Tips membeli Bag Hiking

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
nazmi
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 01 Jan 2012, 14:43
Contact:

Tips membeli Bag Hiking

Post by nazmi » 03 Feb 2012, 02:46

Salam.. saya masih agak baru dalam peringkat hiking.. skang ni saya masih mencari beg yang sesuai untuk hiking.. kepada otai-otai, saya perlukan info mengenai pembelian bag.. ape yang perlu ade pada sesebuah bag tersebut atau ciri-ciri bag yang sesuai untuk hiking? saya masih ragu-ragu untuk membeli bag ni.. takot-takot salah beli..

gelam
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 16 Jun 2011, 20:59

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by gelam » 07 Feb 2012, 01:51

sy pun baru.

beli beg dari jenama outdoor.

ikut bajet. yg 2nd pun ok.

ukur saiz torso. beli beg ikut saiz badan.

dlm 65L tu ok.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 07 Feb 2012, 19:07

salam...
1st nak tanya kamu nak beli tuk hutan jer ke atau nak guna tempat lain sekali?

klu nak save beli jer karimor baru... maksud saya made in cina, dah cukup... ada budject sikit deuter... klu banyak budject buleh la pakai apa bag pon yg termampu.... sebab.. karimor cina tuh lagi murah dari deuter, klu tak silap TNF pon dah murah tapi aku tak kompom keaslian nya..... try kat UFL

pastu klu badan kamu kurus pinggang size 60 kebawah aku rasa elok deuter... kena ngan ukuran pinggang... klu macam aku lebau bahu n punggung, karimor aku lagi selesa..

ttg saiz...65yes aku dah ok ngan nih,... sedap ngan hutan dan B.Packers obersie...
tuh jee....

kekuatan aku suke material gortec je kasar tapi tahan lama....
waterproof aku no komen... aku tak penting yg nih asal dalam bag ada plastik sudah cukup dan lebih berguna utk keperluan campside
brand pon aku tak kisah asalkan selera mata aku kata LIKE. tapi badan aku kena ngan karimor... pasal lebau

nih je info dari aku budak baru yg jahil dan daif...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by rainmaker » 08 Feb 2012, 20:36

sy tidak menyokong deuter kerana meragui keaslian serta kualitinye.hehe
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 08 Feb 2012, 23:36

klu beli kat up town takyah ragu.... Mr Ragu pon tak beli haahaha...
unty pertama tuh ori lagi.. baru masuk sana 4 hari lepas, klu evergreen.. em leh tahu kot....

seperti yg aku tulis leer kat atas... karimor murah lagi dari deuter.. nih klu budject ciput... klu banyak duit skit beli lah deuter... klu banyak sangat duit g carik lowe, haglof, BH, Jaguar SF, archteryx, marmot, dll.....

pepe pon lihat pada budject kan... ini lah TIPS MEMBELI yg sebenar.... :)
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by pachio » 09 Feb 2012, 20:13

Sebab terlalu byk deuter dijual ditepi jln..deuter akhirnya dipandang rendah..ape la nasib?
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 09 Feb 2012, 21:05

takpe... semua pon de ciplak dah kat dunia.. telo ayam pon ada ciplak.... kita pakai kita tahu sudah....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by pachio » 09 Feb 2012, 23:46

takpe... semua pon de ciplak dah kat dunia.. telo ayam pon ada ciplak.... kita pakai kita tahu sudah....
Yaaa betulll
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by rainmaker » 10 Feb 2012, 00:20

Sebab terlalu byk deuter dijual ditepi jln..deuter akhirnya dipandang rendah..ape la nasib?
betul tu
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

nazmi
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 01 Jan 2012, 14:43
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by nazmi » 10 Feb 2012, 03:07

salam...
1st nak tanya kamu nak beli tuk hutan jer ke atau nak guna tempat lain sekali?

klu nak save beli jer karimor baru... maksud saya made in cina, dah cukup... ada budject sikit deuter... klu banyak budject buleh la pakai apa bag pon yg termampu.... sebab.. karimor cina tuh lagi murah dari deuter, klu tak silap TNF pon dah murah tapi aku tak kompom keaslian nya..... try kat UFL

pastu klu badan kamu kurus pinggang size 60 kebawah aku rasa elok deuter... kena ngan ukuran pinggang... klu macam aku lebau bahu n punggung, karimor aku lagi selesa..

ttg saiz...65yes aku dah ok ngan nih,... sedap ngan hutan dan B.Packers obersie...
tuh jee....

kekuatan aku suke material gortec je kasar tapi tahan lama....
waterproof aku no komen... aku tak penting yg nih asal dalam bag ada plastik sudah cukup dan lebih berguna utk keperluan campside
brand pon aku tak kisah asalkan selera mata aku kata LIKE. tapi badan aku kena ngan karimor... pasal lebau

nih je info dari aku budak baru yg jahil dan daif...
saye da de bag yang made in china.. tp masalah nye xtahan.. ni putus, 2 putus.. huhu
klu beli kat up town takyah ragu.... Mr Ragu pon tak beli haahaha...
unty pertama tuh ori lagi.. baru masuk sana 4 hari lepas, klu evergreen.. em leh tahu kot....

seperti yg aku tulis leer kat atas... karimor murah lagi dari deuter.. nih klu budject ciput... klu banyak duit skit beli lah deuter... klu banyak sangat duit g carik lowe, haglof, BH, Jaguar SF, archteryx, marmot, dll.....

pepe pon lihat pada budject kan... ini lah TIPS MEMBELI yg sebenar.... :)
thanx bro.. saye da mule paam.. :)

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by kabusgunung » 10 Feb 2012, 08:47

pilih saiz beg yang sesuai dgn aktiviti...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by Hangar 18 » 10 Feb 2012, 11:54

nak beg apa? meh rumah pilih2 mana berkenan...

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by rainmaker » 10 Feb 2012, 15:13

nak beg apa? meh rumah pilih2 mana berkenan...
murahh murahhh
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 10 Feb 2012, 17:12

hah tuh dah ada org pelawa datang umah apa lagas...... beli kat anti sume bag dia suh beli sat g...
dah kengkawan satu aliran jual beli kat situ jer beli.... untung untung dapat tips, ilmu, topo, siap di jamah kudap kudap trip lepas agik heehehehe

kot kot leh kenyit dapat murah dari On9 nyer rege... untung kamu heehee...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by rainmaker » 10 Feb 2012, 17:35

hah tuh dah ada org pelawa datang umah apa lagas...... beli kat anti sume bag dia suh beli sat g...
dah kengkawan satu aliran jual beli kat situ jer beli.... untung untung dapat tips, ilmu, topo, siap di jamah kudap kudap trip lepas agik heehehehe

kot kot leh kenyit dapat murah dari On9 nyer rege... untung kamu heehee...
betul tu. boleh dpt review trus dari pakar equipment. tapi hati2...karg pegang barang lain, pandang barang lain. rambang mata :lol: hehe...
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

nazmi
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 01 Jan 2012, 14:43
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by nazmi » 11 Feb 2012, 02:50

nak beg apa? meh rumah pilih2 mana berkenan...

wah! rumah kat equine ea bang? nanti dlm bulan 3 saye dtg.. saye cuti lagi ni.. :)

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by Hangar 18 » 11 Feb 2012, 12:20

nak beg apa? meh rumah pilih2 mana berkenan...

wah! rumah kat equine ea bang? nanti dlm bulan 3 saye dtg.. saye cuti lagi ni.. :)
aha, kat equine park.
berez.. no problem. apa2 roger fendi 012-2220450

linmuti
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 29 Apr 2012, 22:43

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by linmuti » 17 Jun 2012, 23:18

kalu ada budget beli arcteryx BORA.. long life warranty..

syhamid
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 27 Jan 2006, 11:06
Location: upm serdang selangor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by syhamid » 18 Jun 2012, 12:32

kalu ada budget beli arcteryx BORA.. long life warranty.. saya setuju

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 27 Jun 2012, 12:29

aku tentang waranty nih aku muskil sket... so aku pon tak berapa nak berkenan ngan waranty nih.... sebab dia nyer dill klu rosak diorang anta kilang betulkan balik.... klu waranti camni tak berapa ifectiv pon dengan hutan kita..... klu waranty yang di tawarkan macam jam SWATCH aku berminat..... rosak tukar baru..... terbaaaik
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by adventure inc » 30 Jun 2012, 13:07

pendapat saya laa, dalam membeli brg2 penting tuk xtvt outdoor ni khususnya pack;
kalau ada budget lebih, biar beli yg reliable dari segi kualiti, selesa tuk dilanyak. mmg mahal sikit
tp byk kelebihan bila kita boleh guna tanpa rasa ragu2 bila beg ni nak koyak, putus ke apa..
kena invest laa sikit, sekali beli je,insya allah boleh tahan bertahun kalau jaga dgn baik
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 01 Jul 2012, 13:15

hak ah... macam bag aku sume aku gantung... lagi 20 tahun leh pakai balik haahahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by shahrul » 16 Jul 2012, 20:32

hah tuh dah ada org pelawa datang umah apa lagas...... beli kat anti sume bag dia suh beli sat g...
dah kengkawan satu aliran jual beli kat situ jer beli.... untung untung dapat tips, ilmu, topo, siap di jamah kudap kudap trip lepas agik heehehehe

kot kot leh kenyit dapat murah dari On9 nyer rege... untung kamu heehee...

tak payah g kedai auntie tu ler.. teman dah kena tipu
bila claim bag hantar warranty utk repair diperamnye sampai setahun.. tak repair2 (sbb bag masa jual dia claim ori padahal tidak)

bikin angin satu badan
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 18 Jul 2012, 17:17

ooow yerkee... aku mmg tak pasan lansung bag lokel kat kedai dia..... munkin masa gantung lokel... masa beli sudah tukar bag haahaha....


harap kamu leh study dulu tentang kenctikan dan kesenian material yang ori nih... alaaa boleh pasan lah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

rangga
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 11 Feb 2011, 08:20

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by rangga » 24 Jul 2012, 16:33

ada beg tak ori ka kat auntie tu? woww..takuttt

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by nazryst » 07 Aug 2012, 12:51

first sekali kena cari bag yang rare... dalam malaysia ni kau ajer yg pakai... kedua... bag tu nampak otai... supaya orang akan bercerita kau ni pendaki lama... maruah kena jaga walau performance hampeh... ketiga... biar berhutang... lantak laa apa nak jadi... janji puas.... ok pasal pengisian .. loading dan sebagainya... biar bag besar janji isi sikit dan ringan... pasal perkara ni dah jadi standard praktis... apa apa pun.. jangan beli bag deuter atau karrimor... up lagi bergos, black diamond, apa apa jer... laa ... ahaks

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 07 Aug 2012, 13:03

Aku ada SWANN tahun 65.... rare tak??? ada sesapa nak beli tak? haahahaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by shahrul » 08 Aug 2012, 02:11

ada beg tak ori ka kat auntie tu? woww..takuttt
dah lama tak jenguk sejak kena ban. kalau dia jual ori mcm mana pun takkan beli lagi dah sbb attitude tak senonoh.

nokhtah.
_________________
_________________

azkramm
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 09 Jul 2012, 12:09

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by azkramm » 11 Oct 2012, 17:57

eh jap.. shahrul..kenapa kena ban?

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by shahrul » 12 Oct 2012, 01:51

^dia janji repair bag tapi diperamnya lebih setahun

mmg tak jejak kaki lagi laa kesana..rekemen membe2 pun idak
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 12 Oct 2012, 09:32

hee hee... tuh pasal aku kata aku kurang pada waranti yang di tawarkan oleh bag itu... kerana penjual takkan ambik tahu....
so klu nak repair g jer kedai kat ceras... belakang jusco maluri... ada kedai leh repair bag... aku pon g sana ushar cara dia buat ok gak lah... pasan gak ada dua jaguar dalam tuh sapa punya tah hantar repair.....

atau klu kamu nak cepat aku ske g kat summit squer subang... kat g floor ada kedai repair kasut... mesin yang dia gunan tuh terbaik.... buleh masuk celah celag bag.... so aku skang pakai dia jer klu aku nak buat kerja kerja mengarut....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by shahrul » 12 Oct 2012, 11:22

bergantung jugak bang atan..
saya punya beg osprey yg ada tulih allmighty warranty dah try hantar repair memang dia tolong repairkan sampai pulih.. padahal salah sendiri menyebabkan backpack tu koyak :evil:

tengok kedai, tengok gak personaliti penjualnya sama ada jujur atau tidak :)
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by shahrul » 12 Oct 2012, 11:24

atau klu kamu nak cepat aku ske g kat summit squer subang... kat g floor ada kedai repair kasut... mesin yang dia gunan tuh terbaik.... buleh masuk celah celag bag.... so aku skang pakai dia jer klu aku nak buat kerja kerja mengarut....
haaa.. yg ni teman nak tau apa nama kedai..? nak jugak tampal poket lebih utk aksesori kat tepi backpack nih 8)
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by seper4alif » 12 Oct 2012, 14:11

kat bawah tuh ada satu jer kedai kasut... dia bukak tetengah mengadap KFC atau pizza atau apa tah kedai makan lupe.... ayam penyek kot....


ospray... aku pernah hantar kan kawan aku nyer... bag tak koyak tapi rangka body belah kanan yang besau batang khemah tuh plak patah....
hantar kat tearproof ,id... kedai tuh tak terima waranti... dia kata kena beli... dan pasang sendiri... mean tak berbaloi leer... nih aku g sendiri nih ngan owner dak johor..... now aku tak tahu lah bag tuh dia bakar ke simpan haahahaha sebab masa naik cus dia kol canang full waranty bag tuh haahahaha

pepe pon aku ske ngan aku nya mahmut jugak.... mantooppppp
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Tips membeli Bag Hiking

Post by shahrul » 12 Oct 2012, 18:27

haha.. pulak dah...harap2 beg sihat2 je laa..jaga bebaikk...takut nanti nak claim wty/repair macam2 hal pulak :lidah:
_________________
_________________

EvelynBusia
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 27 Aug 2019, 13:25

Tips membeli Bag Hiking

Post by EvelynBusia » 30 Oct 2019, 16:15

Nah Om Sur,
Kalau sebuah perjanjian kerja itu melanggar peraturan perundang-undangan kecuali lebih baik, maka statusnya batal demi hukum.
Dg kata lain, bisa digugat.

Post Reply