Bawa baby masuk hutan

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

User avatar
adlyana
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 04 May 2006, 13:11
Location: KL
Contact:

Bawa baby masuk hutan

Postby adlyana » 21 Feb 2011, 10:34

Bila dah addict masuk hutan, buat macam mana sekalipun, memang susah nak tinggalkan hobi gila nih.

Teringin nak kongsi minat outdoor dengan anak-anak. Tapi, bila kita bawa baby kecik masuk hutan,
ramai yang pandang negatif. Taboo kata mereka. Tapi mat saleh tu, selamba je carry baby sekecik
6 bulan pergi camping & trekking sesama.

Bebaru ni, aD bawa anak anak (sorang usia dekat 2 tahun, sorang lagi baru nak masuk 3 bulan) camping
kat tepi hutan dan kawasan air terjun. Alhamdullilah, so far tak ada perkara yang tak diingini berlaku.
Malah kami sangat enjoy. Cuma anak sulung agak cranky sebab demam masa hari first camping. Tapi aD
dah prepare segala mak-nenek ubat yang perlu. So, tak ada isu. Demam pun terkawal. Dan alhamdulilah
masa hari last camping, dia dah sembuh sepenuhnya.

Korang yang lebih berpengalaman bawa baby masuk hutan pula camne? Ada advise yang 'membina' untuk
buat aD lebih bersemangat lagi bawa baby share hobi outdoor? Sharing is caring..

Bawah nih saja nak share kelambu berbentuk khemah yang aD bawa pegi camping. Khas untuk baby tidur. Ekceli,
mak-bapak baby pun boleh tidor sekali sebab khemah nih muat 4 orang dewasa. Boleh dipasang di bawah fly
dan dialas dengan ground. Nyamuk dan agas pun tak boleh masuk.

Image

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby matsaiko » 02 Mar 2011, 18:10

ishh takde sape2 ke bole bg tips bwk baby ni?
aku pown nak gak tau sbb aku tak penah bwk baby masuk hutan huhu
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Hangar 18 » 08 Mar 2011, 11:46

topik ni aku rasa patut dok kat khemah bukannya hal ehwal wanita sbb nanti yg akan jaga baby tu adalah parents.
kecuali le single parent.

btw, mamak pernah bawak anak dia yg time tu baru pandai terbalikkan badan (4-6 bulan)
kat campsite tapak pak belang berselerak.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby sany ADALAH alger » 09 Mar 2011, 14:25

aku tak nak bawak baby aku sebab nanti bila dia besaq nanti daa malaih nak beroutdoor lak :lol:

pepun as long as safety, comfortable & condition baby okie rasanya takde masalah.
CARPE DIEM!

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby orga » 10 Mar 2011, 12:29

baby aqu dulu lepas abis pantang 40hari aqu dah bawak mandi jeram dah..
sampai hari ni mmg byk kali dah bawak masuk hutan kemping sekali..
kekadang aqu nk wat camne, dia ni mmg suka berendam..
skang dah setahun 2 bulan, baru pandai nk apung diri dlm air..berenang ke dpn terkial2 lg..

tips kalo nk bawak baby masuk hutan yg aqu selalu amalkan;
~pastikan kita sendiri dah mahir dgn hutan area mana yg nk bawak tuh..
~jangan sesekali terlepas pandang baby kita..maksudnya kena sepanjang masa ada org dewasa disisi..
~tutup ubun2 dan tengkuk baby masa dlm utan..kalo tamau tutup kita pegang 2 area tuh ngan tangan..
~sentiasa sensitif ngan persekitaran..
~lindungi dgn amalan dan ayat suci AlQuran
ImageImageImage

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby nazryst » 11 Mar 2011, 00:08

Tak salah, cuma preparation double trouble laa... bak kata orga... baby ni sensitif sangat dengan suhu dan sebagainya.....

User avatar
Kasnalagat
Pendaki Tegar
Posts: 288
Joined: 26 Mar 2008, 08:30
Location: pelantar merenung bulan
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Kasnalagat » 12 Mar 2011, 12:26

tak salah..sebab fikir2 balik, orang asli dalam hutan tu pun buat baby & dapat baby dlm hutan juga.. :keke:
Cuma bayi ini mahluk yg sangat 'fragile', oleh itu penjagaannya juga perlu berkali ganda lebih, dari penjagaan di dunia luar..
"TranQuiLLity.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby kabusgunung » 15 Mar 2011, 10:30

nk jadi baby.....

