pendaftaran peniaga

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

pendaftaran peniaga

Post by sukahatiadam » 19 Sep 2011, 01:55

mau cadangkan peniaga dalam GO dari kalangan yang verified sahaja.

sebagai contoh www.malaysianbikers.com mewajibkan setiap penjual di verified dulu dengan cara salinan IC dan yuran sedikit. yuran tadi dikenakan dan diberitahu akan digunakan untuk menghubungi penjual bagi tujuan pengesahan dan maintenance website ini. cara posting dalam jumlah tertentu kurang bagus berbanding cara ini.

jadi dengan cara ini , semoga posting jualan menjadi lebih berhemah , berbudi bicara baik dan lebih diyakini seller tadi. pun begitu, tidaklah menjamin 100% ketulusan hati penjual hati . GO hanya platform dan bukan penjamin.

cadangan kedua - amalan bump tidak digalakkan dalam posting jualan. Kalau barang baik , tentu akan up secara sendirinya melalui posting pembaca di thread tersebut. asik bump ajer , nanti isi thread tu tak seberapa pun , kena scroll down jer lebih.

terima kasiihhhhhhh

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by poncho » 19 Sep 2011, 02:23

timekasih atas idea yang bernas sebegini.
sebenarnya, semua yang di atas tu kami dah maklum. masih dalam proses perbincangan sesama kami sebenarnya sejak 6-7 bulan lepas lagi. sepatutnya dilaksanakan mulai Julai lepas tapi maybe dirombak lagi untuk kebaikan bersama. apapun, teruskan sumbangkan idea dan input. akan kami pertimbang dan usahakan.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 19 Sep 2011, 09:13

Bagus gak Idea tu
TQ idea untuk kebaikan bersama

User avatar
Manpahang
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 25 Jul 2010, 13:12

Re: pendaftaran peniaga

Post by Manpahang » 19 Sep 2011, 09:49

setuju peniaga yg kerap post kat kedai dikenakan yuran..atau dikenakan limit..dah register kurang2 setahun baru boleh meniage..
kalau tidak lg ramai yg masuk go semata-mata nk meniage..topik lain jengah pun tak..

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: pendaftaran peniaga

Post by kabusgunung » 19 Sep 2011, 10:35

masuk takat nak meniaga jerrrr pegi mudah laaaa

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by nadir » 21 Sep 2011, 23:04

setuju peniaga yg kerap post kat kedai dikenakan yuran..atau dikenakan limit..dah register kurang2 setahun baru boleh meniage..
kalau tidak lg ramai yg masuk go semata-mata nk meniage..topik lain jengah pun tak..
masuk takat nak meniaga jerrrr pegi mudah laaaa
stuju +1
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pendaftaran peniaga

Post by biNGai » 22 Sep 2011, 01:07

eh kt mudah ade jual barang outdoor ek?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by irmuaaz » 22 Sep 2011, 21:23

Saya pun rasa bagus kalau ada regulation untuk peniaga. Mungkin satu cara adalah untuk peniaga daftarkan diri sebagai verified seller di GO dengan bayaran yuran tahunan. Yuran tu pun boleh digunakan untuk maintain forum ni.

Ahli forum pun boleh beli dengan confident daripada verified seller dan kalau ada kes con atau tipu seperti jual barang ciplak dan sebagainya ahli forum ada channel untuk report dan bagitau ahli ahli lain. Moderator pun boleh ambil tindakan.

Cuma takut kalau ahli2 biasa yang cuma mahu letgo barang secondhand diorang hilang channel untuk jual. Sebab ramai juga ahli yang cuma nak letgo barang lama diorang. Yang jual bundle secondhand tak termasuk lah dalam category ni.

Patut dibincangkan lebih lanjut dan mendalam topic ni. Mungkin kita boleh buat round table talk dengan peniaga2 bersama moderator2 forum untuk cari penyelesaian terbaik.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by poncho » 22 Sep 2011, 21:50

timekasih atas cadangan tu.
kalau ramai yang setuju, jom berkumpul kat KL 15 atau 16 Oktober nanti.
lokasi yang strategik sikit la. sila pilih:

01. area Puduraya a.k.a. Pudu Sentral
02. area Ampang
03. area Kota Damansara
04. area Bukit Jalil
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by poncho » 22 Sep 2011, 21:52

saya pilih lokasi Bukit Jalil. hehe.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by irmuaaz » 22 Sep 2011, 21:54

Saya pun sokong poncho Bukit Jalil!!
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by nadir » 23 Sep 2011, 15:36

oi.... Penang laaaaaaaa...meh buat kat kedai aku...

diskriminasi betulllll.... heheheheh
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by poncho » 23 Sep 2011, 16:23

oi.... Penang laaaaaaaa...meh buat kat kedai aku...

diskriminasi betulllll.... heheheheh
BOLEH SANGAT gi Penang. tapi..tiket kena sponsor la. amacam? haha
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by irmuaaz » 23 Sep 2011, 16:55

Kalau nak aku dtg penang kena hantar ticket kapal terbang. Teksi dari rumah aku pergi airport pun aku nak claim gak. :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pendaftaran peniaga

Post by biNGai » 24 Sep 2011, 02:06

ni berkumpol kt KL nih utk BERSIH 3.0 ka?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by irmuaaz » 27 Sep 2011, 19:23

Apa kata kita buat dekat Tasik Raban, naik keta dari KL baru 3 jam. Nadir pun kena datang macam tu. Kalau nak aku boleh organisekan chalet. Kalau camping pun boleh jugak. Sewa kayak no problem. Nadir banyak kayak.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by nadir » 28 Sep 2011, 10:54

hahahaha tasik raban memang bes..... sejak bila aku ada banyak kayak? bende mustahak , baik korang bincang sana dulu. apa yang baik untuk semua, aku setuju saja.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by irmuaaz » 28 Sep 2011, 18:52

Ok Nadir dah kata Raban best. Confirm. Korang cakap aku je nak tido chalet ke nak tido kemah. Kayak gua boleh settlekan.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: pendaftaran peniaga

Post by kabusgunung » 03 Oct 2011, 11:00

pasar borong selangor laaa....

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by irmuaaz » 08 Oct 2011, 21:42

Harap cadangan kita nak buat round table talk ni tak senyap terus. Ini benda yang baik kalau ada sikit moderation dalam thread kedai dan pengguna forum pun boleh benefit sama terutamanya
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: pendaftaran peniaga

Post by sukahatiadam » 06 Jul 2012, 00:22

dah lama dah senyap !!!

Post Reply