Kembara 13 Puncak Merdeka

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by pokcik gunung » 25 Aug 2011, 08:37

cadangan:-
Mendaki 13 puncak tertinggi di 13 negeri di malaysia

Masa:-
2012 atau 2013 selama 31 hari.penamat pada hari merdeka 31 Aug.

Perkara :-
Mendaki puncak tertinggi di semua negeri di malaysia secara berterusan selama 31 hari.memacakkan bendera malaysia dan negeri di puncak.

Senarai Puncak:-
1-Pahang - G.Tahan - 2187m
2-Terengganu - G.Tebu - 1039m
3-Kelantan - G.Ayam - 1504m
4-Kedah - G.Jerai - 1200m
5-Perlis - G.Perlis - 732m
6-P.Pinang - Bkt.Bendera -830m
7-Perak - G.Korbu - 2183m
8-Selangor - G.Nuang - 1493m
9-N.Sembilan - G.Telapak Buruk - 1193m
10-Melaka -
11-Johor - G.Ledang - 1276m
12-Sarawak - G.Murud - 2425m
13-Sabah - G.Kinabalu - 4095m

Peserta:-
-seorang peserta dari setiap negeri.
-seorang guide
-seorang porter
-seorang yg menguruskan makanan
-seorang yg menguruskan perubatan dan kesihatan
-media

Bantuan serta cadangan dari GO.:-
-masa yg perlu diambil untuk setiap puncak negeri.
-boleh ke projek ini dimasukkan ke dlam msia book of record ? bagaimana?

*sy harap ahli2 GO dapat memberi pandangan dan cadangan untuk menjayakan projek ini.Terima kasih
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by rembau » 25 Aug 2011, 13:17

G perlis-perlis????
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 25 Aug 2011, 15:37

G.Perlis rasanya silap tu.
Gunung Perlis yang di Banjaran Nakawan tak setinggi tu.
Kalau Gunung Perlis di Banjaran Gunung Tahan itu mungkin tapi letaknya di Pahang.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by rembau » 25 Aug 2011, 16:05

G.Perlis rasanya silap tu.
Gunung Perlis yang di Banjaran Nakawan tak setinggi tu.
Kalau Gunung Perlis di Banjaran Gunung Tahan itu mungkin tapi letaknya di Pahang.
caya le bro...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by pokcik gunung » 25 Aug 2011, 17:42

G.Perlis rasanya silap tu.
Gunung Perlis yang di Banjaran Nakawan tak setinggi tu.
Kalau Gunung Perlis di Banjaran Gunung Tahan itu mungkin tapi letaknya di Pahang.
silap ke.sory.!! bleh abg. kamal tolong bgitau gunung yg betul.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by rembau » 25 Aug 2011, 23:34

ada sedikit kemusykilan disini...
sejak bila perlis ada gunung???
tapi Jabatan Hutan menyatakan ada gunung iaitu Gunung Perlis...

sila rujuk : http://www.perlisforestry.gov.my/index. ... 80&lang=en

tapi agak menghairankan kenapa ia berapa dalam hutan simpan bukit Mata Air...

cuba lihat gambaran pada link sini: http://www.ukm.my/kamal/geologi-malaysi ... perlis.pdf

Image

ATAU lokasi di berada dibanjaran nakawan???...siapa ada full log atau koordinat tepat
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by Hangar 18 » 26 Aug 2011, 00:09

gng tertinggi di Trg bukannya G. Tebu.

org yg pernah mendaki g tertinggi di Trg adalah komunis timur..
nanti dia tambah le tu info.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by pokcik gunung » 26 Aug 2011, 06:51

gng tertinggi di Trg bukannya G. Tebu.

org yg pernah mendaki g tertinggi di Trg adalah komunis timur..
nanti dia tambah le tu info.
harap komunis timur dapat memberi penjelasan tentang gosip ini.heee...
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by pokcik gunung » 26 Aug 2011, 07:00

ada sedikit kemusykilan disini...
sejak bila perlis ada gunung???
tapi Jabatan Hutan menyatakan ada gunung iaitu Gunung Perlis...

sila rujuk : http://www.perlisforestry.gov.my/index. ... 80&lang=en

tapi agak menghairankan kenapa ia berapa dalam hutan simpan bukit Mata Air...

cuba lihat gambaran pada link sini: http://www.ukm.my/kamal/geologi-malaysi ... perlis.pdf

Image

ATAU lokasi di berada dibanjaran nakawan???...siapa ada full log atau koordinat tepat
bro rembau,bleh tolong cek puncak tertinggi di melaka tak,puas google dah
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by JeNaL » 26 Aug 2011, 08:39

Ledang, puncak gunung ledang dah di tutup untuk awam.... yg boleh naik sekarang ni puncak mahligai
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by pokcik gunung » 26 Aug 2011, 12:43

Ledang, puncak gunung ledang dah di tutup untuk awam.... yg boleh naik sekarang ni puncak mahligai
tutup terus ke sementara. :cry:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by orga » 27 Aug 2011, 20:53

n9 - gbh tp di sempadan n9/phg
melaka - ledang..juga sempadan
ImageImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by Hangar 18 » 31 Aug 2011, 01:07

gng tertinggi di Trg bukannya G. Tebu.

org yg pernah mendaki g tertinggi di Trg adalah komunis timur..
nanti dia tambah le tu info.
harap komunis timur dapat memberi penjelasan tentang gosip ini.heee...
kalo g tebu g tertinggi kat trg tu baru gosip..

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by kabusgunung » 31 Aug 2011, 12:02

aku cop bukit bendera

User avatar
mie334
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 27 Aug 2011, 16:51
Location: SEGAMAT JOHOR
Contact:

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by mie334 » 31 Aug 2011, 20:47

aku cop bukit bendera
hahahha...leh join skali..!! :lidah: :lidah: :kah: :kah: :kah:
PESAKIT INI MASIH DIBAWAH SELIAAN RAPI PIHAK HOSPITAL

http://crazyzoro.multiply.com/

User avatar
scrlettfr
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 21 Sep 2010, 18:26

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by scrlettfr » 05 Sep 2011, 14:40

salam....

nak jugakkk ikut... hehehe... projek terbaek ehhh... klau kedah dicadangkan G. Bintang dengan ketinggian 1862 walaupun Gng Jerai 1200 di wartakan sebagai gng tertinggi di Kedah...
aku... apa pun ok jer... ;)

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Post by kenshina » 17 Nov 2012, 23:12

Di selangor pon gunung tertinggi bukan Nuang tp Semangkok, jgn tertipu ngn statement kt pintu renjer tu :p

Walaupon puncak dia share sempadan dgn Pahang tp at least separuh tanah tinggi tu dh masuk Selangor :)
challenge your limit

Post Reply