xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival) - O

survival... seni perjuangan hidup dalam hutan
Post Reply
User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival) - O

Post by orga » 03 May 2010, 12:17

ok tq..line up ni kira sapa cepat dia dpt k..bkn aqu pilih2
tp tu la..skali tengok line up nye..perghhh !
kursus ni aqu akan wat pada bulan 7..jangkaan minggu ke2 atau 3
prog utk intermidiate ke atas..tp kalo nengok line up kena wat utk expert nih..huhu
100% praktikal dan individual..tader main mintak tolong kawan2 k, haha
lokasi dlm cadangan: endau rompin
berapa rega?..aqu tak mintak
bila lg nk wat?..entahlah, thn dpn pon tak janji

kenapa wat bln 7?..sbb adik idan nye kursus navigasi akan wat bln 6..
line up nye pon sama cam kt atas kalo dorang setuju..

kursus navigasi bln 6..under adik idan

1. Rembau
2. Jenal
3. Freelance
4. al_razy89
5 bett
6 abg kamal
7 khairi (patah tangan) 0122170091 @ http://khairi79.multiply.com/
8 orga
9 jebat
10 mamak

** psss orga aku edit sikit kasi lawa...
ImageImageImage

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by Freelance » 03 May 2010, 16:42

Line-up

1. Rembau
2. Jenal
3. Freelance
4. al_razy89
5 bett
6 abg kamal
7 khairi (patah tangan) 0122170091 @ http://khairi79.multiply.com/
8 adik idan
9 jebat
10 mamak
ok tq..line up ni kira sapa cepat dia dpt k..bkn aqu pilih2
tp tu la..skali tengok line up nye..perghhh !
kursus ni aqu akan wat pada bulan 7..jangkaan minggu ke2 atau 3
prog utk intermidiate ke atas..tp kalo nengok line up kena wat utk expert nih..huhu
100% praktikal dan individual..tader main mintak tolong kawan2 k, haha
lokasi dlm cadangan: endau rompin
berapa rega?..aqu tak mintak
bila lg nk wat?..entahlah, thn dpn pon tak janji

kenapa wat bln 7?..sbb adik idan nye kursus navigasi akan wat bln 6..
line up nye pon sama cam kt atas kalo dorang setuju..

kursus navigasi bln 6..under adik idan

1. Rembau
2. Jenal
3. Freelance
4. al_razy89
5 bett
6 abg kamal
7 khairi (patah tangan) 0122170091 @ http://khairi79.multiply.com/
8 orga
9 jebat
10 mamak
orga awat line up ramai kawan2 lama .. kawan2 baru tak berminat ke? :wink:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by orga » 03 May 2010, 18:35

mana aqu tau lily..aqu limit 10 org je..
yg isik nama pon koang jugak..haha
yg lain tunggu dan lihat kot..
tp paling awal ripit pon thn depan..
atau ni kali yg last..
ImageImageImage

al_razy89
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 23 Apr 2010, 04:42
Contact:

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by al_razy89 » 03 May 2010, 21:22

navigasi bulan 6??details2.......
aq menurut saja...

intermediate ke atas ke bro orga?hurmm...kne pikir leklok nih....
"aku menulis bukan kerna nama"
http://metainfo.multiply.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by Freelance » 04 May 2010, 09:44

kursus navigasi bln 6..under adik idan
orga.. adik idan tak de war2kan lagi ke kursus untuk bln 6 ni... sekarang ni bulan 5.. bulan depan dah bulan 6.. :roll:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by Freelance » 04 May 2010, 09:50

mana aqu tau lily..aqu limit 10 org je..
yg isik nama pon koang jugak..haha
yg lain tunggu dan lihat kot..
tp paling awal ripit pon thn depan..
atau ni kali yg last..
yalah orga.. yang letak nama ni pun orang lama2 ni.. ahaks!!! naik gunung pun dah jarang2.. macam aqu ni entah bila leh naik gunung semula ni..uwaaa!!! yang selalu naik gunung ni tak berminat ke? walaupun tak de sijil bertauliah..sekurang2nya ilmu survival ni ler kita cari... nak2 time kalo sesat ke apa.. untuk emergency case ... module 1 tu pun dah ok.. untuk persediaan diri dan kumpulan... semua tu basic..... bila naik gunung semua nak habiskan G7 lah :lidah: ... kata otai gunung.. kadang2 lupa pada yang basic... kalo bukan lupa pun.. langsung tak tau apa basic atau persediaan diri sebelum masuk hutan atau gunung...padahal benda2 yang remeh tu ler yang penting bagi mengelakkan kejadian2 yang tidak diingini berlaku... :idea:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 04 May 2010, 10:42

Endau Rompin.
Nak buat belah mana.... Kuala Jasin ke Kuala Marong. Atau nak buat terus kat Buaya Sangkut.
Baguuuuuih tu. Rasanya yang berminat tu semuanya ok. Jebat, Mamak dan aku semua pakai Pajero. Nampaknya ni kena Team Pajero. Hi Lux Bling Bling. Fontier or LC tak hikut nampaknya. Leh tahan gak pewainya dari Kahang nak sampai kampong Peta jalan tanah merah power dalam 50 KM perjalanan 3 jam.
Buaya sangkut tu kompom Kawah Gunung Jasin yang dah lenyap akibat Letusan Gunung Berapi Jasin dan batu batannya clear ada kesan kesan penyejukan Lava. Dan aku pun dah dapat data data dari Persatuan Geologi Universiti Malaya kod tarikh tarikh Letusan serta umur batu dan kandungan mineralnya.

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by Freelance » 04 May 2010, 11:05

Endau Rompin.
Nak buat belah mana.... Kuala Jasin ke Kuala Marong. Atau nak buat terus kat Buaya Sangkut.
Baguuuuuih tu. Rasanya yang berminat tu semuanya ok. Jebat, Mamak dan aku semua pakai Pajero. Nampaknya ni kena Team Pajero. Hi Lux Bling Bling. Fontier or LC tak hikut nampaknya. Leh tahan gak pewainya dari Kahang nak sampai kampong Peta jalan tanah merah power dalam 50 KM perjalanan 3 jam.
Buaya sangkut tu kompom Kawah Gunung Jasin yang dah lenyap akibat Letusan Gunung Berapi Jasin dan batu batannya clear ada kesan kesan penyejukan Lava. Dan aku pun dah dapat data data dari Persatuan Geologi Universiti Malaya kod tarikh tarikh Letusan serta umur batu dan kandungan mineralnya.
abang kamal ..lily rasa ni mesti port mancing..habis ler... sambil dia ngajar sambil dia mengail ikan ...sap kok dulu... :lol: survival pun makan ikan bakar je..hahaha!!! cara2 nak tangkap ikan guna cucuk kayu... :keke:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 04 May 2010, 16:40

Lily.
Sana tak buleh pancing ikan. Itu ari kami pegi. sumpah tak pancing. he he he
Ada kelah merah, Biru dan dapat juga seko Kelah Ijau.
Bukan orga tu ngajo sambil buat susu ke ha ha ha
Kalau aku yang bercakap nanti korang jemu lak sebab Letusan Gunung Berapi je.
Ha ha ha h

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by JeNaL » 04 May 2010, 23:22

abg kamal....biasanya orga akan masuk belah lain.....itu rahsia orga...tak silap kat belah yg orga jumpa kelah warna biru kot ni...

hehehe terima kasih orga terlebih dahulu aku ucapkan bagi pihak line-up kerana sudi terima kami sebagai penuntut. nanti kita bincang pasal pengerasnya ye... pulut kuning dan ayam pangang nak kena tak hehheh

luas dan banyak menutut kan lagi bagus... lain padang lain belalang

berkongsi ilmu pun sama....lagi byk ilmu dikongsi lagi byk ilmu lagi yg akan kita dapat...hehhehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by orga » 05 May 2010, 10:26

endau rompin tu lokasi cadangan je..tu pon kalo sumer sanggup..
mmg kalo bole dpt yg dekat2 lg bagus..lg byk masa utk majlis ilmu..
ada satu 2 tempat ada dlm pala..tp tungguu
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktical Seni Ikhtiar Hidup (survival

Post by JeNaL » 05 May 2010, 11:56

orga.... aku ceraikan topik ni.... so aku bagi nama baru...hehehee
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 05 May 2010, 16:52

Teory membotolkan susu
he ha ha ha ha

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by betterman » 05 May 2010, 22:31

kalau dapat dekat2 lagi chantek orga... endau rompin tu jauh sgt la.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Kursus meningkatkan kemahiran mendaki dan berkhemah

Post by Freelance » 06 May 2010, 16:52

endau rompin tu lokasi cadangan je..tu pon kalo sumer sanggup..
mmg kalo bole dpt yg dekat2 lg bagus..lg byk masa utk majlis ilmu..
ada satu 2 tempat ada dlm pala..tp tungguu
orga ni paling dekat pun kt kaki gunung dato... :lol: dah ko selalu berkampung kt situ.. :mrgreen:

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by mizi » 06 May 2010, 21:29

bang orga..bg la can kt saya org br niii...buh nama saya sama bule..
climb long trail
p11at

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by betterman » 06 May 2010, 22:08

nanti dah confirm apa semua tempat bagitau kat orang2 yang pegi je. takyah heboh2 kat sini.
baru lah nampak eksklusif skek.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by poncho » 06 May 2010, 22:16

uih. mau join (kalau date free)
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by orga » 07 May 2010, 15:06

nanti dah confirm apa semua tempat bagitau kat orang2 yang pegi je. takyah heboh2 kat sini.
baru lah nampak eksklusif skek.
ok la bett..kalo camtu aqu invite la masuk markas sulit aqu bawah nih..

Kepada sesapa nama yg ada dlm list atau ada lg yg berminat,
sila register kt site bawah ni dan pastu bole la sambung sembang..

http://tropicalrainforestsurvival.com/go-course
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by JeNaL » 07 May 2010, 15:17

orga....aku dah register...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by betterman » 07 May 2010, 22:04

hebat security orga...
makin terer skang nie
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by JeNaL » 10 May 2010, 10:16

hebat security orga...
makin terer skang nie
dasyat oooo....

orga.... mana ni....aku tak boleh masuk pun
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by orga » 11 May 2010, 09:31

kalo lepas register tp tak receive sms nnt pm aqu ye..

hehe bett..cakap nk eksklusif..
jenal..aqu dah pm..rasanya ko dpt sms..
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by JeNaL » 11 May 2010, 10:04

ok noted orga...aku dapat PM... tapi yg sms tu tak dapat la... apa pun ok la ku dah boleh reply post pun
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by betterman » 11 May 2010, 10:50

orga aku dah receive sms... lepas tu nak buat apa?
btw aku dah terdelete sms tu semua hehehe
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

joe_jambul
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 29 Apr 2010, 20:23

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by joe_jambul » 12 May 2010, 13:24

abg orga..buleh masuk nama lg ke?? kalau date free, nak gak join

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by orga » 12 May 2010, 14:56

joe..bole tp aqu masukkan dlm waiting list dulu yer..kalo ada yg kansel nnt aqu masukkan..

bet..ai pm je la..tgh tunggu rakan2 lain masuk..ada prob bole pm..
ImageImageImage

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by span » 14 May 2010, 15:47

salam en orga, kalo nak juin leh ag kew :-)
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by orga » 15 May 2010, 15:45

span..register je dulu..kasi masuk waiting list
register sini http://tropicalrainforestsurvival.com/go-course
ImageImageImage

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by span » 17 May 2010, 23:23

span..register je dulu..kasi masuk waiting list
register sini http://tropicalrainforestsurvival.com/go-course

bro orga saya dah register dah
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
ahmad saufi
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 20 May 2006, 12:40
Location: kuala selangor

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by ahmad saufi » 08 Jun 2011, 09:53

mrOrga yg dikasihi...
apa cerita kelas ni???

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by shahrul » 10 Jun 2011, 04:41

ni thn lepas punya crite ni.. ntah2 semua dah grad kut :keke:
tahniah.. kalo ade lagi thn ni cargas
_________________
_________________

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by orga » 14 Jun 2011, 10:31

skedul aqu thn ni dah tokleh masuk lg dah ni sampai bln sept..
mmg aqu ada wat klas skang tp dah kena chop ngan pihak lain..
insyaallah kalo ada masa yg sesuai nnt aqu warwar kan..mekaseh..
ImageImageImage

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: xx July - Teori & Praktial Seni Ikhtiar Hidup (survival)

Post by Freelance » 29 Jun 2011, 15:07

skedul aqu thn ni dah tokleh masuk lg dah ni sampai bln sept..
mmg aqu ada wat klas skang tp dah kena chop ngan pihak lain..
insyaallah kalo ada masa yg sesuai nnt aqu warwar kan..mekaseh..
Orga lepas raya lah...musim banjir.. sure tarak orang naik gunung nih..hehehe!!!

Post Reply