Waterproofing Khemah

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Waterproofing Khemah

Post by Tok Uban » 22 Oct 2013, 10:19

Bro bro semua, nak tanya sikit...selain dari Seam Sealer dari Mcnett, apakah barang yang bro bro gunakan untuk meng "waterproof " kan khemah?
Saya nak buat cara DIY, iaitu dgn mencampurkan clear silicone dan White Spirit...larutkan, kemudian guna sponge atau berus untuk sapukan...tapi "White Spirit" atau "Odourless Mineral Spirit" ni susah nak dapat...kena order dari Labs atau kedai Kimia...
Tolong nasihat sikit.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Waterproofing Khemah

Post by seper4alif » 22 Oct 2013, 10:22

cer tengok kat ace hardwere the curve
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Waterproofing Khemah

Post by Tok Uban » 22 Oct 2013, 13:13

Alamak Bro...saya dok Kulim, Kedah...Ace Hardware pun paling dekat kat Queensbay penang...barang apa yang nak kena cari tu tu kat sana?

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Waterproofing Khemah

Post by seper4alif » 23 Oct 2013, 08:47

OMS.... takpa... jika ada kelapangan saya cek kan untuk kamu yeer.... insya'allah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Waterproofing Khemah

Post by Tok Uban » 24 Oct 2013, 11:03

Thanks Bro.

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Waterproofing Khemah

Post by Tok Uban » 28 Oct 2013, 11:53

White spirits tak dapat...jadi saya try dgn acetone campoq dgn clear silicone...bila udah kering tabur talcum powder...alhamdulillah menjadii..

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Waterproofing Khemah

Post by blacksword » 28 Oct 2013, 12:57

fabric yang tok wan guna nylon ke?
jadi sil nylon kan kalo blend dengan silicon, brape dinear yang tok wan gune? saya nak mencube jugak tapi belum berkesempatan lagi...
kalo tak kesah bole tak share macam mane nak buat ni saya tengok jugak kat youtube tapi tak brape faham
terima kasih

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Waterproofing Khemah

Post by Tok Uban » 29 Oct 2013, 10:59

Saya punya khemah tu Coleman Lakeside 3...seam tape dia semua keluaq dah ..mungkin sebab lama tak guna. Nak beli seam tapi...mahai sgt..RM50 satu meter. Nak buboh seam sealer, banyak sgt seam dia. Jenis material Polyester.
Tokwan campur acetone kepada clear silicone...silicone ni yang boleh guina atas cermin atau plastik...dan kacau samapi dia larut dan turun macam kita tuang susu pekat. Lepas tu, guna berus keras dan sapukan kepada seam. Kena buat satu seam sejkurang kurang nya 3 lapis, dan setiap lapis hendaklah biarkan lapisan terdahulu kering. Setelah kering...taburkan talcum powder dan lipat. Talkum powder ni untuk tak bagi silicone tu melekat kat tempat lain.
Masa buat, khemah kena pasang bagi tegang supaya senang sapu. elok buat di bwah sinaran matahari...
Pakai pelindung mata , surgical mask dan sarung tangan.

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Waterproofing Khemah

Post by Tok Uban » 29 Oct 2013, 11:01

Cara nak pastikan silicon dah kering ialah dgn menyentuh...kalau dah hilang rasa melekat kat jari tu, kira keringla.,...klepas tu siram air dan tengok kot kot air masih masok dalam khemah tak?

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Waterproofing Khemah

Post by blacksword » 29 Oct 2013, 13:32

ok jd tok wan cume boh silicon kat jahitan je bukan kat seluruh permukaan fabric?

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Waterproofing Khemah

Post by blacksword » 29 Oct 2013, 13:33

lake side 3 tu besa jugak laaaa kire gaint jugak la hu hu

Post Reply