Personal Survival Pack/Kit

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tak berat sangat.
Asas komando bawak Pisau, mancis dan garam sahaja. Tapi terlalu asas untuk yang muda tak pe. Tapi sy guna Personal Survival plus sedikit ubat ubatan dan Kayu Kemuning hitam dan Kayu tas. Apa apapun kita capai ini dulu untuk terus survive

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

LT Cmdr...haaaa benda benda cam ni la yang saya nak belajaq ni....ada pengkeghaih ka?
hehehehe....

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

Saya haghi ni baghu nak beli Mini Trangia daghi Nadir. Selama ni dok guna MSR Dragonfly tapi leceh. Lepaih tu saya guna dapoq "penny stove" yang saya buat sendighi, ikut U tube..guna 2 tin coke...ok jugak...ringan dan senang.
Ni saja gatai nak beli yang ori punya dari Nadir. Nadir...jgn lupa 2.30ptg nanti nuuu?

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tokwan.
Patutnya aku la kena belajar dari Tok sebab Hang dah Tok. kih kih :kah:
Pengerasnya tentulah buleh keras :minum:
Aku pung beli Stove kat Nadir, jadi kila lebih kurang jer
Dah tua tua ni tak larat nak Survive sangat sangat. Dok muda muda dulu buleh, antibody pong masih kuat lagi apa makan suma buleh masuk. Nanti makan benda benda tu cirit la pulak. :kah:

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

LT Cmdr, let's get together sometimes, and we just do a quick TTS somewher in the forest and over a campfire.
Hehehe...

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by kemm »

lepak2 kat chiling la.. nk ikut.. hehehe...
Wa tanya saja, wa taktau..

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

Tokwan punya location kat padang meha, kulim Kedah....kalau semua dok jauh jauh, meet somewhere in the middle atau bila ada event ka...

Lusa nak ride pi Kalumpang..hujung July ..nak ride dan camp kat Sg Lembing...ni semua for fun saja..
Tunggu lepaih raya, kot kot Lt Cmdr boleh arrange satu outdoor camping dan buat clinic untuk kita ka.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

July nak masuk Endau Rompin - bawak pajero, ada beberapa sample untuk pengesahan gunung berapi purba dan beberapa ratus gambo kena ambik ha ha ha
Lepas raya ingat nak lepak Rompin Pahang - Tanjung Seratus kira outdoor camping sambil buleh pancing pancing udang galah. Tapi tak tido Hotel tau, Seribu Bintang weei. Mau clinic ape..... bercakap dengan jin, gunung berapi purba, hidrografi, marine engeneering, notical science, survival ha ha ha
jangan buat skim pyramid atau skim cepat kaya... kat situ gak aku benam kepala budak tu

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

LT Cmdr,
bagi tau bila lepaih raya...nampak gaya boleh ride lagi nih...kalau LT Cmdr naik 4X4, saya leh tumpang tong minyak....dan jugak barang barang...itu pun kalau dibenarkan join la. Tu pun kalau trail ok..kalau trail susah...kena cari alternatif lain ler.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Wookey nanti lepas raya kita set tarikh sebab aku kena tengok jadual keja dulu dan mungkin akan dapat lagi satu mega projek di Sendayan tuuuuu.
Tok Wan dok Kulim sy dok Banting jer tompang 4x4 tarahal punya
pekena udang galah sepit biru pehhhhhhh Kuala Rompin.

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by kemm »

best nyee.. nk join ok. bln 7 takleh dah. lps raya cun la.. wooohoo!
Wa tanya saja, wa taktau..

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Wookey nanti lepas raya kita set tarikh sebab aku kena tengok jadual keja dulu dan mungkin akan dapat lagi satu mega projek di Sendayan tuuuuu.
Tok Wan dok Kulim sy dok Banting jer tompang 4x4 tarahal punya
pekena udang galah sepit biru pehhhhhhh Kuala Rompin.

Perggghhhhh! Melelh ayaq lioq.....Yang lepaih simpang Leban Condong tu ka? Lama tak pekena...
Ok, thanks for the offer to tumpang....saya bawak gear tak banyak...so ok la..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Yang kat Leban Condong tu kedai Abang Bakar bekas Tukang Masak saya dalam Kapal KD Mutiara, buleh jugak nak singah.
Tapi saya lebih minat kat Kuala Rompin kat tepi pantai tu terus je kat hujung tu ada tempat nama Tanjung Seratus, Campsite kat sana then ada satu Kuala Sungai tertutup dan jadi tasik Ladam. Sana Udang Galah dia sebab campur air masin kecik sikit tapi rasa dia lagi kau dan ada 2 ekor buaya katak yang menginap kat situ, rasanya boya boya tu masih kenal saya walaupun dah beberapa tahun tak jenguk dia.
Barula survaival ha ha ha

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

Manakan tak kenal si Boya Katak dgn Boya TLDM...muahahahahahahaha...taikkk Tuan!

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by blacksword »

Tokwan wrote:Bagus bagus belakan semua post post diatas, banyak yang boleh dipelajari.
Bagi Tokwan, selain dari main pack, Tokwan selalu bawak satu bag pinggang yang Tokwan namakan survival pack. Ini ialah kerana pak ini sentiasa dgn Tokwan dan jika ada apa apa kecemasan dan terpaksa melarikan diri ..Tokwan capai beg ini dulu.
Beg:
lazimnya satu waist pouch yang diletakan water bottle tentera, pisau dan waist pouch.
Dalam waist pouch ialah mini first aid kit, fishing kit, sewing kit hotel, matches, magnesium strip, fire starter, fire strip, penny stove, sebotol rubbing alcohol sebanyak 250ml, mata pancing 3 saiz, batu ladong 2 saiz, tali memancing, para cord 2.5mm 20kaki, compass, magnifying glass, mini flash light, whistle, multi purpose knife and tool, lilin pendek, batang lampu yang orang guna untuk memancing dalam 4 batang, hunting knife, wire tie dalam 3 kaki, gaji yang boleh lipat tu, commanda wire saw, dan poncho.
Sebelum keluar ke hutan, Tokwan akan masukkan sedikit beras yang dikisar, halia dan juga oat campur nestum dan susu tepung dalam plastik kedalam kit ini.

Bila camping, Tokwan gunakan benda benda lain dan benda dalam survival kit hanya untuk emergency saja.


maaf tok wan kalo bole saya nak tambah sket rasa saya boleh mencontoh peralatan ni...cume saya nak tambah satu je yang saya rasa agak penting water filter...mungkin boleh gunakan lifestraw untuk filter air bro nadir ade jual...atau pun jename lain macam KATADYN, Aquamira bile keadaan survival air penting dan mesti bersih takut nanti terkena penyakit bawaan air macam taun ke ngan satu lagi saya akan bawa sekali coklat yang sebagai makanan kecemasan

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by irmuaaz »

takpe kot Tokwan dah bawak penny stove boleh masak air. Itu dia punya insurance :) Saya bawak water filter tapi bukan dalam survival pack lah. Besar sangat. Saya survival pack pun bukan ader :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

Satu update.....Tokwan ada buat satu research la...research ni ikut cara Tokwan pi camping laaa....

Selalu nya survival pack orang guna waist pouch..(Tokwan pun guna camtu gak)...tetiba, baru ni...ada menung dan fokus sikit....rasanya, kalau kita gunakan Hydration pack sebagai survival kit pun baguih juga...dah ada water bladder, ada yang bokleh isis sampai 3 liter...dan boleh isi barang banyak sikit....
Waist puch ni berat di hanya kat pinggang, tapi hydration pack berat di kat belakang badan...selesa sikit....Tokwan dah gunakan satu Hydrapack sebagai Survival kit/bag....dan dapati lebih realistik.....
Sebab:-
1. Dah ada 3 liter air.
2. Boleh bawak Trangia mini set.
3. Boleh bawak Poncho /flysheet dan ground sheet atau hammock ringan.
4. Boleh bawak baju spare.
5. Boleh bawak first aid.
6. Tali temali.
7. Pisau dan gergaji.
dan macam macam lagi...quite practical.....

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by rembau »

bro tgk orang jugak....ada macam abg kamal...tak perlu beg pon....tapi ada yg perlukan semua sekali dlm beg...
tapi ini semua ada persediaaan anda....kecik tak semestinya anak besar tak semestinya bapak...yg penting tau apa yg dibuat...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan »

Betui bro...ikut cara masing masing....

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by orga »

aqu punya cara plak mesti ada mini survival kit kt kocek dan main survival kit dlm beg..
ImageImageImage

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tok Uban »

LT Comm.....lama saya tak masuk...sebab tak leh nak access...la ni dah masuk semula...bila boleh kita jumpa?

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tok Uban »

Review....la ni Tokwan dah mula kurangkan barang dalam survival kit....berikut ialah latest punya:
1. Mini first aid kit yang mengandungi sedikit ubat yang perlu, sterile strips, plaster kecil dan besar, bandage, alcohol swap serta kit jahit luka.
2. Magneium firestarter.
3. Whistle
4. Headlamp
5. Pisau lipat.
6. Disposable raincoat.
7. Aquatabs
8. Condom
9. Space blanket
10. Fishing kit.
11. Aluminum foil 6 kaki (dilipat)
12. Beg sampah 2 keping
13. Signal mirror

Selain dari itu Tokwan pakai paracord Bracelet (8 kaki tali dalam tu) dan Paracord Belt (anyam bat talipinggang) (100 kaki dalam tu).

Dalam poket pi mana pun, Tokwan bawa SOL punya survival kit....untuk Urban survival.

Post Reply