sembang powil-part 2

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 05 Jan 2012, 11:00

Syed,
haha water pump mmg selalu cam tu... wah ada air terjun dlm keta ko ke....
berat nak mampus JT, rim lagi berat sbb aku offset, combine dua biji rim besi standard.
kalau rim aloi ringat sket ya, atau lebih kurang sama?

mawi,
come on kabusgunung...
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 05 Jan 2012, 11:22

Syed,
haha water pump mmg selalu cam tu... wah ada air terjun dlm keta ko ke....
berat nak mampus JT, rim lagi berat sbb aku offset, combine dua biji rim besi standard.
kalau rim aloi ringat sket ya, atau lebih kurang sama?

mawi,
come on kabusgunung...
phob... tayar ko tu berat sgt tu....lepas ni ko tengok bearing dan capling lak... atas jalan biasa ko kena pakai tayar biasa la phop... pastu minyak pun nak mampus dia punya cekek...water pump tak mahai... lagi satu kalau andaikata nak Valve pun aku ada extra....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 05 Jan 2012, 12:07

Jenal,
ya la selalu pakai taya biasa aja, nih nak masuk utan kena la tukak taya hutan, sib bek x patah dlm utan....
9W2ARA pun ada cakap, kalau comp depa mesti bawak shaft/bearing spare.... sebatang shaft dah RM300+
huhu bearing mesti dah pi kot kalau x tahan....
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: sembang powil-part 2

Postby biNGai » 05 Jan 2012, 13:41

gile ganeh la korg main powil..aku nk pkai kete wira mekap jadik evo8 je laa pasnih..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby nadir » 05 Jan 2012, 17:26

ngai, itu hilux single cab lu bikin tinggi tinggi la... baru cantik.... hahaha org rendang macam aku nih kene pakai tangga naik..

nak camping pun senang, tolak campbed bawah chassis saja....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 06 Jan 2012, 11:52

Ngai,
lama sgt laaa SR ko x beraksi, bila lagi weh
kamik dah rindu itu sama SR Turbo bling2
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: sembang powil-part 2

Postby biNGai » 06 Jan 2012, 15:38

nadir, tuh aaa..tunggu BOD set miting jadik mao angkat ke idak single cab tuh..

phob, blom oberhaul lagi laa powil aku..layan cek minyak itam je la aku skang nih..hahahaha..fulussss mana fulusss mao carik nihhh..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 06 Jan 2012, 16:06

Ngai.
single cab plak terbaik ah...
masuk utan atau angkut bangla punya nih ngai?

Ngai,
x pyh tunggu obehol daaa.... jgn tunggu2 lagiiii selut&lumpur menanti, nnti ang sdri jadik gian wooo haha
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 06 Jan 2012, 17:08

brani datang opis aku laaaaaa.....
tiaptiap ari datang cyber naik landy maaaaaa
nengok tayar laaaaaa....ofrod tak ofrod ke opis smp kena pakai mt......
hakkkkkkkktuiiiiii......
Image


Image


cakap banyak tak guna....up la gambar wira evo8

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: sembang powil-part 2

Postby biNGai » 07 Jan 2012, 03:21

err itu landy suda brapa lama tersadai kt parking tuh? ekekeke..

larikkkkkkkkk..hahahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 08 Jan 2012, 03:49

kire ok la tu CAH dah bergerak..

GO Powil Squad boleh buat atur cara..

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby abe~G » 08 Jan 2012, 20:29

hah ha lama betul tak masuk sini, ni sembang pasal powil rosak ajer, masuk hutan senyap2, apa ler, ada trip kasi roger2 ler.

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 09 Jan 2012, 01:59

trip ade abg G tp mase lak xde..ade mase duit lak xde..
trip mamak pegi gua musang saye dah mule standby utk
putrajaya international hot ballon 2012 pulak..

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 09 Jan 2012, 10:06

Mawi,
terbaik lah Landy lanih beraksi Melati-Cyberjaya....
tapi aku tarak nampak selut lahhhh..... MT kena cicah selut baru charar... kalau lenyek tar ari2 x besh laaa....
:keke:

Abe-g,
tulah tgh kopak dan masa pun tarak lanih.... tunggu Jenal set lah mana2 area KL yg dkt2.....
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 09 Jan 2012, 10:19

aku dah pindah rumah laaaaa..... aku dok Pusat Bandar Putra Permai, Seri Kembangan, Selangor
jom laaa join markas 75 kat sini.... geng area puchong/kinrara/equine/putra permai dah ramai
yan baru jer pindah sini minggu lepas...bekem dah dok kinrara...topek...ita iban... sumer dh jadi org pucong