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby castello » 16 Mar 2011, 13:07

Boleh ajer bwk baby...yg penting jaga keselamatan dia...dari benda-benda bisa...benda tajam..benda miang & gatal...dan banyak lagilah...memandangkan bayi ni daya ketahanan pada persekitaran tak kuat lagi so...penjagaan dia kena cerewet sikit...kalau nyamuk hutan biasalah malaria...kalau agas...hmm yg ni kena betul2 jaga...sebab org dewasa pun tak tahan...apatah lagi bayi.

kalau dari segi mistik ni...Insya-Allah kalau ada dilaungkan azan dan disempurnakan solat 5 waktu...tak menjadi masalah.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

lie012
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 30 Jul 2007, 09:19

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby lie012 » 12 Apr 2011, 23:50

klu dah hobi memang camtu....

baby kwn baru sebulan, kwn dah ajak masuk ledang kat air terjun putih tue....ikut trek belakang...
wife yg baru habis pantang naik sampai kolam batu gajah....

yang penting beringat2 jer...
tapi kekadang risau gak, kata org2 tua nie pun kekadang leh pakai...

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby soulfly » 18 May 2011, 10:52

pasal bawak baby masuk utan ni banyak cabaran dia..
saya sertakan sdikit tips untuk anda,
1-pastikan baby anda bukan yang jenis kejap2 menangis,
2-pastikan baby anda tidak keseorang walau dalam 5mint,
3-pastikan baby anda tidak mempunyai apa2 jenis elijik.. eh betul ke aku eja,?
4-pastikan persekitaran kemah baby anda bersih tidak bersemak samun,
dan yang paling penting pastikan anda hafal ayat KURSI..
sekian wassalam.. :minum:
lama sangat...

User avatar
kacang
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 21 Mar 2006, 19:58
Location: kl
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby kacang » 07 Jun 2011, 20:23

aD, dulu masa belum kahwin, ada jugak bawak 'baby' jalan2 dalam hutan...he he jangan marah..
no mistake, no discovery

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 20 Jun 2011, 21:42

hee he... aku pon lepas kahwin ajin gak bawak baby masuk utan haahaha eh??

peringatan... baby n bayi adalah berbeza haahahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
red
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 15 Jul 2010, 11:42

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby red » 27 Jun 2011, 00:48

masa panjat bukit teresek kat kuala tahan selisih dgn couple mat salih. ayahnya bawak anak lebih kurang 6 bulan, gendong kat belakang ala oshin. masa tu dia turun part curam pakai tali lak tu.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 27 Jun 2011, 11:34

heem senang citer jgn pandang pada batin nyar..... pandang pada zahir nyer k... bila kita sorang dalam hutan kita fikir ape jadi kat mak ayah kita kat rumah... bila kita bedua dalam utan, kita fikir mak ayah, dah chinta plak, bila kita dah beranak pinak, mak aya bini ngan anak kena fikir dalam tuh..... so.... ambil tindakan bijak dengan menjadi seorang yg bijak cerdik lagi pandai dengan mengambil iktibar pada kes dua beradik yg lemas bulan lepas.... bila ayah nyer sibuk bercinta di atas....
sebelum terjadi apa apa lupekan lah yer........

bukan tak setuju... tapi yg rumit sebenarnya tak perlu
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
adlyana
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 04 May 2006, 13:11
Location: KL
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby adlyana » 14 Jul 2011, 08:41

Macam aD tulis awal-awal lagi, orang KITA ni memang banyak toboonya. Apa pun tak boleh.. huhu. Pada aD, setiap apa yang kita nak buat tu, janji kita ingat Tuhan. Kalau dah sampai nak buang air dalam hutan pun siap mintak izin 'tok-nenek' memang tak kemana lah hidup.

