How to Find Food

survival... seni perjuangan hidup dalam hutan
Post Reply
User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

How to Find Food

Post by rembau » 04 Oct 2006, 16:54

Mencari makanan & sumber air adalah salah satu strategi dalam survival...Ianya menjadi keperluan asas untuk terus kekal hidup...makan amat diperlukan untuk membekalkan karbohaidrat pada badan yang menukarkan kepada tenaga....

Sumber tenaga ini perlu dipenuhi bagi menjamin keselesaan didalam menghadapi Survival....tetapi ianya perlu lah berpatutan dengan usaha yang dikeluarkan kerana jikalau hasilnya adalah sikit tetapi usaha yang berlebihan adalah amat tidak BERBALOI....

Teknik dan tatacara dalam mencari dan mendapat bekalan makan & air dalam usaha mengembalikan tenaga....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 18 Oct 2006, 08:53

Teknik memdapatkan air minum/ bersih. Ianya boleh dibahagikan kepada beberapa cara iaitu:
1. Air Tadahan....guna fly
2. Air Resapan....kain lembap
3. Air Tapisan....air paya
4. Air Takungan...selepas hujan

Diantara sumber bekalan air yang boleh diperolehi ialah:
1. Semulajadi
2. Tumbuhan
3. Binatang

1. Air Tadahan

Ialah air yang ditadah yang diperolehi terus daripada hujan . Biasanya menggunakan flysheet. Keadah ini dibolehkan jikalau ianya daripada fly yang baru dan permukaan tidak tercemar kerana dikuatiri mendatangkan penyakit kepada si peminum.

Hutan adalah satu sistem air tadahan bagi bekalan air bandar. Pada pemerhatian saya , terdapat pokok atau akar yang boleh menumpukan aliran hujan mengikut batang atau akar tersebut. Ini amat memudahkan tetapi sukar untuk melihat keadaan sebegitu. selain daripada kepada diatas ...
soalan: Bagaimana nak mendapatkan bekalan air melalui cara air tadahan tanpa FLY???
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump » 18 Oct 2006, 09:07

Teknik memdapatkan air minum/ bersih. Ianya boleh dibahagikan kepada beberapa cara iaitu:
1. Air Tadahan....guna fly
2. Air Resapan....kain lembap
3. Air Tapisan....air paya
4. Air Takungan...selepas hujan

Diantara sumber bekalan air yang boleh diperolehi ialah:
1. Semulajadi
2. Tumbuhan
3. Binatang

1. Air Tadahan

Ialah air yang ditadah yang diperolehi terus daripada hujan . Biasanya menggunakan flysheet. Keadah ini dibolehkan jikalau ianya daripada fly yang baru dan permukaan tidak tercemar kerana dikuatiri mendatangkan penyakit kepada si peminum.

Hutan adalah satu sistem air tadahan bagi bekalan air bandar. Pada pemerhatian saya , terdapat pokok atau akar yang boleh menumpukan aliran hujan mengikut batang atau akar tersebut. Ini amat memudahkan tetapi sukar untuk melihat keadaan sebegitu. selain daripada kepada diatas ...
soalan: Bagaimana nak mendapatkan bekalan air melalui cara air tadahan tanpa FLY???
Gunakan tuala mandi atau pakaian2 dan ikatkanya di batang pokok - yang rendah lah - air akan terperangkap terutamanya bila hujan. Pastikan mangsa mencari ataupun membuat clearance yang paling baik agar hujan akan terus jatuh.
Sekiranya akan tapak gajah yang baru dan dalam, letakkan plastik bersih di dalam bekas tapak tersebut dan kutiplah air hujan yang terperangkap di dalamnya.
Carilah akar malam, mengkait, mempelas...terdapat merata2 di kawasan hutan belukar, pamah dan paya air tawar..kalau boleh kenal ah!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 18 Oct 2006, 10:48

pak da baha ada tunjuk kat aku dulu satu lumut yg nama nye "spaignem moss"..aku pun tatau la mana dia dapat nama nih, ejaan tuh pon aku main hentam tulis je tu..maybe ade org buat research btau dia kot..kat jelawang kan selalu je org wat research..

