Sembang powil

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Sembang powil

Postby nadir » 03 Nov 2009, 12:10

yaaa mari mari, geng powil kita sembang kat sini.... jangan blunderkan topik orang...

ngai, apa masalah keter ko? ko main halfclutch banyak sangat kot, tu sampai berasap tuh....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Sembang powil

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 03 Nov 2009, 12:19

Dalam proses nak Up gradekan Pajero aku
Tengah carik Winch 3.8 ton- Tapi carik second punya la. Ada siapa siapa ada nak tolak murah.
Sekarang aku ada Landy Bermuda 110
Pajero 2400 cc patrol- Empat segi
Pajero 2500 cc patrol - Bulat

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Sembang powil

Postby nadir » 03 Nov 2009, 13:52

boss, angkat PTO laaaaa... lg senang, takyah nak pikir bateri habis la, solenoid jam la, tak cukup kuat la.....

winch karen tolak kat geng landy sebab jarang masuk utan....heheheeh
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 03 Nov 2009, 14:06

winch karen tuuuh bagi laaaaa kat aku freee freee....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Sembang powil

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 03 Nov 2009, 14:19

PTO Winch ada problem sikit. Aku ada pakai kat Landy tu. Memanglah kuat tapi selalu silap bila terover tak boleh nak kontrol dan diapunya pin senang patah. Winch battery slow sikit tapi senang kontrol dan bukan selalu pakaipun sebab aku bukan tokey balak ari ari masuk utan. Bar baru dah dapat tapi belum pasang lagi nanti aku balik dari Sabah sempat lagi pasang.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 03 Nov 2009, 20:56

yeayy ade topik powil..hehe

nadir : aku masuk kebun, on the way masa naik bukit 45degree aku tk prasan aku tgh lanyak H4, mau brenti jalan lak tengah lecak/licin time tuh, bawah bukit tu lurah sungai..nak tanak terpaksa laa perah minyak main dgn clutch..sampai top bukit aku jeling side mirror asap itam sesaja kt blakang..bukak pintu je menusuk idung bau getah terbaka..cek gearbox tkde lak leaking/pecah, cek jalan tkde lak kesan minyak bocor..balik umah google, kompom clutch plate terbaka..hehe

skang layan gear 1 + 2 jerking je laa..pikap pon suda kurang..abeh laa bling bling aku :mrgreen:

tadi jenjalan woksop serbey rege..mau dekat 1k lbeh wooo..bala, bala..hahaha


mawi : blackhawk ade ke nk jeling pajero bling bling aku? yer aa, aku kasta rendah, korg kasta hatkor..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 03 Nov 2009, 21:06

diorang laaaa hat korrrr... aku main tepitepi hutan jerrrr...
keter aku pun asap hitam gak.... rupanya liking kat manifold..... drop jap power keter arituhhhh

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 03 Nov 2009, 22:17

itu ari kt landy store kerling tuh, yg paling murah brapa ragok?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Sembang powil

Postby nadir » 03 Nov 2009, 22:27

PTO Winch ada problem sikit. Aku ada pakai kat Landy tu. Memanglah kuat tapi selalu silap bila terover tak boleh nak kontrol dan diapunya pin senang patah. Winch battery slow sikit tapi senang kontrol dan bukan selalu pakaipun sebab aku bukan tokey balak ari ari masuk utan. Bar baru dah dapat tapi belum pasang lagi nanti aku balik dari Sabah sempat lagi pasang.
Kalau dia laju sangat, tukar dam tengah tu, guna yang kecik sket... lagi kecik , lagi slow dia jalan. Pasal pin tu, ya, ramai aku dengak macam tuh jugak.... ada yang guna allenkey untuk ganti pin tu, tapi lagi elok g kedai 4x4 buat pin lagi kuat. tapi pin lagi kuat, lagi kuat dia boleh tarik la, silap silap cable pulak putus, kena libas dengan cable, lagi naya....huhu
yeayy ade topik powil..hehe

nadir : aku masuk kebun, on the way masa naik bukit 45degree aku tk prasan aku tgh lanyak H4, mau brenti jalan lak tengah lecak/licin time tuh, bawah bukit tu lurah sungai..nak tanak terpaksa laa perah minyak main dgn clutch..sampai top bukit aku jeling side mirror asap itam sesaja kt blakang..bukak pintu je menusuk idung bau getah terbaka..
Ler.... tula, gi lenjan jugak....heheh naik bukit + 4H + main klac, memang la terbakar... benti + gostan la, pastu tuka 4L. kalau ikut buku, tukar gear tengah bukit pun x elok, klac boleh terbakar....

enjin diesel jangan men, low rev dia jalan jugak( klac dia tenyeh jugak ) . kalau enjin petrol low rev dia semput ( tak sempat nak tenyeh klac dia mati.... )

Asap itam enjin diesel selalu kalau enjin dia kerja terlebih keras - contoh kalau naik bukit + beban banyak - rpm dalam 1000 - ha berkepul la asap... memang takleh buat apa dah, memang ciri dia camtuh.... kalau bau getah terbakar tuh, sah la klac.... gi cameron masa cuti sekolah, selalu boleh bau masa jem tenagh bukit ( org main klac, tak guna henbrek )

Mawi... ko jangan nak cover, asap ko berkepul kepul warna putih + bau diesel ( ala ala fogging nyamuk)..... ada bakaq tak betoi tuh.... heheheh
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Sembang powil

Postby poncho » 03 Nov 2009, 22:29

hahaha..
aku ingat dah merajuk panjang dah Ngai nih. cuak siut aku kalau merajuk. sunyi je GO nih. hahaha
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 03 Nov 2009, 22:42

bakar yang tak betul ker buang yang tak betul.....
manifold akan tarik lebihan pembakaran masuk ke dalam salur ezos....
biler ader liking.... tak sumer asap masuk ke ezos...

kerling punyer landy tuhhh ngai... kalo ko betul keras hati baru bleh amik.... sbb every single nut kena tukar... duit pun siap sedia laaah nak betuker tgn... tp enjin dia mmg rare dr enjin aku.... 200tdi
Last edited by kabusgunung on 03 Nov 2009, 22:47, edited 1 time in total.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 03 Nov 2009, 22:43

ponc ;

aku mrajuk kalo ko saun aku jer..kalo aku mrajuk, eija_nabila kan ke ader..wakakaka


nadir ;

tarak brani gostan woo jalan lecak2 + licin..bawah bukit ngam2 lurah anak sungai + jambatan besi ngam2 powil je..kene lak kebun aku kt area lembah, kawasan tadahan ujan..ini sume pak mertua aku punye psal..saje je auta aku cakap powil dia naik bukit tu bole pkai 2WD..bile balik umah baru dia cakap, dia pkai 2WD sblom naik bukit tu jer, time nk naik mmg dia masuk 4L..siyutt btul

err hilux kalo tuka bushing bawah body tuh sume sama mounting enjin brapa ragok ek? member aku tanye nih..


mawi ;

mari masuk Kerling laa test ekjos berasap ko..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 03 Nov 2009, 22:48

bulan seblas nih sibuk laaaa.... tadak masa.... lepas raya haji laaaah....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 03 Nov 2009, 22:54

tak landy laa kalo bz..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Sembang powil

Postby nadir » 03 Nov 2009, 23:26

bakar yang tak betul ker buang yang tak betul.....
manifold akan tarik lebihan pembakaran masuk ke dalam salur ezos....
biler ader liking.... tak sumer asap masuk ke ezos...
itulah aku heran.... kalau manifold leaking, asap ekzos jer leak kat area engine bay. tapi konyer asap putih kluar dari ekzos( belakang keter ) .... berbau diesel... keter pun takder power kan , engine pun idle ketar kaw kaw , macam ada silinder tak bakar...

kalau manifold aja leaking, tak ada masalah power kot, kalau pandangan akular.... bunyik bising lebih + asap dalam engine bay mungkin ada la...

kena panggil pomen masuk forum dah niiiiii
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Sembang powil

Postby nadir » 03 Nov 2009, 23:31


err hilux kalo tuka bushing bawah body tuh sume sama mounting enjin brapa ragok ek? member aku tanye nih..
bushing bawah body mana nih? kat tempat longshaft sambung ka - center bearing ( yang ada getah keliling , sangkut kat cross member? ) kalau yang tuh, harga center bearing dalam rm70-100.00 , tengok kualiti jugak. kalau ori lagi mahal. aku 3 kali dah tukar, 2 kali buat separuh sendiri, so workmanship murah sket. nak bukak nat kat tengah shaft tu macam sial... kena guna airgun. aku cuba rengkoh kat rumah, sampai bengkok handle socket aku....

engine mounting 4 tahun lepas aku tukar, tak ingat harga, tapi dalam 200.00 gitu kot untuk satu set
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 03 Nov 2009, 23:38

kirenye segala mak bapak bushing laa yg ada kt bawah body powil + enjin..absorber + shaft etc etc..hehe

alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai kedalam tempat enjin..dia komplen kalo rev lbeh dari 3000rpm, bergegar kabin (kate member aku laa)..


psstt body lift hilux skali dgn enjin, gearbox naik 2-3 inci rm1300 ok ka? sibuk member aku nih dok tanya..cam dia je la yg ade powil hilux nih..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 03 Nov 2009, 23:43

bering tadak kena mengena ngan bush nadir.....
tiap tiap tempat besi bertemu besi mesti ade bush nk kurangkan gegaran..... cam bush absober yg ngai tukar tuuh...
bhg bawah keter mmg byk bush.... trailing arm... pan had rod.... cros member... stereng damper...
tiap tiap ujung besi nih ader getah bush.... kat mouting enjing pun ader getah bush yg macam donut tuuh...
harge bushbush nih aku x tau laaaa.... tp aku pernah riki kedai powil kat sg besi....
sebijik keter mau tukar bush cecah 2ribannnnnnn

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 03 Nov 2009, 23:57

yaa 2 ribu 2 ribu..campo 1.3 ribu, campo 2.5ribu, campo 1 ribu, campo 6 rat..yaaa bole wat downpayment MPV baru produa..masaaaaakkkkkkkk aku!! hahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 04 Nov 2009, 00:04

aku dh pernah buat bush keter aku .... tp bahagian depan jerrrr.... blakang tak usik lagi
http://kabusgunung.multiply.com/journal/item/19

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Sembang powil

Postby nadir » 04 Nov 2009, 00:26

kirenye segala mak bapak bushing laa yg ada kt bawah body powil + enjin..absorber + shaft etc etc..hehe

alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai kedalam tempat enjin..dia komplen kalo rev lbeh dari 3000rpm, bergegar kabin (kate member aku laa)..

psstt body lift hilux skali dgn enjin, gearbox naik 2-3 inci rm1300 ok ka? sibuk member aku nih dok tanya..cam dia je la yg ade powil hilux nih..
woooo maksud ko in general lah, bushing.... wat aper nak tukar semua, tukar yang koyak / rosak ajala..... kalau absorber punya berapa ringgit aja sebijik, kalau leaf pring punya pun 4 bijik rm20.00 gitu. aku pakai solid axle, depan belakang, so apa segala toknenek yang ada kat IFS tuh aku tak tau la berapa........ kui kui kui

kalau kabin gegar - keter jalan ke tak? kalau tak jalan, mungkin engine mounting lar, cuba tengok kalau dah koyak atau dah penyet. kalau 3000 rpm keter tengah jalan, mungkin bende lain - tayar gelong / shaft bengkok . mau gi pomen check lah, taip taip kat sini tak jadi....

alamak, harga bodylift semua tuh tak reti ler.... survey kedai kedai powil lah.... aku kedai barang camping jer.... heeheh
bering tadak kena mengena ngan bush nadir.....
tiap tiap tempat besi bertemu besi mesti ade bush nk kurangkan gegaran..... cam bush absober yg ngai tukar tuuh...
bhg bawah keter mmg byk bush.... trailing arm... pan had rod.... cros member... stereng damper...
tiap tiap ujung besi nih ader getah bush.... kat mouting enjing pun ader getah bush yg macam donut tuuh...
harge bushbush nih aku x tau laaaa.... tp aku pernah riki kedai powil kat sg besi....
sebijik keter mau tukar bush cecah 2ribannnnnnn
maaf mawi.... tersilap paham...

