Tag Tag di puncak Gunung

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by biNGai » 21 Jul 2011, 00:48

bile lejen2 mule menaip..keh keh keh

suda la korg..i noe wat yu olls did las-las taim laa..hahahaha

tk kire...aku nk buang gaaakkkk..hahahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by matsaiko » 21 Jul 2011, 20:52

bile lejen2 mule menaip..keh keh keh

suda la korg..i noe wat yu olls did las-las taim laa..hahahaha

tk kire...aku nk buang gaaakkkk..hahahaha
jgn lupe buang tag merah kat tumang batak sekali yerrr :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by biNGai » 21 Jul 2011, 21:34

itu bkan tag..itu plet tanda peringatan..tag pada aku yg cam kecik2 tuh..dilaminate pastu digantung/paku/selit..

ko mao buang, tanye dulu si pur..penat menyumpah dia mengusung plet tuh dulu..hhahahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by matsaiko » 22 Jul 2011, 02:35

ooo itu tag namanya ye..baru ku tau wakakakakaka
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by mizi » 22 Jul 2011, 18:11

itu bkan tag..itu plet tanda peringatan..tag pada aku yg cam kecik2 tuh..dilaminate pastu digantung/paku/selit..

ko mao buang, tanye dulu si pur..penat menyumpah dia mengusung plet tuh dulu..hhahahaha
plet pom kasi buangg laaa..menyemakk
climb long trail
p11at

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by sukahatiadam » 26 Jul 2011, 13:54

tag kalau dah banyak sangat wajar kot ditanggalkan , tinggalkan yang berinformasi shj.
tag yang dah rosak , boleh consider sebagai sampah .
Jika tag berinformasi tambahan pula itulah satu-satu tag yang ada, biarkan lah .. macam tu kan

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by biNGai » 26 Jul 2011, 18:38

kalo ko buang plet aku, aku sumpah spender ko jadik tri-tone plak mizi..ekekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by orga » 26 Jul 2011, 19:25

kalo ko buang plet aku, aku sumpah spender ko jadik tri-tone plak mizi..ekekekeke
:kah: :kah: :kah:
ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by mizi » 26 Jul 2011, 22:20

kalo ko buang plet aku, aku sumpah spender ko jadik tri-tone plak mizi..ekekekeke
:pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig: :pig:
climb long trail
p11at

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by sukahatiadam » 27 Jul 2011, 19:02

BUBU, TOK NENEK tak ada Tag yang kategori sampah.. just nice..sedap mata memandang

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by mizi » 27 Jul 2011, 20:19

BUBU, TOK NENEK tak ada Tag yang kategori sampah.. just nice..sedap mata memandang
itupon setelah dibuang segalanya hehe
climb long trail
p11at

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by biNGai » 27 Jul 2011, 23:52

nasib jenal bawak balik bra sam aspender tuh..kalo tk lagi la sedap mata memandang..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by span » 04 Aug 2011, 10:42

wahhh isu hangat bangat .... bagi pendapat saya, saya lagi suka kawasan yag x der tag, just kita tau nama kawasan tu, baru rase nature, cam trek ke gerah x der paper tag.... ( tp x tau la kalo skung dah ader tag ) baru rase utan tu dara tanpa ada kesan orang rosakan.... nature gilerr... windu nak ke sana hehehe.....
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by sukahatiadam » 06 Aug 2011, 21:22

itupon setelah dibuang segalanya hehe
siapa agaknya yang buang ya?
di puncak Yong Yap..ada Jalur gemilang.. dah uzur sangat. Harap2 sapa yang naik boleh turunkannya @ ganti yang baru

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by rainmaker » 08 Aug 2011, 15:51

tag2 yang boleh dilupus alam biarkan la mcm papan2 ke tapi kalo yg xleh dilupus alam mcm banner pvc tu baik diturunkan. next time sape yg panjat gunung tu xyah la nk tinggalkan ape2 tanda kat gunung yg kita dh penah daki. tu tradisi org tak bertamadun. sbb zaman dulu xde teknologi camera dan facebook.hehe... so pasni panjat gunung, amik gmbr pastu tag kat facebook je.muehhehehe...

"Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints."
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by nadir » 22 Aug 2011, 18:44

ada yg siap bergambar lagi disebelah pokok yang baru ditoreh atau sedang melukis dgn marker ...apa perasaan dia jika aku toreh muke dia atau aku conteng muke dia dgn marker pen heheheheheheh
HAHHAHAH like! +1

camana aku leh terlepas thread nih pulak. Ni pendapat akular , sebagai orang yang pernah meletakkan plat di puncak , dan juga sebagai orang yang pernah berleter bila nampak plat / signboard bersepah.

Pendapat aku senang je, kalau korang buat signboard tu supaya kekal dan tahan lama ( buat daripada plastik . aluminum , tembaga dll ), silalah letak, asalkan tidar besar bas atau sehingga menganggu plat orang lain. jangan pasal nak letak dia punya plat, plat orang lain ditanggalkan dan dicampak . nak pasang pun pasangla betul betul, guna dawai atau cable tie yang kukuh. kalau setakat selit kat dahan atau ikat denga tali rapia, selang seminggu habis luruh + jadi sampah.

Bagi mereka yang suke save budget , buat signboard gune kertas ,laminate , banner 8 kaki saya syorkan korang bawak balik lepas bergambar sebab korang punya banner dan signboard tu menyemakkan kawasan puncak. Bila dah kene angin dan hujan, koyak la apa semua pastu bersepah di kawasan puncak. kawan kawan korang pulak yang kene cucikan... apadaaaa...

Kalau saya naik gunung saya cabut je signboard yang tak tahan lama , bawak turun + bakar je... tak pun buat alas tempat duduk.

Aku suke tengok plat tembaga + stainless steel ( contoh yang macam ABM etc letak kat puncak Chamah ) . aku rasa itu sebahagian dari sejarah.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
scrlettfr
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 21 Sep 2010, 18:26

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by scrlettfr » 05 Sep 2011, 15:32

menda pasang tag nie takkan boleh dibendung atau dihalang. niat orang, siapakan mungkin boleh menghalang. tapi boleh dilentur.
memang melampau sebenarnya kalau nak canangkan pencapaian dengan pasang banner atau tag yang tiada niat lain selain populariti. snap gambar dan pos cerita kat suratkhabar la kalau nak popular kan. bleh jadi selebriti. jadah apa pasang banner sebesar karpet atau langsir kalau setakat grad G7. memang sakit mata tengok. bakarkan saja kalau ada banner sebegini tergantung. tapi kalau ada tag puncak gunung (yang asal atau yang rasmi) biarlah ia di situ untuk generasi akan datang. lagi 1 perkara, kalau tag yang ada tu lebih ke arah positif (peringatan, memberi maklumat macam arah kiblat atau ketinggian gunung, memorial seperti Kem Sg. Retak, dll.) tu takkan kita tak terfikir faedah yang pendaki lain dapat? kalau ye pun kat puncak kita nak clearkan/minimakan tag yang ada, at least jangan clearkan tag yang ada pada campsite yang ada. tak semua guide akan maklumkan peserta apa nama kem atau tempat. itu sebenarnya fungsi dan sumbangan tag nie. bukan untuk menempa nama atau mencanang nama kelab kan? tanpa tag yang ada, semua orang suka hati nak panggil kem tu ikut mana yang terlintas di hati. 10 group masuk, 10 kali kem jadi nama lain. guide yang masuk pun kadang-kadang tau nama kem dari tag yang ada juga masa mula-mula belajar jadi guide situ kan? fikir dulu sesuatu keputusan di luar situasi emosional. rasional pada kita tak semestinya logik pada semua situasi. niat konservasi tu baik tapi adalah lebih baik kalau ianya tidak merosakkan menda yang sedia baik.

saya sokong niat nak minimakan kesan kemasukkan/tamadun manusia atau LNT nie. cuma kalau nak musnahkan hasil usaha (yang berniat baik) orang lain tu, jangan hebah-hebahkan. nak bakar pun senyap-senyap sudah.

2 cents.
wahh... bagus nasihat ni.... apapun setujuuuuu....
aku... apa pun ok jer... ;)

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by Tokwan » 15 Sep 2011, 09:26

Penadapat Tokwan la...kita ni sepatutnya memulihara alam sekitar...jadi bila panjat gunung tempatan, adakah patut/ wajib ditinggalkan tag? Kalau tak tinggal, tak boleh ka....Buat Tokwan, cukup sekadar ambil gambar sebagai bukti dah sampai dipuncak tu.

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by sukahatiadam » 19 Sep 2011, 01:23

16-18 september 2011 .
sapa ada trip gunung
macam mana status tag di gunung ?

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Tag Tag di puncak Gunung

Post by sukahatiadam » 24 May 2012, 02:58

bring up skit ..

Post Reply