Parang

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Parang

Post by che'gu »

Kasik up aku punyer parang seketul la pulak. Geram pulak tngk parang bro Orga nih. Baru jerk siap tempah dng org kg kat tmpt aku nih. Tp tak secantik parang bro orga la. Tp boleh la buat main2. Hehehehe....

Image

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Parang

Post by Hangar 18 »

lama cutting sarung & hulu parang limbang che'gu.
kalu bleh up pic bilahnya bijok gop.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Parang

Post by orga »

yg kat ibu jari tu suis apa chegu?
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

erk... just g info... klu ada sesapa nak kayu dari jenis
kemuning HITAM
kemuning Kuning
Kemuning Emas..... sila lah kasi tahu saya... buleh lah saya dapatkan dari seorang sahabat... dia jual agak murah, sekilo bawah RM40... dan apa yang ada kat dia melebihi 6 kilo setiap sebatang

sebatang buleh buat 4 parang (standard size)

just g tahu... nak tempah sekali pon buleh... g tahu lah kat bekambing (adik)
dia tengah free leh buat kan.... atau ada yg dah siap yg saya buat sendiri
:besi spring lori (siap sepuh/tak asah lagi sepuh dia)
:size dalam 14 inci kot...
:kayu sampir aku guna surian (bentuk mata jering)
:btg serunai kayu pauh kijang (kuning berbelak itam)
:hulu juga aku guna surian (berbelak peta TOPO)

mahuk kasi tahu lah.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

seper4alif wrote:erk... just g info... klu ada sesapa nak kayu dari jenis
kemuning HITAM
kemuning Kuning
Kemuning Emas..... sila lah kasi tahu saya... buleh lah saya dapatkan dari seorang sahabat... dia jual agak murah, sekilo bawah RM40... dan apa yang ada kat dia melebihi 6 kilo setiap sebatang

sebatang buleh buat 4 parang (standard size)

just g tahu... nak tempah sekali pon buleh... g tahu lah kat bekambing (adik)
dia tengah free leh buat kan.... atau ada yg dah siap yg saya buat sendiri
:besi spring lori (siap sepuh/tak asah lagi sepuh dia)
:size dalam 14 inci kot...
:kayu sampir aku guna surian (bentuk mata jering)
:btg serunai kayu pauh kijang (kuning berbelak itam)
:hulu juga aku guna surian (berbelak peta TOPO)

mahuk kasi tahu lah.....
up la gambar satu bro.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

tengah kerja nih... klu sempat mlm nih ambik... besok leh up... klu tak kita cuba lah sat sat hari lagih ek...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

Image

Image

Image

Image

klu hok nih simpanan kekal ambo lah.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

huih... ingat parang... rupenya keris... lawa pamor , jenis apa tu?

gambar parang ada?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Parang

Post by che'gu »

orga wrote:yg kat ibu jari tu suis apa chegu?
Suis tu kalu tekan parang bleh terbang sendiri, cari mangsa. Hehehe.....
Takdelah, gurau jerk.

Tu bukan suis la bang, ukiran pada sarung jer tu....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Parang

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sebagai orang melayu, sekurang kurang kita ada sebilah
yang menunjukkan kita masih berbangsa melayu.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

heem betul betul betul... saya simpan dua... satu asal jawa, satu perak....
yer ah... mak jawa ayah perak.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

untuk di lepas kan

panjang keseluruhan 14inc
panjang bilah tanpa puting 10inch
hulu. sampir, kasut: kayu serian batu belak harimau (dapat kat grik)
termin: tembaga
batang serunai: pauh kijang (belak itam)
besi:spring lori (bersepuh minyak)
bentuk asal: tumbuk lada
kegunaan: raya kurban nyer keja memang cantik ah..... buat menebas tak kena lah, ringan sangat
tukang:
besi = ayah zul penggeli johor
sarung = aku sendiri

minat pm lah ek
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

seper4alif wrote: img]http://farm4.static.flickr.com/3378/463 ... 5faf36.jpg[/img]

img]http://farm5.static.flickr.com/4032/463 ... 1e1b2e.jpg[/img]
img]http://farm4.static.flickr.com/3343/463 ... 8c5756.jpg[/img]
img]http://farm5.static.flickr.com/4015/463 ... 08be1d.jpg[/img]
img]http://farm5.static.flickr.com/4027/463 ... 5faf36.jpg[/img]
img]http://farm5.static.flickr.com/4051/463 ... 1e1b2e.jpg[/img]

untuk di lepas kan

panjang keseluruhan 14inc
panjang bilah tanpa puting 10inch
hulu. sampir, kasut: kayu serian batu belak harimau (dapat kat grik)
termin: tembaga
batang serunai: pauh kijang (belak itam)
besi:spring lori (bersepuh minyak)
bentuk asal: tumbuk lada
kegunaan: raya kurban nyer keja memang cantik ah..... buat menebas tak kena lah, ringan sangat
tukang:
besi = ayah zul penggeli johor
sarung = aku sendiri

minat pm lah ek
waw... bes... teror betui buat sarung..... sarung dia tebuk ke belah?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

klu batang serunai dia kompom lah belah... sampir ngan kasut kebiasaan nyer tebuk....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

baguih hasil kerja.... nampak kemas....

tanak beli pisau mora punya blank ka? patu buat hulu+ sarung sendiri...heheheh

alamak dah OT dah ni...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Parang

Post by biNGai »

fuhhh tk dapat bayangkan pisau mora pkai sarung kemuning itam..pergghhh
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

hah buleh jer klu berani kasi.... stok kemuning hitam ada lagi nih... setakat nak sarung satu pedang pon buleh....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Parang

Post by Hangar 18 »

tan,

aku nak beli sket leh? nak wat ulu parang aje.
sarungnya sure le aku akan guna yg kemuning emas tempohari.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

Hangar 18 wrote:tan,

aku nak beli sket leh? nak wat ulu parang aje.
sarungnya sure le aku akan guna yg kemuning emas tempohari.

kat aku ada sikit... tapi nak pakai tuk stok kerambit n ada bebarang lain

nak panjang sikit kat idan...
tapi alaa baik ko kasi jer parnag ko kat dia... suh dia buat terus... takda pening pala
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Parang

Post by che'gu »

Hangar 18 wrote:lama cutting sarung & hulu parang limbang che'gu.
kalu bleh up pic bilahnya bijok gop.

Ni gambar bilahnya Fendi. Dok tau la bijok ker dok. Nilai ah sendiri..... :P

Image

Ni pulok beberapa cth parang lain yg ada dng kwn sy. Utk tontonan kwn2....

Image
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

hah dah lawa lah nih... cuma ko nak guna tuk sekarang or pusaka.... tuh jer....

klu yg cenggini rembat wat belasah lah... tapi dah alang alang senerang sana baik ko carik serawak nyer parang (duku ilang)
lagi best weh........ ha ah ah ah a
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Parang

Post by Hangar 18 »

che'gu. mmg cun melecun dah tu.

tan,
nanti aku tanya idan.

bilah aku sebenarnya dah diserahkan kat adik aku dah. adik aku tu tukang aku ler.. senang sket mintak ada wat.. 0 fees. cuma 1 je le bila adik beradik ni.. lambat ler siap.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

dekat umah pak abu (meru) pon ada tukang gak... cantik gak dia buat... pandai main kayu......
murah lak tuh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

just nak share beberapa gambar parang dari Sarawak

Ilang belah kanan, belah kiri tuh tatau jenis apa
Image

Koleksi pisau dan parang terbaru saya, Kanan sekali parang Ilang "mini" , pisau penat , parang Ilang "mini" , parang / Duku chandong , Pisau raut ( kelantan punya ) dan fire piston.

Image

selamat menengok.... hehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

peeergh... banyak plak kolek si parang dukuk ilang nih....
heem aku ada satu jer... yg terbaik simpan sudah... penuh plak bilik aku nanti he ehe he
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

nih bukan parang.... nih di panggil tumbuk lada....

asal usul: perok leer.. ate mane... barang lama sangat.....
pemberian: citer nyer tumbuk lada nih klu dulu pemberian sultan kepada ketua kampung daerah di perak zaman dulu kala, sebagai tanda atau name tag lah kot yg dia nih di beri kuasa untuk memerintah kawasan tersebut,
semua pon bilah lama kecuali hulu di buat semula dengan penelitian hulu yg asal (pasal udah pecah)

Image

Image

Image

Image

tumbuk lada tok meor bote
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Parang

Post by che'gu »

Cantik la tumbuk lada nih. Kene selongkar blk koleksi yg ada kat kg nih... :lol:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

hem selongkar jgn tak selongkar....

teman udah selongkar sume... udah tampal kat dindeng bilik dah... yg kena ikat pon ada nih hah...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Parang

Post by che'gu »

seper4alif wrote:hem selongkar jgn tak selongkar....

teman udah selongkar sume... udah tampal kat dindeng bilik dah... yg kena ikat pon ada nih hah...

hah, aper lagi....tempek ar gambar barang2 selongkar tu kat sini. 8)

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif »

haa haa dah macam forum senjata plak....
kang pasnih mesti kua topik cincin, gelang, besi, kayu ha ah ahah ah ha a

eeem da satu parang best sikit, tapi dapat tengok luaran jer... bilah tak dapat nak syer lah kat umum.. tapi gua cuba lakar kan lah ek
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re:

Post by Hangar 18 »

gogoyeaha wrote:nak tanya:
lingkungan harga parang tempah ni berapa ye?
samada made in behrang, bidor, kg padang changkat, bukit chandan, kuala kangsar & banting.
bang.. dah alang2 ko dok sabah.. cari barongan semporna le.

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Parang

Post by soulfly »

nadir wrote:just nak share beberapa gambar parang dari Sarawak

Ilang belah kanan, belah kiri tuh tatau jenis apa
Image

Koleksi pisau dan parang terbaru saya, Kanan sekali parang Ilang "mini" , pisau penat , parang Ilang "mini" , parang / Duku chandong , Pisau raut ( kelantan punya ) dan fire piston.

Image

selamat menengok.... hehehe
patutlah dukun kat sebelah umah mengadu kat aku,katanya parang dia dia banyak ilang,
kat sini rupanya hehe :lol:
lama sangat...

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Parang

Post by lastman »

dah la mamak kan ke rumah sebelah ko tu kosong lagi...
selang sebiji baru ade org duduk..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

heheheh hantu..... kang parang hinggap kat kepala nahas wooo....

weeken ni baru daapt lagi 2 bilah lagi... nanti saya up .... bes bes...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

heheeh 2 bilah lagi dijadikan koleksi...

yang kecik tu saya beli kat pasar karat. kecik, tapi bentuk mata dia cukup saya suka.

yang besar sket tu dibeli dari GO.

Image
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Parang

Post by soulfly »

nadir..
banyak koleksi parang? bak sebilah..hehehe
lama sangat...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Parang

Post by nadir »

soulfly wrote:nadir..
banyak koleksi parang? bak sebilah..hehehe
wuiiii... sayang la sama parang parang saya..... hehehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Post Reply