Astronomi

Perbincangan pandu arah, peta, compas, gps receiver, tanda pada alam
Post Reply
User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Astronomi

Post by orga »

Salam.
Aqu tengok2 balik topik lama..aqu rasa topik ni belom disentuh..
sedangkan pengetahuan ttg bulan,bintang,matahari n alam semesta ni dituntut utk umat manusia pelajarinya..
lebih2 lg dikalangan kita yg minat dlm bidang panjat memanjat n riki meriki nih..
setidaknya ia beri ilham atau petunjuk navigasi alam..

ok,mai start ngan isu semasa..
semlm 22 july 09 berlaku gerhana matahari diseluruh dunia..
dlm wiki kata
The solar eclipse of July 22, 2009 is referred to[citation needed] as the "longest total solar eclipse of the 21st century," exceeded only by the record-setting solar eclipse of July 11, 1991, and not to be surpassed until 2132. It lasted as much as 6 minutes and 39 seconds in parts of Southeast Asia,[1] causing tourist interest in eastern China, India and Nepal.[1][2][3] This was the second of three eclipses expected in a one-month period: the first was on July 7 and third will be on August
Image
photo:Luftar Rahman Nijar

jd ada sesapa nk start dulu bincang ttg topik nih?
ImageImageImage

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Astronomi

Post by pakcik »

dulu kat rumah aku, kat area2 gunung tampin tu ade perkampungan orang asli...bila jadi je gerhana bulan, diorg main gendang...eh, kite cite gerhana matahari eh?hehehe...
Never Crack Under Pressure

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Astronomi

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Gendang silat sudah di palu
Ya sila En Orga Bab Bintang dan Bulan nihhhh
Aku bab ayo je.

Ayo Mata
Ayo tangan
Ayo kencing........

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Astronomi

Post by azhaar »

Tuan Kamal,
cerita la camana kelasi dulu2 pakai sektan untuk navigate.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Astronomi

Post by orga »

pakcik wrote:dulu kat rumah aku, kat area2 gunung tampin tu ade perkampungan orang asli...bila jadi je gerhana bulan, diorg main gendang...eh, kite cite gerhana matahari eh?hehehe...
kita citer plak bab bulan, bintang, matahari etc plak bole pacik..
ye la asik jaman becinta je citer bula bintang..lopeh kawen ni citer la cara realiti..hehe
sistem galaksi bima sakti kita ni ada baper planet?
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Astronomi

Post by JeNaL »

--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Astronomi

Post by pakcik »

hoh..dari link yg brader jenal bagi tu, aku terjumpa plak link nih, bleh cek lintasan2 kat angkasa, dr tempat korang sendiri, pukul brape, ari ape sume...gi sini --> http://spaceweather.com/flybys/country.php

tp, camne nak tentukan benda tu adalah objek yg dijangkakan akan melintas? ISS melintas misalnya...camne kite nak tentukan dr kedudukan kita?
Never Crack Under Pressure

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Astronomi

Post by vanhemeir »

haa, bagus topic ni....

kalau baru-baru nak belajar astronomi, apa jenis/spesifikasi teleskop kena beli? bagitau lah..

kalau dapat attach itu teleskop kat camera pun bagus jugak :)

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Astronomi

Post by vanhemeir »

berapa kosnya... hehehe

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Astronomi

Post by orga »

kalo bab spec teleskop ni aqu pon tatau le..
arap sapa yg tau bole bantu..
cuma kalo teleskop made in china yg ada skang ni agak2 ok ke..
aritu tgk kt shoping komplek rega dlm 100 je tp pjg jugak la lebe sedepa..
ImageImageImage

wnazry
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 18 Apr 2006, 20:14
Contact:

Re: Astronomi

Post by wnazry »

JenaL wrote:cuba tgk kat link ni

http://www.falak-online.net/portalfalak/
mmg tmpt rujukan terbaik yg aku penah jumper setakat nih....
macam2 perihal alam semesta diceritakan disini.... opss..!!! disana...

tq abg jenal...

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Astronomi

Post by khalid »

kalau minat nak beli teleskop
2 brand nie dicadangkan.

1. Meade
2. Celestron.

Ada dealer kat malaysia nie .Tapi harga compare kat US dah jadi 3x. dari harga
asal.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Astronomi

Post by orga »

brape rega dia kalid?
ImageImageImage

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Astronomi

Post by khalid »

dulu masa tanya 3 tahun lepas saya ada minta quotation harga
kat company nie

http://www.trifid-optics.com/

tapi masa kat us saya beli celestron. tapi dah jual balik sebelum balik sini.
pasal hobi dah bertukar.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Astronomi

Post by khalid »

khalid wrote:dulu masa tanya 3 tahun lepas saya ada minta quotation harga
kat company nie

http://www.trifid-optics.com/

tapi masa kat us saya beli celestron. tapi dah jual balik sebelum balik sini.
pasal hobi dah bertukar.
orga, kalau modal lebih lebih baik beli auto gps (motor drive with controller).
yang manual susah sikit, tak sampai 2 minit objek fokus dah hilang dari pandangan
pasal pergerakan kita kena ikut, sekali nak minum air, tengok balik objek dah hilang.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Astronomi

Post by orga »

kalid, auto gps?..huh, cemana tuh..
kasi detail la skek kalid..tak paham aqu..

btw, mlm ni sampai pg sok ( 22hb) pd sesapa yg nk tengok meteor bole tengok kt langit..
diberitakan akan berlaku orionids 'meteor shower'..cakap melayu apadia eh..hujan meteor ke..
bilangannya dlm 60 meteor sejam dan mmg lawa la kalo tengok dlm slow shutter..
ia disebabkan partikel2 yg mengikut sesuatu komet..orionids ni akan ikot komet halley..
dinamakan orionids sbb kita akan nampak pd gugusan bintang orion..
jd sbb kita di Malaysia sepanjang thn nampak orion..kita lg senang nampak kot..
pd photog2 sekelian, bole cuba le amik gambo..
en jenal bole bantu kot nk kasi setting kamera cemana..

ni link dr space.com http://www.space.com/spacewatch/091016- ... ionid.html
ni gambo kt area mana nk tengok kt langit
Image
ImageImageImage

mkrose
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 27 May 2008, 18:24

Re: Astronomi

Post by mkrose »

Orga,
bila kita beli telescope mahal akan ada:
1. autogps atau internal gps.
2. Ada controller yang ada celestial object database serta function "goto" - ini untuk kita terus pilih objek seperti bulan, planet dan lain2.

Tetapi permulaan kena buat setup utk. tentukan position kita dulu. Ini pentingnya ada autogps nie. Once telescope kita dah tahu position dia kat bumi. maka kita terus guna function
goto. Jimat masa sikit.

Lebih kurang macam nielah aku copy dari web celestron.

Internal GPS
The CPC Series' internal GPS receiver automatically downloads the date and time from orbiting satellites and pinpoints its exact location on Earth. This eliminates the need for you to manually enter the date, time, longitude and latitude.

Celestron's Revolutionary SkyAlign
Once the CPC's internal GPS has established the telescope's position, aligning the telescope is as easy as 1-2-3! Simply locate and use hand control to manually point (slew) the telescope to three bright celestial objects. You do not need to know the names of the stars — you may even pick the moon or bright planets! Celestron's NexStar® software technology will model the night sky to determine the position of every star, planet and celestial object above the horizon. Once aligned, the remote hand control allows direct access to each of the celestial catalogs in its user-friendly database.

Celestial Object Database
The CPC database contains over 40,000 celestial objects including Messier objects, the Caldwell Catalog, as well as NGC Galaxies, nebulae and planets. User-definable filter limits make navigating through this expansive database quicker and easier. Filter Limits let you filter out objects that are outside of your local horizon (ie, if trees or mountains were in the way).

Identify feature tells you what you're looking at, but it can also be a very fun way to tour around the sky. Just point the telescope up somewhere and ask it to identify Messier objects (for instance) and it will show you the 5 nearest Messier objects to your position and let you GOTO them. You can keep doing this for different parts of the sky or for different object types -- it is a lot of fun.

Kalau kat penang nie dulu saya ada join group USM. Biasanya bila nak tengok hujan meteor nie depa naik kat Pusat Falak sheikh tahir Pantai Acheh, Penang. Sebab kena sekeliling gelap mudah nampak.

yusree
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 09 Jun 2011, 14:36
Location: Malaysia
Contact:

Re: Astronomi

Post by yusree »

As salam,
1. Dengan melihat pada buruj ORION kita dengan mudah dapat mengenal pasti arah utara dan juga arah kiblat.
2. Kalau dapat melihat buruj SOuthern Cross lagi mudah nak determine arah pada waktu malam.

Itu la serba sedikit info berkaitan buruj yang saya ingin kongsi. Ada lagi. InsyaAllah....
Khairil Yusree Bin Yusof,
ORL Green Nature

Outdoor Leader
Wilderness Advance First Responder (WMI / NOLS)
International Life Saver (MAS-07-2320)

http://orlgreennature.blogspot.com
yusree.orl@gmail.com / orlgn@unifi.my
+601 243 505 30
*contact to customize your trip, program, course or to join in our open trip

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Astronomi

Post by orga »

advantage guna orion ialah ia berada tepat atas kepala di khatulistiwa..
southern cross ada masanya terlindung dr pandangan di khatulistiwa..
masa paling terbaik nk marking orion ialah pd awal mlm sblm bintang2 ln terang kt langit..
ImageImageImage

Post Reply