PLANNING untuk menyondol...

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

PLANNING untuk menyondol...

Post by kambinggurun » 22 Jun 2006, 18:16

semua maklum planning melibatkan perkara perkara
sebelum, semasa dan selepas sesuatu penyondolan..
kita cakap pasal sondol sahaje tau, bukan xpdc yang
kita bayar guide then ikut menonong je..


so otai2 bleh tolong cite ape aspek2 yang perlu kita
pikirkan untuk setiap sebelum, semasa dan selepas nih?
sebab korang pun tau kan, perancangan la yang
bantu kita nilai risiko, and cari idea nak hadapi risiko
tme nyondol tuh..
::SRC-Total Outdoor::

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 22 Jun 2006, 23:08

otai sondol adik idan, nije, ngai, goh dan rob buleh tolong....

aku tak pernah pun menyondol-nyondol nie....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 23 Jun 2006, 02:26

otai sondol adik idan, nije, ngai, goh dan rob buleh tolong....

aku tak pernah pun menyondol-nyondol nie....
hola kambinggurun

ini topic boleh ditulis sekurang2 dengan 10 helai A4 (New Times Roman 12) kalau nak dituliskan dengan teliti.

pre-trip info collection is important, memilih assess point, what kind of trail/terrain is there (old balak, primary jungle), 4WD available or not, take asli as guide or porter, topo (what kind of topo), gps (with combination of actual terrain n direction) , team member (penumpang or kaki sondol), pengalaman, air, membuat keputusan yang tepat...dlllllllll
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 23 Jun 2006, 11:57

otai2 bleh cite lagi tak?

mr goh maybe bleh buat kupasan lanjutan tentang ape yang mr goh tulis..

sori mr goh, belom dapat ilham lagi nak tanye ape nih.. :oops:
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 23 Jun 2006, 12:26

otai sondol adik idan, nije, ngai, goh dan rob buleh tolong....

aku tak pernah pun menyondol-nyondol nie....
hola kambinggurun

ini topic boleh ditulis sekurang2 dengan 10 helai A4 (New Times Roman 12) kalau nak dituliskan dengan teliti.

pre-trip info collection is important, memilih assess point, what kind of trail/terrain is there (old balak, primary jungle), 4WD available or not, take asli as guide or porter, topo (what kind of topo), gps (with combination of actual terrain n direction) , team member (penumpang or kaki sondol), pengalaman, air, membuat keputusan yang tepat...dlllllllll
den salute kan geng sondolan nie.....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 26 Jun 2006, 11:37

bett ;

yg sondol org depan, aku ngikut je :shock:



goh ;

the most important thing, jgn lupa bawa parang :D



kambingurun ;

yg paling penting utk menyondol, jgn rasa ragu2, fixedkan decision, mental kene kuat..kadang2 ada yg kita dah plan tak boleh ikut dan memerlukan emergency plan utk back-up plan..bak kata goh, collect info dulu sblom stat menyondol (text ihsan dari rob-aku paste jer :) )
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha » 26 Jun 2006, 19:16

otai sondol adik idan, nije, ngai, goh dan rob buleh tolong....

aku tak pernah pun menyondol-nyondol nie....
aku pun xpernah menyondol nih samada sengaja/tidak disengajakan....tp nak jugak rasa mcmna 'best'nye menyondol nih.....yg penting...mentalll kasi kuattt lah.....hehehe.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 27 Jun 2006, 13:22

Nyondol bole tapi kena cukup ilmu.
Ati mau kering takat jumpa gimau tak larik.
Kederat mesti cukup, tak andau nanti.
Mude bole takat tua cam aku jangan bekandau nanti bang.

Lanun Tua

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 27 Jun 2006, 13:31

tanya penyodol yang lebih handal daripada saya

sorry r :)
Last edited by cs_goh on 13 Oct 2006, 15:35, edited 1 time in total.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG » 27 Jun 2006, 18:04

otai sondol adik idan, nije, ngai, goh dan rob buleh tolong....

aku tak pernah pun menyondol-nyondol nie....
hola kambinggurun

ini topic boleh ditulis sekurang2 dengan 10 helai A4 (New Times Roman 12) kalau nak dituliskan dengan teliti.

pre-trip info collection is important, memilih assess point, what kind of trail/terrain is there (old balak, primary jungle), 4WD available or not, take asli as guide or porter, topo (what kind of topo), gps (with combination of actual terrain n direction) , team member (penumpang or kaki sondol), pengalaman, air, membuat keputusan yang tepat...dlllllllll
Betul kate MrGoh Taiping tue?
Mcm2 Ade.......susah nak cakap2 kan tentang nak sondol nee
Adik pun baru2 belajar.....