2 ribu tuh landy punya bushing kot....hehehe impot dari Englang. patutla keter ko berasap harituh, ko tak usik bushing belakang..... ahahhahahhhaaaa
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Sembang powil

Postby orga » 05 Nov 2009, 08:34

o tak perasan lak dah ada topik powil..
bang kamal landy bermuda 110 tu camne rupe dia?
ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Sembang powil

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 05 Nov 2009, 10:19

Bermuda tu single cabin punya.
TNB engkau punya ada cabin tu model 110.
Enjin sama, body panjang sikit sebab single ha ha ha. Untuk pakai dalam kebun je

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Sembang powil

Postby JeNaL » 05 Nov 2009, 10:50

meriah betul cerita powil ni....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Sembang powil

Postby nadir » 05 Nov 2009, 16:59

Bermuda tu single cabin punya.
TNB engkau punya ada cabin tu model 110.
Enjin sama, body panjang sikit sebab single ha ha ha. Untuk pakai dalam kebun je
kalau yang single cab bukan panggil LR 90 ka?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 05 Nov 2009, 18:29

defender 90 ... keter kontot... mmg sumer single cab

defender 110.. keter panjang cam aku...
110 ader yg station wagon ... twin cab cam aku jadinyer 4 pintu + 1 pintu blakang
110 ader yg hard top..... single cab jadinyer 2 pintu + 1 pintu blakang cam orga

apabila bumbung passenger belakang 110 atau 90 nih dibuang terus dari body... ia akan dipanggil pick up
90 pick up.... atau 110 pick up

hilux surf tuuuh kira kategori station wagon.... tp hilux kategori hard top aku x juper lagi...
hilux kategori pick up mmg bersepah laaaaaa....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 05 Nov 2009, 20:57

kalo pajero bling bling aku version mana plak?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 06 Nov 2009, 07:25

pajero bling ling kira station wagon laaaaa...

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang powil

Postby khalid » 08 Nov 2009, 03:47

Salam kengkawan
tambah sikit aje.
Kalau nak selalu main offroad. clutch plate kasi modified guna copper plate sikit. Masuk RFC pun boleh.Tak mahal haritu saya buat kat foundry dalam 300 saja. Insyaallah lanyak tak terbakar. Dulu keta kecil saya pun terbakar juga clutch plate (jimny). Bila join group hardcore baru depa bagitau kena modified.
Kalau tak rm selalu kena keluar. Tapi pickup dia jenis terkejut sikit. Lepas clutch depan macam terangkat. Powerrrrrr.

Image

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 08 Nov 2009, 22:36

fuh dasattt..tambah copper plate je 300 utk jimny..kalo cam hilux member aku tuh mau dabel triple..fuhhhh masaakkk

apa keburukkan kalo tak tuka klac plate yg daa penah terbaka nih? tk pikap? minyak kuat makan? top speed down? etc??


kete aku daa sminggu lanyak pkai klac terbaka nih..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Sembang powil

Postby soulfly » 08 Nov 2009, 22:40

seganlah pulak aku nk masuk sini hehehe
lama sangat...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 08 Nov 2009, 22:46

segan gi jamban aaa
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Sembang powil

Postby soulfly » 08 Nov 2009, 22:52

segan gi jamban aaa
ngaizs...
bila nak bawak aku gi puchong nih.?

apa barang dalam jamban,lepak karaoke lah kalo berani, aku punya keta kalo gostan tak powerlah..apesal erk?
lama sangat...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 08 Nov 2009, 23:03

nk power, gostan pkai PTO laa..

puchong? bila ko senang laa..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 08 Nov 2009, 23:14

stakat klac tebakar ko lenjan jerr la ngai..... janji masih boleh tukar gear....
sampai satu tahap gear langsung x bleh tukar.... maknanyer... klac langsung dah abis laaaaa....
lagi satu tahap ialah....... keter tebakar......

mamak gear box ko problem kot..... cam keter member aku... bukan stakat x powwer.... lansung x leh masuk gear gostan.... pastuh bukak gear box nengok gigi dia dh hancur terus.....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 08 Nov 2009, 23:19

kete terbaka? waaa serius ka? so rekemendesyen patut aku tuka skang ke atau tunggu sampai kete aku terbaka?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 08 Nov 2009, 23:32

tunggu smp gear ko x leh tukar.... kalo taim tuhhhh ko tgh kat dlm hutan..... nasib laaaah....
dah laaaa tgh hutan.... pastu taim free gear plak.... tetiba x leh tukar gear sbb klac abis langsung .....
hahahahahaa.... jgn tepon aku suh rescue dh lerrrr.... itupon kalo ader line tepon...
kalo tadek......... lu pikir laaaaa sendiri

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang powil

Postby biNGai » 08 Nov 2009, 23:52

fuhh kejam kejam..

btw..aku baru tuka brake pad..pastu skang time brake akan makan lbeh ke arah kanan..apakah masalahnya? brake pam? brake disc? absorber? etc?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Sembang powil

Postby kabusgunung » 09 Nov 2009, 02:23

klac kalo dh bau hangit org akan terus tukar plate dia.... mmg boleh pki lagi walau x tukar plate... tanpa jangka hayat dia x pasti laaaa brape lama...

aku dulu pun taim tekan brake mmg keter melelong ke kanan... lepas aku tukar bush yg aku up dlm maltiply aku tuh... terus ok...
pastu aku oberhaul drive shaf tukar segala bering ngan oil seal.... yg masa ko dtg woksop dulu...
taim brake keter semakin ok laaaa.... dh tadek melelong....
sooooo.......sbbb keter melelong semasa brake nih.... aku rasa bukan sebab brake tuh sendiri yg berfungsi x betul...

sbb skang nih keter aku minyak brake asyik liking.... taim aku brake... mmg x mkn laaaah....
mula disc brake depan belah kiri... minyak brake menitik celah kaliper
jadinya seminggu dua kali aku topup minyak brake...
skang plak.... brake blakang pki dram.... minyak brake asyik liking.... dh jadinya tiap2 hari aku topup minyak brake
sepanjang brake aku liking nih.... tak pernah pun keter melelong kiri atau kanan taim tekan brake....

pada aku sbb utama dia melelong taim brake nih ialah bush dh rosak.... kedua ialah hub bering

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Sembang powil

Postby bargading » 09 Nov 2009, 10:38

pergh topik hangat nih, syok2

Ngai,
lift-body tuh aku x syorkanlah sbb nnti kemungkinan akan berlaku byk masalah lepas tuh.....
keta ko akn jadi x stabil, dan kalau lift-enjin lagi, akn ada problem dgn shaft2 dan gegaran yg amat kuat especially bila jalan jauh...dia mungkin nampak cantik tapi clearance dgn tanah body-lift x akan membantu apa2 pun.... kdg tuh ko jgn caya sgt 100% dgn mekanik.... kalau ikut semua ckp dia toke balak pun leh bangkrap woooo...... mcm ko aku rekemenkan lift spring saja, selesai, senang aja x pyh pikir byk benda....
cuma IFS atau arm kat dpn tuh yg kureng.... kalau leh tukar jadi solid axle terbaik lah di hutan mahupun di atas jalanan
Cuba tgk nih, VIGO yg dah transform;
Image
Lepas lift, ko nak sumbat taya XT 35" ke, JT 34" ke selamba badak saja ikut kemampuan poket ko... n walla ..... ready to rock & roll dalam utan.....

Hehe, Ngai ko kena ranjau dgn mertua ko ke.....
nek/trun bukit tinggi amat digalakkan pakai 4L, jadi x lah enjin ang teruk manjat bukit bila pakai 2H
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image


Return to “Khemah”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron