Kenapa Mendaki ?

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

User avatar
lynncomel
Pendaki Gunung
Posts: 80
Joined: 05 May 2006, 19:15
Contact:

Kenapa Mendaki ?

Post by lynncomel »

A'kum..

Lynn tengah buat a research pasal "dunia pendakian" kita pada masa kini, and Lynn b'harap korang semua boleh tolong. Maklum lah, Lynn pun hanya sekadar budak mentah yang taktahu ape-ape lagi dlm dunia pendakian ni..

Sebagai seorang pendaki, apakah kriteria gunung yang korang menitik beratkan apabile memilih sesebuah gunung untuk didaki? Adakah kerana peak view yang cantik? Trek yang mencabar? Atau sekadar hobi dimasa lapang? *atau sebab ramai kudiz??* :wink:

Dan bilakah waktu-waktu yg dikatakan sesuai utk mendaki? Adakah kos juga memainkan peranan?

Last but not least, jika korang nak mendaki gunung SEKARANG, gunung ape korang nak pegi?

Your responses will be much appreciated.. :)

Lynn
X Plorer Adventure
"The Premier Gateway to Adventure..."
http://www.xploreradventure.com
http://c0mel.multiply.com

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru »

soalan2 cam dah banyak di ajukan
semua orang ada sebb tertentu...

soalan ni lebih kurang lah dgn soalan
dalam link ni
http://www.gunungonline.com/forum/viewtopic.php?t=333

kalau aku malas nak jawap soalan2 cam ni..
jangan marah ye.... :evil: :evil:
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

klu mcm aku..
Sbb nak release tension...
Tapi bila dah naik gunung, tak sangka plak lagi tension (Nyesal pn ada)..
Yg beznyer bila dah smpi puncak la kot.. tak pn bila dah turun.. errr.. ntahlaa!! Bykla sbb! Aku pn taktau..
Yg aku tau.. bila dah naik skali.. aku akan naik lagi.
Yeah! :D:D

amir_pmnp
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 13 Nov 2006, 23:43
Location: Gunung Rapat,Ipoh

Post by amir_pmnp »

aku pun lebih kurang mcm tu gak..saje nak lepas tension..lama2 dah gian..lgpn leh jmpa member2 yg sealiran..sbb2 lain aku nie percinta alam except wanita..kui! kui! kui!


[P]ersatuan [M]endaki [N]egeri [P]erak

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Re: Kenapa Mendaki ?

Post by krow »

lynncomel wrote:A'kum..

Lynn tengah buat a research pasal "dunia pendakian" kita pada masa kini, and Lynn b'harap korang semua boleh tolong. Maklum lah, Lynn pun hanya sekadar budak mentah yang taktahu ape-ape lagi dlm dunia pendakian ni..

Sebagai seorang pendaki, apakah kriteria gunung yang korang menitik beratkan apabile memilih sesebuah gunung untuk didaki? Adakah kerana peak view yang cantik? Trek yang mencabar? Atau sekadar hobi dimasa lapang? *atau sebab ramai kudiz??* :wink:

Dan bilakah waktu-waktu yg dikatakan sesuai utk mendaki? Adakah kos juga memainkan peranan?

Last but not least, jika korang nak mendaki gunung SEKARANG, gunung ape korang nak pegi?

Your responses will be much appreciated.. :)

Lynn
w'salam

kriteria gunung
apa apa gunung pun boleh.. bende yg slalu dipikirkan bila nak pilih

1. kos (lagi murah total cost lagi bagus)
2. attraction eg air terjun & sungai, view, rare flora n fauna ataupun tarikan mistikal
3. ketinggian, mcm group G7 mungkin lebih diutamakan dari yg rendah2
4. masa, mcm yg dah keje maybe masa cuti publik yg panjang, atau masih belajar maybe masa cuti semester. this applies to yg dah kawen dan berfamili, bukan senang nak dapat pasport beb!

ini lebih kurang, banyak lagi faktor lain.. mcm musim cuaca mahupun kawan yg turut serta.

bagi saya... bestnya naik gunung ni, bila balik rumah. masa tu la rasa shower tu nikmat, katil tu nikmat, makan tu nikmat dan segala galanya nikmat. kekadang kita take for granted katil kita yg buruk, atau tv yg x cukup besar, ataupun bilik air kita yg kecik. dah rasa tido dalam hujan, atau buang air dalam semak.. baru la kita bersyukur kita ada bende bende ni kat rumah.

