Packing makanan frozen

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
fubu233
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 19 Feb 2010, 18:54

Packing makanan frozen

Post by fubu233 » 25 Feb 2012, 23:39

Salam,

slalu gak tengok blog org bawak ayam semasa mendaki. Pelik gak sampai ayam boleh tahan 2 hari, baru nk masak. Kalo saya mendaki, paling lama pun ayam tahan 1 hari jer dari beku macam ais. Tu pun dah letak dalam beg tengah2 antara baju.

So nak tanye otai2 sini, camne nk pack ayam tu kasi tahan beku lama selain buboh dalam cool box? ada ker cara boleh tahan sejuk sampai 2 hari? :shock:

User avatar
kandareast
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 25 Feb 2011, 12:37
Location: Shah Alam, Selangor
Contact:

Re: Packing makanan frozen

Post by kandareast » 26 Apr 2012, 17:11

Wasalam. Pernah buat bawak ayam dua kali. Pertama tu pam, pakai gak cool box putih yang kecik. Deep freeze dalam -15 celcius. Lepas tu baru masuk dalam cool box tu bersama barang lain yang nak disejukkan. Pastu masukkan ais kering dibungkus dalam kertas surat khabar. Cara lain, ialah dengan deep freeze dulu ayam, lepas tu masukkan dalam bubble wrap, bungkus dan masuk dalam plastik Ziplock bag. Cara ni okey kalau taknak masuk cool box. Sekian.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Packing makanan frozen

Post by rembau » 27 Apr 2012, 21:19

QM.. please reply... or maybe mountain chef
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Incik Ahmad Amin
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 26 Jan 2014, 04:06

Re: Packing makanan frozen

Post by Incik Ahmad Amin » 07 Feb 2014, 06:16

Wasalam. Pernah buat bawak ayam dua kali. Pertama tu pam, pakai gak cool box putih yang kecik. Deep freeze dalam -15 celcius. Lepas tu baru masuk dalam cool box tu bersama barang lain yang nak disejukkan. Pastu masukkan ais kering dibungkus dalam kertas surat khabar. Cara lain, ialah dengan deep freeze dulu ayam, lepas tu masukkan dalam bubble wrap, bungkus dan masuk dalam plastik Ziplock bag. Cara ni okey kalau taknak masuk cool box. Sekian.
brader kalau kita masak terus ayam atau daging (rebus sepenuhnya), lepas tu baru pack masuk plastic beg tanpa sejuk beku akan busuk jugak ke ayam tu...(dah sampai atas baru masak gulai or buat apa apa)....boleh tak tahan 2 hari 2 malam?

AHMAD DENDE
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 18 Jun 2013, 04:26

Re: Packing makanan frozen

Post by AHMAD DENDE » 09 Feb 2014, 17:10

saya pernah buat ayam goreng separuh masak...boleh tahan sampai 3hari...samapi kemsite goreng balik ayam ikut mana yg kita nak

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Packing makanan frozen

Post by Hangar 18 » 25 Mar 2014, 12:20

Dari ayam better daging.

1. Sy tk pernah buat yg ni tapi guide2 Tahan implement.
daging perap dgn garam & asam keping. packing kemas2 dlm bekas plastik.

2. Sy biasa masak daging ala2 daging salai guna pemanggang ajaip.
takat 5 ari senyum je..

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Packing makanan frozen

Post by sukahatiadam » 15 Apr 2014, 13:05

jika nak bawa ikan .
siang ikan tapi jangan bilas-cuci dengan air .
Balut dengan paper dan simpan dalam peti ais. Bekukan .

lakukan 2 @ 3 hari sebelum bertolak.

keluarkan dr peti , tak perlu buka paper tadi dan terus masukkan dalam beg .

SIAKAP 3 Rasa di puncak GUnung .

Post Reply