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby irmuaaz » 10 Nov 2011, 00:11

Macam aD tulis awal-awal lagi, orang KITA ni memang banyak toboonya. Apa pun tak boleh.. huhu. Pada aD, setiap apa yang kita nak buat tu, janji kita ingat Tuhan. Kalau dah sampai nak buang air dalam hutan pun siap mintak izin 'tok-nenek' memang tak kemana lah hidup.
I agree. Saya dgn orang rumah dah plan nak bawak baby kami expedition kayak ke Temenggor (Jeti Awam-Tali Kail-Kem Sg 6 and back) bulan June tahun depan bila dia dah 6 bulan nanti :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 10 Nov 2011, 00:47

heem macam biasa... seperti yang di tulis laaaas sekali
bukan tak setuju... tapi yg rumit sebenarnya tak perlu... tu saja kan kan kan

paham ambik iktibar... tak paham takda hal.... takda sapa nak sangkal...
sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tokse nok buat ape deh.... nih bukan melayu kata... sign pon kata gak kat tb3 hahahaa
tapi tuh ah... klu di aleh bahasa enggerisss (mat saleh ler) aku tak paham ler pasal mat saleh takde pepatah nih waakakakakaka

berani tanggung risiko bawok ler yek muaz...... ape de hal..... ek ek ek....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby irmuaaz » 10 Nov 2011, 01:35

Kalau saya byk sgt pikir sampai bila saya takkan dapat adventure saya. Kalau saya pikir takut tu takut ni takkan saya buat expedition2 solo saya.Image
3 tahun berturut. 2 kali solo unsupported no resupply. Semua lebih 21 hari. Lebih 180 km. Yang last sekali lebih 200km 28 hari. Kalau kita tak percaya dan yakin dengan kebolehan diri kita macam mana kita nak achieve the greater things in life? Duk umah je la kalau nak selamat.

Cuba usya video ni. Klara Harden trekked solo unsupported across Iceland. 25 hari. Experience macam ni kita ingat sampai bila bila.
http://vimeo.com/31158028

Ini bukan cerita pasal saya nak cakap besar. Saya orang biasa je. Bukannya saya super fit dan bukannya saya otai outdoor ala ray mears, bear grylls ke. Tiap kali saya masuk hutan saya belajar benda baru. Macam orang lain jugak.

Ini saya harap dapat inspire orang to live their dreams. And not just dream about it. Because you never will unless you give your dream a shot :)

Ayah saya dulu selalu pesan, "Boy, people can tell you a million different things but the best way is still to find out for yourself."
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 10 Nov 2011, 08:35

Dulu pernah gak buat
pasal dah teringin sangat masuk utan dan anak tada orang nak jaga jadi saya bawak masuk utan juga. Pernah juga naik Kinabalu masa budak tu baru umur 7 bulan. Saya masuk dalam Tekiding (Bakul yang Ah So bawak Tong Gas tu la) sy bawak naik Kinabalu.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 10 Nov 2011, 08:48

kah kah kah... bang... klu saya terdesak pon saya cuba bawa gak... tapi rasanyer saya tak cukup kuat ler klu pepe jadi tuh jer kah kah kah... setakat bawak nek beskal pusing taman berani lah haahahaa
pernah gak lihat mat saleh(bukan us kot) bawak baby naik kinabalu... kat puncak nampak ok ler... kat labanrata ada gak dengar dia memarah laki dia pasal tido jer anak nangis haahaha... kan problem sikit tuh heehehee
tapi klu lepak utan lipur kancil tadok hal lah.... saya pon bawak anak buah saya sume...

mmg sebelum kawin lagi saya dah ada baby carier berghous.... cadang nak buat macam yg di fikirkan oleh tuan tanah ler....
tapi tu ah.... ilmu tak kuat le... mistik tadok hal... leh lawan... nangis tengah jalan satu hal. nak nenen lagi satu hal (leleh air liur aku nengok lak kang) nyamuk sendiri pon tak tertepuk, nyamuk baby lagi ler.... huu huu.... lom lagi nyamuk kat my B huuwwaaa haahaha... sebab semua tips yg ORGA sebut saya tak mampu nak buat... huu huu

muaz... solo lain muaz... bukan sebab takut ke tak... bukan sebab cakap besar ke tak... dah betul lah apa kamu buat tu..... apa pon kita buat kena berani... macam saya bukan takut nak buat... cuma tak berani nak tanggung..... org MELAYU kata lagi.... ikut rasa binasa, ikut hati mati... heehehe.... tapi aku jawa... suke ikut merewang jer... waakakakakakak
takpon ikut kata mat salleh... ''i know what u did last summer'' haahahaha.... pice yooo
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby matsaiko » 10 Nov 2011, 10:05

hehe dah takde baby ...anak2 dah nak masuk remaja doh ...tp dorg lebih suke shuffle dari masuk utan...nak wat guane ekekekekek
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 10 Nov 2011, 12:02

hampeh... haahaha.... tapi nak gak cuba... risiko besar le kena tanggung... tuh jeeer
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby melati » 11 Jan 2013, 15:41

up balik topik nie..setelah sekian lama tk masuk hutan ..sekarang ank dah besar jd boleh la nk start sket2 bwk dia camping kt tepi pantai dn layan treking yg santai2 naik bukit..layan jeram..

