Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

MUDHAS
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 10 Mar 2006, 17:23
Location: BUTTERWORTH

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby MUDHAS » 13 Jan 2012, 22:27

hope u all enjoy kat sana....pandai pandai bawa diri

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 09 Feb 2012, 08:27

Manila Backpacking - selamat tiba di malaysia pada 2.30ptg 7feb 2012.
se-simple yg boleh

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby bargading » 09 Feb 2012, 09:18

Tahniah zam,
kasik ah tgk gambar & travelogue sket
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby matsaiko » 09 Feb 2012, 10:50

Manila Backpacking - selamat tiba di malaysia pada 2.30ptg 7feb 2012.
congrats zam ..solo backpacking tu huhu
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby sany ADALAH alger » 10 Feb 2012, 11:25

cayalah zam hasil didik KHK tue :lidah:
CARPE DIEM!

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 22 Feb 2012, 16:55

Selasa : 31 Jan 2012, 6.30ptg, 36jam sebelum penerbangan, partner backpack aku bagitau yg dia xdapat nak pegi. Aku terus.. erk!! :x :roll: :tembak: . Mmg aku ada buat homework, tapi aku tak jangka plak akan g sorang. Merata aku call kengkawan yg pernah g Manila minta info dan no contact sesapa yg boleh bantu aku kat sana. Dan yang paling merisaukan aku, cukup ker duit yg aku bawak??? Dalam ATM pun tgl x seberapa sbb aku baru sgt2 balik dari kerja luar kat Penang ngan Johor.

Day 1 -> Putrajaya - LCCT - Clark Field - Pasay City - Malate(Manila).

12.30tghmlm aku dah sampai ke LCCT. Hajat hati nak lepak tido kat meja McD jerk, tapi McD tutup la plak. Mlm tu ada 'fogging routine'. Semua orang kena duk kat luar sampai jam 3pg. Clear jerk kabus/asap, aku terus masuk cari kerusi untuk melelapkan mata. Kol 4.30pg kaunter buka, aku terus g check-in dan sambung tido kat departure hall. Dalam kapal terbang, lepas jerk dapat makanan aku sambung tido. Sedar2 pengumuman dah nak sampai. Kaunter Imigresen agak slow sbb 2 kaunter jerk yg buka (1 flight jer pun tapi full ). lepas tu kena berbaris kat kaunter kastam plak, x kesah ler barang ko banyak or sikit tetap kena declare, tapi kat cnie xlama. Selesai sumer urusan, terus jerk aku tuju ke kaunter Philtranco. Beli tiket n terus naik bas. Bas jalan jerk, aku sambung tido. :lidah: Terjaga dalam kesibukan jalan raya yg perghhhhhhhhhhhhhh giler punyer. Sampai kat terminal bas kat Pasay City dalam jam 2.30ptg.. terus cari cab. Sekali lagek meredah trafik ke Malate. dan juga pengalaman pertama naik teksi kat Manila. Sampai kat guesthouse, tambang aku kena, 50% dari sepatutnya. :pig: . Check-in n duk open dorm. Bilik sama level dgn terrece n dapur dan juga :minum: . Lepas kemas sket, aku sambung tido.. :keke: . Malamnyew aku keluar g 7E g carik bekalan air minum lepas tue layan internet samapi lewat mlm.

*kesimpulannya, sepanjang hari pertama aku tido jerk...... :evil:
se-simple yg boleh

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby shahrul » 24 Feb 2012, 10:26

aikk..solo je..? mmg lone renjer akak chep ni..
apapun tahniah cikzamz :D
_________________
_________________

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 24 Feb 2012, 12:01

Day 2 - Old Manila

6.30pg - Morning call (GMT +8).. matahari cam kat sabah. Cuaca mendung, tapi tak hujan2 jugak. Lepas breakfat terus pegi Robinson Place(shoping mall) sbb nak beli no tempatan. Lepas tue terus pegi ke Luneta ikot Roxas bvld. Agak jauh jugak la menapak. Jenjalan kat Rizal Park (Rizal Monument - Lapu-lapu Monument - Relief Map of the Philippines), skip Chinese & Japan garden sbb nak singgah masa nak balik kang. Muzium pun skip sbb nak pegi hari ahad sbb hari ahad masuk free. :P Dari Taft Eve terus pegi ke Intramuros, giler ramai orang sbb sampai cnie masa lunch hour n bebudak habis skolah. Jalan balik ke Rizal Park ikut Padre Burgos st. masa sampai balik kat Rizal Park mmg dah penat giler dan lapar sgt2 sbb belum makan apa2 lagi sejak sampai semalam.

Dari Luneta menapak balik terus ke Mabini street tuk makan. Lepas makan jenjalan balik kat area Malate. xderk apa yg menarik pun. Terus balik guesthouse, lepas freshing-up terus sambung tido :lidah: . Weekend party bermula jumaat mlm. Kat guesthouse ada BBQ, join gaks, makan ikan jerk. Sembang2 dengan backpakers yg lain, ramai jugak yg solo. kira mlm nie la baru aku confident nak sembang2 dengan guest2 lain. dalam kol 10 aku minta diri nak g beli pack lunch untuk esok. Fuh barula jalan yg siang tadi xderk benda dah jadi warna-warni, orang pun ramai, awek pun ramai, muzik merata-rata :evil: . Lepas tapau Naan untuk puack lunch esoknyew... aku terus balik tido. Dah nak tido baru la ingat aku lupa g Fort Santiago masa kat Intramuros.. arghhhhhhhhhhh

Rizal Park http://en.wikipedia.org/wiki/Rizal_Park
Lapu-lapu Monumenthttp://en.wikipedia.org/wiki/Lapu-Lapu
Intramuroshttp://en.wikipedia.org/wiki/Intramuros

Image
Image
Image
Rizal Monument

Image
Lapu-lapu Monument

Image
Relief Map of the Philippines

Image
Rizal park (Dari Taft Eve)

Image
Image
Intramuros

Image
Intramuros Golf Field

Image
Makanan pertama di bumi Filipina
Last edited by pgurlz on 24 Feb 2012, 12:28, edited 1 time in total.
se-simple yg boleh

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 24 Feb 2012, 12:26

Day 2 - Mt Maculot

2.30pg - Pick-up kat guesthouse. Jumper Guido, Ryan n Agnes. Kumpul d McD sumwhere kat Ortigas tgu line-up yg lain (12 pax). Gerak dari McD dalam kol 4 terus ke Cuenca, Batangas. Aku tido all the way.. tau2 dah sampai dalam Kg. Cuaca hujan renyai2. Dalam kol 7 kiterwang mulakan perjalanan. Trek agak "meninggal" jugak la... cuaca makin baik. Sampai kemsite, ada 1 benda yg sekadar lawak klu kat gunung kat malaysia tapi kenyataan kat sana. Puncak xderk view so dari kemsite terus ke puncak sebelah... batu2 mengadap tasik taal. Lepas posing puas2. kiterwang balik ke kemsite untuk brunch. Lepas tue terus turun bawah. Elok jerk sampai ke starting point balik... hari pun hujan... terus g kat van, mandi2 terus gerak. Berhenti sumwhere macam RnR. dewang yg lain makan2 kat kedai, aku lepak minum kopi. Lepas makan terus gerak g Ortigas, lepas drop dewang, antar aku plak... Sampai guesthouse, letak barang2.. terus aku g makan kat Mabini st. Balik guesthouse, mandi2 tido jap sementara nak tgu acara malm tue, Hajat hati nak la :minum: party/nite sembang2 ngan guest lain kan... tapi tue lerrr... jaga2 kol 2pg... penat sgt kot... :keke:

Image
Starting point

Image
Image
Image
view on track


Image
kedai jual jajan dan air yg sejuk - betul punya nie, bukan sekadar janji2 kosong kat track

Image
background - taal lake


Image
se-simple yg boleh

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 24 Feb 2012, 15:50

** lagi gambo

Day 2

Image
Relief Map of the Philippines

Image
mendung tapi panasssssssssss

Image
Cultural Complex of Phillipines

Day 3

Image
stop over

Image
Image
Image
on track

Image
Image
Image
Image
se-simple yg boleh

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby bargading » 24 Feb 2012, 16:11

Tahniah zam.
Wah besh ah dpt nek gunung jugak...

Wow awek pilipinoy wah cun gak ye... hehehe
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 24 Feb 2012, 16:23

Day 4 - Santai

AHAD : 6.30am. Morning call n sambung tido balik.... Harinie ahad, ikotkan plan harinie nak g Muzium ader 3-4 muzium nak g. dan klu larat nak terus ke fort Santiago. Late breakfast sambil layan sembang dengan guest yg lain, dewang tanyer la aku g maner malam tadik since aku xderk. hehehhe.... :mrgreen: . dewang plak muka sumer sembab2 jerk.... xtau la la dewang layan :minum: sampai kol baperk malam tadik... Ada sorang mamat OZ nie cam ada harapan terlepas flight ke KK jerk. Sambung2 sembang sampai nak lunch time.... ngantok la plak tido la jap (yer la tue :mrgreen: )Petang dalam kol 2 igt nak gerak g muzium... erk, panas la plak lagi, malas pun ada.. so layan tgk TV... nie dah betul punyer bercuti, bermalas-malasan kat guesthouse jerk.

Petang dalam kol 4 tue aku berjaya memaksa diri aku tuk keluar g jogging kat area Manila Bay Walk sampai la ke CCP. pehtue patah balik terus ke Robinson Place carik baju tiset untuk anak2 buah aku. Lepas Shoping, terus balik guesthouse. Malamnyew sambung lepak sembang2 lagek... malam nie lagek best sbb sumer solo backpakers dan sumer into outdoor xtvt... (sorry, aku x berapa igt nama dewang sorang2) sembang2 sampai lewat malam... aku pun x ingat kot berapa aku masuk tido.
se-simple yg boleh

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 24 Feb 2012, 16:27

Shahrul... a'ah, solo jerk... xderk yg sudi teman...

Phob.... cute kan, balak2 pun not bad la, ada few yg igt aku nie la yg local, n 2 orang yg rambut perang tue korean... hiks
se-simple yg boleh

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby bargading » 24 Feb 2012, 16:38

Zam,
HRC Makate dpt ka?
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 24 Feb 2012, 17:01

pergh... makati giler sesak, financial district. boleh mencecah juta2 manusia diwaktu puncak....
Since aku dah ada HRC makati.... x gi pun xperk



p/s.. duet terhad, kena ketuk ngan taxi driver, mampus den.... :lol:
se-simple yg boleh

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Backpacking Holiday : Thrilla in Manila 2-7 Feb 2012

Postby pgurlz » 07 Mar 2013, 14:34

ingatkan dah habis update tapi tak habis lagi rupanya.. dah berzaman baru aku nak sambung... kasik habis jerk la eks, tapi copy paste email antara aku ngan kawan aku yg tak tau bahasa melayu je la eks. tapi BI aku pun xderk la bagus sangat. harap maklum.

ralat... G Mt Maculot tu hari ke -3

Day 5 – Correngidor Island

5.30am – Morning call n hot coffee
6.15am – Walking to Manila Bay (Sun cruises office)
6.45am – Arrive at Sun Cruises. Check-in.
7.30am – Boading and depart to Correngidor
9.30am – Arrive at Corringer. Guided Tour
* There are so much to tell about Correngidor, the island full of history of Philippines. From the Spanish colonialism to American then Japanese n of course rising of the Philippines. Btw, meet Mark and we’re just like bonded for the whole day.
12.00pm – Lunch
12.45pm – Continue guided tour n Malinta Tunnel light & sound show .
2.30pm – Depart form Corringedor.
3.45pm – Arrive at Manila. Stop by at Adriatico café with Mark for a cup of latte. And then to shopping mall for last call shopping.
7.30pm – Dinner and tea.
* Mark just won’t let me pay for it. A wink to the cashier,she understand that and help me with that. and I win it. Sorry Mark, u paid a lot already
9.40pm – Say goodbye to Mark. And then meet Coby n Ryan.
* In 10 mnt, im back to the same restaurant. Hahaha… having a good chat with Coby. It’s will be awkward if I didn’t meet him coz he help me a lot since my arrival
11.15pm – Say goodbye to Coby n Ryan. Back to Guesthouse, packing n take a shower. Having a little chat with other guest before sleep.
12.30pm – Gudnite Manila.

Day 6 – Goodbye Manila
4.30am – Alarm
5.30am – Depart to Bus Terminal
6.30am – Depart to Clark Airport
8.45am – Arrival at Clark Airport. Check-in
10.30am – Boarding
11.00am – Depart from Manila
2.50pm – Arrive at LCCT. (Imingresen – Bus Transit – Train – Bus)
4.30pm – Home sweet home.

- fin - :minum:
se-simple yg boleh


Return to “Khemah”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron