SAKIT LUTUT

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
User avatar
specky
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 25 Feb 2006, 20:34
Location: kubang

Post by specky » 16 May 2006, 12:30

tiba2 rasa tertarik nak reply kat topik nie...mm ttg penyakit osteoartritis yg artikelnya panjang berjela tue...mm actually penyakit tu melibatkan proses yg berterusan...n takkan berhenti sampai kita tua...tapi kita boleh melambatkan proses hakisan rawan tadi...golongan yang berisiko tinggi nie macam kita semua nie pendaki gunung...so ada beberapa cara telah dicadangkan....supaya kita dapat mengelakkan penyakit nie ketika usia muda...tapi by the time age 40 years and above...sukar sket laa..kebanyakan petua yg diajar tue dah disebut oleh ramai org kat atas....

just nak quote few things...1st before kita pergi xtvt yg berat nie...better for us to train our muscle...especially yg kat paha tue....sbb muscle situ akan support lutut kita...cara senaman yang sesuai ialah berbasikal...berjalan...dan jika berkemampuan...berjoging...kurangkan senaman yang memberi beban yang berlebihan pada lutut pada peringkat awal...seperti half way down @ separuh berdiri....menggunakan pemberat kaki...dsb...tapi jika dah biasa...boleh kita tingkatkan level kesukaran bentuk senaman kita...

then ttg penjagaan lutut...istilah "menembak cicak" tue kata orang dulu2....tapi ada satu study yg menunjukkan mereka yang suka menembak cicak nie akan kurang sket cecair dalam lutut...tapi not well prove...senang kata...tak payah laa nak menembak...

bila kita mendaki gunung...antara pantang larang yang biasa disebut oleh doktor ialah jgn melompat dengan haversack duk tersandang kat belakang tue...unless kalau kita anggap tue projek mendaki yang last dalam hidup kita...and lepas nie kita tak nak guna dah lutut...sebut ttg pemakanan...calcium rich diet sangat bagus...cuma bila sebut ttg pisang...elakkan makan dengan byk ketika dalam hutan...terutama kwsn yg kurang air...kenapa??sebab pisang juga merupakan salah satu dari agen pelawas yang sangat baik...silap2 hari bulan mahunya kita "cerah perut" dalam dialek kelantan...or usual word yang kita biasa dengar...cirit....ok tue jer kot....apapun...jagalah kesihatan lutut kita.... :)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 17 May 2006, 01:35

pakai trekking pole pun berupaya untuk membantu lutut dlm jangkamasa panjang...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

ninja_man
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 04 May 2006, 14:51
Location: Penang
Contact:

Post by ninja_man » 22 May 2006, 23:21

lutut aku pon dh start kong nie....aircond jer..mula sengal2
masa turun jer lutut dh teketar2...
sian aku kanak2 ribena pon dh sakit lutut :D

User avatar
napie_mm
Pendaki Gunung
Posts: 107
Joined: 15 Feb 2006, 18:53
Location: bangi
Contact:

Post by napie_mm » 23 May 2006, 18:52

aku amalkan susu campur bawang putih yg di blender...maintain power.. :lol:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 24 May 2006, 00:49

aku amalkan susu campur bawang putih yg di blender...maintain power.. :lol:
susu apa yang dimaksudkan nie?
petua nie untuk lutut ke hapa?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

hai
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 02 Jan 2006, 18:56

Post by hai » 25 May 2006, 13:19

:roll: susu tepung ke susu cair tu... menarik jek petua tu...

User avatar
napie_mm
Pendaki Gunung
Posts: 107
Joined: 15 Feb 2006, 18:53
Location: bangi
Contact:

Post by napie_mm » 25 May 2006, 17:42

aku amalkan susu campur bawang putih yg di blender...maintain power.. :lol:
susu apa yang dimaksudkan nie?
petua nie untuk lutut ke hapa?
susu cair..petua ni bkn utk lutut sj tp semua sendi satu badan..tp jgn minum waktu mlm..kang terbakar badan.. :lol:

BagaikanPuteri
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 30 Mar 2006, 10:50
Location: kaki bukit
Contact:

Post by BagaikanPuteri » 26 May 2006, 12:23

lutut aku pon dh start kong nie....aircond jer..mula sengal2
masa turun jer lutut dh teketar2...
sian aku kanak2 ribena pon dh sakit lutut :D

:?: :?: samer laahh pun dah ader symptom2 nak sakit lutut nie.. my be sebb asyik duduk dalam aircond tu pasal kiter cepat sakit lutut...
-If you walk the footsteps of a stranger
You learn things you never knew..-

Azizul
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 13 Jun 2006, 12:41

Post by Azizul » 15 Jun 2006, 10:05

Untuk mengelakkan sakit lutut ni, petuanya ialah:
1)Gunakan minyak gris yang lebih berkualiti, sapukan pada sendi lutut.
2)Kalau tade minyak gris mentega pun boleh gak.
3)Panjat gunung dengan tanggan, dan turun dengan cara bergolek, ini boleh mengelakkan dari menggunakan lutut.
4)Ala sakit sikit pun dah bising, dok rumah je la.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 19 Jun 2006, 15:11

Untuk mengelakkan sakit lutut ni, petuanya ialah:
1)Gunakan minyak gris yang lebih berkualiti, sapukan pada sendi lutut.
2)Kalau tade minyak gris mentega pun boleh gak.
3)Panjat gunung dengan tanggan, dan turun dengan cara bergolek, ini boleh mengelakkan dari menggunakan lutut.
4)Ala sakit sikit pun dah bising, dok rumah je la.
:D
bro,
petua no 1 tu mcm pelik sket tp masih buleh dgr. yg no 2 tu plak mmg nampak logik dan aku akan try utk trip latest aku nnt..
yg no 3 tu plak kompom kena gelak dulu puas2 baru bleh cuba
:D

yg no 4..no komen :shock:

anyway, nice try dan buleh cuba lagi. miehehhehehe
gud info bro! :)
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Post Reply