Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

ezit
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 08 Jan 2012, 18:13

Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby ezit » 10 Mar 2013, 23:37

Greetings!
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sejak dahulu, saya sering melihat ada kawan2 yg share di fb tentang HSAH, ada yg letak gambar dan log perjalanan,ada yg hanya sekadar share sekeping gambar dan rahsiakan lokasi sebab saya percaya ramai di sini yg 'aware' bhw kawasan ini adalah kawasan TERTUTUP & DILARANG MASUK.

Ada yg mengatakan tanah ini milik Allah, dan tak patut di tutup hny utk UPM. Ada pulak yg memberi alasan, hanya masuk utk lihat keindahan hutan ni. Tak luak apa2 pun. Pintu utama ditutup, jalan belakang dipilih. Tambahan tiada undang2 ketat yg dikenakan pada penceroboh. Penceroboh yg dijumpa hanya akan diminta keluar. Full stop. No further action (Setakat ini).

Selama ini saya mengambil sikap berdiam diri, kerana sesungguhnya kita mempunyai 'bonding' yg sama. TAk perlu dipanjangkan cerita. Tapi semakin lama, semakin byk posting TERBUKA, dan pada ketika ini saya rs sgt bertanggungjawab untuk menyampaikan maklumat ini. (Buat pengetahuan, saya merupakan salah seorang staf Fakulti Perhutanan, UPM,yg bertugas di bawah jabatan yg turut sama mengendalikan HSAH ini). Percayalah, Saya amat memahami naluri sifat ingin tahu dan sifat adventurous kawan-kawan di sini. Tapi izinkan saya memberi sedikit fakta tntang kawasan ini.

HSAH atau nama lain nya Pusat Pendidikan Perhutanan Sultan Idris Shah (SISFEC) adalah hutan pelajaran dan research center yang terletak di bawah tanggungjawab Fakulti Perhutanan, UPM. Pada asalnya,kerajaan negeri Selangor dan UPM mempunyai perjanjian selama 80 tahun mengenai hak penjagaan hutan simpan ini, tapi terkini tempoh perjanjian persefahaman telah diubah kepada 999 tahun. Area ni mmg boleh masuk tp bukan for public. Purposely for educational purpose/ community programme. Nak masuk atau buat program kena mtk izin. Kalau kena caranya insyaAllah tiada masalah. Peraturan ini bkn sahaja strict utk org luar tetapi juga berkuatkuasa kepada SEMUA STAF dan PELAJAR UPM.

Mengapa hutan ni dilindungi dan ditutup utk public? 4 sebab utama:

1) Byk permanent research plot di dalam , merangkumi pelbagai subject (Tumbuhan, tanah, quality air dan wild life (terutamanya burung & small mammals). Meliputi pelbagai peringkat kajian dari semester course, Master and Phd research dan juga integrated research peringkat national & a/bangsa)
2) Terdapat long term assessment projek di SELURUH kawasan hutan dari pintu masuk utama sehingga ke kompartment teratas.
3) Terdapat juga projek penanaman pokok (regeneration and rehabilitation program) dibeberapa kawasan.
4) Merupakan kawasan perkhemahan utk program Diploma/Bachelor Sains Perhutanan dan juga pelbagai program ecology di peringkat nasional, melibatkan pelajar2 sekolah)

'Sebarang pencerobohan' akan mengganggu kelancaran keempat-empat faktor di atas terutamanya faktor pertama - menyebabkan gangguan pada habitat/ ekosistem, impak pada tanah, mengganggu tag pada pokok, mengganggu trap WL, dan mengganggu kualiti air, dan secara langsung memberi kesan pd keputusan penyelidikan.

Saya dgn rasa rendah diri ingin memohon bantuan rakan2 di sini untuk sama2 menghormati peraturan yg telah ditetapkan oleh pihak UPM..dan juga jika ternampak ada posting yg ingin menganjurkan xtvt ke HSAH, sama2 lah kita saling mengingati.

Kerjasama dan pertimbangan kawan2 semua sgtlah dihargai.
Yg buruk itu dari kelemahan saya, dan yg baik itu dari-Nya.

Regards,
Ezit =)
Don't think you have arrived just because you see the peak (RD, 1940)

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 11 Mar 2013, 09:42

salam tuan... terimakasih atas peringatan anda....


... NOTED to ALL.......... !!
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby rembau » 11 Mar 2013, 09:56

NOTED. ..
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby kabusgunung » 11 Mar 2013, 11:32

aku pun tak masuk lagi hutan nih....
dapat nengok dari luar jerrrr.....dulu hutan nih luas.....
walaupun dah ada agreement tapi sebahagiannya dah kena tarah jadi rumah gakkkkk....
Last edited by kabusgunung on 11 Mar 2013, 11:38, edited 1 time in total.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 11 Mar 2013, 11:36

geng sulu tak masuk situ lagi.... heehehhe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby kabusgunung » 11 Mar 2013, 11:38

geng sulu main laut jerrrr

ezit
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 08 Jan 2012, 18:13

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby ezit » 11 Mar 2013, 11:43

hehe kalau geng sulu masuk, kita ada org asli special force..lawan pakai sumpit je...sharp shooter tu =D

Mmg byk isu hutan ni. Antara land development, conservation & juga social needs. Agak kompleks juga.
Btw thanks atas perhatian.
Don't think you have arrived just because you see the peak (RD, 1940)

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby kabusgunung » 11 Mar 2013, 11:53

aku melihat pada pengalaman....
sbg org bwh nih sungguh2 laaaa menjaga harta atau peraturan yang dibuat...
hutan nih mmg contoh laaaaa.....
tapi org kat atas mana ada pikir pun......
datang kroni bawak projek itu projek ini.... letak duit jotajota.... janji ditepati pum pang pum pang
habisssss......
aku rasakan....saper nak masuk hutan tuh dediam jer laaaaa... jgn bisingbising...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 11 Mar 2013, 11:58

tengok apa MBPJ buat le pada hutan sinpan yang tak berapa nak hutan kat bukit gasing, terkawal... buat hutan pelajaran... tetiap minggu ada budak sekolah masuk ngan cikgu.. klu dulu musang buah bersepah kat sana... tenggiling pon bleh jumpa lagi.... lepas KL tarah buat banggunan bakang tuh... jgn kata kan musang... pacat pon dah tak ujud.... berok pon banyak mati kena karen kat sana... lagi tanah runtuh plak tuh........

kompius aku.... halikopter TV3 nih buleh terbang ke kedah ngan kelantan je kot..... bukit gasing tak samai pon 10 kilo dari tv3.... takda plak ku TV3 tanah kat sana runtuh sebelah gasing high.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby kabusgunung » 11 Mar 2013, 12:11

cam pakoi laaaa tv3 nih....

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby shahrul » 12 Mar 2013, 10:00

thanks kak ezit atas peringatan
setuju je dgn bang mawi.. udah masuk tu takpayah poyo la nak heboh sana sini..

takut tak lama lagi jadi macam broga je.. ramai sgt org masuk sampei dah tak terkawal..
lagoon yg ada kat situ pun tah nanti jadik longkang
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby shahrul » 12 Mar 2013, 10:12

cer tengok 'promosi' yg 'dijalankan' oleh bebudak upm sendiri kat tempat ni..

https://www.facebook.com/media/set/?set ... TPg&type=1

^album ni public.. hatta sesapa yg takde akaun facebook pun boleh view gambo2 yg dipublishkan

so..kalau aktiviti2 kat lagoon tu bebudak upm boleh buat.. renang, tiruk, selam.. dan dipaparkan secara public di media sosial mcm tu.. tak ke menambahkan minat pada penggiat aktiviti rekreasi berkaitan perhutanan untuk turut sama menikmati keindahan tempat tersebut?

bagi diorang why not we share the same fun? :lidah:
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 12 Mar 2013, 10:53

hah??? kakkk!! erk... heehehe

tu lah masaalah perhilitan atau jabatan perhutanan kita kat malaysia nih... kerja otop mata kot... tak pernah nak fikir lansung ttg masa depan dan perkara yang terbaik antara pro dan kontra... antara seronok dan ilmu... antara pelajaran dan duit poket yang masuk.......... ilmu ugama ?? heem zamana sekarang nih tahu sebut solat jelah agak nya... kitab suma tak tahu ada berapa unit kat dunia islam nih yang kita buleh rungkai...

hutan kita bukan kecil... besar.... apa salah nya warta kan hutan rekriasi, hutan keluarga, hutan simpan. hutan gondol dan politik... hutan raja sulu..... nih tak... semua nak gondol... semua nak cari alasan buat rumah... buat highway... sampai kan LOT 10 ada 3 pengangkutan yang bergelut dalam tempoh 1 tahun nih...mrt lee, putra lee, monorell leee... pembanggunan atau kemjuan apa tah aku tak nampak lansung selain duit untuk bini enjoy....

berkelah tahun 92... sapa je yang masuk? aku dok masuk sana jumpa tok bomoh buang botol dan segala jin dalam tuh... sekarang? manusia yang jadi jin kat dalam tuh....

ko memeberonta le mawi kat dalam tuh... tarik idan, nabil, sham castelo suh dok kat perhilitan haahaa.. kompom hutan kita selamat.... sesilap nak masuk tampler park pon kena trecking dari selayang haahhaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 12 Mar 2013, 16:00

Hutan ni besar sebenarnya.
Kalau dari belakang UPM akan bermula dari Pokok Brazil Nutt yang dibelakang IPS Serdang yang sebelah kanannya adalah FMTC - Jabatan Pertanian tu dan buleh keluar sampai ke Seri Kembangan ikut belakang. Dari jalan MARDI tu buleh keluar sampai Bukit yang di belakang Seri Kembangan. Masuk kiri semuanya hutan tu sampai ke Pucong. Jalan yang ke Ekuin tu kira baru lagi tahun 80 an tada.
Kalau dari Pintu Belakang Mardi yang jadi tapak MAHA tu akan sampai ke Perang Besar Estet, ada satu kona ada kuil dan boleh tembus West Point (Pekan kecil tu aku tak jumpa lagi) jalan tu kona kona sampai simpang ke Dengkil dan Air Hitam. Yang ke Dengkil tu mak ooi sunyinya kalau lepas maghrib tak berani orang lalu. Yang kanan ke pekan Air Hitam Puchong- Pekan ni pun aku dah tak jumpa lagi ada satu kampong pinggir hutan Pulau Meranti - ada nampak sign boardnya tapi aku belum masuk lagi. Hutan ni sampai ke Pucong la... punya lah luas.
Dari zaman Mike Tyson dah kena rembat sampai Toyol tu dan sebat lagi. Tokoh Keparat ni lagi banyak rembat tanah yang Hutan Simpan Air Hitam. Tinggal inilah saja untuk para studen belajo tentang ilmu hutan.
TQ tentang maklumat UPM tu. Sebagai penjawat awam takkan aku nak kata korang ceroboh je hutan tu sebab aku lagi kejam kalau nampak orang ceroboh sure aku kata tembak saja. hu hu hu

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 12 Mar 2013, 16:05

ha ahaa... bang sokong bang.... tembak aje heehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

ezit
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 08 Jan 2012, 18:13

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby ezit » 12 Mar 2013, 18:52

setuju dgn semua yg di atas.

Saya tak tau sejarah htn ni dulu2..hanya start blaja di hutan ni dr tahun 2001. Penilaian saya hny dr thn 2001 sampai 2013 ni, tp apa yg jelas mmg nampak sgt perubahan dia. Thn 2001 dulu, keliling tu sejuk lg mata memandang..2 thn kemudian gondol kelilingnya..calar balar hati nengoknya..

Selama ni pun, 'big part of me' rasa sapa nak masuk tu, masuk la atas risiko sndri tp x perlu kecoh2 kan. Keep it as a secret.Hidden sacred area.A Close trip. Tp baru2 ni sy terbaca blog, dia punya cerita mmg mcm hutan ni hutan lipur. Siap ada tulis keluarga pelbagai kaum berkelah. and describe detail trail masuk. Mmg SANGAT detail. So ni yg akan 'menggamit lebih ramai pengunjung'. .Sungguh detail huraian beliau sehingga menggugat perasaan halus saya . Maybe penulis ni masuk ikut member, dia pun x tau hutan ni 'restricted' =)

Bdk UPM tu awat la public kan gambau..mmg 'promosi' la org tgk air terjun tuh.
Don't think you have arrived just because you see the peak (RD, 1940)

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby shahrul » 13 Mar 2013, 02:14

ada blog aar.. meh la url dia nak jugak teman membace.. hehe

tanah ekuin yg kitorang duduk ni pun dulu sebahagian daripada hutan simpan.. dapat kat tokey kuda tu memangla mula2 dia bukak ladang kuda.. pusat ekuistrian.. lama2 dia mintak tanah nak buat rumah utk pemilik kuda.. sampai lah laa ni rumah dah bercambah2 & pembangunan lain sampai ladang kuda yg asal pun dah tak ada :lidah:
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 13 Mar 2013, 09:29

heem nak wat camne.... ada kuda dalam kroni negara yang tak pernah cukup cuit nya......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby shahrul » 13 Mar 2013, 20:04

blaa..aar adventure inc link posting ni kat fesbuk tak cakap :lidah:

bang atan: oooohh.. kudaku lari gagah berani

---

jadi kesimpulannya bagaimana cik ezit..?

adakah posting ni sekadar keluhan, atau perlu diambil tindakan apa2 memandangkan anda dah dekat benor dengan upm yg menjadi penjaga yang sah kepada tanah sekangkang kera di bumi ekuin ni.. hehe
_________________
_________________

ezit
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 08 Jan 2012, 18:13

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby ezit » 13 Mar 2013, 22:43

Saya tak pandai menyimpul-nyimpul ni bang, hehe..

Posting ni bukan keluhan,
Saya bukan sapa2 utk judge atau tegur org, tp TIBA-TIBA sy rasa bertanggungjawab utk menyampaikan.
main reason sbb sy kurang selesa tgk ada antara kawan2 yg mcm bangga bgtau dapat masuk area ni.

Pegawai yg jaga kawasan mmg x dpt nak kontrol 'trespassers'.
Last sy pergi December 2012, mmg klear 'trek alternatif yg org masuk'.
Yg jaga situ kawan2 saya juga, depa ckp, bila dah tutup, diorg masuk balik, and cantas lg anak2 pokok.

Sebenarnya mmg boleh dikenakan tndakan, tp pegawai2 fakulti hutan ni pun paham jiwa pencinta2 hutan ni, so selagi terdaya x nak panjang2 kan citer..so paling serius pun suruh balik je la..maybe sbb ni org amik mudah and tak takut. Tapi kalau kene terus pak gad UPM mmg leh saman kot.

Masuk tanpa izin satu hal, Posting TERBUKA satu hal. Scra x langsung 'provoke' org lain utk masuk n menunjukkan rasa kurang hormat pada kawasan htn tu & juga pd penjaganya. (personal opinion).

Posting ni bukan nak salah kan sapa2, tp nak MTK TOLONG kawan2 saling mengingatkan antara satu sama lain. Atau at least tak perlu lah hebahkan 'experience kita tu' secara TERBUKA.

Ibarat masuk rumah org tanpa izin, dan pos gambar, dan kemudian ajak org lain masuk sama, adalah sungguh tidak manis =)

Byk lagi utan lain cantik2 boleh p, yg sekerat sekankang baby kera ni bior la xyah le buat extra trail, and tag pokok sana 2 sini.
Saya harap sapa2 pun yg baca pos ni dapat la tangkap maksud n niat saya.

Haa, ate itu la ceritanya bang,
So, xde kesimpulan la...hehhee
Don't think you have arrived just because you see the peak (RD, 1940)

ezit
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 08 Jan 2012, 18:13

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby ezit » 13 Mar 2013, 23:07

Lagi satu, sebenarnya setiap tahun UPM akan buat open program utk org awam masuk. Boleh trekking sampai dalam, sampai lagoon and sometimes sampai permatang kumbang.

Dan juga ada program penanaman pokok, time ni pun sapa join, boleh request utk trekking sampai dalam..
So sapa yg betul2 nak masuk tu, nanti bila ada open forest, datang la ye..

kalau ada info nanti saya hebohkan =)
Don't think you have arrived just because you see the peak (RD, 1940)

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby shahrul » 14 Mar 2013, 01:17

>Sebenarnya mmg boleh dikenakan tndakan..
bab ni mmg ada dalam akta hutan simpan.. tak silap Seksyen 47 (1) Akta Perhutanan Negara (memasuki hutan simpan tanpa kebenaran) dan Seksyen 81 (menolak dan membersihkan kawasan tanpa kebenaran).

yg first tu denda RM10,000.. 2nd denda sampai RM500,000 + penjara 20 tahun.
rujuk kes http://www.sinarharian.com.my/mobile/ed ... an-1.40789

senarai denda http://www.forestry.gov.my/index.php/ms ... ?task=view

undang-undang mmg dah ada.. tapi penguatkuasaan? banyak tolak ansur kat situ :)

>Ibarat masuk rumah org tanpa izin, dan pos gambar, dan kemudian ajak org lain masuk sama, adalah sungguh tidak manis =)

yg nie memang den setuju bonar.. :minum:

>So sapa yg betul2 nak masuk tu, nanti bila ada open forest, datang la ye.

yg ni berminat... tlg info-infokan ler nanti ye :minum:
thanks!
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 14 Mar 2013, 08:28

ha ahaa... payah gak tuh..... klu ada undang undang tapi pejam mata... klu ambik tindakan plak ada yang putih mata... sesilap cucuk mata orang lain..... ha ahaa.... payah tol laah....

kesimpulan nya senang je... kerajaan terpakasa lah rompak hutan terababit dan dirikan rumah mewah bertarah sedara mara dorang haahhaa... sekian haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 14 Mar 2013, 09:25

Sekian terima kasih.
Macam nak buat Base Camp je kat sana.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby seper4alif » 14 Mar 2013, 10:06

hah tanda tanda awal dah ada hahahaa.... leh bukak rumah laga ayam... eh... laga je rugi kot bang haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
azzurious
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 26 Mar 2008, 11:13
Location: Gombak, Selangor
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby azzurious » 14 Mar 2013, 14:39

Okey Noted...
~Setiap Pendakian Adalah Pengalaman Yang Baru~
jay_graphic, jay_hamid

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby shahrul » 14 Mar 2013, 17:04

ai abg jay ensemmm
panjang korang bergosip kat sana yeaa.. :lidah:
_________________
_________________

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby adventure inc » 18 Mar 2013, 22:38

[quote="shahrul"]blaa..aar adventure inc link posting ni kat fesbuk tak cakap :lidah:

hahaha shahrul aku takmo kepoh2.. :lidah:
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Postby pgurlz » 29 Mar 2013, 14:57

noted...

memula dulu sumer update lokasi gambar "hutan rahsia".
se-simple yg boleh


Return to “Khemah”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron