[Pertanyaaan]Compression Bag dan Cara Packing yang Ideal

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

[Pertanyaaan]Compression Bag dan Cara Packing yang Ideal

Post by Fiftyhertz » 08 Jun 2011, 09:14

Saya mengalami masalah untuk packing secara efektif yang mampu kerana bag saya hanya boleh membuatkan 50L(Deuter Vario). Jadi untuk membuatkan semua barang saya muat dalam bag tersebut dan mudah dimasukkan dan dikeluarkan, setakat ini saya hanya mengunakan Diamond Zipped Plastic Bag untuk baju kering, baju basah, tools yang kecil2, makanan, fly, groundsheet dan dll. Kemudian saya mengunakan plastic bag sampah yang tebal dan size XL kedalam bag untuk merangkumi semua barang2 di dalam bag. Untuk perjalanan 4D3N setakat ini tiada masalah bagi saya.

Tetapi size sleeping bag yang besar telah memakan banyak ruang di dalam bag yang diletakkan di bawah sekali, saya ada juga terjumpa compressed sleeping bag di kedai outdoor dabong yang berharga RM85. Dimana boleh saya cari hanya compression bag sahaja kerana saya tidak mampu untuk beli sleeping bag yang kecil hasil dari material yang bagus sebab sekarang ni dalam saving untuk beli bag yang lebih besar.

Bag yang dimaksudkan adalah seperti dibawah.
http://www.ehow.com/how_4598397_compres ... g-bag.html

Jika ada idea yang membina untuk mengunakan ruang 50L secara efektif yang mampu untuk perjalanan pendakian yang lebih lama amat saya terima.

Thanks in advance :)
heal the world. make it better place.

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: [Pertanyaaan]Compression Bag dan Cara Packing yang Ideal

Post by Fiftyhertz » 10 Jun 2011, 08:18

akhirnya saya terjumpa deuter compression packsack for sleeping bag and clothes di uptown danau kota yg berharga RM59+less 10%

sendiri soal sendiri jawap haha
heal the world. make it better place.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: [Pertanyaaan]Compression Bag dan Cara Packing yang Ideal

Post by mizi » 11 Jun 2011, 00:49

beg kecik nk bawa barang banyak....mana bule bro..kecuali ko limitkan benda2 ko bawa..klu selalu ko bawa 3..ko jdkn 1.klu selalu ko bawa yg tebal2..ko cr brg2 yg nipis..klu ko selalu makan kuat..ko kurangkan resion..klu selalu ko bw benda2 x pekdah...baik ko simpan je d rumah...kalo ko nak compress lg beg ko..ko g nuntut ilmu kat abam utai mus sos..dia leh aja ko bw beg kecikk jeww..tp dlm tu suma ada..kalau ko nak bw beg 5o liter ko tu juga tp brg2 muat..ko upah je lah poterr :lidah: :lidah: :lidah:
climb long trail
p11at

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: [Pertanyaaan]Compression Bag dan Cara Packing yang Ideal

Post by Fiftyhertz » 13 Jun 2011, 14:43

haha itulah semalam baru turun dari g.rajah. masa dekat puncak bermlm memang sejuk habis terpaksa lah sarung 3 helai baju dan 2 suar tanpa sweater sejuk pun sbb x muat. tengok si roy dan toby toblerone complete je dress diorg huhu

memang kena beli beg 70-80l untuk gunung tinggi2 ni. target nak beli karrimor jaguar st 75-95l sebelum pergi g.benum next month sebab compression packsack tu x membantu sangatlah utk trip jauh dan tinggi.

hehe mus sos x pernah berdepan muka lagi.
heal the world. make it better place.

Post Reply