... salah kasut atau salah step... kalau korang pk... dua dua patut di beri perhatian... dulu tak silap aku ada orang cerita pasal SAIZ kasut yang sesuai dipakai.... ada orang akan pakai kasut dan memberi ruang setengah inci ruang dihujung kasut dan jari kaki dan ada pula yang pilih ngam ngam ho dengan tapak kaki. Kalau korang pegi kedai kasut dan tanya tentang kesihatan kaki serta SAIZ kasut yang sesuai, mereka boleh beri anda tips tips yang baik. Walau apa pun keselesaan anda serta kaki anda....ia adalah hak anda..

Apabila membuat pendakian menaik dan menurun dgn memakai kasut getah, kaki yang berpeluh dan memasuki kubang yang berlecak... kasut akan jadi licin. Kuku jari kaki senang terhimpit apabila waktu menurun bila tiada grip antara kaki dan kasut. Apa yang boleh anda lakukan ketika tracking menurun, cuba lah jalan dengan kaki melintang dan badan mengiring... tidak perlu badan menghadap ke track sekiranya anda tahu anda mudah tercedera...

Jaga lah kaki dan kuku anda dalam proses ekspidisi yang panjang... memang sengsara sekira kuku kaki tercedera... Untuk tapak kasut yang terbaik dan kasut terbaik.... ini semua nya bergantung kepada finance anda... finance mantap maka sudah tentu foot wear gear anda mantap... buat orang kampung seperti saya... dah tentu laa kasut getah yang murah itu yang terbaik dan paling mampu saya membelinya...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by mizi » 06 Jan 2011, 21:46

awak punya pasal..kayu hoki pon abam bule bawa tauuu....kasut hoki buat main hoki..kasut hiking buat hiking lahh.. :lidah:
climb long trail
p11at

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by orga » 07 Jan 2011, 09:54

ada double posting topik ni rupanya..aqu delete topik kt thread klinik gng tu ye saudari...
ImageImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tapak Kasut

Post by matsaiko » 07 Jan 2011, 10:59

mmg tak dinafikan footwear yg mantap mmg bagus..keselesaan, safety nya bagus dan harganya juga bagosss...tapi kita kena cerdik dlm memilih jenis kasut yg macamana untuk xpdc yg bentuk mukabumi dan cuaca yang macamana...

kasut/boot goretex yang technically proved terbaik di pergunungan salji/berbatu tak semestinya cemerlang di pergunungan2 di hutan hujan negara kita...kite amik contoh trek yongyap via postbrooke cukupla...berapa kali korg sanggup bukak n pakai boot korg setiap kali nak cross sungai? :D kalo pegibalik kasut anda kering,sy nobatkan anda org paling sabarrr lah!!dan tapak kasut adidas kg punye grip diatas batu2 sungai amat cemerlang berbanding tapak grip kasut2 yg lebih berjenama..

so apa yg aku nak sampaikan ialah,jika anda mempunyai hobi mendaki2 nie,gears anda perlu ada variasi.kalo kasut,dapatkan satu yg khas utk perjalanan yg kering,berbatu dan tiada sungai dan satu kasut adidas kampung untuk trek yg akan anda lalui terkenal dgn lembab,basah,becak dan lumpur :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tapak Kasut

Post by biNGai » 07 Jan 2011, 20:35

korek reen..i salut yu
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by pr oli » 10 Jan 2011, 00:09

aku selalu dengar komplen pasal kuku jari ni... kekadang tertanya jugak... salah kasut atau salah step... kalau korang pk... dua dua patut di beri perhatian... dulu tak silap aku ada orang cerita pasal SAIZ kasut yang sesuai dipakai.... ada orang akan pakai kasut dan memberi ruang setengah inci ruang dihujung kasut dan jari kaki dan ada pula yang pilih ngam ngam ho dengan tapak kaki. Kalau korang pegi kedai kasut dan tanya tentang kesihatan kaki serta SAIZ kasut yang sesuai, mereka boleh beri anda tips tips yang baik. Walau apa pun keselesaan anda serta kaki anda....ia adalah hak anda..

Apabila membuat pendakian menaik dan menurun dgn memakai kasut getah, kaki yang berpeluh dan memasuki kubang yang berlecak... kasut akan jadi licin. Kuku jari kaki senang terhimpit apabila waktu menurun bila tiada grip antara kaki dan kasut. Apa yang boleh anda lakukan ketika tracking menurun, cuba lah jalan dengan kaki melintang dan badan mengiring... tidak perlu badan menghadap ke track sekiranya anda tahu anda mudah tercedera...

Jaga lah kaki dan kuku anda dalam proses ekspidisi yang panjang... memang sengsara sekira kuku kaki tercedera... Untuk tapak kasut yang terbaik dan kasut terbaik.... ini semua nya bergantung kepada finance anda... finance mantap maka sudah tentu foot wear gear anda mantap... buat orang kampung seperti saya... dah tentu laa kasut getah yang murah itu yang terbaik dan paling mampu saya membelinya...


betut punya statement....
x caye tanye abg solfly....
kasut n tapak ape yg bgus....
:keke:
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
sreet
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 May 2010, 14:06

Re: Tapak Kasut

Post by sreet » 19 Jan 2011, 14:44

naik G.kinabalu x teruk track...dulu naik pakai sandal jers selesa gak...tp bile naik puncak tukaq pakai kasut bowling sbb tapaknye grip skit...
('',) Amacam ada Bran ('',)

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Tapak Kasut

Post by vanhemeir » 19 Jan 2011, 19:38

naik G.kinabalu x teruk track...dulu naik pakai sandal jers selesa gak...tp bile naik puncak tukaq pakai kasut bowling sbb tapaknye grip skit...
kasut bowling tu kasut getah tu lah kan.... kalau kasut main bowling tu boleh ka?

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Tapak Kasut

Post by che'gu » 20 Jan 2011, 02:37

che'gu : jom tambuyukon mac nanti..hehe
btol ke ni ngai? kalu btol, aku nk training awal2 nih. Taknak jd cam hari tu dah....sakit perot wooo.... :tembak:

hisham6963
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 13 Jun 2011, 13:12

Re: Tapak Kasut

Post by hisham6963 » 13 Sep 2012, 12:05

Kasut hoki ssuai utk maen hoki atas turf je..klu trek biase mmg le ok sb aku dh try..tpi klu pijak batu sungai mmg le tinggi risiko nye sb licin..kna le bukak ksut bila nk cross sungai..kasut gotah laa yg paling ngam..ekau pkai le stokin tebal skit ( yg macm org umah kita pkai mse dlm pantang) or lebihkan skit saiz supaya x sakit kuku kaki bila nk menuruni trek..klu nak btul2 mencongkam ekau bubuh le disc brek kek kasut ekau tuu bro..

Post Reply