lumut ni dia kata bleh simpan air byk sket dari lumut biasa..salah satu sumber air la..dia ckp gak bleh masak telur atas spaignem moss tu..yang ni aku tak penah test plak..betol la kot ckp pak da tu.. :lol:
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 18 Nov 2006, 21:36

tuan besar forestgump, leh kasi up tak gamba akar malam, mengkait, mempelas tu, saya nak tengok ghupanya...
mane satu belakang pokok???
Image

amlapura
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 18 Nov 2006, 18:48

Post by amlapura » 23 Nov 2006, 00:18

Ramai, termasuk saya sendiri, yang kurang mengambil perhatian tentang hal makanan dan minuman. Sesiapa saja yg ke hutan pasti terdedah kpd risiko sesat dsb yg menyebabkan keputusan bekalan makanan & minuman. Di negera kita, insyaAllah air tak susah nak cari, spt yg disebut oleh forestgump. Tapi utk mendapatkan makanan, tidak semudah itu. Tentu saja manusia lebih memerlukan air dari makanan, tetapi tanpa makanan juga boleh menyebabkan badan lemah, apatah lagi bagi org yg sesat yg terpaksa berjalan jauh mencari jalan keluar. Satu contoh boleh dilihat dalam kes pendaki British di Kinabalu dlm buku 'Kinabalu Escape' - Richard Mayfield. Mcm² benda boleh dimakan, tapi ada yg beracun dan ada yg tidak. Saya cadangkan gunung online dan rakan² dapatkan dan paparkan gambar bahan² makanan yg senang dicari di dalam hutan utk manafaat para pendaki.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 23 Nov 2006, 01:05

mana buleh dpt buku kinabalu escape tuh?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump » 23 Nov 2006, 16:25

Ramai, termasuk saya sendiri, yang kurang mengambil perhatian tentang hal makanan dan minuman. Sesiapa saja yg ke hutan pasti terdedah kpd risiko sesat dsb yg menyebabkan keputusan bekalan makanan & minuman. Di negera kita, insyaAllah air tak susah nak cari, spt yg disebut oleh forestgump. Tapi utk mendapatkan makanan, tidak semudah itu. Tentu saja manusia lebih memerlukan air dari makanan, tetapi tanpa makanan juga boleh menyebabkan badan lemah, apatah lagi bagi org yg sesat yg terpaksa berjalan jauh mencari jalan keluar. Satu contoh boleh dilihat dalam kes pendaki British di Kinabalu dlm buku 'Kinabalu Escape' - Richard Mayfield. Mcm² benda boleh dimakan, tapi ada yg beracun dan ada yg tidak. Saya cadangkan gunung online dan rakan² dapatkan dan paparkan gambar bahan² makanan yg senang dicari di dalam hutan utk manafaat para pendaki.
Ada kaedah rasa tumbuhan 5 kali di 5 tempat di badan kita yang berasingan. Its a standard procedure untuk kebanyakan SF units all over the world tak kira di environment mana pun. Semua semut boleh di makan juga. Lebih baik makan tumbuhan2an...easier to get.
Kita juga boleh menyimpan makanan yang di masak selama 7-9 minggu..samada beras maupun makanan tin - ada caranya.
Kena turun padang dengan sayalah baru boleh tahu, praktik dan rasa betapa peritnya kesempitan makanan, minuman, protection and arah selama 4 hari :-)
Lebih baik
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir » 23 Nov 2006, 22:33

yah, stujuuuuuuk.... kalau cerita, 10 muka pun tak habis, kalau experience sendiri, lagi valuable....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

amlapura
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 18 Nov 2006, 18:48

Post by amlapura » 24 Nov 2006, 04:43

mana buleh dpt buku kinabalu escape tuh?
Saya beli buku terpakai dari orang. Kat Malaysia, cuba la cari. Tak pun google saja, tapi mahal la. Kalau nak pinjam, tunggu la dalam 3-4 bulan lagi, insyaAllah tak ada masalah untuk dikongsi sama.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 18 Jul 2007, 21:35

kalau tak silap la kan.... kalau askar masa operasi dia akan bawa makanan tambahan untuk survival. mana-mana la tau kalau heli tak dapat antar makanan pada masa yg ditetapkan..... tapi apa yg dia bawa tu tak pasti lak aku......tolong.... input

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 19 Jul 2007, 12:46

mana buleh dpt buku kinabalu escape tuh?
Saya beli buku terpakai dari orang. Kat Malaysia, cuba la cari. Tak pun google saja, tapi mahal la. Kalau nak pinjam, tunggu la dalam 3-4 bulan lagi, insyaAllah tak ada masalah untuk dikongsi sama.
Image

Kinabalu Escape by Richard Mayfield

February 1994, a team of 7 British soldiers and 3 of their Hongkong counterparts embarked on an expedition to climb 4,095m Mt Kinabalu and then abseil into Low's Gully, a sheer 1.6km drop to a virtually unexplored forest floor. The members in the team were:

LTC Robert Neill
MAJ Ron Foster
SGT Bob Mann
CPL Hugh Brittan
LCP Kelvin Cheung (HK)
LCP Richard Mayfield
LCP Pete Shearer
LCP Steve Page
PTE Victor Lam (HK)
PTE Chow (HK)
From the very beginning, the two officers have greatly underestimated Low's Gully. They only had one day's training in abseiling and only one member of the team was skilled enough to do multiple pitch abseils and that is LCP Richard Mayfield, a qualified rock climbing instructor.

When the 7 member British team met up with their HK counterparts in Sabah, Mayfield realised that the men from HK were not even aware of the great challenges they were going to face. With no signal devices and no porters, the team marched up the tourist trail only to find themselves exhausted at Panar Laban.

At Gunting Lagadan Hut, LCP Mayfield tried to persuade the colonel to abort Exercise Gully Heights. They didn't have enough food and there were too many novices amongst them. LCP Mayfield's advice was met with strong objection and insistence from LTC Neill.

After the climb to the summit, the team had to get down to Commando Cauldron (start of Low's Gully), Easy Valley and Alphabet Rock. Mayfield brought Pete, Britt and Steve down to Easy Valley and started clearing the forest. Unfortunately, their task took longer than expected. The officers and the HK soldiers waited for them at the col but they did not return for the night. SGT Bob Mann was with the officers. That night, Bob reported spotting a large, ape-like creature at that altitude.

Then, the colonel ordered his group to take half the kit down to the front group, go back up and take the rest down the next day. By now, SGT Bob was certain that the colonel was no longer capable of commanding the expedition. He went down Easy Valley with the officers who turned back 2 hours before dusk. SGT Bob carried on to meet up with the front group. Bob got lost, then bumped into LCP Mayfield and the rest of the front group who have already set up the first abseils.

Next day, the colonel and his group arrived at Alphabet Rock, but the expedition leader was clearly unwell. LCP Mayfield who had gone down to check out the route of descent reported that he sees at least 6 abseils down, but that would still not bring them anywhere close to the bottom. LCP Mayfield explained that there would be no return possible once they started descending into the abyss. He made a last attempt to convince the colonel to abort the exercise. The colonel said that he would see him at the bottom.

Mayfield proceeded to descend, leading the front group which consisted of everybody except the officers and the HK soldiers. It took them 5 hours to descend 1800ft to the gully floor in 12 pitches. As expected, the rear group never showed up. The group debated on what to do. The leader made a terrible mistake of not bringing radio sets. Britt suspected the rear group might have retreated back to the hut. Bob warned that their supplies were low and they had to get out of the Gully fast. They made the collective decision to leave. They group climbed out of the east face of the gully and encountered thick forests, fast flowing streams and rapids. The group split up again. Pete and others were in one group and the Bob was with Mayfield.

The two of them found a river and decided to follow it downstream. Both men were starving. They finally arrived at Melangkap Tamis village, 3 weeks after they had left Park HQ. Pete and company had also arrived at that village. The kind villages took them in and provided them with much needed food and first aid in the form of folk medicine which included snakes and insects.

Back in Kota Kinabalu, they contacted their units and soon, a massive search was launched. A Malaysian helicopter spotted the rear group and rescued them. All 10 members of the expedition had survived.

Back in the UK, LCP Mayfield faced a Board of Enquiry in which the colonel accused him of disobeying orders and abandoning the rear group. LCP Mayfield was cleared of all charges but his military career was over.


Book Review by Chan Joon Yee from the site http://www.knapsacktreks.com/bookshelf/kina.htm
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 19 Jul 2007, 19:25

kena amazon jugak buku nie
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 17 Sep 2007, 13:58

nak kena buat amali... topic ni

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 20 Feb 2008, 10:08

hutan kita...semua tau hutan hujan khatulistiwa...

cara dapat air kat darat berbeza utk sistem hutan tu sendiri...aku rasa mungkin perbincangan boleh menjurus kepada perbezaan bagaimana nak dapatkan air...
contoh:
1. Kawasan lembah 0-300m
2. Lereng bukit/ kawasan berbukit 300m-600m
3. Permatang gunung/ puncak >600m

perbezaan dari sistem hutan. habitat yg menghuni dan bagaimana air dari langit tu terdampar bertaburan atas bumi ni sebelum ianya memasuki lurah menjadi sungai...dimanakah kemungkinan yg ada bagi mendapatkan bekalan????

hutan kita tiada pokok kaktus macam cerita koboi...tapi hutan kita kemungkinan ada tumbuhan lain yg gantikannya dalam usaha memperolehi air....tapi bagaimana nak spot kawasan tu ada tumbuhan sebegini....

sekadar pendapt...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 » 09 Apr 2008, 17:02

rembau,

ini macam kalu.. boleh ka?

Image

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

ikhtiar

Post by soulfly » 09 Apr 2008, 17:46

rembau,

ini macam kalu.. boleh ka?

Image
yng ni lagi bagus...

kekerk
Pendaki Gunung
Posts: 177
Joined: 11 Feb 2008, 23:34
Location: bawah pokok

Post by kekerk » 15 Apr 2008, 01:00

salam...bleh join topik ni x? sy budak bru belajar hehehe klo slah tlong ajar kan...

sye nk msuk topik air pd tumbuhan..
sejenis pokok yg menjalar di hutan rimba dikenali sesbgai pokok mempelas bewarna coklat dan rotan warna hijau ia nya sebesar lengan budak atau pun lengan dewasa ....

POKOK MEMPELAS

pokok ini pd lazim nya mmpunyai air yg byk (spt air yg kuar dri straw x patus2) pd waktu pgi ptg dan mlm...brgantung pd suhu cuaca, klo panas sgt air menitik je lah..air ni plak ada yg rasa payau atau tawar dan warna jernih..
tpi prlu beringat klo air yg brwarna kuning, biru, merah atau berbuih JANGAN minum air tersebut, air trsebut adalah beracun..air yg warna 2 dolu2 nenek aku wat syampu rambut jer..heheh


ROTAN

pokok ni plak same je ngan pokok mempelas..cume beze air yg trdpt
kt dlm rotan ni, air dia rase tawar dan ada yg jenis rse manis seumpama
rase air tebu..btul x tipuu...tpi klo ade yg brbuih ngan ada warna jgn la minum..bleh nmpak bintang woo...dan rase dia pahit skit..

pokok ni kne la potong atas ngan bawaah...supaya ada udara yg msuk dri atas, potong menyerong anggaran dlm 3 kaki panjang atau pun 36 inci panjang...satu lagi klo air ni lambt sgt kuar.. korang tiup la kt pangkal atas..kompom air yg kuar kt bawah laju skit arr...

kelebihan air ni plak x sme ngan air sungai yg kite dok minum slalu atau pun air masak..
walau pn air ni sekadar mmbasahi tekak, ia nya akn melembabkan saluran tekak kita sepanjang treking...selamat mencoba..

klo ade yg slah bleh ar komen...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 » 15 Apr 2008, 14:42

salam...bleh join topik ni x? sy budak bru belajar hehehe klo slah tlong ajar kan...

sye nk msuk topik air pd tumbuhan..
sejenis pokok yg menjalar di hutan rimba dikenali sesbgai pokok mempelas bewarna coklat dan rotan warna hijau ia nya sebesar lengan budak atau pun lengan dewasa ....

POKOK MEMPELAS

pokok ini pd lazim nya mmpunyai air yg byk (spt air yg kuar dri straw x patus2) pd waktu pgi ptg dan mlm...brgantung pd suhu cuaca, klo panas sgt air menitik je lah..air ni plak ada yg rasa payau atau tawar dan warna jernih..
tpi prlu beringat klo air yg brwarna kuning, biru, merah atau berbuih JANGAN minum air tersebut, air trsebut adalah beracun..air yg warna 2 dolu2 nenek aku wat syampu rambut jer..heheh


ROTAN

pokok ni plak same je ngan pokok mempelas..cume beze air yg trdpt
kt dlm rotan ni, air dia rase tawar dan ada yg jenis rse manis seumpama
rase air tebu..btul x tipuu...tpi klo ade yg brbuih ngan ada warna jgn la minum..bleh nmpak bintang woo...dan rase dia pahit skit..

pokok ni kne la potong atas ngan bawaah...supaya ada udara yg msuk dri atas, potong menyerong anggaran dlm 3 kaki panjang atau pun 36 inci panjang...satu lagi klo air ni lambt sgt kuar.. korang tiup la kt pangkal atas..kompom air yg kuar kt bawah laju skit arr...

kelebihan air ni plak x sme ngan air sungai yg kite dok minum slalu atau pun air masak..
walau pn air ni sekadar mmbasahi tekak, ia nya akn melembabkan saluran tekak kita sepanjang treking...selamat mencoba..

klo ade yg slah bleh ar komen...
aku sokong kenyataan ko.
bab rotan, bab mempelas, bab nenek wat shampoo tu tak tau le plak. nenek aku tak wat shampoo.. hehehe..
bab potong atas bawah & angin supaya tekanan & tarikan graviti berlaku dgn cun.

bab berbuih.. bab penin2 lalat..

& bab basah tekak sepanjang trekking tu yg penting.

anyhow.. mmg input ko bagus le bro.

apa2 pun senduduk umang gak benda yg senang nak dpt..

kekerk
Pendaki Gunung
Posts: 177
Joined: 11 Feb 2008, 23:34
Location: bawah pokok

Post by kekerk » 16 Apr 2008, 00:27

nnti klo ade time aku ksi up la gambr heheheh :lol:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 16 Apr 2008, 12:26

nnti klo ade time aku ksi up la gambr heheheh :lol:
pergh power ah bro nih... bila nak ngayuh lagi? hee he
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 17 Apr 2008, 16:50

fendi kasi upload gambo lagi la

kekerk
Pendaki Gunung
Posts: 177
Joined: 11 Feb 2008, 23:34
Location: bawah pokok

Post by kekerk » 17 Apr 2008, 20:29

nnti klo ade time aku ksi up la gambr heheheh :lol:
pergh power ah bro nih... bila nak ngayuh lagi? hee he
da ltih ar nk ngayuh heheheh..msuk utan je da la..santai man..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 18 Apr 2008, 09:03

nnti klo ade time aku ksi up la gambr heheheh :lol:
pergh power ah bro nih... bila nak ngayuh lagi? hee he
da ltih ar nk ngayuh heheheh..msuk utan je da la..santai man..
ngayuh masuk utan ah hee he
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: How to Find Food

Post by JeNaL » 21 Apr 2010, 14:17

abang orga bila boleh turunkan ilmu ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

gununganang
Pendaki Gunung
Posts: 23
Joined: 21 Oct 2009, 14:12

Re: How to Find Food

Post by gununganang » 02 Nov 2010, 23:51

rembau bila nak buat kelas untuk find food.....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: How to Find Food

Post by JeNaL » 14 Feb 2012, 14:44

bump
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: How to Find Food

Post by seper4alif » 14 Feb 2012, 17:52

ada tak info berguna yang boleh juga di berikan sebab kenapa tidak boleh di minum dam bemda yang tak buleh di buat minum? seperti!!

periuk kera yang ada air..... ada info kata takleh minum
lopak pon kena tahu gak lopak ape: ada info terminum lopak totot semasa menyodol kih kih kih.....
hot spring pon klu tak silap tak buleh juga di guna tapi ada gak yg buat rebus telor ayam,

bayank lagi kan.....

bump agik agik agik
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Post Reply