Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Perbincangan pandu arah, peta, compas, gps receiver, tanda pada alam
User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 15 Apr 2010, 10:05

Salam 2 all my lovely fwend in Go

puas den memikirkan pasal bendo ni, nak tanya cikit kat para ilmuan kat GO ni, cam ne ekk nak tau lokasi kita yang tepat kat dllm peta tanpa menggunakan gps, kalo pakai gps kiter leh tau kat ne lokasi kita dalam topo, tp sekiranya taim 2 gps x function , aper kah langkah2 yang perlu di praktik untuk membolehkan kita untuk mengatahui lokasi kiter

ada sesiapa kengkawan yang boleh membantu???...

mekashih.....



p/s : thanks 2 bro rembau n jenal n pendi di atas ilmu yang di curahkan ari 2, walaupown sekejap tp banyak benda baru yang dapat di pelajari, hehehe bila mau mengetea ag, banyak soklan nak tanya ni hehehhe
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 15 Apr 2010, 11:04

Bagus gak soalan ni.
Ingatan Pendaki Gunung kena cukup kuat, untuk itu jangan makan atau minuman yang bersemut. Semut akan mengurangkan daya ingatan kita.

First kita masuk kena ingat ikut mana, arah matahari sebelah mana, gunung yang didaki sebelah mana dan dimana genting atau permatang yang kita ikut.

Baru kita tengok peta dan tentukan laluan yang kita lalu. Gunung tu sebelah mana, kalau ada sungai sebelah mana.

Kalau itupun kita tak dapat maknanya kita sesat. Dan buatlah persediaan secukupnya sebab kita dah tahu kita sesat.

Kalau semuanya kita tak dapat tengok sebab hujan lebat ataupun kabus. Berhenti dulu dan cari tempat selamat sehingga kita percaya pada diri kita berada disini. Mata hati sangat penting. Percayalah pada diri sendiri.

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 15 Apr 2010, 11:22

Bagus gak soalan ni.
Ingatan Pendaki Gunung kena cukup kuat, untuk itu jangan makan atau minuman yang bersemut. Semut akan mengurangkan daya ingatan kita.

First kita masuk kena ingat ikut mana, arah matahari sebelah mana, gunung yang didaki sebelah mana dan dimana genting atau permatang yang kita ikut.

Baru kita tengok peta dan tentukan laluan yang kita lalu. Gunung tu sebelah mana, kalau ada sungai sebelah mana.

Kalau itupun kita tak dapat maknanya kita sesat. Dan buatlah persediaan secukupnya sebab kita dah tahu kita sesat.

Kalau semuanya kita tak dapat tengok sebab hujan lebat ataupun kabus. Berhenti dulu dan cari tempat selamat sehingga kita percaya pada diri kita berada disini. Mata hati sangat penting. Percayalah pada diri sendiri.


OOOO cam 2, selain menggunakan insting , teknikal nye cara ada x, :)
anway info yang berguna ni , mekashih abg kamal for da info
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by biNGai » 16 Apr 2010, 01:21

ko jgn gatal2 tk bawak kompas plak..atleast kalo ade kompas bole main tembak bearing..kontur topo kene pandai bace..jgn mandai2 tgh dok kt lurah assume korg atas permatang plak..make sure ade sorg yg terer panjat pokok utk survey lokasi..hehe

nk lagi best, subscribe locator services thru your hp service provider..atleast tk tau kedudukan sebenar, kite masih tau yg kite tk terbabas masuk daerah lain plak..hahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by nazryst » 16 Apr 2010, 07:54

fuhh yooo soalan camni lah betol betol tercabar.... nak kena pulak tetiba ada ajer pihak ketiga bertanya kan... bang kita kat mana ni?

Setahu aku laa.... Bab persoalan tadi ialah PEDOMAN....Bak kata orang orang lama.... Jangan hilang pedoman ketika berada dalam kekalutan atau berlaku bencana dan musibat.... supaya tak hilang arah serta pertimbangan diri... orang ni memang betol betol kategori EXPERT dalam hutan... ni bukan kategori Semi-Pro atau Pro... Penglihatan dan pembukaan hijab ilmu hutan memang dah sampai tahap kasyaf wooo...

