porter taman negara

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
dakibadan
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 13 Feb 2011, 16:23

porter taman negara

Post by dakibadan » 20 Apr 2011, 10:34

mohon bantuan rakan2 yang ada maklumat dan berpengalaman pernah menggunakan khidmat porter taman negara pahang.

Yang diketahui harga utk trip merapoh puncak merapoh adalah rm 950. dgn berat maksimum 15kg.

pertanyaannya.

1) beg utk isi brg saper yang sediakan? porter ataupun peserta.
2) jika ada, apakah brg2 yg porter tidak akan bawa? ataupun, semua dia angkut janji tarak lebey 15kg.
3) boleh top up x barang lagi, bila berat tersebut dah berkurang dari 15kg?

mudah2an rakan2 dpt membantu me.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: porter taman negara

Post by JeNaL » 20 Apr 2011, 11:59

mohon bantuan rakan2 yang ada maklumat dan berpengalaman pernah menggunakan khidmat porter taman negara pahang.

Yang diketahui harga utk trip merapoh puncak merapoh adalah rm 950. dgn berat maksimum 15kg.

pertanyaannya.

1) beg utk isi brg saper yang sediakan? porter ataupun peserta.
biasanya porter akan guna bag dia
2) jika ada, apakah brg2 yg porter tidak akan bawa? ataupun, semua dia angkut janji tarak lebey 15kg.
dia akan bawa semua barang yang kita bagi. kalau boleh bagi la dia bawa barang yg tak abis guna mcm khemah ker?
3) boleh top up x barang lagi, bila berat tersebut dah berkurang dari 15kg?
ni atas budi bicara. kalu setengah tempat tak boleh

mudah2an rakan2 dpt membantu me.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: porter taman negara

Post by nazryst » 20 Apr 2011, 17:01

cuba kamu telepon direct ajer kat porter porter taman negara, takkan tak der yang kenal mana mana porter atau guide... kalau takder... call ajer taman negara mintak nombor tepon porter...

p/s. selalu sangat jadi porter tanpa kerelaan

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: porter taman negara

Post by pokcik gunung » 20 Apr 2011, 20:50

oohh...sy pun perlu info ni.seorang dri peserta sy nak guna porter.tq :minum:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

dakibadan
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 13 Feb 2011, 16:23

Re: porter taman negara

Post by dakibadan » 23 Apr 2011, 10:49

berdsarkan maklumat yang diperolehi secara verbal drpd pej perhilitan sg relau, dapat dibuat kesimpulan bahawa:

1) beg utk isi brg2 guna beg porter
2) apa yg kita bagi, sumer porter akn bawa.tanpa mengira apa jenis brg. kecuali yg bertentangan dgn prinsip porter tersebut. e.g: suruh bawak arak ke...
3)boleh top up brg2 bila dirasakan perlu atau bila dirasakan beban beg porter tersebut masih lagi belum mencapai tahap tertinggi, iaitu 15kg.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi saluran rasmi di nombor yg tertera di skrin pc anda dibawah:

09 9124 894 pej sg relau.

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: porter taman negara

Post by nazryst » 25 Apr 2011, 07:31

Salam Bang,

Kalau encik tanya pegawai perhilitan memang itu lah yang dicakapkan... tapi kalau cakap dari hati ke hati dan jiwa ke jiwa secara langsung terus kepada guide guide dan porter porter ni lain banyak....

Sebagai contoh, walau kita ada porter, jangan lah kita lewat siap dan tinggal kan barang barang macam tu ajer... tolong bawak dan tolong kemas ni lain cerita pulak, dah tu sampah pulak, adalah tanggungjawab sendiri untuk bawak keluar, atau tanggungjawab porter? Bagaimana pulak kalau ada over time? Adakah porter akan berjalan dengan kita dan meninggalkan kita atau akan berjalan bersama, dan apa kah bayaran over time perlu?? Jadi ada sesetengah soalan yang mungkin Pegawai Perhilitan tak dapat memberi jawapan dengan baik, dan perlu bertanya terus.... sila minta nombor telepon bimbit para guide dari jabatan perhilitan... hubungi terus lagi puas hati bang....

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: porter taman negara

Post by pokcik gunung » 25 Apr 2011, 11:05

Bagaimana pulak kalau ada over time? Adakah porter akan berjalan dengan kita dan meninggalkan kita atau akan berjalan bersama, dan apa kah bayaran over time perlu??
salam,yg sy tahu lah guide ni tunjuk arah dan apa2 yg berkaitan tracking.porter plak tugasnya bawak barang seberat 15 kg sahaja sepanjang xpdc.porter ni tak perlulah tgu,terus jer sampai point yg guide tentukan.tentang kemas,peserta sendri bikin lah.klau bab top up tu tak pasti,klau bleh kena bawak timbang ker :kah:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

dakibadan
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 13 Feb 2011, 16:23

Re: porter taman negara

Post by dakibadan » 10 May 2011, 18:00

setelah bertanya dengan penyiar rasmi pejabat perhilitan sg relau, dapatlah disimpulkan disini bahawa:

1) berat maksimum 15 kg yg dipikul oleh porter adalah untuk sepanjang trip berlangsung.
contoh: trip merapoh - puncak - merapoh selama 5 hari 4 malam berat beban yang dibenarkan ialah 15kg selama 5 hari dan
4 malam tersebut. tidak kisahlah barang apa pun.

dan selalunya, porter adalah mereka yang dari kalangan guide juga.

2) dinasihatkan untuk membawa penimbang sendiri jika merasakan terdapat keperluan untuk berbuat sedemikian. jangan nanti porter kata dah limit, kita kata belum limit. so, better safe dan sorry.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: porter taman negara

Post by pokcik gunung » 10 May 2011, 22:36

setelah bertanya dengan penyiar rasmi pejabat perhilitan sg relau, dapatlah disimpulkan disini bahawa:

1) berat maksimum 15 kg yg dipikul oleh porter adalah untuk sepanjang trip berlangsung.
contoh: trip merapoh - puncak - merapoh selama 5 hari 4 malam berat beban yang dibenarkan ialah 15kg selama 5 hari dan
4 malam tersebut. tidak kisahlah barang apa pun.

dan selalunya, porter adalah mereka yang dari kalangan guide juga.

2) dinasihatkan untuk membawa penimbang sendiri jika merasakan terdapat keperluan untuk berbuat sedemikian. jangan nanti porter kata dah limit, kita kata belum limit. so, better safe dan sorry.
maknanya boleh topup la.berehh!!!
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: porter taman negara

Post by orga » 11 May 2011, 01:15

nasihat nazryst tu baik..roger gak bakal porter yg bawak tuh..
ImageImageImage

Post Reply