Tp adik rase yang penting......parang...
Mcm2 kegunaan..bukan jee menebas tp tuk mcm2 laa...
Kompas...pun same..
Topo klu ade...klu x pun info2 sondolan...
mancis.....
botol air dan air sekali
makan pun mesti gak tue...
klu x mkn mane ade tenaga nak sondol
dan mcm2 lg laa perlu...
heee...hee

Ape2 pun ikut laa kate hati dan lupekan seketika perasaan tue....bila menyondol


P/s:Bg adik paling penting sekali rokok.....laaa....
x dee rokok blh mati akal wooo....

-MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN-

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 27 Jun 2006, 22:16

otai sondol adik idan, nije, ngai, goh dan rob buleh tolong....

aku tak pernah pun menyondol-nyondol nie....
hola kambinggurun

ini topic boleh ditulis sekurang2 dengan 10 helai A4 (New Times Roman 12) kalau nak dituliskan dengan teliti.

pre-trip info collection is important, memilih assess point, what kind of trail/terrain is there (old balak, primary jungle), 4WD available or not, take asli as guide or porter, topo (what kind of topo), gps (with combination of actual terrain n direction) , team member (penumpang or kaki sondol), pengalaman, air, membuat keputusan yang tepat...dlllllllll
Betul kate MrGoh Taiping tue?
Mcm2 Ade.......susah nak cakap2 kan tentang nak sondol nee
Adik pun baru2 belajar.....

Tp adik rase yang penting......parang...
Mcm2 kegunaan..bukan jee menebas tp tuk mcm2 laa...
Kompas...pun same..
Topo klu ade...klu x pun info2 sondolan...
mancis.....
botol air dan air sekali
makan pun mesti gak tue...
klu x mkn mane ade tenaga nak sondol
dan mcm2 lg laa perlu...
heee...hee

Ape2 pun ikut laa kate hati dan lupekan seketika perasaan tue....bila menyondol


P/s:Bg adik paling penting sekali rokok.....laaa....
x dee rokok blh mati akal wooo....

-MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN-
adik

memang pergi sondol semesti ada basic trekking gear macam back, tent/fly, makanan, baju sejuk, dapur.......dlll

parang, peta, gps, compass extra gear untuk sondol. pengalaman penting!!

masa hang naik Semangkok, trek lepas Twin Peak banyak clear kan?
peak di tepi surveyor camp kan?? masa saya sampai 2hb Jan 2006, dari Sg Merah ke puncak, potong sampai mati wo
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 28 Jun 2006, 08:47

Nyondol bole tapi kena cukup ilmu.
Ati mau kering takat jumpa gimau tak larik.
Kederat mesti cukup, tak andau nanti.
Mude bole takat tua cam aku jangan bekandau nanti bang.
hahah ni yang tak tahan nih jupe gimau tak lari..
andau bekandau tuh ape bang?

maybe otai2 sondol bleh cite pengalaman ke ape ke, kene buat decision drastik ke ape ke..korang lagi tau situasi sondol kan ape yang jadi..
kongsi cite a sket...tak baik kedekut pengalaman :)
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG » 29 Jun 2006, 21:51

otai sondol adik idan, nije, ngai, goh dan rob buleh tolong....

aku tak pernah pun menyondol-nyondol nie....
hola kambinggurun

ini topic boleh ditulis sekurang2 dengan 10 helai A4 (New Times Roman 12) kalau nak dituliskan dengan teliti.

pre-trip info collection is important, memilih assess point, what kind of trail/terrain is there (old balak, primary jungle), 4WD available or not, take asli as guide or porter, topo (what kind of topo), gps (with combination of actual terrain n direction) , team member (penumpang or kaki sondol), pengalaman, air, membuat keputusan yang tepat...dlllllllll
Betul kate MrGoh Taiping tue?
Mcm2 Ade.......susah nak cakap2 kan tentang nak sondol nee
Adik pun baru2 belajar.....

Tp adik rase yang penting......parang...
Mcm2 kegunaan..bukan jee menebas tp tuk mcm2 laa...
Kompas...pun same..
Topo klu ade...klu x pun info2 sondolan...
mancis.....
botol air dan air sekali
makan pun mesti gak tue...
klu x mkn mane ade tenaga nak sondol
dan mcm2 lg laa perlu...
heee...hee

Ape2 pun ikut laa kate hati dan lupekan seketika perasaan tue....bila menyondol


P/s:Bg adik paling penting sekali rokok.....laaa....
x dee rokok blh mati akal wooo....

-MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN-
adik

memang pergi sondol semesti ada basic trekking gear macam back, tent/fly, makanan, baju sejuk, dapur.......dlll

parang, peta, gps, compass extra gear untuk sondol. pengalaman penting!!

masa hang naik Semangkok, trek lepas Twin Peak banyak clear kan?
peak di tepi surveyor camp kan?? masa saya sampai 2hb Jan 2006, dari Sg Merah ke puncak, potong sampai mati wo
mr.goh....

adik sebenar nya masih memikirkan....trek ke gunung semangkuk dari twin peak...tue...
huu...huu...huu..blh mati akal ooo...sape open trek tue...mula2 kan....
mau x nya bila sampai kat atas permatang
lepas pad' tue duri jee on trek....
klu sondol sorang atau berdua tue..blh maut tue...
dengan duri jee..trek tue pun lorong jee kan....
tp yang pasti terima kasih...
gunung Semangkuk walaupun view x bbanyak...tapi best...yang paling bestnya suasana dan hidupan kat situ.....
memang best...mesti dulu pergi sondol macam nak pergi berperangkan....
klu ikut kan trek tue memang boleh dikatakan core...
sebab dari twin peak dah nampak puncak gunung semangkuk nun jauh kat seberang lurah tue...dah tue nak kesanan kena turun dan naik semua pada ketingian yang lebih tinggi dari twin peak tue...
Paling sayang ada juga yang kena balak kan...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 03 Jul 2006, 00:32

Encik Adik

yang itu dari Sg Merah ke puncak, dulu Botak Chin yang buka. dulu lepas Twin Peak ke Sg Merah, ada balak, lebih senang la kalau berbanding dengan jungle trek kini

saya pernah ikut dari Fraser Hill ke Sg Merah ikut balak pada zaman 90an. memang cepat. tapi kini, juah itu

he he, memang hardcore dari 5537' helipad ke puncak.......

betul kata adik, tak ada banyak view, tapi suasana yang tak pernah dialami......BEST
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
poknik
Pendaki Gunung
Posts: 81
Joined: 22 Feb 2006, 12:52
Location: putrojayo

Post by poknik » 03 Jul 2006, 13:41

e

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 04 Jul 2006, 13:48

kalau dapat update log tu selalu...kalau sesat sesat senang....marking kena banyak sikit....

sebelum trek tu kenal pasti laluan nak balik ke TAMADUN...samada sungai ke, trek balak ke, ada highway/ jalan kampung ke/...dan selalu update troop member...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 04 Jul 2006, 17:51

rembau cite sket ape yang paling minimum kene ade dalam log?

pemerhatian kat persekitaran chekpoin tuh perlu ke?
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 13 Jul 2006, 12:31

kambinggurun....sudi mendengar pendapat seorg pemerhati....?? :)


rasanya adalah lebih baik mula dengan naik gng yg biasa org naik...
tp berpandukan log sahaja... sbb marking byk + trek clear giler...
cth gng cabang, suku, irau, bubu etc...
bukan apa... just nak uji kadar ketegaran n kekeringan hati jerk...
n pastikan starting point yg betul...hehe :)

pastu naik gng yg tricky n jarang org masuk.. etc bar gading, inas..
trek ada tp dah semak... bleh uji skill meriki n membaca marking lama..
n untuk gain konfiden...

bila rasa dah konpiden... barula start sondol gng baru... yg ni..selain ada gps, peta topo n parang, kene ada disiplin n hati yg kering.. hehe... :lol:


ini cuma pendapat sahaja tau... jangan amik sebagai fakta....



:mrgreen:
challenge your limit

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 13 Jul 2006, 14:37

muleh muleh...

eberi opinien is gretli welkammed...

hati lom kering lagi..tapi saje la nak menyelami jiwa geng2 sondol.. :oops:

arap ramai lagi yang tambah lauk...
::SRC-Total Outdoor::

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 13 Jul 2006, 16:17

rembau cite sket ape yang paling minimum kene ade dalam log?

pemerhatian kat persekitaran chekpoin tuh perlu ke?
untuk saya, log sekurang2 ada
0.masa buat record
1.bacaan gps
2.ketinggian (yang lebih kurang ikut jam tangan/gps 3d/topo)
3.general direction of trail
4.junction record
5.land mark (macam longkang, contouring, campsite...etc)
6.remark (tempat2 yang bahaya atau mudah ada konfius)
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu » 13 Jul 2006, 16:47

Ble ke aku nak bagi opinion sikit...pandangan sorang pemerhati gak le...

Bab parang......ni wajib gile....kalo ble bawa la parang spare ahaks....
Parang pun ada kategori gak...ada yg bawa parang panjang :) , ada yg bawa parang kontot ( untuk marking ) :evil: , & ada yg bawa parang tumpul kdg2 :x .....

tapi kalo ble...cari la parang org peberet org asli cap A1 or yg sejenis....
pastu ada 2 jenis... 1 besi spring ( berat ) & besi gergaji...yang ni best..

Conclusion...expect da unexpected....cam menebas sampai pagi , x jumpa waterpoint....mental mmg kena tahap gaban le....
pastu kalo ble jgn menyondol time2 werl kap ke , euro ke , boleh influence mood woo :lol: ...

sekadar luahan....

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 13 Jul 2006, 16:54

air cane? ye la wpoin tak tentu kan..kadang dalam topo ade, tp kite cari tak jumpe or sebaliknye la..

ape consideration yang perlu kita buat sebelum memikul air time nyondol nih??

jangan malu2 nak tambah lauk ye, ala lagipun yang reply kat tajuk nih kenal kan antara masing2..aku je orang asing.. :)

yah jangan malu2!!! tambah tambah!!!
::SRC-Total Outdoor::

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 13 Jul 2006, 20:29

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ok rakan semua.. semua yang diperkatakan diatas betul dan tidak dipertikaikan sedikit penambahan dari saya..

Apabila melakukan operasi penyondolan nie... boleh la kita pecahkan kepada beberapa kategori seperti yg ditulis oleh Ottai Perempuan kita Cik Kenshina Parang Kontot :lol: ..
a. Ikut Trek ke gunung2 yang biasa dilalui olh pendaki lain..
b. Mencari Trek ke gunung2 yang jarang dilalui atau telah lama tidak dilalui
c. Membuat Trek ke gunung2 yang belum ada laluan rasminya..
[/size]
Dan ianya tak semestinya trek gunung jer... ye la cuma bila dah posting kat GO nie maka huraian menjurus pada xtvt pergunungan ajer la yek!!

Pada aku yang jarang sekali buat penyondolan nie
"hati mau kering"
"baju mau basah"
"kaki mau berasap"
"cakap mau jadi"
"rimau datang aku lari"
:lol:

itu la yang jadi kat aku masa kat gunung bubu!!!!

muzs
sos
**** sampai mati aku kenang woooooooooooo!!!
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 14 Jul 2006, 01:15

air cane? ye la wpoin tak tentu kan..kadang dalam topo ade, tp kite cari tak jumpe or sebaliknye la..

hehehe... ini kes r... :lol: kenela pikul air dr starting point.... :)

ape consideration yang perlu kita buat sebelum memikul air time nyondol nih??
satu... takut tak jumpa air...

dua...sbb kita tak tau nak kemsait kat mana... :P


p/s Mus... hang mmg hampeh.... :x


:mrgreen:
challenge your limit

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 14 Jul 2006, 09:52

Pada aku yang jarang sekali buat penyondolan nie
"hati mau kering"
"baju mau basah"
"kaki mau berasap"
"cakap mau jadi"
"rimau datang aku lari"


itu la yang jadi kat aku masa kat gunung bubu!!!!
musz, kasi up la ini cerita kat store room..mau sama2 kongsi keseraman!!! :D

nak up cerita kat sini pun ok gak musz..kisah2 benar nih la yang kite nak dengar dari otai2..kalo nak sembang bawah fly mana muat..otai saje dah penuh fly..watak picisan mcm aku nih terkontang kanting lak kat luar fly.. :D

ape lagi ditunggu musz!!! (gaye memaksa musz sambil menarik tight dia yang sama kaler ngan solo tuh)
Last edited by kambinggurun on 14 Jul 2006, 12:50, edited 2 times in total.
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 14 Jul 2006, 12:20

jangan malu2 nak tambah lauk ye, ala lagipun yang reply kat tajuk nih kenal kan antara masing2..aku je orang asing.. :)
osama la den le kita kambing..... :D

muzs ...cite cam menarik je....

cs goh....sekarang dah ade digital camera..lagi senang kot...dulu main ingat2 je

kenshina....Jangan le memalu dan jadi penonton je...

Pekatu....cish kalau nie Bro Otai pon jadi penonton sapa lagi yg berani nak bersuara

Poknik...kau bro yg paling sempoi dalam memberi ulasan ...e

bekambing....wira baru zaman kini...

:!: :shock: :) :lol: :? ..apa pon den rspek sama lu orang...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 15 Jul 2006, 00:06

jangan malu2 nak tambah lauk ye, ala lagipun yang reply kat tajuk nih kenal kan antara masing2..aku je orang asing.. :)
osama la den le kita kambing..... :D

muzs ...cite cam menarik je....

cs goh....sekarang dah ade digital camera..lagi senang kot...dulu main ingat2 je

kenshina....Jangan le memalu dan jadi penonton je...

Pekatu....cish kalau nie Bro Otai pon jadi penonton sapa lagi yg berani nak bersuara

Poknik...kau bro yg paling sempoi dalam memberi ulasan ...e

bekambing....wira baru zaman kini...

:!: :shock: :) :lol: :? ..apa pon den rspek sama lu orang...
Tuan moderator
gambar ambil dan scenerio sebenar susah nak dibezakan...he he he

macam album kahwin dan orang sebenar biasanya susah dibezakan juga
:D :D

biasa marking penting,
3=> on on
4=>critical turning
6=> air
1 atau 2= marking recce, tak pasti lagi trek

itu kenshina dan pekatu (parang terterbang), pendaki pendaki tegar
itu muzs, taukeh besar lebih selesa jadi established trail trekker macam otai Forest Gan :)

kenshina, saya memang belajar trekking dan sondol dalam satu process
asalkan nak belajar betul.

:!:
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 15 Jul 2006, 11:32

selamat menyondol....
aku belum cukup tegar dan hebat nak gi menyondol...
cukuplah naik gunung-gunung yang dah biasa orang naik...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 17 Jul 2006, 08:52

betol bett aku pun tak cukup tegar..

aku buat topik nih pon sebab nak amek feeling2 dorang je.. :D
nak feel sniri lambat lagi ler..muakaakaka!!!

mr goh, ataupun sesape la..

cite sket cara buat marking yang you cakap sebelum nih..

nak takik ke patah kan pokok kecik ke patahkan ranting ke..
::SRC-Total Outdoor::

batmantaro
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 27 Jun 2006, 22:21
Location: kedah
Contact:

Post by batmantaro » 18 Jul 2006, 01:51

bett ;

yg sondol org depan, aku ngikut je :shock:



goh ;

the most important thing, jgn lupa bawa parang :D



kambingurun ;

yg paling penting utk menyondol, jgn rasa ragu2, fixedkan decision, mental kene kuat..kadang2 ada yg kita dah plan tak boleh ikut dan memerlukan emergency plan utk back-up plan..bak kata goh, collect info dulu sblom stat menyondol (text ihsan dari rob-aku paste jer :) )


:D aku :D dulu

ngai ko ingat lg tak masa kita gi transpax V2 dulu....
sampe la nih kalu ingat n tgk gambo aku gelak sensorang :D
adeih laa....penat, bukan penat jalan tp penat gelak
jadi apa yg ingin kita jadi....

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 18 Jul 2006, 11:04

Tuan moderator
gambar ambil dan scenerio sebenar susah nak dibezakan...he he he

macam album kahwin dan orang sebenar biasanya susah dibezakan juga
:D :D


itu kenshina dan pekatu (parang terterbang), pendaki pendaki tegar
itu muzs, taukeh besar lebih selesa jadi established trail trekker macam otai Forest Gan :)

kenshina, saya memang belajar trekking dan sondol dalam satu process
asalkan nak belajar betul.

:!:
Dato' Sifoo Goh....

itu pendapat den saje...sebab sekarang dah canggih dan kemungkinan digital camera dapat digunapakai sebagai memastikan landmark yg telah ditandakan...picture tu bagi aku mungkin sesuai utk landmark...cth pokok balak tengah trek/ air terjun/ batu gajah/ kepala ultraman ke/ badan gaban yg kita jumpa sebagai rujukan tambahan...selain input yg Sifoo Goh bagi seperti no (5.land mark (macam longkang, contouring, campsite...etc) ...sebab .....sekeping gambo boleh menceritakan pelbagai kisah....sekadar pendapat :lol:

biasa marking penting,
3=> on on
4=>critical turning
6=> air
1 atau 2= marking recce, tak pasti lagi trek


ini codding kau ke?...caya le....
banyak terpahat kat batang pokok nie....
nasib baik jawapan dah bocor...TQ sifoo
Lu memang bestttttt


keshina & pekatu memang power le....
muzs...sesuai sgt diantara calon penganti mr Forest Gan....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu » 18 Jul 2006, 15:59

Eceh Rembau , silap owang kot... power menda treking pun jap2 berenti pewai... yati tu lain la paru2 plastik :lol: ..
(Bila la agaknya ble jupe dgn penyondol V2 nih ye incik Rembau ) :)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 19 Jul 2006, 00:03

betol bett aku pun tak cukup tegar..

aku buat topik nih pon sebab nak amek feeling2 dorang je.. :D
nak feel sniri lambat lagi ler..muakaakaka!!!

mr goh, ataupun sesape la..

cite sket cara buat marking yang you cakap sebelum nih..

nak takik ke patah kan pokok kecik ke patahkan ranting ke..
masa menyondol, kadang kala kena kerja sampai 6pm atau 7pm baru back track ke kem.

biasanya kalau hanya sikit tertinggal (macam G Bintang False, kami 5pm baru sampai puncak. 4pm, lagi sikit saja ke puncak, tak terus pergi dan terus balik kem, sayang la)

kalau takik pokok kecil ataupun patahkan ranting.
saya pasti ada orang akan hilang/sesat masa night trekking. sebab lampu head lamp tak kuat cukup macam siang, boleh tengok semua dengan terang2. lagipun takik pokok/ranting patah terlalu susah dibeza dalam masa malam.

biasa, ABM buat 3 cutting atas permukaan pokok. 3 di sebelah arah pergi, 3 lagi di sebelah balik. senang dibeza samada siang atau malam.

pokok tak akan mati, 10 tahun lepas masuk kawasan tersebut, marking pun ada lagi.

buang kertas, hanya boleh tahan lebih kurang sebulan. ikat caution/warning tape, ada orang yang akan tanggalkan. pakai cat, akan tanggal juga.

marking baru_yong Yap trip
Image

marking lama-Yong Yap
Image

marking lama-Yong Yap
Image
Last edited by cs_goh on 19 Jul 2006, 00:45, edited 1 time in total.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh » 19 Jul 2006, 00:22

Tuan moderator
gambar ambil dan scenerio sebenar susah nak dibezakan...he he he

macam album kahwin dan orang sebenar biasanya susah dibezakan juga
:D :D


itu kenshina dan pekatu (parang terterbang), pendaki pendaki tegar
itu muzs, taukeh besar lebih selesa jadi established trail trekker macam otai Forest Gan :)

kenshina, saya memang belajar trekking dan sondol dalam satu process
asalkan nak belajar betul.

:!:
Dato' Sifoo Goh....

itu pendapat den saje...sebab sekarang dah canggih dan kemungkinan digital camera dapat digunapakai sebagai memastikan landmark yg telah ditandakan...picture tu bagi aku mungkin sesuai utk landmark...cth pokok balak tengah trek/ air terjun/ batu gajah/ kepala ultraman ke/ badan gaban yg kita jumpa sebagai rujukan tambahan...selain input yg Sifoo Goh bagi seperti no (5.land mark (macam longkang, contouring, campsite...etc) ...sebab .....sekeping gambo boleh menceritakan pelbagai kisah....sekadar pendapat :lol:

biasa marking penting,
3=> on on
4=>critical turning
6=> air
1 atau 2= marking recce, tak pasti lagi trek


ini codding kau ke?...caya le....
banyak terpahat kat batang pokok nie....
nasib baik jawapan dah bocor...TQ sifoo
Lu memang bestttttt


keshina & pekatu memang power le....
muzs...sesuai sgt diantara calon penganti mr Forest Gan....
Tuan Moderator

coding pun bukan rahsia la, tak paya risau, tak akan saman bawah ISA
:D

pada pendapat saya, bukan semua tanda/landmark sesuai ambil gambar, itu 3D tak cukup (macam latar belakang ialah hutan ke)....air terjun ok, balak runtuh on trek ok
biasa saya tulis saja.

jom ramai2, pergi trans G Semangkok. kali kedua (kalau ada) dianjur, harga akan naik lagi. tak suka route popular cam V1. so peluang yang baik mengalami trek yang berbeza.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 19 Jul 2006, 15:57

Eceh Rembau , silap owang kot... power menda treking pun jap2 berenti pewai... yati tu lain la paru2 plastik :lol: ..
abg asykar... tu pitenah namanya... tak baik tau... dosa... :evil:

itu kenshina dan pekatu (parang terterbang), pendaki pendaki tegar
Sifoo Goh...janganla cenggini.. betul2 buat ai malu pada penyondol tegar macam u, adik idan, ngai, abg umai, abg mali n rembau... :oops: tammo aa...


:mrgreen:
challenge your limit

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 20 Jul 2006, 00:38

goh gambor tolong kecikkan
u guna photobucket kan?
pilih 75% atau 50%
tQ
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 20 Jul 2006, 10:43

Sifoo Goh

Tak payah bertuan tuan le...malu i :oops:
coding pun bukan rahsia la, tak paya risau, tak akan saman bawah ISA


mungkin ada yg tak tau pasal coding nie...
sebab tu marking asyik bertambah le..suka nak memakuk je...
macam gambo 3 (marking lama yongyap)..
dah macam apa dah...sebab dieorg ingat tu suka2 kot :D

bagus jugak Sifoo bagi tau...aku pon nak tau :)

pekatu & keshina...kita serupa, kita serupa (lagu versi alleycats)
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai » 20 Jul 2006, 13:51

janganla cenggini.. betul2 buat ai malu pada penyondol tegar macam u, adik idan, ngai, abg umai, abg mali n rembau...
eeissshhh keshina...,
kenapa la tersalah masukkan nama i sekali dlm list tu. i ni mcm berudu je... kecik lagi ilmu ttg dunia pergunungan... apa lagi ttg sondol-sondolan ni. lain la kalau i mcm katak besar yg bebas melompat kemana-mana... malu la i cam ni.. :!:

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 20 Jul 2006, 16:18

ala umai bagi la input sket...

takkan post pasal malu2 je kot... :)
::SRC-Total Outdoor::

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai » 20 Jul 2006, 17:54

kambinggurun... aku tak pandai pasal menyondol ni.

cuma apa yg aku boleh komen pasal ttg ulasan kawan2 ialah.... jgn nak menyondol sebab orang lain menyondol. kalau tak BERILMU tak payah nak menyondol, itu kurang bijak namanya.

kalau nak menyondol gak... carilah ilmu.... cthnya, paling kurang daptkan info ttg kawasan @ gunung yg nak disondol dan sentiasa bersedia dengan keadaan yg telah dijangka & sesuatu yg tak dijangka. maksudnya kena lah ada pengetahuan & pengalaman bla bla bla... cukuplah kot. nak komen lebih2... mcm di kata, i ni mcm berudu je :!:

Post Reply