perihal sekeping "PERMIT"!!

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Kinesis Maxlight
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 05 Dec 2005, 18:35
Contact:

Post by Kinesis Maxlight » 23 Dec 2005, 15:46

Abg Carlos,

Brape no tel abg carlos? dan macamana procedrenye nak buat permit.

Saya budak baru belajar dan tak tahu sgt psal procedure permit.. Gunung mana yg perlu permit? Kalu boleh kasi info yg mendalam psal permit..

saya cadangkan permit application buat online. Saya rase bos Gunung Online boleh masukkan link dlm website dia..

ayeen carlos
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 23 Dec 2005, 15:06
Location: perak

cara2 nak dapatkan permit.

Post by ayeen carlos » 23 Dec 2005, 23:48

:lol: buat kinesis maxlight.... bagi je no tepon awak.saya akan tepon balik.
secara ringkasnya... paling lewat 2 minggu sebelum pergi kena anto senarai nama pendaki2,alamat,no tepon dan tarikh nak buat xpdc 2, contoh kalu nak naik gunung batu putih di tapah perak,hanto surat permohonan kepada pejabat hutan perak selatan tapah.itu je.buat wang pos malaysia rm 10.00.datang sendiri ambik boleh lagi baik,atau mintak p ejabat poskan ke alamat dimana kinesis tinggal.boleh bagi no teponx? boleh kita sembang2.by.

Kinesis Maxlight
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 05 Dec 2005, 18:35
Contact:

Post by Kinesis Maxlight » 27 Dec 2005, 11:05

Ayeen Carlos,

saya rasa elok kalu kite senaraikan contact no, contact person & fax jabatan hutan utk setiap gunung di malaysia. Kita boleh publish dalam website utk reference kepada pendaki.. Kalu takde sesape nak publish dalam website.. saya sanggup buat dan racun bos Gunung online utk publish dalam website ini.

saya ade beberapa soalan:

Soalan pertama: Permit ini hanya utk gunung di Perak sahaja ke?

Soalan Kedua: Dalam akta diatas, tidak ada kenyataan pasal kos RM10 untuk permit. Adakah RM10 untuk gunung di Perak sahaja?

ayeen carlos
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 23 Dec 2005, 15:06
Location: perak

buat kinesis maxlight

Post by ayeen carlos » 01 Jan 2006, 23:56

:D nanti le dapatkan semua nt.
soalan 1.permit semua kena buat satu semenanjung malaysia,bukan gunug2 kat perak je.ada negeri xkeluarkan permit.
soalan 2.xperlu nk bagitau dulu,nak jawap yg penting2 je.
sori lambat balas,masuk utan,buat keje.
berminat kita boleh bergabung buat projek mendaki ke atau ape2 je.

tedbundyjr
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 30 Dec 2005, 19:32
Location: KL
Contact:

Post by tedbundyjr » 02 Jan 2006, 14:01

saya amat setuju dengan maklumat berkenaan permit tersebut di dokumentasikan bagi rujukan para pendaki gunung yang lain. perkara ini bagi pendapat saya adalah amat berguna bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini (seperti ditahan renjer hutan) semasa pendakian.
trashlyme.

Kinesis Maxlight
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 05 Dec 2005, 18:35
Contact:

Post by Kinesis Maxlight » 02 Jan 2006, 20:05

Abg Carlos,

Confius skit.. Sori lah.. saya tak pham jawapan kpd soalan no. 2..

SOALAN:

Bila saya membaca akta diatas.. tidak ada kenyataan kos RM 10 untuk apply permit.. RM 10 ini hanya utk gunung di Perak shj ke? Psal saya tidak dengar jabatan hutan lain mengenakan caj untuk apply permit...

confius.. confius..

Tarzan
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 05 Jan 2006, 08:33
Location: Belantara

Post by Tarzan » 17 Jan 2006, 17:53

Abg Carlos,

Bila saya membaca akta diatas.. tidak ada kenyataan kos RM 10 untuk apply permit.. confius.. confius..
Betul le aku pun tak berapa faham bab nie.....
tolong le jawab bagi pihak aku.....
thanks pada kawan2 semua..
Pendapat dan pandangan serta maklumat yang diberikan amat lah saya hargai.

Untuk makluman.. Setelah saya berjumpa:
Tuan Hj. Zulkefli (P.U.P)
En. Roslan (State F.O) dan
En. Shah (T.K.P operasi hutan)
di K.L.G.C. semalam..

Berikut antara janji beliau:
1. Akan membuat taklimat / mesyuarat dgn pegawai kanan untuk memaklumkan pekara tersebut.
2. menyenaraikan bentuk undang2 dan peraturan perhutanan sedia ada yg perlu dipatuhi oleh setiap kumpulan, peserta, persatuan, kelab dll untuk memasuki hutan sebagai bahan rujukan.
3. dan juga akan memberi alamat jabatan, no telefon unit operasi, no tel unit penguatkuasaan dan sebarang maklumat berkaitan untuk kawasan jajahan jabatan bagi sebarang permohonan permit. thanks pada kawan2 semua..
Pendapat dan pandangan serta maklumat yang diberikan amat lah saya hargai.
camna ngan usul tu dah ade keputusan ke?
Jaga Hutan Kita

bigfoot
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 28 Dec 2005, 00:55
Location: hutan simpan endau

Post by bigfoot » 18 Jan 2006, 01:17

i don know abt all these permits. if govt want to make it difficult for trekkers to obtain a permit, then we also cannot be bothered to apply for one. As far as i am concern, after more than 15 yrs of trekking, i say let us enjoy nature and if ever we r found w/out permits, then i can always wait until we can safely trek in. after all, we have better things to do and we really appreciate if the govt buck up on their procedures and beurocracy. let's stop wasting other ppls time and really ask the question whether a permit really is a way to facilitate the process of rescuing trekkers or just an opportunity for govt officials to demonstrate their powers. sorry, but since this is a forum i hope the relevant parties can actually try to solve problems and stop being a jerk in the name of govt protocols n procedures. i c it everyday in my work n i really seek to go back to nature to forget abt all these work day problems...so pls let us trek in peace n the relevatn govt ppl should spend their time trying to hunt down ppl who steal gaharu, hunt for tiger skins, poachers n unlicensed hunters, timber contractors who exceed their concession area n illegally steal our valuable timber right under the govt noses. wat is being done by the govt for all these matters. c'mon.....let us trek in peace n we will leave the govt alone. disturb our sanctuary n we can forget abt peace among trekkers...

ah chong : uncensored views expressed with no regrets... 8)

panjang sangat!
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 21 Jan 2006, 01:27

Post by panjang sangat! » 21 Jan 2006, 01:35

ooo..robla yg kena tahan tu. aritu abg ayeen carlos ng ismail citer kt aku.hikhik...abg ayeen, kenal aku x? :lol:

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Post by Ujang » 22 Jan 2006, 08:20

Rob... dis time kene tahan lagi ka?... haha... Kisah Rob dan Sekeping Permit di Gunung Rajah....

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 23 Jan 2006, 20:31

saper brani tahan rob kat gunung rajah? gunung rajah tu pun back up dier beb! yang kene tahan tu gunung2 kat perak jer ujang!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am » 23 Jan 2006, 20:57

rajah?
kami ada cerita disanaaa......
pendam sajalah!!!

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 23 Jan 2006, 22:37

rajah?
kami ada cerita disanaaa......
pendam sajalah!!!
kongsilah kat sini....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

mountpackers

Post by mountpackers » 26 Jan 2006, 19:39

assalamuaikum,
topik pasal permit nie memang hangat arr, aku sumpah aku tak tahu sebelum nie memang kena pakai permit naik gunung, dah rasenyer nie tahun kelima dah aku mendaki secara aktif, tup2 mase new year 2006 aku ke batu putih dan ditahan Ayen Carlos pasal permit, menjawab la aku dari pagi sampai ke petang. Aku bukan nak belah pihak mane2 tp aku rasional la, memula aku x nafi memang aku saket hari pasal kes permit tuh, tp setelah aku lepak ngan Ayen Carlos, lebey kurang kesimpulan yg aku dapat ialah: kita mesti ada permit untuk mendaki hutan simpan dara, untuk hutan lipur cam gunung nuang x payah ler.. Ape yg diketengahkan ialah, kita perlukan satu sistem berpusat yg buleh bebudak nie amek permit dgn mudah dan hantar balek ke pejabat hutan dengan pantas dan cepat. Nie kalau nak pegi kat gunung kat pahang, kena ke pahang dulu buat permit, x ker membazir kos waktu dan tenaga? baru la semua puas hati, dan aku rasa kita perlu sama2 la menggaris panduan satu sistem pengurusan untuk mendaki gunung di malaysia ini.. okie? :wink:

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 27 Jan 2006, 09:30

kekawan .....sila buat tajuk lain....kalau masih berminat lagi tajuk nie sambung saje bawah Perihal Sekeping Permit versi II

http://gunungonline.com/forum/viewtopic.php?t=135

Harap Maaf Kekawan

Locked