Memang betol kata Tuan Kamal dan lain lain tu... kalau kau ada jarum peniti dan putung rokok pun kau dah bleh buat kompas... darjah kompas main agak dalam kepala laa ya tak... dah tu nak kena imagine kontur... pasal ketinggian dah kena nenguk flora dan fauna... anggaran jarak track dah kena ukur pakai kelajuan dan masa kan... itu pun kalau ada jam tangan laa... Kalau orang asli yang takder jam... rokok tu lah penanda masa perjalanan kot..

fuhhh BEEEERRRRPLOHHHHHHHHH wooo mau citer.... mantap sungguh soalan ni... dari segi sungai, kelebaran sungai... semua ni faktor...

dan setelah diambil kira semua keadaan, di campur kan dengan ilmu, di kalikan dengan pengalaman... dibahagikan dengan naluri hati serta pancaindera ketiga... dan kesemuanya itu di kalkuluskan secukup rasa...insyallah boleh mengetahui posisi anda... tapi Jangan lupa buat TOLERANSI masa, jarak dan segala gala nya.....sekiranya anda mendapat 75 ke 85% kedudukan hampir tepat... ia dah cukup baik... kalau jawapan 85 ke 95%...kompem kau memang dah lama duduk kawasan tu dan bermain dikawasan tu..... 99% tepat...hmm aku rasa tak payah beli GPS dah wooiiii....

Terima kasih diatas soalan mencabar urat saraf kepala hotak....adehhhhhh migrain beb..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 16 Apr 2010, 08:24

Tambahan info.
Macam Sedara aku Nazry tu cakap kalau ada jarum peniti dan puntung rokok buleh dibuat kompas. Caranya cucukkan..... eh macam nak buat kelas masak Cheff Wan pulok.
Jarum peniti cucuk kat puntung dan taruh dalam lopak air yang tenang. Kalau dalam sungai hanyut la dia ha ha ha. Yang bahagian tajamnya mengandungi magnet dan akan menunjuk arah utara.
Ada beberapa masalah tentang ini. Beberapa kawasan di Semenanjung telah ditanda dalam peta pelayaran sebagai titik X. Kuala Lipis Pahang. Bukit Besi Terengganu, Sungai Lembing Pahang, Gunung Titiwangsa sempadan Perak Kelantan, Gunung Besar Hantu sempadan selangor Negeri Sembilan, Empangan Sungai Selangor, Gunung Arong Endau, Teluk Ramunia Johor. Pulau Sembilan Pangkor. Pulau Pisang Pontian.
Kekadang cara ini tidak tepat disini kerana kawasan ini mengandungi IBU LOGAM. Biasanya mengangungi Isotop sehingga mengeluarkan kuasa magnet secara eliktrik ketika cuaca tertentu atau ketika beberapa gunung berapi yang bersambung aktif.

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by lats840 » 16 Apr 2010, 11:36

Tambahan info.
Macam Sedara aku Nazry tu cakap kalau ada jarum peniti dan puntung rokok buleh dibuat kompas. Caranya cucukkan..... eh macam nak buat kelas masak Cheff Wan pulok.
Jarum peniti cucuk kat puntung dan taruh dalam lopak air yang tenang. Kalau dalam sungai hanyut la dia ha ha ha. Yang bahagian tajamnya mengandungi magnet dan akan menunjuk arah utara.
Ada beberapa masalah tentang ini. Beberapa kawasan di Semenanjung telah ditanda dalam peta pelayaran sebagai titik X. Kuala Lipis Pahang. Bukit Besi Terengganu, Sungai Lembing Pahang, Gunung Titiwangsa sempadan Perak Kelantan, Gunung Besar Hantu sempadan selangor Negeri Sembilan, Empangan Sungai Selangor, Gunung Arong Endau, Teluk Ramunia Johor. Pulau Sembilan Pangkor. Pulau Pisang Pontian.
Kekadang cara ini tidak tepat disini kerana kawasan ini mengandungi IBU LOGAM. Biasanya mengangungi Isotop sehingga mengeluarkan kuasa magnet secara eliktrik ketika cuaca tertentu atau ketika beberapa gunung berapi yang bersambung aktif.

huhuhu...
cnfirm aku tk faham...
ade ape2 tips tk utk tgk@igt kwsan sesuatu hutan tu...??
aku tgk mcm same jer....
mklum la.. newbie la kate kan..
heheheh...

peace
lats840

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by rembau » 16 Apr 2010, 13:15

Tambahan info.
Macam Sedara aku Nazry tu cakap kalau ada jarum peniti dan puntung rokok buleh dibuat kompas. Caranya cucukkan..... eh macam nak buat kelas masak Cheff Wan pulok.
Jarum peniti cucuk kat puntung dan taruh dalam lopak air yang tenang. Kalau dalam sungai hanyut la dia ha ha ha. Yang bahagian tajamnya mengandungi magnet dan akan menunjuk arah utara.
Ada beberapa masalah tentang ini. Beberapa kawasan di Semenanjung telah ditanda dalam peta pelayaran sebagai titik X. Kuala Lipis Pahang. Bukit Besi Terengganu, Sungai Lembing Pahang, Gunung Titiwangsa sempadan Perak Kelantan, Gunung Besar Hantu sempadan selangor Negeri Sembilan, Empangan Sungai Selangor, Gunung Arong Endau, Teluk Ramunia Johor. Pulau Sembilan Pangkor. Pulau Pisang Pontian.
Kekadang cara ini tidak tepat disini kerana kawasan ini mengandungi IBU LOGAM. Biasanya mengangungi Isotop sehingga mengeluarkan kuasa magnet secara eliktrik ketika cuaca tertentu atau ketika beberapa gunung berapi yang bersambung aktif.
huhuhu...
cnfirm aku tk faham...
ade ape2 tips tk utk tgk@igt kwsan sesuatu hutan tu...??
aku tgk mcm same jer....
mklum la.. newbie la kate kan..
heheheh...

peace
jalur emas di semenanjuag ada 3...

1. menganjur dari kelantan menurunke sempadan pahang selangor...
2. tengah dari belah terangganu dan sampai ke area gemas
3. sisir pantai sebelah pantai timur berakhir di mersing...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 16 Apr 2010, 16:14

huishhh mmmm blur ni banyak benda2 baru yang x paham, tp ilmu kompas pakai jarum peniti 2 agak menarik hehehe,

pas 2 nak tanya la jalur mas 2 aper ekk, aper function dia ekk

kalo jalur gemilang tau la hehehe gurau jew jgn marah hehehe.....

kiranya nya kalo masuk utan ni memori ngan imiginasi kene kuat la ekk utk mengingat n membayangkan treak la ekkkk
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 16 Apr 2010, 16:25

Jalur emas ni. Panjang gak nak jawab.

Aurum mengandungi Isotop dan boleh menjana dan menyimpan tenaga eliktrik. Ada unsur Eliktrik maknanya akan ada medan magnet dalam keadaan tertentu. Jadi ketika itu sistem menentukan arah dengan cara jarum peniti akan ada masalah/tidak tepak kerana ganguan kuasa magnet dikawasan yang dinyatakan kerana kawasan kawasan ini mengandungi Aurum atau logam logam lain seperti Stanum, Ferum, Cupram, Plutonium, Nikel.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by orga » 17 Apr 2010, 14:17

yg abg kamal dan rembau maksudkan tu ialah ttg kehadiran logam2 bawah tanah yg bole pengaruhi bacaan kompas..tu dorang mention kawasan2 telibat le tu..
so bila dpt bacaan kompas, pastikan semak semula ngan tanda2 alam - matahari , bulan, bintang..ni kompem tak berubah kecuali bila dtg kiamat je..
orait bila dah dpt arah utara, kita tau nk tegakkan topo tu arah mana..
kemudian tengok landmark yg ada kt keliling..kalo sama je view nye cari la landmark2 yg lebe sesuai - sg, pematang, cerun..
bila agak matching struktur mukabumi dgn dalam peta, lebe kuang situ la point dia..nk kompemkan lg panjat pokok la cam ngai cakap..
ImageImageImage

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by kambinggurun » 19 Apr 2010, 12:19

ade kompas, ade peta, nasib tak baik ade panjat pokok, bley a try reseksyen..

ape dia reseksyen kene belanja geng baca kompas minum a kalo nk tau.. wakaka!
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 19 Apr 2010, 12:25

yg abg kamal dan rembau maksudkan tu ialah ttg kehadiran logam2 bawah tanah yg bole pengaruhi bacaan kompas..tu dorang mention kawasan2 telibat le tu..
so bila dpt bacaan kompas, pastikan semak semula ngan tanda2 alam - matahari , bulan, bintang..ni kompem tak berubah kecuali bila dtg kiamat je..
orait bila dah dpt arah utara, kita tau nk tegakkan topo tu arah mana..
kemudian tengok landmark yg ada kt keliling..kalo sama je view nye cari la landmark2 yg lebe sesuai - sg, pematang, cerun..
bila agak matching struktur mukabumi dgn dalam peta, lebe kuang situ la point dia..nk kompemkan lg panjat pokok la cam ngai cakap..
thanks 4 da info en orga...
ade kompas, ade peta, nasib tak baik ade panjat pokok, bley a try reseksyen..

ape dia reseksyen kene belanja geng baca kompas minum a kalo nk tau.. wakaka!
uittt aper 2 ekkk hehhe, bile mau mengetea hehhe leh cedok2 ilmu..



dlu kalo x silap saya ader orang pernah story ttg cara menggunakan pengiraan tuk dapatkan lokasi kita, tp taim 2 x dapat nak cedok lelebih, ader ke kengkawan yang tau cam ne cara pakai caculation tuk dapatkan lokasi kiter, pas ni kene bawak kakulator la taim treaking hehehe :minum:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 19 Apr 2010, 16:08

Yang pakai pengiraan tu Kapten Kapal .
Base kita belayar kearah mana berapa jam dan kelajian kapal kita macam 20 not ke.
Ada satu cermin besar dan ada peta disitu. Kita tandakan darimana kita belayar... arahnya dan jamnya. Jadi kita tahu kedudukan kita. Itu jaman aku belajo bawak kapal taun 80 an.
Kita kena bawak kapal layar dan merentasi garisan 0 darjah baru buleh kompom jadi kapten. Zaman sekarang Kapal Lanun pun dah pakai GPS.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by rembau » 19 Apr 2010, 17:42

garisan 0...utk navy...lepas ti kira grad jadi lanun ..
Span tu laut open area...harap orion belt je..speed tu nak tau berapa kita dah offset dari datum point kita...lanun pagi2 & petang kena teropong matahari tengok sudut azimut...

Darat stail lain...bole buat jugak stail ini tapi bila kau kat gurun padang pasir dan naik Unta le...
hutan kita banyak sign tapi berselirat nganpelbagai flora fauna...
Belajar kena perubahan ini...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by nazryst » 20 Apr 2010, 11:10

hahahahaha... ni dah masuk level berapa dah ni weyyy.... kang gelak sensorang pulak si Span... hehehehe... banyak sangat masyukkk nya.... slow sikit brader... kang hilang pedoman anak murid...

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 20 Apr 2010, 12:21

hahahahaha... ni dah masuk level berapa dah ni weyyy.... kang gelak sensorang pulak si Span... hehehehe... banyak sangat masyukkk nya.... slow sikit brader... kang hilang pedoman anak murid...

hehhehe ni pown ngah pening2 lalat nak memahami aper yang diaorang post, tp banyak gak info yang leh dapat daripada post kengkawan ni,
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by vanhemeir » 20 Apr 2010, 13:14

Span,

i tanya orang dia bagi tau aku cam ni... tapi aku belum cuba... sebab bukan pasal aku ada GPS.. sebab aku tak RETI... hahaha

Dia kata ,
mula, mula study topo sebelum masuk treking...dan kenal pasti kat mana laluan akan dilalui.. kiri kanan pematang, sungai & puncak2x.

masa treking, pensil & map ada dalam kocek beg... bila start treking kena sentiasa mark kedudukan semasa dalam peta lah... start mendaki mark terus dalam topo map.. asal take 5 je mark & predict next route...

kalau dah 5 jam jalan bukak topo & mencari2x payah jugak nak trace balik...., otai macam abg kamal, orga, poncho, mali, matsai dan ramai lagi, lain lah.. umpama boleh bagi GR off hand je. hahaha ..

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 20 Apr 2010, 14:15

Span,

i tanya orang dia bagi tau aku cam ni... tapi aku belum cuba... sebab bukan pasal aku ada GPS.. sebab aku tak RETI... hahaha

Dia kata ,
mula, mula study topo sebelum masuk treking...dan kenal pasti kat mana laluan akan dilalui.. kiri kanan pematang, sungai & puncak2x.

masa treking, pensil & map ada dalam kocek beg... bila start treking kena sentiasa mark kedudukan semasa dalam peta lah... start mendaki mark terus dalam topo map.. asal take 5 je mark & predict next route...

kalau dah 5 jam jalan bukak topo & mencari2x payah jugak nak trace balik...., otai macam abg kamal, orga, poncho, mali, matsai dan ramai lagi, lain lah.. umpama boleh bagi GR off hand je. hahaha ..

diaorang mmg otai bro hehhe ( wong sifu )
mmm x pe nanti saya try ngan cara bro ni , heheheh...
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by nazryst » 21 Apr 2010, 09:55

Macam otai otai tu ... bukan dia orang kena baca peta.... peta kena baca dia orang... jap lagi kena marah free ajer kat atas peta... hehehehe ingat lagi aku bila Mali marah peta topo... apa punya bodoh peta ni tak up to date... permatang dalam peta... sampai kat lokasi takder pematang... hahahahaha... gua polllowww ajer...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by rembau » 21 Apr 2010, 10:27

Macam otai otai tu ... bukan dia orang kena baca peta.... peta kena baca dia orang... jap lagi kena marah free ajer kat atas peta... hehehehe ingat lagi aku bila Mali marah peta topo... apa punya bodoh peta ni tak up to date... permatang dalam peta... sampai kat lokasi takder pematang... hahahahaha... gua polllowww ajer...
wakaka jangan percaya kat peta 100 pecent..gadjet lain ke apa ke hhanya alat bantuan...
Percaya kendiri dulu & guna pancaindera dlm membuat keputusan sebelum merujuk gadjet seterusmya pancaindera dan gadjet..

Lain le korang tak percaya pada pancaindera korang..danlebih percaya peta...sampai jumpai sungai kat permatang macam nazryst bagitau
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by orga » 21 Apr 2010, 10:42

yes korek..jgn bg 100 persen kepercayaan pd topo, gps dan kompas sekalipon..itu hanya panduan yg membantu..
cuba faham betol2 konsep percaya pd diri sendiri dulu..

training cam yg vanhemeir cakapkan tu bole membantu proses tsb..
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by JeNaL » 21 Apr 2010, 11:05

orga turun la pulak curahkan ilmu....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by biNGai » 21 Apr 2010, 23:22

orga tgh bz susukan anak laa..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by orga » 23 Apr 2010, 01:12

orga turun la pulak curahkan ilmu....
turun mane..course ke
orga tgh bz susukan anak laa..
waa..mentang2 la baru turun..byk suara ye..
btw, gambo b&w tu ngancam la..hehe
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by JeNaL » 23 Apr 2010, 16:44

orga.... bulan berapa nak buat kelas ni.... hehehe dah ada 6 orang dah
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by cs_goh » 02 May 2010, 09:18

Jenal, Orga.....dll

saya boleh tolong buat satu field training kat Fraser Hill
Masuk Jeriau Fall, pergi Bukit Ulu Sempan
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by orga » 03 May 2010, 12:55

kasi la date goh..mau join loo..
goh,kt janda baik tader port best ke..hehe
ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 03 May 2010, 15:08

Bagus Mr Goh
Saya pun mau join...... cam banyak orang lama je. Buleh tukar tukar fikiran dan pandangan atas pengalaman masing masing.

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 03 May 2010, 16:24

Bagus Mr Goh
Saya pun mau join...... cam banyak orang lama je. Buleh tukar tukar fikiran dan pandangan atas pengalaman masing masing.

saya pown nak juin jugak
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
sangnarasapurba
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Dec 2011, 16:26
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by sangnarasapurba » 08 Oct 2012, 01:05

Salam.. tumpang menyampuk sbb bab ni mmg menarik minat aku utk berkongsi sekupang dua apa yg aku tau...

Otai², hamba minta izin.. hehehe anak cucu nk tompang belajar. Kalau salah tolong jolokkan.

OK, first, aku rasa yg sedara span tanyakan tu boleh diselesaikan dgn teknik yg dipanggil location fixing. Ni Tn Lt Cdr Ariffin musti tau punya pasai dia student Nautical Sciences dan teknik ni adalah yg paling asas utk tau dimana kedudukan kapal. Prinsip yg sama digunakan didalam hutan, tp barangkali kena panjat pokok la sbb direct line of sight x berapa bagus. SO, Tuan kalo nak tambah, silakan.

Teknik ni ada tiga syarat utk mujarab ;

1. ada peta topo yg reasonably tepat (beli kat jupem),
2. ada kompas kalau boleh kompass orienteering (kompass yg ada tapak empat segi panjang) yg baik,
3. kita hendaklah boleh mengecam 2 atau lebih LANDMARK (mercu tanda spt puncak gunung, menara telekomunikasi, kuala sungai dll) yg jelas dalam peta, serta kita boleh nampak dan kenalpasti landmark yg ditanda dlm peta tuh di muka bumi sebenar.

Bila dah cukup syarat2 tu.. mulakan step fixing atas darat camni;

1. orient peta ke utara (bg utara peta = utara kompas),
2. kemudian dari lokasi kita, ambil bearing sekurang-kurangnya 2-3 landmark tadi satu persatu (panjat pokok kalau perlu tp kalo jatuh jgn cakap aku suruh), tulis atas kertas macam ni;

Landmark A; xxx darjah/mil
Landmark B; xxx darjah/mil
Landmark C; xxx darjah/mil

3. Turun pokok kalau perlu, ambil kompas, letak flat dan level atas peta utk transfer bearing landmark² td ke peta.
4. Cara nak transfer, talakan bucu depan kompas orienteering tu (depan adalah arah anak panah heading tunjuk) betul2 kat landmark A atas peta dan ambil bearing landmark A atas peta. Pastikan bearing dah betul ikut catatan tadi, bucu kompas pun ngam²cium simbol landmark tu, dan buat garisan dgn pensel bermula dari bucu kompas yg cium landmark tu, sampai bucu kompas belakang sebelah bucu sama. kalau cium landmark dlm peta dgn bucu depan sebelah kanan, buatla garisan dari bucu depan sebelah kanan sampai bucu belakang sebelah kanan jugak. jadi mcm pembaris la..
5. ulang proses transfer tu pd semua landmark.
6. Bila dah siap. anda akan dapat sesuatu yg mcm dlm gambar ni - http://s11.postimage.org/vfwmq82td/Contoh_Fixing.jpg
7. garisan² yg dibuat tadi akan bersilang di satu point atas peta dan di tengah² titik persilangan itulah anggaran kedudukan kita. Kawasan hitam yg aku tanda kat tgh titik persilangan tu juga dinamakan cocked hat dlm bahasa kedah. dlm cocked hat inilah lokasi kita. Makin besar cocked hat, makin kuranglah ketepatan anggaran.

Bg aku, Ketepatan method ni agak bagus, biasanya dlm peta skala 1:50000 tak lari lebih dari 100 meter. Tp kena ingat, bearing antara semua landmark² tu kenalah berada lebih daripada 30 darjah dari satu sama lain. Sbg contoh, kalau bearing landmark A adalah 100 darjah, bering Landmark B mesti tak berada antara 70 darjah hingga 130 darjah... samalah juga dgn landmark lain.

Mintak maaf kalau memeningkan kepala. Harap dapat membantu dan berguna utk umat manusia. Otai2 silalah tambah atau betulkan dimana perlu.

Sekian,
"A knife is all the material you need. Others are luxuries." - Dad
http://www.junglejournals.com/

User avatar
sangnarasapurba
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Dec 2011, 16:26
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by sangnarasapurba » 08 Oct 2012, 01:55

Yang pakai pengiraan tu Kapten Kapal .
Base kita belayar kearah mana berapa jam dan kelajian kapal kita macam 20 not ke.
Ada satu cermin besar dan ada peta disitu. Kita tandakan darimana kita belayar... arahnya dan jamnya. Jadi kita tahu kedudukan kita. Itu jaman aku belajo bawak kapal taun 80 an.
Kita kena bawak kapal layar dan merentasi garisan 0 darjah baru buleh kompom jadi kapten. Zaman sekarang Kapal Lanun pun dah pakai GPS.

Betul... Span

cara pengiraan tu dlm bahasa kedah adalah Dead Reckoning. Kenapa nama gitu? Cikgu aku dulu cakap sbb org yg cipta teknik ni pun mati kesesatan. :P

Aku masuk hutan pun, aku guna dead reckoning, sbb dalam hutan mcm laut atau padang pasir gak - xde signboard dan susah nak tengok landmark dan feature muka bumi. cara ni menggabungkan 3 method utk memastikan perjalanan kita tak sesat iaitu pace (langkah), timing(masa) dan bearing (arah). Secara teori, selagi ko berjalan dgn langkah konsisten, masa ko akan turut konsisten. dan ko takkan sesat selagi ko tak menyimpang dari bearing.

ada dua peringkat nk guna cara ni.

pertamanya adalah calibration pace (menentu-ukur langkah)...

1. Ko beli jam tangan dan pembilang yg jenis tekan2 tu (thumb counter atau pacer)
2. ko pegi kat padang sekolah adik ko ke, awek ko ke, cari trek lumba lari 100 meter dan berdiri kat start line, set jam, ambik time.
3. Start jam, ko jalan dari mula trek lumba 100m tu dgn langkah biasa biasa yg x dibuat². jalan mcm ko tgh treking. Setiap satu langkah, ko tekan pacer tu sekali dan pacer tu akan bilang langkah ko.
4. bila ko sampai kat hujung 100m tu, ko stop jam. Take note berapa minit dan tengok pacer, note berapa langkah ko amik utk jarak berjalan 100m.
5. Katalah ko ambik 2 minit dan 130 langkah utk seratus meter, di jalan rata (kata la...).... ko take note dan ingat pace ko sendiri. sbb lain org lain pace.

Bila ko nak masuk hutan atau trekking... ko kenalah tau kat mana ko nak pegi dlm peta tu dan kena tau tempat ko nak mula dlm peta. Dari situ, ko tau jarak perjalanan ko (guna benang dgn pembaris ukur jungle trek atas peta).

Katalah 10 km. 10 km tu bersamaan 10,000 meter. so ko kena menapak purata sebanyak 13,000 langkah biasa kalau jungle trek ko rata cam trek lumba tadi tu. Atau menurut calibration pace akan mengambil masa selama 200 minit (3 jam 20 minit la..).

So, ko ambik bearing, start jalan masuk hutan ikut arah bearing, sambil bilang pace (langkah) ko dgn pacer. Setiap kilometer (setiap 20 minit), ko berenti kejap (leklusapkoklu) sambil check feature muka bumi, kontur, landmark dsb. Setelah 20 minit ko jalan, sepatutnya 1 km la. Pastu ko pun kena pandai sendiri la tambah masa Estimated Time of Arrival (ETA) ko kalu ko berenti.

Katalah ko dah berjalan selama 120 minit (2 jam) dan ko sure ko ikut bearing yg betul... sepatutnya ko dah jalan sejauh 6 km ikut timing. cek pacer pulak, kalau pacer pun tunjuk ko dah melangkah sebanyak 7800 langkah, maka ko mmg mengikut jadual dan ko takkan sesat.

kelemahan cara ni adalah, bila lalu kawasan bukit, langkah ko x konsisten, masa pun tak konsisten dah. kedua, ko kena disiplin gile la kira langkah, bearing dan jaga timing. Ketiga, ko kena ikut bearing ko, jgn menyimpang. Kalo menyimpang, ko kena tanda kat peta ko mula menyimpang kat mana dan bearing berapa. keempat, ko kena bawak sempoa atau kalkulator bile masuk utan cam aku. huhuhuuuu...


sebijik cam bawak kapal woooo... tp navigation, tetap navigation. walau laut, darat atau udara, dead reckoning kalau ko disiplin, mmg susah nak sesat. Insyaallah..
"A knife is all the material you need. Others are luxuries." - Dad
http://www.junglejournals.com/

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by orga » 17 Oct 2012, 09:32

good info vV..
ImageImageImage

User avatar
sangnarasapurba
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Dec 2011, 16:26
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by sangnarasapurba » 17 Oct 2012, 18:11

trimas kaseh, otai orga. Apsal forum cam senyap jer kebelakangan nih? Sumerang naek gunung everest ke? hehe
"A knife is all the material you need. Others are luxuries." - Dad
http://www.junglejournals.com/

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by orga » 18 Oct 2012, 13:50

org byk layan pesbuk lani..hehe
ImageImageImage

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by span » 16 Nov 2012, 11:29

tp saya masih setia ng GO hehehehee
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by kenoi » 29 Nov 2012, 14:45

terbaek Tuan² nyer infO...insyaAllah akan diamalkan.

saya lebih suka 'menanda' dlm ingatan apabila masuk dlm hutan. misalnya pokok besar, buah, bunga dan lelain penanda yg pelik termasuklah balak tumbang.

selain drpd itu, membaca log org lain (dlm blog, pesbuk, forum dll) juga perlu sebagai persediaan utk trekking naik gunung agar kita bleh wat ramalan masa/kedudukan..

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by Tok Uban » 22 Oct 2013, 10:29

Lama tak masuk dulu nama Tokwan..ntah macam mana dulu tak baca thread ni...cara saya..beli kompass...seelok nya yang boleh dipercayai...samada brand Suunto atau Silva. Saya guna Silva...pastikan kompass kita menunjukkan ke True North...iaitu declination..sib baik Malaysia punya declination hampir sifar...jadi...kalau jarum tu tunjuk Utara...maka Utara lah.
Macam Lt Com cakap tu betul..cam arah masuk supaya kita tau kedudukan arah ubntuk keluar.
Selain dari itu , belajar buat Back Bearing...(kena belajar guna kompass, baca bearing kompass, nak amik bearing kompass) dan juga belajar buat Kompass Orienteering atau Kompass Marching.
Sebab sekarang ni susah nak dapat peta TOPO..saya print peta dari Google Map saja...dalam muka TOPO. Dgn peta ini saya gunakan kompass. Walaupun tak tepat, tapi berupaya buat Back Bearing dan juga boleh keluar...tapi tak cun la...lari sikit sebab takdak Grid Lines dan Scale. Boleh la digunakan jika GPS kong....
GPS pulak...elok guna GPS stand alone yang gunakan bateri biasa (Dry cell)...supaya boleh tukar bateri daripada nak cari power point kat pokok dalam utan tu..

adam67
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 08 Jul 2014, 12:16
Contact:

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Post by adam67 » 07 Oct 2014, 16:22

oh ada juga yah cara seperti itu
thanks banget nih topicnya sering2 aja posting yang seprti ini ,,,
info dan kedudukan kitapas saat di gunung tu memang penting
Redpodgifts - merchandise promosi dan promotional products indonesia

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Acquisto Levitra Italiano Matlask

Post by Matlask » 26 Jan 2020, 12:27

Levitra Eu Versand Rezeptfrei Cialis Purchase Arava <a href=http://cialibuy.com>Cialis</a> Ajanta Pharma Kamagra
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Post Reply