2 sen
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

setuju dengan pendapat Jahd :wink:
nikmat mendaki sebenar bila kita sentiasa excited pada Sebelum, Semasa dan Selepas trip, selepas mendaki..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

aii mendaki sebab nak hitamkan kulit ai yang putih gebu itu :lidah:
CARPE DIEM!

User avatar
vermisse
Pendaki Gunung
Posts: 81
Joined: 04 Jan 2006, 16:58
Location: timur

Post by vermisse »

.

iii nak cari jodoh!! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Ich_Vermisse_Dich

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

aii pon sama laa..saje jer nak mengeraskan otot2 yg lembikss...

waaaa... :cry: ...lesen dah kena tarik....

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

nak meniaga jeer
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

esir
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 24 Jan 2006, 03:06
Location: KL/Perak
Contact:

Post by esir »

saya nak cari kawan saya..dia kata dia selalu naik gunung.. :(
nampak kawan saya tak...??.. :lol:
:.."wei orang depan.,.tak nak duduk jap ke..???":

esir81@gmail.com
www.esir.multiply.com

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok »

hehehe saya pulak nak lari dari Boss. Boss selalu panggil tak kira masa.Sabtu atau Ahad.Petang atau malam. SMS atau telefon handset. Bila bagi tau dia nak masuk hutan @ naik gunung, dia tak kacau dah laaa....
Leave no trace but tracks

User avatar
CRAZYhAMStER
Pendaki Terlampau
Posts: 592
Joined: 05 Dec 2006, 12:12
Contact:

Post by CRAZYhAMStER »

KENAPA SAYA SUKA MENDAKI....!
KERNA SAYA MEMPUNYAI HOBI MENDAKI.....
KENAPA SAYA MEMPUNYAI HOBI MENDAKI....!
KERNA SAYA MEMANG SUKA MENDAKI....... :wink:

[ADVENTURE IN LIFE] SURVIVAL through degrading nature

www.crazyhamster.multiply.com

User avatar
slokkro
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 28 Mar 2006, 22:00
Location: Atas balak bawah batu
Contact:

Post by slokkro »

Kreteria gunung : Tak kesah gunung mana pon
Sebab : Hobi & penuhkan hari cuti
Waktu seswai : Suka pegi time tak ujan, hari cuti
Kos : Tak kesah
Gng yg nk pegi skrg : Gng Tahan (bln 6 ni kot)

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Post by abe~G »

Kenapa mendaki?

Positifnya:


4. Melihat keindahan alam ciptaan tuhan.
5. Mencari sesuatu yang baru untuk diterokai.
6. Kecintaan kepada hutan dan gunung termasuk mengenali flora dan fauna.
7. Untuk kecergasan badan dan kesihatan.
8. Menguji tahap stamina badan.
9. Boleh kenal kenalan dengan sahabat sahabat baru yang berbeza latar belakang.
10. Boleh berkongsi atau belajar ilmu ilmu hutan dan tanah tinggi.
11. Belajar survive hidup di hutan belantara.
12. Membuat kajian tentang hutan dan gunung.
13. Membuat kajian kehidupan hutan dan habitatnya.
15. Memenuhi masa terluang dihari cuti.
16. Menjalankan tugas untuk negara.
17. Mencari kepuasan sendiri.
19. Ingin merasa cuaca tempat sejuk dan segar.
21. Hobby.
22. Mengambil gambar view view mwnarik.
24. Melarikan diri dari kebisingan kota.
25. Mencari ketenagan jiwa.
26. Dapat melihat pemandangan yang luas dan jauh sekali.
27. Sementara masih ada upaya.
28. Release tention dan refresh kepala otak.

Negatifnya:

1. Sebab tempat yang kita nak pergi itu tempat tinggi.
2. Kerana tidak ada jalanraya disitu.
3. suka suka jer.
14. Mencari sesuatu yang misteri.
18. Mengikut ajakan kengkawan jer.
20. Survey kot ada pokok balak yang boleh di curi.
23. Sebab disana ada puteri ( Gunung Ledang ).
29. Nak mancing ikan kelah.dan memburu kijang.

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Post by mintobe »

hai...
ni cuma pendapat peribadi aku je la..

nape aku mendaki @ masuk utan...????...kerana.....

"SETIAP HELAI DAUN YANG GUGUR ADALAH DIDALAM PENGETAHUAN ALLAH S.W.T"....

Bagi aku kepuasan bila sampai kat puncak mana2 gunung memang memuaskan....view...tok sah citer ler....bak kata cam budak2 AF "Menuju Puncak"

Tu jer... :tembak:

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk »

Aku pulak takde alasan kukuh sebab nak mendaki, tapi yang pasti aku takde komitmen dalam hidup, just fill my big time looser. :tembak: :pig:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
lynncomel
Pendaki Gunung
Posts: 80
Joined: 05 May 2006, 19:15
Contact:

Post by lynncomel »

A'kum..

Sorry lambat respon. Baru balik ikut team Kuittho naik Tebu.
Anyway, terima kasih byk pada those yg bg respon.
Tetapi, Lynn rase ade yg tersalah tafsir soalan Lynn..Or Lynn yg salah tulis ayat? hurm...

Kebanyakkan nye bg jawapan ttg kenapa korang panjat gunung.. Soalan tu mmg lah dah byk org tanye..n mostly pun kite tahu kenapa kite mendaki. Tp apa yg Lyn ingin tahu ialah, kenapa korang daki gunung yg korang daki?

Mungkin soalan ni lebih sesuai diajukan kepada kaki-kaki or team-team sondol or Organizer trip.. Pendaki2 biasa selalu nye ikut trip yg ade jek..or setakat nak mencapai cita-cita utk menawan G7, G10 etc.

Contoh 1: Sebelum organizer nak organize satu trip mendaki. Mesti die nak pilih gunung ape kan? Misalannye die pilih Gunung Rajah. Tp kenapa Gunung Rajah? Kenapa tidak gunung lain?

Contoh 2: Kenapa pakar-pakar sondol nak sondol or buat trek baru di sesebuah gunung itu? Ape istimewanya gunung tersebut, sehingga pakar-pakar sondol ini sanggup meluangkan masa dan mengambil risiko utk menyondol trek baru? Adakah kerana sifat ingin tahu yg ingin menerokai sesuatu yg baru or hanya sekadar sense of satisfaction?

Minta maaf lah kalau terbyk soalan plak lyn tanye. Tp ingin tahu jugak.. :)
X Plorer Adventure
"The Premier Gateway to Adventure..."
http://www.xploreradventure.com
http://c0mel.multiply.com

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

lynncomel wrote:A'kum..

Sorry lambat respon. Baru balik ikut team Kuittho naik Tebu.
Anyway, terima kasih byk pada those yg bg respon.
Tetapi, Lynn rase ade yg tersalah tafsir soalan Lynn..Or Lynn yg salah tulis ayat? hurm...

Kebanyakkan nye bg jawapan ttg kenapa korang panjat gunung.. Soalan tu mmg lah dah byk org tanye..n mostly pun kite tahu kenapa kite
mendaki. Tp apa yg Lyn ingin tahu ialah, kenapa korang daki gunung yg korang daki?

Mungkin soalan ni lebih sesuai diajukan kepada kaki-kaki or team-team sondol or Organizer trip.. Pendaki2 biasa selalu nye ikut trip yg ade jek..or setakat nak mencapai cita-cita utk menawan G7, G10 etc.

Contoh 1: Sebelum organizer nak organize satu trip mendaki. Mesti die nak pilih gunung ape kan? Misalannye die pilih Gunung Rajah. Tp kenapa Gunung Rajah? Kenapa tidak gunung lain?

Contoh 2: Kenapa pakar-pakar sondol nak sondol or buat trek baru di sesebuah gunung itu? Ape istimewanya gunung tersebut, sehingga pakar-pakar sondol ini sanggup meluangkan masa dan mengambil risiko utk menyondol trek baru? Adakah kerana sifat ingin tahu yg ingin menerokai sesuatu yg baru or hanya sekadar sense of satisfaction?

Minta maaf lah kalau terbyk soalan plak lyn tanye. Tp ingin tahu jugak.. :)
Rsyner Encik Krow dah jwb dgn bernasnyer soalan nie.. tapi aku nak jwb gak lagi skali.. mana tahu ada beza ke, apa ke kan? kan?

Untuk jwpn contoh 1 tu..
Lain gng. kita naik lain pengalamnnyer dan cara pengurusannyer.. Iaitu dari segi :

1. View - Dah semestinyer lain gng. lain view.. tapi klu nasib baik, gng. yg sama pn kita dpt tgk view yg lain2.. Fuh mmg bez! <- teringt view dari gng. gedung kat tahan, tgk bawah ingatkn laut rupenyer awan.. sume sama level lak tu, sebijik cam laut!

2. Tahap kesukaran trek yg bakal didaki - Klu nak daki gng. rilek2 ujung minggu, naik gng. nuang, dato.. nak menggila naik gng. tahan, main trans titi, V2

3. Berapa ramai peserta yg nak mendaki - Setengah2 gng. ada limit gak nak bwk bape rmi peserta, takut kang penuh lak campsite! trek pn bley hancur, kesian org blakang.. haha pdn muke aku dulu.. tapi rahsia arr katner..

4. Kos - Yg ni paling penting.. Duit byk, Jauh ler bley pegi.. duit sket.. tak kemana ler.. dkt2 sudeyyy..

5. Masa - Yg ni plak dia berkait ngan kos.. kdg2 duit byk masa takde tak guna gak.. So, kenala pandai2.. Bdk2 Universiti plg bez arr.. cuti sem sebulan, kdg2 tiga bulan..

6. Tahap kepakaran peserta - Klu semua peserta tu POWER2.. Duit byk, masa ada.. bley la gi lyn trans ataupn gng2 lain yg menggila.. tapi klu grup
10 org ada 4 org pompuan <-(Yg tak power la) atau yg baru blajar nih.. takkan la nak bwk gi trans.. kesian siot kat diorang.. (Tapi aku ada gak la skali aku bwk grup 5 org, 3 org takde pengalaman lgsg dlm outdoor nih.. Dgn slamber bwk gi tahan terus.. nasib baik sume bley fllw, siap cucuk angin guide plak tuh! hampes tul! klu tak.. abis aku!)

7. Equipment - Klu gng. yg dkt2, mkn masa 2-3 hari.. brg2 takyah nak planning mana, sambar jek mana yg ada, asal cukup, pastu rasa okey, jalannn!! Tapi klu gng. yg mencabar plak, sume kena plan dari awal.. MENU nak mkn pn kena plan.. Baju takley bwk byk.. Gas kena pndi bajet bape nak kena bwk, first aid kit kena cukup.. mcm2 lagi la!

8. Komitment peserta - Biasanyer bagi aku la, klu srg peserta ni wat hal dari awal planning nak naik gng, mesti dia akan wat hal sepanjang program tu.. Cth. lmbt byr, konpem lmbt.. nak pegi cam tanak pegi, brg2 pn nak org lain tlg carik n settlekn.. AH!! lemak arr kn??

9. Cuaca dan keadaan semasa - Ni pn penting gak! biasanyer berkaitan dgn keselamatan.. cthnyer klu tmpt tu tgh tanah runtuh ke, takpun ada wabak malaria ke.. musim hujan giler2 ke.. takkan nak pegi gak? terpaksa la tukar plan kn??

Hmm... itu je la yg aku bley pikir wat masa nih..
Utk jwpn cth 2 tu aku tak brape PRO nak jwb.. otai2 je bley tuh! REDAH JGN TAK REDAH!!!
Sekian Terima Kasih..
Roger N oUt! :lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

cayalah. pendapat yang bagus dan bernas! tiada bantahan :mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

cakk!! hai kak lyn..ehehe
rasanya mat dah tau apa point sebenarnye yang kak lyn nakkan..mat leh bagi jawapannye tapi mat segan ler nak terangkan disini..atau dgn lebih tepat point yg akan mat bagi tak sampai 100% pada pembaca melalui tulisan..dia kena bercerita sambil minum teh hahahaha..n of coz bertemankan cik abe kak lyn ler ...ahaks!!!!
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
lynncomel
Pendaki Gunung
Posts: 80
Joined: 05 May 2006, 19:15
Contact:

Post by lynncomel »

matsaiko wrote:cakk!! hai kak lyn..ehehe
rasanya mat dah tau apa point sebenarnye yang kak lyn nakkan..mat leh bagi jawapannye tapi mat segan ler nak terangkan disini..atau dgn lebih tepat point yg akan mat bagi tak sampai 100% pada pembaca melalui tulisan..dia kena bercerita sambil minum teh hahahaha..n of coz bertemankan cik abe kak lyn ler ...ahaks!!!!

hehehe...orait! nanti lyn sroh cik abe set "date" ngan abg reen ok? boleh bawak wartawan skali tak? :P
X Plorer Adventure
"The Premier Gateway to Adventure..."
http://www.xploreradventure.com
http://c0mel.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

ekekeke jgn ler bwk wartawan ...mat bukannye selebriti ahaks!! ermm btw,mat mmg nak bcakap ngan cik abe kak lyn tuh..ade hal sket tapi kol asyik enggak dapat ajer..nanti bgtau di yer..
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
lynncomel
Pendaki Gunung
Posts: 80
Joined: 05 May 2006, 19:15
Contact:

Post by lynncomel »

roger that...
X Plorer Adventure
"The Premier Gateway to Adventure..."
http://www.xploreradventure.com
http://c0mel.multiply.com

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

lyn,

banyak sangat "kenapa" la..

kenapa itu.. kenapa ini.. kenapa yang itu.. kenapa yang ini...kenapa pilih tu.. kenapa plak tak pilih yang ini...

susah tu...kompleks..setiap org kenapa dia takkan sama.. sure berbeza punya.. susah la nak jawap...

macam saya.. saya naik gunung purely sbb CHENTA.. sure nanti ada lagi soklan... kenapa chenta naik gunung.. kenapa tak chenta hobi lain... ayooo.. susah woo mau justify..

macam gak soalan.. kenapa you pilih org itu... kenapa you tak pilih orang lain.. huhu... kompleks gituuu....


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

saya naik gunung purely sbb CHENTA..
ade pulak "naik gunung purely sbb mencari CHENTA"

nampak sama tapi tak sherupe ekekekekkeke[/code]
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

lynn..
itu soalan kena bukak sambil mkn kopok lekor, satar & otak2 on the way kuala besut. baru idea mencurah2 kuar.

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Post by mintobe »

Hangar 18 wrote:lynn..
itu soalan kena bukak sambil mkn kopok lekor, satar & otak2 on the way kuala besut. baru idea mencurah2 kuar.
aku sokong sesangat....

fendi bila nk bwk aku ke chemerong????

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

tggu aa next month :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

poncho wrote:tggu aa next month :wink:
blaaaa plan berdua jek... :evil:
CARPE DIEM!

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

poncho wrote:tggu aa next month :wink:
ya min, tunggu!! akan di war warkan nanti.

sany... nanti kita citer bawah fly ler kat kg chabang 3.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

poncho wrote:tggu aa next month :wink:
ya min, tunggu!! akan di war warkan nanti.

sany... nanti kita citer bawah fly ler kat kg chabang 3.

User avatar
lynncomel
Pendaki Gunung
Posts: 80
Joined: 05 May 2006, 19:15
Contact:

Post by lynncomel »

kenshina wrote:lyn,

banyak sangat "kenapa" la..

kenapa itu.. kenapa ini.. kenapa yang itu.. kenapa yang ini...kenapa pilih tu.. kenapa plak tak pilih yang ini...

susah tu...kompleks..setiap org kenapa dia takkan sama.. sure berbeza punya.. susah la nak jawap...

macam saya.. saya naik gunung purely sbb CHENTA.. sure nanti ada lagi soklan... kenapa chenta naik gunung.. kenapa tak chenta hobi lain... ayooo.. susah woo mau justify..

macam gak soalan.. kenapa you pilih org itu... kenapa you tak pilih orang lain.. huhu... kompleks gituuu....


:mrgreen:
sorry lah kalau soalan lyn byk sgt "kenape"... tp lyn bukannye tanye kenape naik gunung? jawapan kepada "kenapa naik gunung?".. semua org dah tahu... Tp soalan lyn ialah, kenapa korang naik gunung yg korang naik? ade beza kan tu? ke still xde jugak???

Lyn ikut trip naik Rajah coz lyn dgr lata naning mengancam gile.. and peak view die lawa gile!
Same jugak dgn, kenapa lyn pilih org tu, kerana keperibadian die yg menawan kalbu ku... hehehe :P
X Plorer Adventure
"The Premier Gateway to Adventure..."
http://www.xploreradventure.com
http://c0mel.multiply.com

User avatar
lynncomel
Pendaki Gunung
Posts: 80
Joined: 05 May 2006, 19:15
Contact:

Post by lynncomel »

Hangar 18 wrote:lynn..
itu soalan kena bukak sambil mkn kopok lekor, satar & otak2 on the way kuala besut. baru idea mencurah2 kuar.
tetiba rase nak makan otak2 yg ade sotong tu plak... nyum nyum nyum...
X Plorer Adventure
"The Premier Gateway to Adventure..."
http://www.xploreradventure.com
http://c0mel.multiply.com

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Post by Ajis_AJ »

bagi aku..... semuanyer kerna.......
1. Kepercayaan kepada Tuhan
2. Kesetiaan kepada Raja dan Negara
3. Keluhuran Perlembagaan
4. Kedaulatan Undang-undang
5. Kesopanan dan kesusilaan.....

ini bermakna, kita sebagai warga malaysia, semestinya bangga menjelajah alam khazanah warisan kita. Dengan 5 prinsip di atas, kita semua (pendaki-pendaki) sememangnya bertanggungjawab menjaga alam sekeliling, cintai ia, dan..... dan..... ahak..... Luv u bebeh.... :evil:

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

Ajis_AJ wrote:bagi aku..... semuanyer kerna.......
1. Kepercayaan kepada Tuhan
2. Kesetiaan kepada Raja dan Negara
3. Keluhuran Perlembagaan
4. Kedaulatan Undang-undang
5. Kesopanan dan kesusilaan.....

ini bermakna, kita sebagai warga malaysia, semestinya bangga menjelajah alam khazanah warisan kita. Dengan 5 prinsip di atas, kita semua (pendaki-pendaki) sememangnya bertanggungjawab menjaga alam sekeliling, cintai ia, dan..... dan..... ahak..... Luv u bebeh.... :evil:
patriotik btul.. :evil:

User avatar
nelyhasila83
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 24 May 2007, 00:22
Location: Flet Old Skul
Contact:

Post by nelyhasila83 »

semekum.. ter interest nak jawab soklan:
NAPA GUE PANJAT GUNUNG YG GUE DAH PANJAT??

1) sbb paling2 utama pilihan hari:ermm prefer gunung yg buleh panjat hari sbb seminggu off sehari jer..maka, gunung yg simplest2 gamaknya.

nyotohnya:gunung dato kl-n9 2 jam.. grak panjat pg bley balik ptg..minggu dpn ley panjat lgik.. gunung nuang plak.. gerak malam, sok malam dah kat kl..sok bley keje.. org len manjat ujung minggu, gue manjat ari rabu.. uhh sadis..

mybe setengah org suke camping2,buat kajian,holi-dei2, nyanyi lalalala tp ni ler differentiation antara org keje buruh kasar yg minat panjat gunung dgn org keje2 profesional.

2)then manjatan gunung onliners yg manjat couple of days tuh memang gue x ley nak juin.. uhh sadis jer dapat dengar je org lain jajah G7..

take it or leave it
If u tell the truth, u dont have to remember anything

User avatar
ainzildjian
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 13 May 2007, 03:44
Location: Gombak, Selangor
Contact:

Post by ainzildjian »

kenapa manjat? walaupun separuh jalan, dalam hati menyumpah, walaupun kelaparan ku panjat jua demi mengubat hati yang luka..muahahah..

manjat sebab gian! first time panjat, badan sekse. bangun pagi je--> "pas ni gunung apela pulak yer" walaupun badan sakit2.

and the story goes on and on. :D
my lifestyle determines my death style

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Post by deep purple »

kenapa manjat? :o

pada saya jawapannya mudah...pendakian menempuh hutan hujan tropika antara tertua di dunia, kepelbagaian biologinya sangat hebat. Sekarang ni dikatakan tempat ke-12 di dunia dgn paling banyak biodiversiti. Dgn perkembangan negara sekarang, kedudukan ni mungkin boleh melorot ke tangga 120!. :twisted:

Jadik kalau memanjat tu, jangan menonong aje...bukak mata luas2, banyak yg boleh diperhati, dihayati dan dianalisa. Stakat nak rushing, kat Starhill pun leh buat! :evil:

It is the journey that counts, not the destination...

"WE ROCK!" RONNIE JAMES DIO :wink:

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

opss... terpost 2 kali plak
Last edited by kenshina on 05 Jun 2007, 18:02, edited 1 time in total.
challenge your limit

Post Reply