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 09 Jan 2012, 11:36

Suneo,
wah ko dah pindah jauh laa after nikah... haha semua berkampong kat puchong plak ye....
hahaha terbaik.... masih gi andrian Kg subang lagi kah? ke ada wshop baru?
Yan pun dah tukar keta besar, x pakai rokiah dah...
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 09 Jan 2012, 11:43

paling dekat aku masuk dekat area Ulu Sungai (Hulu Sungai Lipis), Raub. best jugak... boleh pilih trek. nak hard core hingga ke light & easy... nak masuk sg liang dan sg dua hard core sangat...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 09 Jan 2012, 14:06

Jenal,
tamau lah yg hardcore huhu
x larat masa kuak hutan nnti.....
:lidah: :lidah:
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 09 Jan 2012, 14:09

Jenal,
tamau lah yg hardcore huhu
x larat masa kuak hutan nnti.....
:lidah: :lidah:
nanti aku recce yg boleh masuk pakai tayar onroad biasa jer... masuk la... kluar ikut cuaca lor
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 09 Jan 2012, 14:16

aku lepak blackhawk lagi laaaa...
tahun baru cina nih jom sg lembing lepak air tejun pelangi

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 09 Jan 2012, 22:48

mawi..
CNY AT pelangi???light sangat tu..rugila ko pakai MT camtu..

jenal..
ko buat event kat pos keding ulu slim sudah..
geng perak pun leh turun geng kl pun boleh turun..
trek pun easy jugak kalo x hujan..
kalo buat kat raub pun ok jugak tapi abg G jauh la pulak..

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 10 Jan 2012, 16:36

Mawi,
tulah x kan MT nak lenyek kat AT Pelangi aja... aku penah bawak MT ke Lasor, Gulau.... hehe mmg terbaik

Syed,
ya betui3 tunggu jenal up projek nnti hihi

Jenal,
huh keta aku dah siap... brake lining baru kecik sket dari yg dulu... x sama saiz laaa
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 11 Jan 2012, 00:16

phob..

ko pakai strait excel mmg la boleh pegi lasor gulau lata cermin..
cube ko pakai arm...terbarai..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 11 Jan 2012, 01:41

eh aku nak cari Fender Flares untuk LC II, mana nak dapat kat KL ni..
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 11 Jan 2012, 10:12

Syed,
hehe mau tau lah solid axle... Jimmy punya LC hilang pun sbb tulah huhu :( :(
Ko punya dpn solid axl ke arm? cam nadir old stock hilux 3L mmg solid axle jugak, adik2 baru hilux byk pakai arm lanih, apa pasai yaaa yota x produce solid axle dpn utk hilux?? lebih utk pemanduan selesa? tapi skali masuk utan lagi byk mentenen woo

Jenal,
mcm mana wei up gamba sket, camni punya kaaa?
Image

Tapi camni lagi style kot, dia bersegi sket;
Image

Jln Bendahara ada? Mun Lee Puchong? aku pun dunno huhu
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby abe~G » 11 Jan 2012, 11:07

jangan lupa roger ler kalau ada trip yg light, hardcore tak cukup kelengkapan, lagi satu maintainancenya tak lalu, sejak setahun dua kebelakangan ni ashik rabak jer nih,

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 11 Jan 2012, 11:12

abe,
biasalah tuh kita dah dpt stok powil yg 20taun dah hehe
mcm2 dah mai mcm x larat nak layan huhu :lidah: :lidah: :lidah: :lidah:
lain laa kalau bawak SR Turbo/frontier ke, baru sket....
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 11 Jan 2012, 11:20

ok abg G...xkan ku lupakan..

phob aku suke flares lc kelabu tu..
aku penah tnye kat sri damansara utk hilux rm800 1 set..
lc punye aku x tanye pulak..

phob aku pakai kepak ayam la bukan cam nadir punye..
nadir punye model ln 106 ..susah nak dpt skang..
pakai kepak ayam ni susah skit nak main kasar sal kene jage
tie rod end...aku penah kene kat johor..keluar hutan tayar terus terkepak..

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 11 Jan 2012, 11:28

[quote="bargading"]Syed,
hehe mau tau lah solid axle... Jimmy punya LC hilang pun sbb tulah huhu :( :(
Ko punya dpn solid axl ke arm? cam nadir old stock hilux 3L mmg solid axle jugak, adik2 baru hilux byk pakai arm lanih, apa pasai yaaa yota x produce solid axle dpn utk hilux?? lebih utk pemanduan selesa? tapi skali masuk utan lagi byk mentenen woo

ok phob...

beza pakai arm ngan axle dpn..
pakai arm lebih lembut hentakan di jalan raya..sal tu skang mane ade 4x4 pakai axle dpn..skang dah jadi trend 4x4 digunakan sebagai kete biase..

pakai axle dpn agak keras skit..sal tu kene support ngan ezobe..cube ko bukak ezobe ko tu pastu on road..

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 11 Jan 2012, 12:05

Syed,
ada org tuh nak tolak Disel 3L tukak dgn 1KZ hehe
haha aku rasa absorber steering aku pun dah mcm x funtion lanih, keras dah kot

aku lebih minat fender LCputih tu... kecik dah petak2, x bulky sgt.....
flares fender tuh mmg cantik tapi kalau masuk utan skali habis kena cabut dek pokok hahaha
mak ai RM800!!! aku berminat PTO sapa ada jual syed roger kkkkk haha
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 11 Jan 2012, 14:45

yg fender biru tu kalau masuk hutan takut koyak jer... yg putih tu nampak lak kalau off-set tayar mcm tak function lak...

aku punya tie rod atas dan bawah baru jer tukar, pastu sekali semua gasket kat belakang. enjin dah ok dah kot... baru oberhaul, timing chain, waterpump, valve, power distribution baru gak tukar

ni yg pending nak repair, cermin tak buat report polis lagi, side miror, oil seal dan nak service winch....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: sembang powil-part 2

Postby lastman » 11 Jan 2012, 22:40

phob..3L aku dah pakai..kalo ade rezeki mau upgrade lagi..
kelemahan 1KZ ni tang block..block senang bengkok kalo overheat..
block saje dah rm2500..tu yang aku fikir balik tu..
PTO???nanti aku try tny membe2..skang tgh sebuk skit..tadi pegi meeting utk
putrajaya hot baloon fiesta 2012..thn ni ade events basikal skali..
kalo jadi bln 5-6 ni nak drive dr kuching ke KK..ade beran??

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 12 Jan 2012, 11:58

dah lama dah aku prasan clutch aku dah tak best.....
pedal makin tekan makin rapat le lantai..
minyak kat klac pump pun dah topup dua kali...
sib baik clutch slave cylinder brakedown dpn umah....
oleh kerana dah dua bulan 125z aku tak berbakti....2 hari aku gi kerja naik motor

malam tadi sempat gakk aku tukar clutch cylinder walau dlm ujan renyairenyai
Image Image

mulamula masuk bawah land rover...
alih kan dulu down paip ekzos nihhh... baru senang nak buat kerja
Image

clutch slave cylinder nih...senang panggil klac silinder jerrr...melekat pada bell housing
mulamula terlindung sket laaa sbb duduk atas batang ekzos...
Image

ada dua bolt nak kena bukak...
dah buka bolt...tarik silinder kuar
Image

nilaaa lubang klac silinder pada bell housing....
hatihati laaaa masa tarik silinder kuar...
kalo push rod yang terjojol kuar tuh tercabut....
bawak turun laaaa gear box.....berasappppppppppp
Image

klac silinder yang lama.....
dah liking...dia punyer minyak siap kuar ikut lubang bwh bell housing
Image

pasang klac silinder baru
Image

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 12 Jan 2012, 12:38

Mawi,
wah terbaik landie guru dah trunkan ilmu dia
Image

Bapa sebijik clutch pump nih? almk susahnya nak bukak, dah la paip ekzos dkt plak tu hehe
aku punya pun baru tukak ritu, dah bocoq dan lepas x tukak oil seal pun x jalan
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 12 Jan 2012, 12:48

kalo cari kat http://www.paddockspares.com/ ....harga dia GBP8.75
beli kat mesia aku dpt MYR190

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby JeNaL » 12 Jan 2012, 13:04

--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: sembang powil-part 2

Postby kabusgunung » 12 Jan 2012, 14:28

aku punyer model 110 station wagon......giler mahaallllll
tapi nih enjin terbaru defender.....enjin 2.4..... kitorang panggil puma enjin

Image

nak murah gi jalan bendahara ipoh beli dalam 30k...restoration 20k
tapi restoration kena nengok tempat laaaa....
nak restore macam keter baru kuar kilang boleh datang tempat aku

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 12 Jan 2012, 14:38

Jenal,
Landy mmg charar kalau tgk dari luaran lah.... dari segi aestetik, exterior, gah dan pride dia boleh bagi A+++ TAPIII bila tang bab maintenance, enjin, spare parts dan sistem 4x4 dia, hanya dia dan org2 dia (Landy) saja yg akan memahami hahaha

Salute lah landy !!! (Tabik spring)
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: sembang powil-part 2

Postby biNGai » 12 Jan 2012, 15:40

yeah..sok ade wang mao angkat double cab laa..pastu kt blakang pasang kanopi cap carryboy siam..pergghhhh

tayah beli hummer, jimat belanja, keluarga bahagia..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: sembang powil-part 2

Postby bargading » 12 Jan 2012, 16:16

Ngai,
bila mau pi Siam mau kirim Hi-lift jack sama haha
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image


Return to “Khemah”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron