sembang powil-part 2

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

sembang powil-part 2

Postby lastman » 21 Dec 2011, 00:50

sory aku bukak topik semabng powil page baru sal dah berpage-page..

phob..cube ko check ebay us..membe aku baru beli selenoid warn dr us..siap dlm plastik lagi..
kalo xsilap brg dr dealer warn kat us..siap pos kos lagi murah dr KL..

jenal..susah susah convert seketul body japan la..kete ko dah byk hasil dpt..

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 21 Dec 2011, 14:57

Yeah otai landy dah bersuara, cmna DF110 ko mawi?
Yaaa oil seal dpn aku pun dah keras agaknya, minyak banyak kuar aku perasan huhu

syed,
hehe aku pakai winch china, so solenoid pun mesti china lah ....
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 21 Dec 2011, 15:06

phob,

- winch aku dia punya holder stabilizer rod pecah
- selenoid tak pernah kacau dari 2002... ntah la ok lagi ker tak
- gear dlm dia pun dah rasa kena bukak gak... bunyi lain macam dah
- tapi winch aku ok lagi la fungsi dia
- takut time nak guna jer nanti kaput....
- ni nak kena cari tempat yg boleh buat la

- cermin tak gi report la .... nak claim insurance
- rasanya duu tukar cermin depan ni kena la jugak rm450 cermin saja.... ori toyota punya

- cabin dlm kat belakang tu... senang barang tak terabur... nak buat dua layer

mawi,
- hmmm ok note... yg belakang tu baru jer tukar masa buat bearing ari tu... mungkin workshop tu pasang tak betul kot...
- tapi tak pe la... iol seal ni satu dlm rm10 jer tak silap.

syed,
mana ada duit la nak buat
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 21 Dec 2011, 23:17

same la kite jenal..

xpe buat slow slow..
ko pegi mane XMAS ni jenal???

phob ko jadi ke masuk cermin?..aduhhh aku dah janji ngan org pulak..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 22 Dec 2011, 03:34

syed... kerja la.... byk projek nak kena deliver sebelum new year
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 22 Dec 2011, 03:34

syed... kerja la.... byk projek nak kena deliver sebelum new year
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 22 Dec 2011, 09:26

syed,
jadikkkkkk.....

nal,
rack camni kah;
Image
DIY aja yg mampu huhu, drawer ARB bapak $$$
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 22 Dec 2011, 10:29

kantoi poby hang seludup beras siam kaaaa...... hahaha....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 22 Dec 2011, 10:57

phob... mcm tu la....heheh
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 22 Dec 2011, 11:53

Mawi,
haha bukan lah itu beras derma kat Pos Rekom, gi dgn Forum ORS

Jenal,
mechano, murah dan senang nak bikin sendiri ringan dan agak lasak lah...
so far aku pakai ok tarak mslh bending ke bunyi kaaa tarak.....
tapi besi kena pakai lapik 2 layer lah utk kekuatan maksima...
plywood atas leh bukak pakai engsel dan tahan dgn besi yg kaler putih tuh
Mai lah tgk kalau senang, tapi bulan dpn lah ye

Clearance dlm 10" aku buat....
Lubang2 besi tuh leh hook di mana2 hehe

Simple sketch;

Image
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 22 Dec 2011, 12:25

phob, aku dah buat... tapi mcm tak best rasanya... hehehe tu yg nak design lak... kalau trip powil aku buat siap boleh tido kat belakang tu...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 22 Dec 2011, 12:34

Nal,
up la sket gamba nak tgkkkk....

aku punya leh transpom jadi katil tido jugak... rear seat lipat ke dpn, ply wood bukak kiri kanan.... wallaa
tapi best tido camp bed jugak, ini utk kes emergency leh kot... stand by aja....
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 22 Dec 2011, 12:45

Nal,
up la sket gamba nak tgkkkk....

aku punya leh transpom jadi katil tido jugak... rear seat lipat ke dpn, ply wood bukak kiri kanan.... wallaa
tapi best tido camp bed jugak, ini utk kes emergency leh kot... stand by aja....
heheh aku try masa masuk royal belum baru ni... best gak pasal tempat tu sejuk ok la.... kalau tempat panas teruk la jugak... rasanya... aku punya tak siap lagi la... nanti bila siap sepenuhnya aku up... hehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: sembang powil-part 2

Postby biNGai » 22 Dec 2011, 14:47

mao tido best pi tune hotel laa..hahahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 22 Dec 2011, 15:12

ngai nak tune kat mana????
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 22 Dec 2011, 16:32

Ngai,
besh sgt ke tune hotel? Crita arrr sket :kah:
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 26 Dec 2011, 20:59

phop,
kalo ini macam ahee pun xleh cari mkn woo..

program ulu slim alhamdulillah berjaya..sesuai kalo di buat program GO powil akan datang..
nak berbasikal pun boleh..

jenal,bile last ko masuk kemar???nak tahu ape khabarnye ASI,ADI guise lame CUS??
berhajat nak masuk tapi mase x mengizinkan..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: sembang powil-part 2

Postby biNGai » 27 Dec 2011, 16:43

syed, aku carik single cab murah2 dgn condition yg tip top..ade lobang2 baek kasitau aaa

tune hotel pon korg tatau ka? mentang2 laa byk wang, sume tido hotel lima bintang jerr.. :keke:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 27 Dec 2011, 22:44

ngai itu single cab mau cai murah boleh kerat jari la...

single cab byk kat raub..rege 1/2 drpd sr ko tu..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 28 Dec 2011, 11:02

syed aku tak masuk pos kemar la.... ari tu aku masuk kuala mendelum... ulu sungai ruok. nak masuk sini kira light and easy la kalau pakai tayar junggle trekker. kalau musim kering pakai tayar MT pun boleh senyum sampai ke telinga lagi... tapi kalau ada hujan sikit... nak habis 6km pun rasanya 8jam tak berapa nak cukup. nak masuk trek ni dari highway gerik-jeli jer... kemsite memang power, ada sungai kiri kanan..... tapak kaki binatang mcm dlm zoo... buluh memang banyak la... tu yg dapat saguhati kat cermin depan tu.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 28 Dec 2011, 18:53

Syed,
kalau p lagi roger k...

Lata Cermin, huh terukkkk!
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 28 Dec 2011, 21:37

jenal,
aku tau hang masuk belum..tp saje nak tau keadaan org kemar..mane tau kalo hang ade info..

phob,

lata cermin teruk???aduh kate jalan dah tolak..

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 28 Dec 2011, 23:43

Syed,
trek baru dia org katup x leh masuk dah....
jalan lama rosak teruk, selut tebai & mud pool dalam...
tiap2 berapa langkah jalan kaki aja ada SS, huhu winching byk, batt pun flat... winching point pun tarak!!!
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 29 Dec 2011, 08:57

setelah aku nengok balik route gps aku...
lata cermin tuh entry untuk masuk ke gunung bintang false...
taim aku pegi dulu jalan masih ok sbb balak masih keluar

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 29 Dec 2011, 22:08

tu dia otai landy dah bersuara...mane ko menghilang mawi...

phob..kalo tpt teruk teruk xlarat la aku nak masuk..
aritu masuk dubai pun dah koyak poket..

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 30 Dec 2011, 09:25

Mana x teruk, dua2 Brake pump utk drum brake kena tukak baru !!!
Clutch pump pun bocoq dpt baru jugak huhu....
Bangla pun tarak kena buat sendiri semua.... Minyak dan mkn pun sendiri huhuhuh
Mana x kopak...

mawi,
jommm arrr bawak landy ko cicah selut sket alaaa x da paa punya
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 30 Dec 2011, 21:22

Mana x teruk, dua2 Brake pump utk drum brake kena tukak baru !!!
Clutch pump pun bocoq dpt baru jugak huhu....
Bangla pun tarak kena buat sendiri semua.... Minyak dan mkn pun sendiri huhuhuh
Mana x kopak...

mawi,
jommm arrr bawak landy ko cicah selut sket alaaa x da paa punya
phob kat mana.... nak kena tukar tayar off road tak...heheh
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 01 Jan 2012, 16:07

phob,jenal

korang penah pegi lata celak kat baling???
membe aku ajak pegi CNY nanti..

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 02 Jan 2012, 17:38

Jenal,
Lata Ceermin, XT & Winch wajib!!!

Syed,
mcm penah dengar, bukan kalau trun dari gunung bintang kuar lata nih kan? suda x ingat daa

Aku punya taya blkg tercabut tgh drive smlm 01.01.2012, baik punya new year....
Shaft patah.... :( :( :(
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 02 Jan 2012, 23:57

phob..ye la kot sal aku x penah pegi..ade membe aku ajak pegi CNY nanti..
aku cari info pun kate trek gunung bintang..

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 03 Jan 2012, 11:40

pob kampung sendiri pun tak tau...sbb tu laaa tayar ko cabut ...hahaha....
lata celak kampung bukit iboi....sg kupang baling......

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 03 Jan 2012, 17:01

Syed,
apa brg Lata Celak, Lata Cermin lah hehe....
Oh aku ingat dah dulu masa trun dari Trans Bintang, ending kat Lata nih lah...

Mawi,
hehe nama aja asal Baling tapi itu first time aku gi Lata Celak....
nak gi lagi skali aku rasa dak ingat dah jlnnya huhu
Taya tercabut sbb axl shaft patah, huhu 01.01.2012 baeekkkk punya New Year 2012;
Image

Zoom;
Image

Scary movie 2012, huhuhu $$$
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 03 Jan 2012, 22:27

phob..shaft ko patah sal stiker LA tu berat sangat kot xpun x sesuai ngan kete ko..

lata cermin mmg ade plan mau masuk...masa belum mengizinkan...
itu lata cermin mesti mau masuk sama GO punye...

khoop-kun ..yinn-dii-thii-day-ruu cak phob..

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 04 Jan 2012, 08:57

aku rasa sbb tayar ko tuh berat kottt....kena bagi kat aku...
giler rrrrr ko.....kalo dlm movi omputih tuh tayar tercabut....seret atas jalan.....kuar api...pastu keter meletop

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 04 Jan 2012, 10:05

syed,
haha yindee duai khrab.
haha bukan sticker laa tapi taya n rim besi sgt berat....
yeah lata cermin besh arrr terbaik punya trek

mawi,
yaaa taya aku mmg berat pun, ada tiub lagi kat dalam, alaaa bagi kat ko pun x guna.... at least aku leh gelek dalam selut berguna jugak utk aku....
molooottttt x jaga toi ang..... mula2 aku ingat taya pecah tapi rupanya bila dah henti keta utk cek, taya aku dah masuk dalam semak, mula2 cari x jumpa sib bek brader moto tlg cari n jumpa....
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby nadir » 04 Jan 2012, 12:26

pergh.... sampai tercabut camtuh.... ganaih betoi ang bawak keta noh ..... heheheheh

apa lagi weh.... volvo axle laaaa... ang sumbat LC punya pun nanti patah jugak....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 04 Jan 2012, 12:34

Dir,
mana da ganaih, dlm hutan lah leh ganaih ini kat kampung aku bawak dgn cermat wooo
sib bek taya x melayang lenyek pejalan kaki atau motor ka... kalau x naya aku huhu

Jaga-jaga angpa pun pakai drive shaft jugak.... malang mmg x berbau, take care dan pandu ikut halaju yang dibenarkan.
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby nadir » 04 Jan 2012, 12:42

aku rasa sticker "spender" tu yang bagi masalah la , cuba ang koyak buang ganti dengan puxing 777.
hampir semua org pakai drive shaft..... sendiri mau ingat la... gila, taya ko saja pun kalau lenggek kancil kemek teruk wooo...

harituh gi sembang dengan pakcik jaga toilet depan RNR yang seberang jalan dari entry lata cermin, dia kata jalan baru tuan dia tak bagi masuk dah, sebab rosak teruk kene belasah dengan geng motor / powil. jalan tu Jab hutan bukak sebab nak buat chalet kat dalam, dan sementara tu dia bagi orang kampung jaga jalan tu. yang jaga tu dah tak bagi masuk dah, tapi ahrituh ada kereta kluar kot jalan tu rasanya. entah camana depa kowtim

mawi, ya betoi, jalan nak pi lata cemrmin memang sama dengan start trail ke gng bintang false, tapi itu main road. jalan tu selalu kene tolak , sbb senang tnb nak gi melawat pencawang. nak gi lata cermin, kena belok kanan , turun gaung , dan trek lata cermin tak dimaintain . itu yang makin lama makin teruk....

mana landy ko mawi? lama tak nampak / dengar berita...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 04 Jan 2012, 14:31

Nadir,
haha bak mai sticker puxing 777 tuuu kalau ada....

kawww punya lata cermin....

Mawi,
kami dah rindu itu sama DF110 laaa..... up laa gambau skettt utk tatapan bersama.....
aku percaya ramai peminat landy jugak kat sini.....
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 04 Jan 2012, 22:23

mawi,
lame betul landy ko bertapa..xpe la aku faham keadaan ekonomi skang...
itu jungle trekker mmg berat gile..saiz 34 6 ply pulak..kat highway nak dpt 100km pun kene ambik
lajak kaw-kaw.tp dlm hutan cemerlang..aku dah penah pakai..

mingu ni mau tukar water pump pulak..dah macam hujan die turun..


Return to “Khemah”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron