Jom buat survival?

survival... seni perjuangan hidup dalam hutan
Post Reply
User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Jom buat survival?

Post by forestgump » 19 Nov 2012, 11:29

Ingat nak buat bulan Januari 2013 24hb - 27hb.....ada yang berminat ke?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

terabyte
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 28 Apr 2008, 13:48

Re: Jom buat survival?

Post by terabyte » 20 Nov 2012, 11:29

minat bang...nanti kasi details

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Jom buat survival?

Post by forestgump » 29 Nov 2012, 18:23

Lokasi - hutan simpan ulu terong, perak....di akui sebagai hutan paling kerap kena hujan :-)
RM 350-00 seorang
- pengangkutan sendiri<elok buat car pool...kalau nak di sediakan pengangkutan KL-tempat bermula kena tambah RM 70-00 sebab kena guna 2 jenis pengangkutan tambahan dari drop off point ke pekan terong dan tempat bermulanya aktiviti>
- bekalan survival 4 hari sendiri

24/01/2013
- bergerak kedalam hutan, latihan pengurusan parang serta penggunaan parang secara betul
- pengenalan dan pengumpulan perubatan kecemasan
- mengumpul tali dari segi akar dalam tanah dan menjalar dan kulit kayu
- pengenalan hutan belukar dan hutan pamah
- pemilihan tapak bermalam sesuai dan mengumpul daun palas tikus untuk makanan dan atap kecemasan individu
- kaedah mendapatkan bekalan air secara selamat dari sungai
- pembuatan senjata perlindungan dari buluh dan batu sungai
- penggunaan handphone sebagai pencerna api, alat kompas dan alat isyarat cahaya matahari
- membuat ubat cirit birit dari unggun api
- memasak cara ala kominis yang boleh bertahan selama beberapa minggu daripada basi

25/01/2013
- bergerak ke permatang bukit
- membuat tabung buluh sebagai alat bekalan air dan backpack " spare "
- membuat senjata perlindungan dari buluh
- pencernaan api dari buluh kering
- kaedah meramal cuaca selama 12 jam
- kaedah mengenal akar menjalar yang boleh di minum airnya
- memcerna dan menjaga api di kawasan permatang bukit
- hutan bertam - membuat khemah, obor, perubatan

26/01/2013
- latihan praktikal sesat..bergerak selama 7 jam merentas hutan, mendaki bukit dan mengikuti sungai
termasuk latihan praktikal perubatan kecemasan dsn juga tanda2 isyarat dari darat ke udara.
- bermalam di kawasan hutan palas gajah/membuat khemah dari daun palas gajah

27/1/2013
- bergerak keluar ke tempat bermula

Banyak subjek prakticak akan di ajar dan di praktikkan bergantung kepada keadaan fizikal peserta sebab kami ingin menjadikan progam ini sebaik realistik yang boleh...

emel - info@jungleschool.com.my
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Jom buat survival?

Post by forestgump » 10 Jan 2013, 08:33

Ingat nak buat bulan Januari 2013 24hb - 27hb.....ada yang berminat ke?
DAH PENUH...ada 15 peserta ddan cuma 3 je locals, yang lain orang luar termasuk 5 anggota marin kawalan kedutaan US KL dan Singapore.

Next one - Feb 13hb sehingga 16hb Februari...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Jom buat survival?

Post by Denan » 10 Jan 2013, 09:18

terbaek bang...

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Jom buat survival?

Post by forestgump » 10 Jan 2013, 20:03

terbaek bang...
Orang luar bukan GO kena bayar RM 500-00....orang GO RM 350-00 je...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Jom buat survival?

Post by blacksword » 11 Jan 2013, 10:22

tebaek ni bang....kalo abang nak buat dalam bulan 6-7 ke leh saya follow...
roger2 bang

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Jom buat survival?

Post by Denan » 11 Jan 2013, 11:37

terbaek bang...
Orang luar bukan GO kena bayar RM 500-00....orang GO RM 350-00 je...
tengok dia punya tentatif bebanding ngan kos hanya rm350 memang berbaloi sgt... insyaallah kalo ada kelapangan saya try join.

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Jom buat survival?

Post by forestgump » 11 Jan 2013, 11:50

tebaek ni bang....kalo abang nak buat dalam bulan 6-7 ke leh saya follow...
roger2 bang
Cari group sendiri dan pilih tarikh bro..lagi senang. Dapat kaki2 guide gunung pun bagus, boleh practise casualty evacuation serta protokol2 keselamatan.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Jom buat survival?

Post by sukahatiadam » 22 Jan 2013, 11:24

akan diusahakan untuk join kelas ini .

Post Reply