so..sapa lagi ada pengalaman bab bawak ank masuk hutan..??? meh2 kongsi sket.. **tidak la nk bawak naik chamah nun..tp kalau sekadar layan taman negara rasa ok kot yea...hoyeah!.. hoyeah!

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Denan » 12 Jan 2013, 15:44

up balik topik nie..setelah sekian lama tk masuk hutan ..sekarang ank dah besar jd boleh la nk start sket2 bwk dia camping kt tepi pantai dn layan treking yg santai2 naik bukit..layan jeram..

so..sapa lagi ada pengalaman bab bawak ank masuk hutan..??? meh2 kongsi sket.. **tidak la nk bawak naik chamah nun..tp kalau sekadar layan taman negara rasa ok kot yea...hoyeah!.. hoyeah!

Sy nak bekongsi pengalaman bawak anak camping... sy hampir melakukan kesilapan tp nasib xde apa2 yg berlaku.. kami camping kat air terjun lentang kat karak kalo x silap awal tahun lepas kot... campsite hujung tempat last parking kete kwsan tu memang sunyi dan jauh drpd group lain... pendek kan criter sebelum tidur pastikan anak2 tidur dlm khemah dan pastikan pintu khemah tertutup dan zip rapat2.. kalau kita tidur bawah fly pastikan khemah anak2 mengadap kearah pintu masuk fly kita.. kalau semua tido dlm khemah pastikan pintu khemah mengadap antara satu sama lain.
Walaupun pun kita berpengalaman jgn skali terlupa hal2 yg nampak kecik. Bila kita bawak anak2 dan family masuk hutan kita bukan lagi gaid tapi guard. :mrgreen:

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby melati » 14 Jan 2013, 15:34

Sy nak bekongsi pengalaman bawak anak camping... sy hampir melakukan kesilapan tp nasib xde apa2 yg berlaku.. kami camping kat air terjun lentang kat karak kalo x silap awal tahun lepas kot... campsite hujung tempat last parking kete kwsan tu memang sunyi dan jauh drpd group lain... pendek kan criter sebelum tidur pastikan anak2 tidur dlm khemah dan pastikan pintu khemah tertutup dan zip rapat2.. kalau kita tidur bawah fly pastikan khemah anak2 mengadap kearah pintu masuk fly kita.. kalau semua tido dlm khemah pastikan pintu khemah mengadap antara satu sama lain.
Walaupun pun kita berpengalaman jgn skali terlupa hal2 yg nampak kecik. Bila kita bawak anak2 dan family masuk hutan kita bukan lagi gaid tapi guard. :mrgreen:
owh! owh! boleh tahu apa kah kesilapan yang hampir di laku-kn itu..bkn nk bz body..cuma kalau blh nk di jadikn pengajaran sajerk...pls share okies ;))..

hurm tidak la tido asing2 bagai kn..ank den baru masuk 2tahun..mmg tk pernah tinggal walau sesaat tanpa pengawasan...sekarang baru ajar camping kt tepi pantai blm pernah bwk tido dlm hutan lg.. ;))

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Denan » 15 Jan 2013, 08:33

ingat nak criter skali ngan gambo tp gambo x leh nak upload lak... pakai image shack pun x leh nih hehe :lol: ...

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby melati » 15 Jan 2013, 15:06

denan
huk'aloh..nk letak gambar la pulak...ntah la..aku pn dh lupa mcm mna nk letak gambar kt dlm nie..mau kena godek2 dulu nie..maklum la lama bercuti kn..ihihhiih

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Denan » 15 Jan 2013, 15:11

dulu kat opis aku ni bleh bukak image shack ni... skang x bleh lak aduih

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby melati » 15 Jan 2013, 15:21

dulu kat opis aku ni bleh bukak image shack ni... skang x bleh lak aduih
moral??? sila tukar opis baru :P..haks..

tk payah bergambar pn tk pa kot ;))...

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Denan » 16 Jan 2013, 11:17

Image

Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 16 Jan 2013, 12:52

aku syer le sikit citer kisah rakan muda di taman sedia cameron k tak?
tahun 1997.....

aku sendiri ada di dalam kelompok tersebut.... tengah dok turun dari puncak nak ke taman sedia.... penat sesambil hujan....
maka sampai le kami ke bawah..... namun apa yang di jangka tidak semstinya sempurna... apa yang di lihat tidak semestimya berjaya...
ada yang bawak bala lah pulak......

salah seorang dari guide kami ada kelebihan nya... sedang group makan petang sebelum senja kami kena berkumpul... dok denga taklimat dari seorang guide yang di sebut tadi...

kata nya... suma ada kat bawah dah...so alhmadulillah... tapi dia juga tegur... bukan kita sahaja... malah bertamh lagi 7... cuma dia samar samar tak pasti sapa yang 7 itu... dia pesan berjaga jaga... perhati segala benda selagi buleh... tak kira peserta atau pon guid kita sendiri....

malam menjelma... tidor tak lena.. tetiba... abang aku jerit... panggil dua lagi sahabat terdekat... bila aku kua nengok... takda pepe yang aneh cuma... dah rapat baru aku tahu... pegawai kami dah gaib dalam sekelip mata....

:: aku nak kencing kata pegawai tuh. pada dua lagi penghuni dalam khemah A (abang aku dan kawan dia)
dia kua je abang aku tak kisah pasal dia pegawai dan ingat ada org lagi yang dok melepak kat lua... so dia abaikan lah...
tapi dia terdengar bukan sorang sahaja yang berjalan... macam ada sekelompok di belakang yang ikut... dia ingat binatang.. dia kua dan pandang dalam gelap dia nampak ramai rupanya ke tandas... cuma.... benda tuh sama tinggi ngan bumbung tandas.... terus dia menjerit panggil kawan sorang lagi dan lari ke luar ke arah tandas tuh.... masa di jerit aku pon tak tidor dok lepak ngan geng lain kat sungai tuh... terus ke kawsan tuh dan dengau cerita sambil mencari....

kesan:: dok perati dari depan pintu khemah dia ada satu kesan tapak kaki... tapi bila ikut kesan tuh (pagawai tersebut)
depan pintu tndas bertambah lagi banyak dan terus menghala ke belakng tandas.... dan tapak tuh gaib semua sekali...
waah bulu roma aku tegak bagai nak rak yer ah... kes pertama tuh....

batin::: guide kami yang pesan tuh terpaksa lah bertukar jadi power rangers.. kami dok dalm khemah besar... dia dok menurun sat ngan 5 orang lagi sahabat termasuk abang aku untuk bertanya pada sang singgah sana yang akan hadir.... selepas di bincang dan bercakap lebih sengah jam baru le tauh punca nya....

minat::: ada perserta yang telah melanggar perintah... di katakan telah memetik bunga yang cantik di sepanjang perjalanan pulang dari puncak ke taman sedia.... sungai pauh....

pulangkan::: selpas dill beberapa kali baru lah dia sedia melepaskan pegawai kami dengan syarat... hantar semula kesemua 7 bunga yang di ambil di tempat asal nya.. adoi.. gila ah kol 3 pagi dah nih... nak tanak kena cargas gak.... dia bagi tempoh sebelum subuh.... terus 8 orag guide naik atas beserta peserta wanita tersebut yang ambil bunga tuh... huh penat weh.... satle kerja bebetul kol 5 lebih....

ke tanah rata::: abis selesai.... sesi temubual kedua berlaku lagik... kalinih kami mesti ke tanah rata... pegawai kami ada di sana.... di dalam sebuah hotel..... terus 3 pajero gerak ke atas..... dan sampai ke tempat yang di maksd kan..... dan seidikit kerjasama dari pihak hotel kami dapat masuk ke bilik yang di nyatakan... kat situ le pegawai kami sedang duduk atas katil nengok tb (dalam ertikata lain) dah hank....
aa pelik pegawai hotel tuh... bila plak mamat nih cek in katanya.. kunci ada kat bawah.... mana de sapa ambik.... dia syak benda lain.... tapi bila dia tengok balik kaki pegawai kami dia senyap gak... pasal kaki dia kotor berlumpur... klu dia jalan kat atas karpet kompom le berbekas kan....

bawa balik... cek ke klinik berdekatan... alhamdulillah ok semula selepas di bantu dek 2 3 orang sahabat yang bagus..... dia kembali semula buleh berkata kata....

mistik:::::: ketika dia kua dia tak meminta pon untuk keluar... malah dia kata bukan dia yang cakap dia nak g kencing.... setiba dia kua dari khemah dah ada 7 putri yang lebih dari 9 kaki tinggi... dan berjalan seperti orang yang tempang... telah menarik dia dan terus melarikan dia..... lepas tuh dia lupe dah apa jadi.....

sampai la nih.... aku ingat minah yang rembat bunga tuh mesti benci kat bunga dah..... nampak bunga tak kira lah bunga tayar pon aku ingat dia larik kot heehehe......... manager hotel tuh meti benti keja nye haahaha

just syer.... bukan nak kata hebat atau power rangers atau ape org melayu kita kata? tah aku pon tak pernah dengar ayat tuh haahahaaa
malah bukan juga untuk melemahkan semangat sesapa.... just syer syer syer... tanak syer jagn bertanya haahahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Denan » 16 Jan 2013, 15:26

en. atan... seram jugak tu hehe, gambar kat atas tu campsite 3 kat lentang karak... criter nye aku tertidur ngan anak aku (umur 3 tahun) kat pondok tu... mak dia ngan anak aku lagi sorang dah tidur dalam khemah... biras aku ngan anak2 dia tido kat khemah masing2... aku pun x tahu pukul brapa dia bangun dan cari aku x jumpa... padahal aku tidur sbelah dia je... mungkin dia mamai, yg nasib baik nye dia bangun terus pegi ke khemah mak dia tu...

pagi besok baru bini aku bgtau dia tersedar mlm tu dia nampak anak aku tu berdiri depan khemah.. terus dia capai tangan tarik masuk... mula nye dia ingatkan aku yg suruh anak aku tu g kat khemah dia... dia xtau masa tu tgh nyeyak aku tido... dengar citer bini aku tu terus aku beristifar panjang... xtau apa jadi kalau anak aku bangun merayap ntah mana2. aku pun terpikir mcmana dia tahu bini aku tido kat khemah tu sedangkan aku kat sebelah dia x nampak... alhamdulillah x jadi apa2.

aku lalai... sebenar nye sbelum diaorg semua tido aku dah di bagitau 'DIA' ada kat area situ... cara dia bagitau senang je... dia 'EHEMM' kat telinga aku... betul2 kat telinga aku.

pengajaran nye... dia bagitau ke x bagitau... nampak ke x nampak kita kene selalu jaga2.
Last edited by Denan on 16 Jan 2013, 15:38, edited 1 time in total.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 16 Jan 2013, 15:35

tu yang aku amksud kan sebelum nih... "bukan tak setuju, tapi yang rumit tidak perlu"
cuma orang nak terima ngan idak jee.... tol dak dak dak? nak nak kesan luka lama berdarah kembali haaha ahaah tuh nama nya kurap kih kih

apa apa pon tuh kisah benar bro nan.... bukan aku sorang tapi satu bas, dua 4wd, satu van semua nya penuh muatan.....
klu rasa aku nih sesat takpa lah heehee aku citer je apa penah aku alami... nak lagi seram pon adaaa gak haahahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby Denan » 16 Jan 2013, 16:14

yup betul... sbelum ni kita dengar citer org... bila dah alami sendiri baru kita tahu... kat dlm hutan kita berkongsi tempat.

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby melati » 17 Jan 2013, 12:46

Dulu pernah gak buat
pasal dah teringin sangat masuk utan dan anak tada orang nak jaga jadi saya bawak masuk utan juga. Pernah juga naik Kinabalu masa budak tu baru umur 7 bulan. Saya masuk dalam Tekiding (Bakul yang Ah So bawak Tong Gas tu la) sy bawak naik Kinabalu.
wah! depa benarkn kah? hurmmm...mcm best sj kn..tp takut tk tahan sejuk la pulak budak tuh..adeh! kalau lah blh den nk bwk ank p gunung tahan aci? :lidah:

atan
thanks sudi kongsi cerita..serem nya baca..huhuhu **4kali baca baru blh aku pahamm


nan
terima kaseh ..insyallah akan di amalkn apa yg ptt...buat ms sekarang nie tk pernah lg la bwk ank tido dlm hutan yg real punya..sekadar tidor tepi pantai ada lah 3-4kali..sj nk biasakn dia dgn suasana hutan..tp kami selalu g 3beranak jer..jd tk der la bab tido fly ke tido asing ke..mmg tido bwh ketiak ja..cr nenen kn..ahaha..utk bwk g tmpt yg ekstrem blm lg kot buat ms skrg.. :lol:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby shahrul » 18 Jan 2013, 16:31

ingat nak criter skali ngan gambo tp gambo x leh nak upload lak... pakai image shack pun x leh nih hehe :lol: ...
pakai Imgur je senang bang Nan
http://www.imgur.com
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby shahrul » 18 Jan 2013, 16:34

... nak lagi seram pon adaaa gak haahahaha
cer citer lagi bang atan.. mana2 yg baik tu kite ambikle buat pengajaran..
best gak melayan nih.. nak tido tak bulih
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby seper4alif » 18 Jan 2013, 16:39

leer hai..... pelik kamu nih... nak tido kena baca citer seram.....

seram lak aku dengor nyer haahahaaa....... aler..... kebanyakan citer bersangkut paot ngan yang eprnah hidup... mungkin mengaib kan.... pasal aku selalu dok ngan satu group aku nih.... dan melihat perkara gini berlaku..... len kali ler ek... dok kena mee chelop leh le citer penuh pelbagai muka heehee... baru beest haahaha...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Bawa baby masuk hutan

Postby melati » 21 Jan 2013, 15:29

sekadar berkongsi..aku baru blk dr treking gng berincang dn kami tido kt starting irau..walau sejuk nya dh mcm peti ais..tp ank den selumber sj "amau pers..yoq pit" - tk mau pmpers "yoq" terkepit..hahaha

tips nk bwk ank treking yg den amalkn..

1) biasakan dulu dia dgn suasana hutan..buat pengenalan ..mcm den den start dgn daypack kt taman negara..lps tu baru ajar tido khemah ..bwk dia naik bukit bendera..light house..bla..bla..bla..jd bila dia dh biasa dgn suasana baru tu kurang2 nnt dia tk terkejut..

2) seblm start treking pstikn pakaian nya bersesuaian..seluar pnjang/kasut tutup wajib!..kalau tmpt sejuk buat cr sejuk kalu pns..ala kadar lah..asal jgn smpai kena calar balar dn miang pokok..sapu repealant tuk elak dr gigitan nyamuk

3) semasa treking pastikn ank minum air secukupnya..lebih lg baik..bwk jajan kesukaan dia kalau start nk meragam blh rasuah sket..den suka bwk buah2an..sedap dn berkhasiat..kalau ank masih lg menyusu bwk bekalan air pans..ank nie pn tekak demand tk mau susu sejuk..

4) kalau ank masih lg berlampin..pastikn lampin nya di tukar..jgn biar perap air kencing..merah/gatal2 pulak private partnya..kesian!

5) kalau ank anda masih lg di kendong *mcm ank den :d... pasti kn anda menggunakan carrier yg ssuai..yg selamat dn selesa tuk ibu dn ank..tiap kali take 5 turun kn dia..supaya dia blh berjalan dn rengangkan urat saraf..

6) walau ank anda seorang yg sehat..tp jgn lupa bwk segala jenis ubat yg mungkin di perlukn....myk angin? myk celak? myk tanah ? :P..huuh vicks, ubat demam/alergic..*ank den super snsitif skin nie mmg kena di utamakn!..

7) pastikan mak/bpk dh pernah smpai ke tmpat tujuan tuh..tahu kedaan trek dn kemsite nya selamat tuk ank2

7) di kemsite jgn biarkn dia bersndirian ..pasti kn khemah sntiasa di tutup supaya tetamu tk di undang masuk..sblm tido bacakan ayat 4kul+ kursi kt ubun2 dn telinga nya * kt umah pn buat mcm nie kn..pasti kn ank2 tido kt tengah2..

**den rasa kalau nk bwk baik bwk ank2 yg dh blh bercakap..sbb kalau dia start meragam kita dh blh tnya nk apa...jgn kuar ayat "mama..aku atu!!" udah kah..:kah:

nnt senang den share gmbo..skrg mls tahap babun pluss den dh lupa pasword pbucket..muahaha..


Return to “Khemah”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron