Page 1 of 3

Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 15 Apr 2010, 10:05
by span
Salam 2 all my lovely fwend in Go

puas den memikirkan pasal bendo ni, nak tanya cikit kat para ilmuan kat GO ni, cam ne ekk nak tau lokasi kita yang tepat kat dllm peta tanpa menggunakan gps, kalo pakai gps kiter leh tau kat ne lokasi kita dalam topo, tp sekiranya taim 2 gps x function , aper kah langkah2 yang perlu di praktik untuk membolehkan kita untuk mengatahui lokasi kiter

ada sesiapa kengkawan yang boleh membantu???...

mekashih.....



p/s : thanks 2 bro rembau n jenal n pendi di atas ilmu yang di curahkan ari 2, walaupown sekejap tp banyak benda baru yang dapat di pelajari, hehehe bila mau mengetea ag, banyak soklan nak tanya ni hehehhe

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 15 Apr 2010, 11:04
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Bagus gak soalan ni.
Ingatan Pendaki Gunung kena cukup kuat, untuk itu jangan makan atau minuman yang bersemut. Semut akan mengurangkan daya ingatan kita.

First kita masuk kena ingat ikut mana, arah matahari sebelah mana, gunung yang didaki sebelah mana dan dimana genting atau permatang yang kita ikut.

Baru kita tengok peta dan tentukan laluan yang kita lalu. Gunung tu sebelah mana, kalau ada sungai sebelah mana.

Kalau itupun kita tak dapat maknanya kita sesat. Dan buatlah persediaan secukupnya sebab kita dah tahu kita sesat.

Kalau semuanya kita tak dapat tengok sebab hujan lebat ataupun kabus. Berhenti dulu dan cari tempat selamat sehingga kita percaya pada diri kita berada disini. Mata hati sangat penting. Percayalah pada diri sendiri.

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 15 Apr 2010, 11:22
by span
Bagus gak soalan ni.
Ingatan Pendaki Gunung kena cukup kuat, untuk itu jangan makan atau minuman yang bersemut. Semut akan mengurangkan daya ingatan kita.

First kita masuk kena ingat ikut mana, arah matahari sebelah mana, gunung yang didaki sebelah mana dan dimana genting atau permatang yang kita ikut.

Baru kita tengok peta dan tentukan laluan yang kita lalu. Gunung tu sebelah mana, kalau ada sungai sebelah mana.

Kalau itupun kita tak dapat maknanya kita sesat. Dan buatlah persediaan secukupnya sebab kita dah tahu kita sesat.

Kalau semuanya kita tak dapat tengok sebab hujan lebat ataupun kabus. Berhenti dulu dan cari tempat selamat sehingga kita percaya pada diri kita berada disini. Mata hati sangat penting. Percayalah pada diri sendiri.


OOOO cam 2, selain menggunakan insting , teknikal nye cara ada x, :)
anway info yang berguna ni , mekashih abg kamal for da info

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Apr 2010, 01:21
by biNGai
ko jgn gatal2 tk bawak kompas plak..atleast kalo ade kompas bole main tembak bearing..kontur topo kene pandai bace..jgn mandai2 tgh dok kt lurah assume korg atas permatang plak..make sure ade sorg yg terer panjat pokok utk survey lokasi..hehe

nk lagi best, subscribe locator services thru your hp service provider..atleast tk tau kedudukan sebenar, kite masih tau yg kite tk terbabas masuk daerah lain plak..hahaha

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Apr 2010, 07:54
by nazryst
fuhh yooo soalan camni lah betol betol tercabar.... nak kena pulak tetiba ada ajer pihak ketiga bertanya kan... bang kita kat mana ni?

Setahu aku laa.... Bab persoalan tadi ialah PEDOMAN....Bak kata orang orang lama.... Jangan hilang pedoman ketika berada dalam kekalutan atau berlaku bencana dan musibat.... supaya tak hilang arah serta pertimbangan diri... orang ni memang betol betol kategori EXPERT dalam hutan... ni bukan kategori Semi-Pro atau Pro... Penglihatan dan pembukaan hijab ilmu hutan memang dah sampai tahap kasyaf wooo...

Memang betol kata Tuan Kamal dan lain lain tu... kalau kau ada jarum peniti dan putung rokok pun kau dah bleh buat kompas... darjah kompas main agak dalam kepala laa ya tak... dah tu nak kena imagine kontur... pasal ketinggian dah kena nenguk flora dan fauna... anggaran jarak track dah kena ukur pakai kelajuan dan masa kan... itu pun kalau ada jam tangan laa... Kalau orang asli yang takder jam... rokok tu lah penanda masa perjalanan kot..

fuhhh BEEEERRRRPLOHHHHHHHHH wooo mau citer.... mantap sungguh soalan ni... dari segi sungai, kelebaran sungai... semua ni faktor...

dan setelah diambil kira semua keadaan, di campur kan dengan ilmu, di kalikan dengan pengalaman... dibahagikan dengan naluri hati serta pancaindera ketiga... dan kesemuanya itu di kalkuluskan secukup rasa...insyallah boleh mengetahui posisi anda... tapi Jangan lupa buat TOLERANSI masa, jarak dan segala gala nya.....sekiranya anda mendapat 75 ke 85% kedudukan hampir tepat... ia dah cukup baik... kalau jawapan 85 ke 95%...kompem kau memang dah lama duduk kawasan tu dan bermain dikawasan tu..... 99% tepat...hmm aku rasa tak payah beli GPS dah wooiiii....

Terima kasih diatas soalan mencabar urat saraf kepala hotak....adehhhhhh migrain beb..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Apr 2010, 08:24
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Tambahan info.
Macam Sedara aku Nazry tu cakap kalau ada jarum peniti dan puntung rokok buleh dibuat kompas. Caranya cucukkan..... eh macam nak buat kelas masak Cheff Wan pulok.
Jarum peniti cucuk kat puntung dan taruh dalam lopak air yang tenang. Kalau dalam sungai hanyut la dia ha ha ha. Yang bahagian tajamnya mengandungi magnet dan akan menunjuk arah utara.
Ada beberapa masalah tentang ini. Beberapa kawasan di Semenanjung telah ditanda dalam peta pelayaran sebagai titik X. Kuala Lipis Pahang. Bukit Besi Terengganu, Sungai Lembing Pahang, Gunung Titiwangsa sempadan Perak Kelantan, Gunung Besar Hantu sempadan selangor Negeri Sembilan, Empangan Sungai Selangor, Gunung Arong Endau, Teluk Ramunia Johor. Pulau Sembilan Pangkor. Pulau Pisang Pontian.
Kekadang cara ini tidak tepat disini kerana kawasan ini mengandungi IBU LOGAM. Biasanya mengangungi Isotop sehingga mengeluarkan kuasa magnet secara eliktrik ketika cuaca tertentu atau ketika beberapa gunung berapi yang bersambung aktif.

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Apr 2010, 11:36
by lats840
Tambahan info.
Macam Sedara aku Nazry tu cakap kalau ada jarum peniti dan puntung rokok buleh dibuat kompas. Caranya cucukkan..... eh macam nak buat kelas masak Cheff Wan pulok.
Jarum peniti cucuk kat puntung dan taruh dalam lopak air yang tenang. Kalau dalam sungai hanyut la dia ha ha ha. Yang bahagian tajamnya mengandungi magnet dan akan menunjuk arah utara.
Ada beberapa masalah tentang ini. Beberapa kawasan di Semenanjung telah ditanda dalam peta pelayaran sebagai titik X. Kuala Lipis Pahang. Bukit Besi Terengganu, Sungai Lembing Pahang, Gunung Titiwangsa sempadan Perak Kelantan, Gunung Besar Hantu sempadan selangor Negeri Sembilan, Empangan Sungai Selangor, Gunung Arong Endau, Teluk Ramunia Johor. Pulau Sembilan Pangkor. Pulau Pisang Pontian.
Kekadang cara ini tidak tepat disini kerana kawasan ini mengandungi IBU LOGAM. Biasanya mengangungi Isotop sehingga mengeluarkan kuasa magnet secara eliktrik ketika cuaca tertentu atau ketika beberapa gunung berapi yang bersambung aktif.

huhuhu...
cnfirm aku tk faham...
ade ape2 tips tk utk tgk@igt kwsan sesuatu hutan tu...??
aku tgk mcm same jer....
mklum la.. newbie la kate kan..
heheheh...

peace

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Apr 2010, 13:15
by rembau
Tambahan info.
Macam Sedara aku Nazry tu cakap kalau ada jarum peniti dan puntung rokok buleh dibuat kompas. Caranya cucukkan..... eh macam nak buat kelas masak Cheff Wan pulok.
Jarum peniti cucuk kat puntung dan taruh dalam lopak air yang tenang. Kalau dalam sungai hanyut la dia ha ha ha. Yang bahagian tajamnya mengandungi magnet dan akan menunjuk arah utara.
Ada beberapa masalah tentang ini. Beberapa kawasan di Semenanjung telah ditanda dalam peta pelayaran sebagai titik X. Kuala Lipis Pahang. Bukit Besi Terengganu, Sungai Lembing Pahang, Gunung Titiwangsa sempadan Perak Kelantan, Gunung Besar Hantu sempadan selangor Negeri Sembilan, Empangan Sungai Selangor, Gunung Arong Endau, Teluk Ramunia Johor. Pulau Sembilan Pangkor. Pulau Pisang Pontian.
Kekadang cara ini tidak tepat disini kerana kawasan ini mengandungi IBU LOGAM. Biasanya mengangungi Isotop sehingga mengeluarkan kuasa magnet secara eliktrik ketika cuaca tertentu atau ketika beberapa gunung berapi yang bersambung aktif.
huhuhu...
cnfirm aku tk faham...
ade ape2 tips tk utk tgk@igt kwsan sesuatu hutan tu...??
aku tgk mcm same jer....
mklum la.. newbie la kate kan..
heheheh...

peace
jalur emas di semenanjuag ada 3...

1. menganjur dari kelantan menurunke sempadan pahang selangor...
2. tengah dari belah terangganu dan sampai ke area gemas
3. sisir pantai sebelah pantai timur berakhir di mersing...

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Apr 2010, 16:14
by span
huishhh mmmm blur ni banyak benda2 baru yang x paham, tp ilmu kompas pakai jarum peniti 2 agak menarik hehehe,

pas 2 nak tanya la jalur mas 2 aper ekk, aper function dia ekk

kalo jalur gemilang tau la hehehe gurau jew jgn marah hehehe.....

kiranya nya kalo masuk utan ni memori ngan imiginasi kene kuat la ekk utk mengingat n membayangkan treak la ekkkk

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Apr 2010, 16:25
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Jalur emas ni. Panjang gak nak jawab.

Aurum mengandungi Isotop dan boleh menjana dan menyimpan tenaga eliktrik. Ada unsur Eliktrik maknanya akan ada medan magnet dalam keadaan tertentu. Jadi ketika itu sistem menentukan arah dengan cara jarum peniti akan ada masalah/tidak tepak kerana ganguan kuasa magnet dikawasan yang dinyatakan kerana kawasan kawasan ini mengandungi Aurum atau logam logam lain seperti Stanum, Ferum, Cupram, Plutonium, Nikel.

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 17 Apr 2010, 14:17
by orga
yg abg kamal dan rembau maksudkan tu ialah ttg kehadiran logam2 bawah tanah yg bole pengaruhi bacaan kompas..tu dorang mention kawasan2 telibat le tu..
so bila dpt bacaan kompas, pastikan semak semula ngan tanda2 alam - matahari , bulan, bintang..ni kompem tak berubah kecuali bila dtg kiamat je..
orait bila dah dpt arah utara, kita tau nk tegakkan topo tu arah mana..
kemudian tengok landmark yg ada kt keliling..kalo sama je view nye cari la landmark2 yg lebe sesuai - sg, pematang, cerun..
bila agak matching struktur mukabumi dgn dalam peta, lebe kuang situ la point dia..nk kompemkan lg panjat pokok la cam ngai cakap..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 19 Apr 2010, 12:19
by kambinggurun
ade kompas, ade peta, nasib tak baik ade panjat pokok, bley a try reseksyen..

ape dia reseksyen kene belanja geng baca kompas minum a kalo nk tau.. wakaka!

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 19 Apr 2010, 12:25
by span
yg abg kamal dan rembau maksudkan tu ialah ttg kehadiran logam2 bawah tanah yg bole pengaruhi bacaan kompas..tu dorang mention kawasan2 telibat le tu..
so bila dpt bacaan kompas, pastikan semak semula ngan tanda2 alam - matahari , bulan, bintang..ni kompem tak berubah kecuali bila dtg kiamat je..
orait bila dah dpt arah utara, kita tau nk tegakkan topo tu arah mana..
kemudian tengok landmark yg ada kt keliling..kalo sama je view nye cari la landmark2 yg lebe sesuai - sg, pematang, cerun..
bila agak matching struktur mukabumi dgn dalam peta, lebe kuang situ la point dia..nk kompemkan lg panjat pokok la cam ngai cakap..
thanks 4 da info en orga...
ade kompas, ade peta, nasib tak baik ade panjat pokok, bley a try reseksyen..

ape dia reseksyen kene belanja geng baca kompas minum a kalo nk tau.. wakaka!
uittt aper 2 ekkk hehhe, bile mau mengetea hehhe leh cedok2 ilmu..



dlu kalo x silap saya ader orang pernah story ttg cara menggunakan pengiraan tuk dapatkan lokasi kita, tp taim 2 x dapat nak cedok lelebih, ader ke kengkawan yang tau cam ne cara pakai caculation tuk dapatkan lokasi kiter, pas ni kene bawak kakulator la taim treaking hehehe :minum:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 19 Apr 2010, 16:08
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Yang pakai pengiraan tu Kapten Kapal .
Base kita belayar kearah mana berapa jam dan kelajian kapal kita macam 20 not ke.
Ada satu cermin besar dan ada peta disitu. Kita tandakan darimana kita belayar... arahnya dan jamnya. Jadi kita tahu kedudukan kita. Itu jaman aku belajo bawak kapal taun 80 an.
Kita kena bawak kapal layar dan merentasi garisan 0 darjah baru buleh kompom jadi kapten. Zaman sekarang Kapal Lanun pun dah pakai GPS.

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 19 Apr 2010, 17:42
by rembau
garisan 0...utk navy...lepas ti kira grad jadi lanun ..
Span tu laut open area...harap orion belt je..speed tu nak tau berapa kita dah offset dari datum point kita...lanun pagi2 & petang kena teropong matahari tengok sudut azimut...

Darat stail lain...bole buat jugak stail ini tapi bila kau kat gurun padang pasir dan naik Unta le...
hutan kita banyak sign tapi berselirat nganpelbagai flora fauna...
Belajar kena perubahan ini...

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 20 Apr 2010, 11:10
by nazryst
hahahahaha... ni dah masuk level berapa dah ni weyyy.... kang gelak sensorang pulak si Span... hehehehe... banyak sangat masyukkk nya.... slow sikit brader... kang hilang pedoman anak murid...

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 20 Apr 2010, 12:21
by span
hahahahaha... ni dah masuk level berapa dah ni weyyy.... kang gelak sensorang pulak si Span... hehehehe... banyak sangat masyukkk nya.... slow sikit brader... kang hilang pedoman anak murid...

hehhehe ni pown ngah pening2 lalat nak memahami aper yang diaorang post, tp banyak gak info yang leh dapat daripada post kengkawan ni,

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 20 Apr 2010, 13:14
by vanhemeir
Span,

i tanya orang dia bagi tau aku cam ni... tapi aku belum cuba... sebab bukan pasal aku ada GPS.. sebab aku tak RETI... hahaha

Dia kata ,
mula, mula study topo sebelum masuk treking...dan kenal pasti kat mana laluan akan dilalui.. kiri kanan pematang, sungai & puncak2x.

masa treking, pensil & map ada dalam kocek beg... bila start treking kena sentiasa mark kedudukan semasa dalam peta lah... start mendaki mark terus dalam topo map.. asal take 5 je mark & predict next route...

kalau dah 5 jam jalan bukak topo & mencari2x payah jugak nak trace balik...., otai macam abg kamal, orga, poncho, mali, matsai dan ramai lagi, lain lah.. umpama boleh bagi GR off hand je. hahaha ..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 20 Apr 2010, 14:15
by span
Span,

i tanya orang dia bagi tau aku cam ni... tapi aku belum cuba... sebab bukan pasal aku ada GPS.. sebab aku tak RETI... hahaha

Dia kata ,
mula, mula study topo sebelum masuk treking...dan kenal pasti kat mana laluan akan dilalui.. kiri kanan pematang, sungai & puncak2x.

masa treking, pensil & map ada dalam kocek beg... bila start treking kena sentiasa mark kedudukan semasa dalam peta lah... start mendaki mark terus dalam topo map.. asal take 5 je mark & predict next route...

kalau dah 5 jam jalan bukak topo & mencari2x payah jugak nak trace balik...., otai macam abg kamal, orga, poncho, mali, matsai dan ramai lagi, lain lah.. umpama boleh bagi GR off hand je. hahaha ..

diaorang mmg otai bro hehhe ( wong sifu )
mmm x pe nanti saya try ngan cara bro ni , heheheh...

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 21 Apr 2010, 09:55
by nazryst
Macam otai otai tu ... bukan dia orang kena baca peta.... peta kena baca dia orang... jap lagi kena marah free ajer kat atas peta... hehehehe ingat lagi aku bila Mali marah peta topo... apa punya bodoh peta ni tak up to date... permatang dalam peta... sampai kat lokasi takder pematang... hahahahaha... gua polllowww ajer...

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 21 Apr 2010, 10:27
by rembau
Macam otai otai tu ... bukan dia orang kena baca peta.... peta kena baca dia orang... jap lagi kena marah free ajer kat atas peta... hehehehe ingat lagi aku bila Mali marah peta topo... apa punya bodoh peta ni tak up to date... permatang dalam peta... sampai kat lokasi takder pematang... hahahahaha... gua polllowww ajer...
wakaka jangan percaya kat peta 100 pecent..gadjet lain ke apa ke hhanya alat bantuan...
Percaya kendiri dulu & guna pancaindera dlm membuat keputusan sebelum merujuk gadjet seterusmya pancaindera dan gadjet..

Lain le korang tak percaya pada pancaindera korang..danlebih percaya peta...sampai jumpai sungai kat permatang macam nazryst bagitau

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 21 Apr 2010, 10:42
by orga
yes korek..jgn bg 100 persen kepercayaan pd topo, gps dan kompas sekalipon..itu hanya panduan yg membantu..
cuba faham betol2 konsep percaya pd diri sendiri dulu..

training cam yg vanhemeir cakapkan tu bole membantu proses tsb..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 21 Apr 2010, 11:05
by JeNaL
orga turun la pulak curahkan ilmu....

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 21 Apr 2010, 23:22
by biNGai
orga tgh bz susukan anak laa..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 23 Apr 2010, 01:12
by orga
orga turun la pulak curahkan ilmu....
turun mane..course ke
orga tgh bz susukan anak laa..
waa..mentang2 la baru turun..byk suara ye..
btw, gambo b&w tu ngancam la..hehe

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 23 Apr 2010, 16:44
by JeNaL
orga.... bulan berapa nak buat kelas ni.... hehehe dah ada 6 orang dah

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 02 May 2010, 09:18
by cs_goh
Jenal, Orga.....dll

saya boleh tolong buat satu field training kat Fraser Hill
Masuk Jeriau Fall, pergi Bukit Ulu Sempan

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 03 May 2010, 12:55
by orga
kasi la date goh..mau join loo..
goh,kt janda baik tader port best ke..hehe

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 03 May 2010, 15:08
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Bagus Mr Goh
Saya pun mau join...... cam banyak orang lama je. Buleh tukar tukar fikiran dan pandangan atas pengalaman masing masing.

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 03 May 2010, 16:24
by span
Bagus Mr Goh
Saya pun mau join...... cam banyak orang lama je. Buleh tukar tukar fikiran dan pandangan atas pengalaman masing masing.

saya pown nak juin jugak

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 08 Oct 2012, 01:05
by sangnarasapurba
Salam.. tumpang menyampuk sbb bab ni mmg menarik minat aku utk berkongsi sekupang dua apa yg aku tau...

Otai², hamba minta izin.. hehehe anak cucu nk tompang belajar. Kalau salah tolong jolokkan.

OK, first, aku rasa yg sedara span tanyakan tu boleh diselesaikan dgn teknik yg dipanggil location fixing. Ni Tn Lt Cdr Ariffin musti tau punya pasai dia student Nautical Sciences dan teknik ni adalah yg paling asas utk tau dimana kedudukan kapal. Prinsip yg sama digunakan didalam hutan, tp barangkali kena panjat pokok la sbb direct line of sight x berapa bagus. SO, Tuan kalo nak tambah, silakan.

Teknik ni ada tiga syarat utk mujarab ;

1. ada peta topo yg reasonably tepat (beli kat jupem),
2. ada kompas kalau boleh kompass orienteering (kompass yg ada tapak empat segi panjang) yg baik,
3. kita hendaklah boleh mengecam 2 atau lebih LANDMARK (mercu tanda spt puncak gunung, menara telekomunikasi, kuala sungai dll) yg jelas dalam peta, serta kita boleh nampak dan kenalpasti landmark yg ditanda dlm peta tuh di muka bumi sebenar.

Bila dah cukup syarat2 tu.. mulakan step fixing atas darat camni;

1. orient peta ke utara (bg utara peta = utara kompas),
2. kemudian dari lokasi kita, ambil bearing sekurang-kurangnya 2-3 landmark tadi satu persatu (panjat pokok kalau perlu tp kalo jatuh jgn cakap aku suruh), tulis atas kertas macam ni;

Landmark A; xxx darjah/mil
Landmark B; xxx darjah/mil
Landmark C; xxx darjah/mil

3. Turun pokok kalau perlu, ambil kompas, letak flat dan level atas peta utk transfer bearing landmark² td ke peta.
4. Cara nak transfer, talakan bucu depan kompas orienteering tu (depan adalah arah anak panah heading tunjuk) betul2 kat landmark A atas peta dan ambil bearing landmark A atas peta. Pastikan bearing dah betul ikut catatan tadi, bucu kompas pun ngam²cium simbol landmark tu, dan buat garisan dgn pensel bermula dari bucu kompas yg cium landmark tu, sampai bucu kompas belakang sebelah bucu sama. kalau cium landmark dlm peta dgn bucu depan sebelah kanan, buatla garisan dari bucu depan sebelah kanan sampai bucu belakang sebelah kanan jugak. jadi mcm pembaris la..
5. ulang proses transfer tu pd semua landmark.
6. Bila dah siap. anda akan dapat sesuatu yg mcm dlm gambar ni - http://s11.postimage.org/vfwmq82td/Contoh_Fixing.jpg
7. garisan² yg dibuat tadi akan bersilang di satu point atas peta dan di tengah² titik persilangan itulah anggaran kedudukan kita. Kawasan hitam yg aku tanda kat tgh titik persilangan tu juga dinamakan cocked hat dlm bahasa kedah. dlm cocked hat inilah lokasi kita. Makin besar cocked hat, makin kuranglah ketepatan anggaran.

Bg aku, Ketepatan method ni agak bagus, biasanya dlm peta skala 1:50000 tak lari lebih dari 100 meter. Tp kena ingat, bearing antara semua landmark² tu kenalah berada lebih daripada 30 darjah dari satu sama lain. Sbg contoh, kalau bearing landmark A adalah 100 darjah, bering Landmark B mesti tak berada antara 70 darjah hingga 130 darjah... samalah juga dgn landmark lain.

Mintak maaf kalau memeningkan kepala. Harap dapat membantu dan berguna utk umat manusia. Otai2 silalah tambah atau betulkan dimana perlu.

Sekian,

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 08 Oct 2012, 01:55
by sangnarasapurba
Yang pakai pengiraan tu Kapten Kapal .
Base kita belayar kearah mana berapa jam dan kelajian kapal kita macam 20 not ke.
Ada satu cermin besar dan ada peta disitu. Kita tandakan darimana kita belayar... arahnya dan jamnya. Jadi kita tahu kedudukan kita. Itu jaman aku belajo bawak kapal taun 80 an.
Kita kena bawak kapal layar dan merentasi garisan 0 darjah baru buleh kompom jadi kapten. Zaman sekarang Kapal Lanun pun dah pakai GPS.

Betul... Span

cara pengiraan tu dlm bahasa kedah adalah Dead Reckoning. Kenapa nama gitu? Cikgu aku dulu cakap sbb org yg cipta teknik ni pun mati kesesatan. :P

Aku masuk hutan pun, aku guna dead reckoning, sbb dalam hutan mcm laut atau padang pasir gak - xde signboard dan susah nak tengok landmark dan feature muka bumi. cara ni menggabungkan 3 method utk memastikan perjalanan kita tak sesat iaitu pace (langkah), timing(masa) dan bearing (arah). Secara teori, selagi ko berjalan dgn langkah konsisten, masa ko akan turut konsisten. dan ko takkan sesat selagi ko tak menyimpang dari bearing.

ada dua peringkat nk guna cara ni.

pertamanya adalah calibration pace (menentu-ukur langkah)...

1. Ko beli jam tangan dan pembilang yg jenis tekan2 tu (thumb counter atau pacer)
2. ko pegi kat padang sekolah adik ko ke, awek ko ke, cari trek lumba lari 100 meter dan berdiri kat start line, set jam, ambik time.
3. Start jam, ko jalan dari mula trek lumba 100m tu dgn langkah biasa biasa yg x dibuat². jalan mcm ko tgh treking. Setiap satu langkah, ko tekan pacer tu sekali dan pacer tu akan bilang langkah ko.
4. bila ko sampai kat hujung 100m tu, ko stop jam. Take note berapa minit dan tengok pacer, note berapa langkah ko amik utk jarak berjalan 100m.
5. Katalah ko ambik 2 minit dan 130 langkah utk seratus meter, di jalan rata (kata la...).... ko take note dan ingat pace ko sendiri. sbb lain org lain pace.

Bila ko nak masuk hutan atau trekking... ko kenalah tau kat mana ko nak pegi dlm peta tu dan kena tau tempat ko nak mula dlm peta. Dari situ, ko tau jarak perjalanan ko (guna benang dgn pembaris ukur jungle trek atas peta).

Katalah 10 km. 10 km tu bersamaan 10,000 meter. so ko kena menapak purata sebanyak 13,000 langkah biasa kalau jungle trek ko rata cam trek lumba tadi tu. Atau menurut calibration pace akan mengambil masa selama 200 minit (3 jam 20 minit la..).

So, ko ambik bearing, start jalan masuk hutan ikut arah bearing, sambil bilang pace (langkah) ko dgn pacer. Setiap kilometer (setiap 20 minit), ko berenti kejap (leklusapkoklu) sambil check feature muka bumi, kontur, landmark dsb. Setelah 20 minit ko jalan, sepatutnya 1 km la. Pastu ko pun kena pandai sendiri la tambah masa Estimated Time of Arrival (ETA) ko kalu ko berenti.

Katalah ko dah berjalan selama 120 minit (2 jam) dan ko sure ko ikut bearing yg betul... sepatutnya ko dah jalan sejauh 6 km ikut timing. cek pacer pulak, kalau pacer pun tunjuk ko dah melangkah sebanyak 7800 langkah, maka ko mmg mengikut jadual dan ko takkan sesat.

kelemahan cara ni adalah, bila lalu kawasan bukit, langkah ko x konsisten, masa pun tak konsisten dah. kedua, ko kena disiplin gile la kira langkah, bearing dan jaga timing. Ketiga, ko kena ikut bearing ko, jgn menyimpang. Kalo menyimpang, ko kena tanda kat peta ko mula menyimpang kat mana dan bearing berapa. keempat, ko kena bawak sempoa atau kalkulator bile masuk utan cam aku. huhuhuuuu...


sebijik cam bawak kapal woooo... tp navigation, tetap navigation. walau laut, darat atau udara, dead reckoning kalau ko disiplin, mmg susah nak sesat. Insyaallah..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 17 Oct 2012, 09:32
by orga
good info vV..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 17 Oct 2012, 18:11
by sangnarasapurba
trimas kaseh, otai orga. Apsal forum cam senyap jer kebelakangan nih? Sumerang naek gunung everest ke? hehe

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 18 Oct 2012, 13:50
by orga
org byk layan pesbuk lani..hehe

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 16 Nov 2012, 11:29
by span
tp saya masih setia ng GO hehehehee

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 29 Nov 2012, 14:45
by kenoi
terbaek Tuan² nyer infO...insyaAllah akan diamalkan.

saya lebih suka 'menanda' dlm ingatan apabila masuk dlm hutan. misalnya pokok besar, buah, bunga dan lelain penanda yg pelik termasuklah balak tumbang.

selain drpd itu, membaca log org lain (dlm blog, pesbuk, forum dll) juga perlu sebagai persediaan utk trekking naik gunung agar kita bleh wat ramalan masa/kedudukan..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 22 Oct 2013, 10:29
by Tok Uban
Lama tak masuk dulu nama Tokwan..ntah macam mana dulu tak baca thread ni...cara saya..beli kompass...seelok nya yang boleh dipercayai...samada brand Suunto atau Silva. Saya guna Silva...pastikan kompass kita menunjukkan ke True North...iaitu declination..sib baik Malaysia punya declination hampir sifar...jadi...kalau jarum tu tunjuk Utara...maka Utara lah.
Macam Lt Com cakap tu betul..cam arah masuk supaya kita tau kedudukan arah ubntuk keluar.
Selain dari itu , belajar buat Back Bearing...(kena belajar guna kompass, baca bearing kompass, nak amik bearing kompass) dan juga belajar buat Kompass Orienteering atau Kompass Marching.
Sebab sekarang ni susah nak dapat peta TOPO..saya print peta dari Google Map saja...dalam muka TOPO. Dgn peta ini saya gunakan kompass. Walaupun tak tepat, tapi berupaya buat Back Bearing dan juga boleh keluar...tapi tak cun la...lari sikit sebab takdak Grid Lines dan Scale. Boleh la digunakan jika GPS kong....
GPS pulak...elok guna GPS stand alone yang gunakan bateri biasa (Dry cell)...supaya boleh tukar bateri daripada nak cari power point kat pokok dalam utan tu..

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Posted: 07 Oct 2014, 16:22
by adam67
oh ada juga yah cara seperti itu
thanks banget nih topicnya sering2 aja posting yang seprti ini ,,,
info dan kedudukan kitapas saat di gunung tu memang penting

Acquisto Levitra Italiano Matlask

Posted: 26 Jan 2020, 12:27
by Matlask
Levitra Eu Versand Rezeptfrei Cialis Purchase Arava <a href=http://cialibuy.com>Cialis</a> Ajanta Pharma Kamagra