Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by mohdariff » 07 May 2011, 00:05

Salam kepada semua warga GO,

Aku ingin meminta pendapat mengenai khemah yg sesuai untuk trip-trip
yg biasa diadakan. Biasanya pendaki membawa khemah untuk berapa org?
Brand apa yg bagus? Dan minta apa-apa cadangan yg berpatutan ya.

"tgh kmpul brg,bru blh joint trip ke gunung."

Terima Kasih :D

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by mizi » 07 May 2011, 00:15

aku guna khemah jenis flysheet..muat tuk 7 org tp selesa dlm 5 org jjeww..kalu tido ngan dayang2 7 org pon ok jew :lidah:
climb long trail
p11at

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by rainmaker » 07 May 2011, 03:10

ikut tempat gak bro.
tapi nk best amik yg tahan lasak dan xmasuk air.hahaha
brand ape xtau. dgr cite coleman ok
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by rembau » 07 May 2011, 04:40

Skrg banyak ke arah ringan dan kecik. Selalu pi berapa orang dan setting camne. Lepas tu decide le cme nak beli. Kalau pi tempat tak pasti baik kau beli hammock dan fly. Tapi kalu kawasan commercial dan tapak khemah ada serta keselesaan jadi keutamaan maka beli le khemah tu..Kalau berduit beli le sama berat ngan berat hammock dan fly. Nanti dah set awal2 yg berat kekal adalh banyaknya sebegini. Kalau trip tambah bilangan hari penyesuai hanya lebih kpd setting maka dan lebih menyenangkan . Tapi terus terang dah lama tinggal bab khemah ni
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by pokcik gunung » 07 May 2011, 08:27

aku pakai coleman yg 2 orang.aku tido sebelah bag aku tido sebelah.nak pakai fly takut.harga rm220.klau sale murah skit.berat tak ingat 1.8 ke 2.3kg,tak ingat.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by Fiftyhertz » 09 May 2011, 20:37

haha mmg takut skit kalau tidur pakai fly, lopong je 2 belah. tp kalau tidur ramai2 dlm fly tu yg syok. coleman yg 2P bukan rm89 je kat jusco.
heal the world. make it better place.

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by sun » 10 May 2011, 03:14

haha mmg takut skit kalau tidur pakai fly, lopong je 2 belah. tp kalau tidur ramai2 dlm fly tu yg syok. coleman yg 2P bukan rm89 je kat jusco.
itu coleman sunrise tent.tent tu takde fly.

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by deep purple » 10 May 2011, 08:20

salam,

menurut member yg pernah guna, coleman sunrise ni x brape ok, sbb fly sheet x der...fly sheet tu mmg penting...

http://phototrek.wordpress.com/

"LIFE IN THE FAST LANE" ~EAGLES~

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by rainmaker » 10 May 2011, 08:38

salam,

menurut member yg pernah guna, coleman sunrise ni x brape ok, sbb fly sheet x der...fly sheet tu mmg penting...

http://phototrek.wordpress.com/

"LIFE IN THE FAST LANE" ~EAGLES~
mana2 khemah pun kalo xde flysheet mmg xde gune. kompom ujan masuk air.hehe
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by pokcik gunung » 10 May 2011, 09:57

takde fly tido dlm air ler jawabnyer.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by rembau » 10 May 2011, 12:13

salam,

menurut member yg pernah guna, coleman sunrise ni x brape ok, sbb fly sheet x der...fly sheet tu mmg penting...

http://phototrek.wordpress.com/

"LIFE IN THE FAST LANE" ~EAGLES~
coleman sunrise macam utk leisure je khemah ni..atau khemah musim panas kot...sekadar bertanya
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by mohdariff » 10 May 2011, 20:51

Colemen Sundome ada fly ke? Nampaknya ia lebih mahal dari Colemen Sunrice.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by pokcik gunung » 10 May 2011, 22:21

Colemen Sundome ada fly ke? Nampaknya ia lebih mahal dari Colemen Sunrice.
ada.sbabtu dia mahal skit.klau beli kat UFL dapat 20% masa sale.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by orga » 11 May 2011, 01:12

mao naik gng pakai fly je udah..khemah dome ni wat makan space je..
ImageImageImage

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by am » 11 May 2011, 02:48

mao naik gng pakai fly je udah..khemah dome ni wat makan space je..
I LIKE!
find me more at multiply | blogspot | flickr

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by aliph » 11 May 2011, 08:55

nak guna fly.guna yang warna oren yer...
khemah guna MSR (baru berdarah idung)
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by rembau » 11 May 2011, 10:26

haha mmg takut skit kalau tidur pakai fly, lopong je 2 belah. tp kalau tidur ramai2 dlm fly tu yg syok. coleman yg 2P bukan rm89 je kat jusco.
aku dulu bawak frame ngan fly dome je...alas guna ground...ok jugak...tapi aku buat benda ini utk gurl2 saja...
tapi kena improvise sikit camne nak tide frame itu...contoh boleh buat X cross guna tali sling ikat hujung pole..selain standard paku kat tanah tu....

aku galakkan khemah dibawak atleast ada satu set khemah terutama utk G7 bagi kes emengency....contoh bila sign hypotermia keluar
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by mohdariff » 11 May 2011, 15:06

Sign Hypotermia tu apa,aduhhh cik pon ke?haha.Memang beli khemahlah alamatnya

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by Hangar 18 » 12 May 2011, 08:27

try khemah karrimor le plak bro.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by pokcik gunung » 12 May 2011, 08:51

try khemah karrimor le plak bro.
-tak pernah tengok khemah karrimor.brapa harga.boleh tunjuk gambar tak.
-nak tumpang tanya pada sesapa yg guna fly.tak takut ular ker,lipan ker.apa cara nak hindar bnatang berbisa ni. :mrgreen:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by rembau » 12 May 2011, 08:58

try khemah karrimor le plak bro.
-tak pernah tengok khemah karrimor.brapa harga.boleh tunjuk gambar tak.
-nak tumpang tanya pada sesapa yg guna fly.tak takut ular ker,lipan ker.apa cara nak hindar bnatang berbisa ni. :mrgreen:
bro kena kenal habitat bro..ini ular tak duduk atas tanah yang kering dan padat....sama jugak lipan mau cari tempat lembap jugak...
kalau lu parking sebalh buluh memang le kena jaga2...

atau lu bikin trek baru...fly pon aku tak guna...aku guna hammock...sebab lagi selamat...
aku banyak guna fly + hammock....

cuma aku tertunggu2 itu aluminum mat Bingai bila mau kasi sama aku le....heheheh
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
sreet
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 May 2010, 14:06

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by sreet » 12 May 2011, 12:02

salam nyelit skeeeet...same style dgn bro rembau lebey suka fly+hammock, bagiku lebey slesa tido & ianye ringan beb, org lain x tau la..
('',) Amacam ada Bran ('',)

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by Denan » 12 May 2011, 12:43

salam nyelit skeeeet...same style dgn bro rembau lebey suka fly+hammock, bagiku lebey slesa tido & ianye ringan beb, org lain x tau la..
sy x biasa dan x penah tido pakai fly+hammock nih... sy lbh suka tido bwh fly+ground / khemah sbb bleh guling2 :mrgreen:...
kalo sy nak try tido pakai fly+hammock mcmana cara2 penyediaan bg selesa masa tido... yg sy tau pasang hammock ni ikat je kat dua batang pokok pastu baring... manatau kot2 ada skill lain hehe...
kalo sy nak bli fly+hammock ni apa saiz yg sesuai dan jenis yg mcmana.

Otai2 kat sini bleh bg pendapat ye :minum:

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by pokcik gunung » 12 May 2011, 21:42

try khemah karrimor le plak bro.
dah jumpa dah post yg lepas.sempoi gak.lepas ni cari member ler nak tolak khemah lama. :kah:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by mohdariff » 12 May 2011, 23:53

Pokcik Gunung,post kat mana tu.Nak tgk juga khemah Karrimor tu.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by pokcik gunung » 13 May 2011, 00:02

Pokcik Gunung,post kat mana tu.Nak tgk juga khemah Karrimor tu.
kat sini
gunungonline.com/basecamp/viewtopic.php?f=3&t=2908
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by mohdariff » 13 May 2011, 00:28

Memang terbaik bentuk khemah Karrimor tu! Kat mana ada jual tu,aduhh dugaan dugaan.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by nadir » 13 May 2011, 01:18

hehehehehehehhee takkan ku jual itu khemah karrimor... :P

ya, aku pun tak pakai khemah dah, duluuuu duluuuu adalah... skrang banyak guna fly kalau group besar , kalau 2-3 orang, blasah hammock je...

masalah hammock satu jer, kat puncak takder tempat nak pasang....hahahah

aku berubah kepada fly dan hammock sebab fly dan hammock lagi versatile... nak pasang masa benti lunch pon boley, nak bukak campsite tengah trek pon boleh, takyah gaduh gaduh nak carik tapat rata 2m x 2m. dan sebab hammock dan fly laggiiiii ringan.

tapi sejak kebelakangan nih, ada pulak 2-3 khemah yang saya beli yang boleh pacak flysheet dia saja. nak test jugak sekali. memang bahagian kelambu dalam tuh boleh tinggal kat rumah, bawak fly dan aluminum pole shj. ruang pun makin besar sbb baahgian dalam tuh tak ada dah. ringan pun ringan.

trip pulak la kuranggggg..... terikat dengan komitment lain pulak... :(
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by sun » 13 May 2011, 05:02


trip pulak la kuranggggg..... terikat dengan komitment lain pulak... :(
yelah...dah ade komitmen lebih dah skaraaaang....haha :mrgreen:

User avatar
sreet
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 May 2010, 14:06

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by sreet » 13 May 2011, 11:02

[quote="Denan]
sy x biasa dan x penah tido pakai fly+hammock nih... sy lbh suka tido bwh fly+ground / khemah sbb bleh guling2 :mrgreen:...
kalo sy nak try tido pakai fly+hammock mcmana cara2 penyediaan bg selesa masa tido... yg sy tau pasang hammock ni ikat je kat dua batang pokok pastu baring... manatau kot2 ada skill lain hehe...
kalo sy nak bli fly+hammock ni apa saiz yg sesuai dan jenis yg mcmana.

Otai2 kat sini bleh bg pendapat ye :minum:[/quote]

hehe sy bukan otai mana pon ..
ye betui hammock limited x leh guling2 cuma tido trase mcm dlm perut kangaroo je...tp bg ku selambe je ngereng kiri & kanan...alhamdulillah stakat ni x penah tegolek lg dr atas hamock..

lagi 1 style hammock yg sy buat, buley gak letak kat bawah (hammock yg ada kelambu + fly) cuma kena ada alas ground spy bawah hammock x serap air,plastik nipis pon boleh je beb...slesaaaa.. 8)

rasenye hammock ni tada saiz sumer standet kot...hentah la
('',) Amacam ada Bran ('',)

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by Denan » 13 May 2011, 15:53

[quote="Denan]
sy x biasa dan x penah tido pakai fly+hammock nih... sy lbh suka tido bwh fly+ground / khemah sbb bleh guling2 :mrgreen:...
kalo sy nak try tido pakai fly+hammock mcmana cara2 penyediaan bg selesa masa tido... yg sy tau pasang hammock ni ikat je kat dua batang pokok pastu baring... manatau kot2 ada skill lain hehe...
kalo sy nak bli fly+hammock ni apa saiz yg sesuai dan jenis yg mcmana.

Otai2 kat sini bleh bg pendapat ye :minum:
hehe sy bukan otai mana pon ..
ye betui hammock limited x leh guling2 cuma tido trase mcm dlm perut kangaroo je...tp bg ku selambe je ngereng kiri & kanan...alhamdulillah stakat ni x penah tegolek lg dr atas hamock..

lagi 1 style hammock yg sy buat, buley gak letak kat bawah (hammock yg ada kelambu + fly) cuma kena ada alas ground spy bawah hammock x serap air,plastik nipis pon boleh je beb...slesaaaa.. 8)

rasenye hammock ni tada saiz sumer standet kot...hentah la[/quote][/quote]
apa pendapat bro rembau lak...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by rembau » 13 May 2011, 16:13

[quote="Denan]
sy x biasa dan x penah tido pakai fly+hammock nih... sy lbh suka tido bwh fly+ground / khemah sbb bleh guling2 :mrgreen:...
kalo sy nak try tido pakai fly+hammock mcmana cara2 penyediaan bg selesa masa tido... yg sy tau pasang hammock ni ikat je kat dua batang pokok pastu baring... manatau kot2 ada skill lain hehe...
kalo sy nak bli fly+hammock ni apa saiz yg sesuai dan jenis yg mcmana.

Otai2 kat sini bleh bg pendapat ye :minum:
hehe sy bukan otai mana pon ..
ye betui hammock limited x leh guling2 cuma tido trase mcm dlm perut kangaroo je...tp bg ku selambe je ngereng kiri & kanan...alhamdulillah stakat ni x penah tegolek lg dr atas hamock..

lagi 1 style hammock yg sy buat, buley gak letak kat bawah (hammock yg ada kelambu + fly) cuma kena ada alas ground spy bawah hammock x serap air,plastik nipis pon boleh je beb...slesaaaa.. 8)

rasenye hammock ni tada saiz sumer standet kot...hentah la
[/quote]
apa pendapat bro rembau lak...[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]

kena bagi pendapat le plak...
1. Hammock limited space...memang le limited sebab dia bukan katil dan nak selesa beli macam askar pun boleh jadi tilam lagi dan ada ruang utk batal lak...jenis ini senang nak guna emengency selamat orang; Stretcher
2. Masalah basah hammock ini bila berlaku tempias hujan, lembapan dari udara bawah hammock dan air hujan yg meleleh ikut tali hammok...
nak atasi benda ini:
a. buat fly serapat boleh dgn hammock dan berbentuk " A" sebijik macam huruf "A" jangan kau kankang kaki sudah ...masalah sekarang orang suka kakang kaki A ini tapi tak sedar kesan dia banyak terutama tempias hujan atau udara sejuk menusuk masuk lebih banyak...
b. Jangan ikat hammock terlalu tinggi sebaiknya dlm 1m (dan kurang) dari tanah...tujuan agar ruang untuk udara sejuk dibawah hammock dikurangkan dan bahaya binatang merayap dapat diatasi...kalau jatuh pon tak bahaya tambahan pulak design struktur badan manusia ketinggian <3 kaki memang sedap untuk duduk. So ikat 3 kaki selepas beban dikenakan ketinggian hammock akan turun jadi 2 kaki sebab pokok akan" memberi " kesan beban dikenakan...
c penggunaan ground/plastik juga membantu tetapi kalau dapat jenis aluminum sheet lagi bagus...selain dari mengelak hammock dari lembap di juga mengekalkan kehilangan suhu badan
d. Air hujan yang meleleh dan mengalir ikut tali hammoock / fly...senang je...buat simpulan diantara ikatan dengan kain hammock atau fly....

Tips lain sahabat gunung lain boleh kongsi pendapat...bagaimana nak pelbagai kegunaan hammock dlm hutan...


Hammock ada saiz....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by Denan » 13 May 2011, 16:27

kena bagi pendapat le plak...
1. Hammock limited space...memang le limited sebab dia bukan katil dan nak selesa beli macam askar pun boleh jadi tilam lagi dan ada ruang utk batal lak...jenis ini senang nak guna emengency selamat orang; Stretcher
2. Masalah basah hammock ini bila berlaku tempias hujan, lembapan dari udara bawah hammock dan air hujan yg meleleh ikut tali hammok...
nak atasi benda ini:
a. buat fly serapat boleh dgn hammock dan berbentuk " A" sebijik macam huruf "A" jangan kau kankang kaki sudah ...masalah sekarang orang suka kakang kaki A ini tapi tak sedar kesan dia banyak terutama tempias hujan atau udara sejuk menusuk masuk lebih banyak...
b. Jangan ikat hammock terlalu tinggi sebaiknya dlm 1m (dan kurang) dari tanah...tujuan agar ruang untuk udara sejuk dibawah hammock dikurangkan dan bahaya binatang merayap dapat diatasi...kalau jatuh pon tak bahaya tambahan pulak design struktur badan manusia ketinggian <3 kaki memang sedap untuk duduk. So ikat 3 kaki selepas beban dikenakan ketinggian hammock akan turun jadi 2 kaki sebab pokok akan" memberi " kesan beban dikenakan...
c penggunaan ground/plastik juga membantu tetapi kalau dapat jenis aluminum sheet lagi bagus...selain dari mengelak hammock dari lembap di juga mengekalkan kehilangan suhu badan
d. Air hujan yang meleleh dan mengalir ikut tali hammoock / fly...senang je...buat simpulan diantara ikatan dengan kain hammock atau fly....

Tips lain sahabat gunung lain boleh kongsi pendapat...bagaimana nak pelbagai kegunaan hammock dlm hutan...


Hammock ada saiz....
tq bro rembau & sreet... :minum:
kawan2 lain kalo ada pendapat silakan kita kongsi sama2.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by Hangar 18 » 15 May 2011, 00:32

Memang terbaik bentuk khemah Karrimor tu! Kat mana ada jual tu,aduhh dugaan dugaan.
mau ke? kalo mau kita citer kat pm le.

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by mohdariff » 20 May 2011, 15:21

Khemah Colemen ni lain tempat lain harga, buka website UFL pula sudah lama x update.
Bila ada offer pun x tau. Tgk kt The Garden (Outdoor World), ada 20% less jer. Tp ada yg kata
boleh dapat 40% less. Nak beli nanti tetiba jer ada less 40%, kan hampeh tuu.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Khemah Yg Sesuai Untuk Pendakian

Post by pokcik gunung » 20 May 2011, 20:41

Khemah Colemen ni lain tempat lain harga, buka website UFL pula sudah lama x update.
Bila ada offer pun x tau. Tgk kt The Garden (Outdoor World), ada 20% less jer. Tp ada yg kata
boleh dapat 40% less. Nak beli nanti tetiba jer ada less 40%, kan hampeh tuu.
biasa dengar 30% jer.20 UFL,10% kad jusko.offer tak tentu tapi selalu ada.klau nak g sabtu & ahad biasa ada sale.klau betul ada sale 40% jgn lupa info k.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Post Reply