macam mana nk dpt peta topografi?

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 04 May 2011, 06:11

salam...
Macam mana nk dptkan peta topografi utk sesuatu tempat?
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 05 May 2011, 08:31

Peta Topografi ni termasuk dalam kategori Sulit dan Terhad
Beberapa kawasan yang ditandakan todak boleh di beli Topo sebab kawasan Latihan Tentera dan terdapat Kem Tentera.
Dapatkan Nombor Layer Topo tu dan pergi ke pejabat JUPEM
Beli RM10.00 satu plan dan bawa Nama dan Cop Jawatan sekurang kurangnya Pengarah di Jabatan Kerajaan dengan Gred 58. Kalau ada JUSA C atau B lagi baik.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rembau » 05 May 2011, 09:10

Peta Topografi ni termasuk dalam kategori Sulit dan Terhad
Beberapa kawasan yang ditandakan todak boleh di beli Topo sebab kawasan Latihan Tentera dan terdapat Kem Tentera.
Dapatkan Nombor Layer Topo tu dan pergi ke pejabat JUPEM
Beli RM10.00 satu plan dan bawa Nama dan Cop Jawatan sekurang kurangnya Pengarah di Jabatan Kerajaan dengan Gred 58. Kalau ada JUSA C atau B lagi baik.
kalau tak faham apa tu gred 58...anggap le itu umur mereka dalam kerajaan...
kalau tahap JUSA A...itu sudah 5x sambung kontrak... :keke:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by nazryst » 05 May 2011, 09:22

meh kita tanya abang rembau... camana nak jadi kan google map peta topo... ada kah perlu Tahap JUSA A ... yang dah 5 X sambung kontrak

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 05 May 2011, 11:27

Peta Topografi ni termasuk dalam kategori Sulit dan Terhad
Beberapa kawasan yang ditandakan todak boleh di beli Topo sebab kawasan Latihan Tentera dan terdapat Kem Tentera.
Dapatkan Nombor Layer Topo tu dan pergi ke pejabat JUPEM
Beli RM10.00 satu plan dan bawa Nama dan Cop Jawatan sekurang kurangnya Pengarah di Jabatan Kerajaan dengan Gred 58. Kalau ada JUSA C atau B lagi baik.

owwhh ok tq. prosedur dy cmne? kene buat surat ke cmne? ke bwk cop je
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 05 May 2011, 11:30

meh kita tanya abang rembau... camana nak jadi kan google map peta topo... ada kah perlu Tahap JUSA A ... yang dah 5 X sambung kontrak
google map bleh buat topo ek? cmne ye?
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by mizi » 05 May 2011, 20:47

Peta Topografi ni termasuk dalam kategori Sulit dan Terhad
Beberapa kawasan yang ditandakan todak boleh di beli Topo sebab kawasan Latihan Tentera dan terdapat Kem Tentera.
Dapatkan Nombor Layer Topo tu dan pergi ke pejabat JUPEM
Beli RM10.00 satu plan dan bawa Nama dan Cop Jawatan sekurang kurangnya Pengarah di Jabatan Kerajaan dengan Gred 58. Kalau ada JUSA C atau B lagi baik.
bang bule tolong cop tak jusa b abg tuhh heheh
climb long trail
p11at

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by orga » 06 May 2011, 00:06

tak terhad bole beli..tp kalo terhad mmg byk la prosedur nk dapatkannya..
nak senang..kena baik2 ngan kengkawan,hehe..
ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 06 May 2011, 08:29

Senang citanya nak Topo mana
Jadi kengkawan yang ada buleh tolong fotostat
atau buleh beli kat JUPEM jalan Ampang. Gampang tade.
Aku sendiri adalah selai dua sampai penuh satu store.

Agak agak buleh belanja minum Todi Peng kurang manis :minum:

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 06 May 2011, 09:36

Senang citanya nak Topo mana
Jadi kengkawan yang ada buleh tolong fotostat
atau buleh beli kat JUPEM jalan Ampang. Gampang tade.
Aku sendiri adalah selai dua sampai penuh satu store.

Agak agak buleh belanja minum Todi Peng kurang manis :minum:
sy nk Topo area Sg. Tua, Ulu Yam
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rembau » 06 May 2011, 10:06

bro..kasi bagi tajuk & no siri le...sian orang yg bagi tu...
dah le nak bagi kena buat home work lak mana letak ulu yam nie
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 06 May 2011, 12:40

bro..kasi bagi tajuk & no siri le...sian orang yg bagi tu...
dah le nak bagi kena buat home work lak mana letak ulu yam nie
hehe. sory sy memg betul2 zero bab ni.
mcm mana nk cari tajuk & no siri tu?

ulu yam kat selayang, selangor
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 06 May 2011, 15:21

Sungai Tua Ulu Yam bawah Genting.
Maap bai
Lembaran ni tak jual sebab ada 2 Empangan air Bekalan Sumber Manusia. Empangan Batu dan Empangan Sungai Selangor Kuala Kubu. Ada 1 kem risik tentera kat Gunung Ulu Kali. Satu Kem Komandu 22 Kuala Kubu Bharu dan satu Lapang Sasar Polis Kuala Kubu Bharu.

Tapi ada pernah nampak Lembaran kecik kecik, Bett pernah ada rasanya sampai Topo Bukit Kutu sampai Batang Kali. Nanti tanya Mr Goh yang selalu jadi pengumpul setia Topo Plan ni.

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by blacksword » 06 May 2011, 17:30

peta topo yang dijual untuk pihak awam takde garisan kontur dan juga beberapa ciri lain.....nak beli topo ni tak terhad bole dapat kat jupem jalan semarak

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 06 May 2011, 18:14

Sungai Tua Ulu Yam bawah Genting.
Maap bai
Lembaran ni tak jual sebab ada 2 Empangan air Bekalan Sumber Manusia. Empangan Batu dan Empangan Sungai Selangor Kuala Kubu. Ada 1 kem risik tentera kat Gunung Ulu Kali. Satu Kem Komandu 22 Kuala Kubu Bharu dan satu Lapang Sasar Polis Kuala Kubu Bharu.

Tapi ada pernah nampak Lembaran kecik kecik, Bett pernah ada rasanya sampai Topo Bukit Kutu sampai Batang Kali. Nanti tanya Mr Goh yang selalu jadi pengumpul setia Topo Plan ni.
owwhh yeke.
area yg sy nk ni xbesar pun. kat tempat org selalu camping tu. ade mana2 rujukan kt internet tak yang sy leh spesifik kat tempat tu?
nak pete topo ni sebab selalu buat aktiviti kat situ. jadi nk tau bentuk muka bumi sekeliling
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 06 May 2011, 18:17

peta topo yang dijual untuk pihak awam takde garisan kontur dan juga beberapa ciri lain.....nak beli topo ni tak terhad bole dapat kat jupem jalan semarak
ade ape2 prosedur tak kalo nk beli?
ke pegi kat kaunter dan beli je?
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by poncho » 06 May 2011, 18:20

dah try cari kat JUPEM punya website ke belum? try dulu kat sana cari reference number. baru request.
untuk peta TIDAK TERHAD, Ulu Yam punya reference ada kat sini. pilih la.

dan, kalau dah cukup syarat untuk beli PETA TERHAD, pilih kat sini.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 06 May 2011, 19:27

dah try cari kat JUPEM punya website ke belum? try dulu kat sana cari reference number. baru request.
untuk peta TIDAK TERHAD, Ulu Yam punya reference ada kat sini. pilih la.

dan, kalau dah cukup syarat untuk beli PETA TERHAD, pilih kat sini.

ok nnti sy cek.
tq
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 09 May 2011, 08:40

dah try cari kat JUPEM punya website ke belum? try dulu kat sana cari reference number. baru request.
untuk peta TIDAK TERHAD, Ulu Yam punya reference ada kat sini. pilih la.

dan, kalau dah cukup syarat untuk beli PETA TERHAD, pilih kat sini.
xleh view la bro.

asyik keluar ni je kat map tu

XML Parsing Error: not well-formed
Location: http://www.jupem.gov.my/cache/%7BFF7FA0 ... 98%7D.svgz
Line Number 1, Column 1:
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 09 May 2011, 08:46

You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by poncho » 09 May 2011, 16:53

kalau takleh view, masuk http://www.jupem.gov.my/ dan klik kat bahagian Produk & Perkhidmatan (kat bahagian atas) dan klik pada tajuk Produk Pemetaan (klik Peta Tidak Terhad atau Peta Terhad). pada page seterusnya, cari link bertajuk "Katalog". nanti akan keluar lagi 1 window yang ada ruangan untuk diisi. isi nama tempat dan pilih negeri mana dalam kotak "in" tu.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by mizi » 09 May 2011, 19:04

Sungai Tua Ulu Yam bawah Genting.
Maap bai
Lembaran ni tak jual sebab ada 2 Empangan air Bekalan Sumber Manusia. Empangan Batu dan Empangan Sungai Selangor Kuala Kubu. Ada 1 kem risik tentera kat Gunung Ulu Kali. Satu Kem Komandu 22 Kuala Kubu Bharu dan satu Lapang Sasar Polis Kuala Kubu Bharu.

Tapi ada pernah nampak Lembaran kecik kecik, Bett pernah ada rasanya sampai Topo Bukit Kutu sampai Batang Kali. Nanti tanya Mr Goh yang selalu jadi pengumpul setia Topo Plan ni.
aku rs lembar 3859 kut..yg aku ada 3759 terhad...ko baik2 la ngan abg lanun tuu...dia bule cop n beli lembar pe ko nak heheh
climb long trail
p11at

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 12 May 2011, 15:47

masih xdpt cek lagi la kt website jupem tu. peta xnk load. error je
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

shukry
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 20 Feb 2009, 17:37

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by shukry » 12 May 2011, 19:07

masuk google map malaysia

1. search tempat.
2. kat atas kanan klik 'map'
3. bawah 'map' klik 'terrain'
4. print screen paste kat photosop.
5. print
6. SIAP!

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 12 May 2011, 19:29

masuk google map malaysia

1. search tempat.
2. kat atas kanan klik 'map'
3. bawah 'map' klik 'terrain'
4. print screen paste kat photosop.
5. print
6. SIAP!
terlalu simple map ni. xsesuai
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

shukry
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 20 Feb 2009, 17:37

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by shukry » 12 May 2011, 20:08

download benda ni http://www.jupem.gov.my/JUPEMCMS/wp-con ... VGView.zip

peh tu install.

firefox sentiasa error sila guna IE

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by blacksword » 13 May 2011, 18:19

kalo yang tak terhad tu bole pegi kaunter then die akan tanya nak sheet yang mana....tapi tak dapat nak jamin information tentang pete ni tepat sebab kalo tengok betol2 tarikh pete tu di survey pun tahun 1984 dan mungkin ade ditulis diulang cetak...mungkin kalo nak information tentang sekeliling kawsan tu rasenye kalo rujuk google earth lebih tepat kerana imej yang digunakan lebih baru dan juga ia menggunakan imej satelit yang resolusi lebih tinggi dalam 1 meter...

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by blacksword » 13 May 2011, 18:44

no sheet untuk kawasan hulu selangor 3758 sambungan 3759

alfian
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 01 Jul 2010, 03:05
Location: Gombak
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by alfian » 22 Jul 2011, 21:15

uiii sampai macam tu punya susah yer nak beli peta topo terhad nie.. ish3

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by mizi » 22 Jul 2011, 22:23

uiii sampai macam tu punya susah yer nak beli peta topo terhad nie.. ish3
ko ada lubang senang kew nk dpt topo nih...hehe
climb long trail
p11at

alfian
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 01 Jul 2010, 03:05
Location: Gombak
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by alfian » 22 Jul 2011, 22:53

mana ada..
tengok dalam website JUPEM pon tengok syarat2 dia pon macam payah jer..

alfian
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 01 Jul 2010, 03:05
Location: Gombak
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by alfian » 06 Aug 2011, 06:14

saya baru terjumpa satu website yang macam restricted topo map..

http://www.opencyclemap.org/

tapi dia ada kontur je la.. puncak2 gunung tu cari sendiri la ekk.. :lol:

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by rainmaker » 06 Aug 2011, 13:15

saya baru terjumpa satu website yang macam restricted topo map..

http://www.opencyclemap.org/

tapi dia ada kontur je la.. puncak2 gunung tu cari sendiri la ekk.. :lol:

not bad la peta ni. thanks
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: macam mana nk dpt peta topografi?

Post by cs_goh » 06 Oct 2011, 20:03

Sungai Tua Ulu Yam bawah Genting.
Maap bai
Lembaran ni tak jual sebab ada 2 Empangan air Bekalan Sumber Manusia. Empangan Batu dan Empangan Sungai Selangor Kuala Kubu. Ada 1 kem risik tentera kat Gunung Ulu Kali. Satu Kem Komandu 22 Kuala Kubu Bharu dan satu Lapang Sasar Polis Kuala Kubu Bharu.

Tapi ada pernah nampak Lembaran kecik kecik, Bett pernah ada rasanya sampai Topo Bukit Kutu sampai Batang Kali. Nanti tanya Mr Goh yang selalu jadi pengumpul setia Topo Plan ni.
baru jumpa post ini....

sorry ya, kaw diminta terlatak kat 3758 Rawang, saya tak ada. tapi boleh beli syet yang BUKAN TERHAD......
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

Post Reply