Gunung Ledang dah di buka semula ?

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance »

minggu lepas ada member naik..siap bergambar kt batu. puncak gunung ledang.... akan datang trip saya lak.ahaks!!!

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Denan »

Freelance wrote:minggu lepas ada member naik..siap bergambar kt batu. puncak gunung ledang.... akan datang trip saya lak.ahaks!!!
ada sorang tu bergambo x bebaju... beketul ketul badan :mrgreen: :keke:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by shahrul »

Freelance wrote:minggu lepas ada member naik..siap bergambar kt batu. puncak gunung ledang.... akan datang trip saya lak.ahaks!!!
yebetul tu... diorang begambo kat batu puncak

reseb satu seat aaa akak :minum:
_________________
_________________

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance »

shahrul wrote:
Freelance wrote:minggu lepas ada member naik..siap bergambar kt batu. puncak gunung ledang.... akan datang trip saya lak.ahaks!!!
yebetul tu... diorang begambo kat batu puncak

reseb satu seat aaa akak :minum:

shahrul.. ko tak serik ke nak folow trip akak.. skrg kan akak dah dibanned.. kalo serik ..tak yah folow akak.. ramai lagi gogo lain yg berkaliber.... wat trip tip top.. cerdik pandai..ahaks!!! :tembak:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by shahrul »

Freelance wrote: shahrul.. ko tak serik ke nak folow trip akak.. skrg kan akak dah dibanned.. kalo serik ..tak yah folow akak.. ramai lagi gogo lain yg berkaliber.... wat trip tip top.. cerdik pandai..ahaks!!! :tembak:
nak serik mende kak saya bukan penah ikut akak lagi pun :lidah:

nak masuk trip orang pandai2 bawak diri la ye tak..
kalo masuk hutan mau layanan hotel 5 bintang memang tarak patut le.. ahaha

peace
_________________
_________________

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance »

shahrul wrote:
Freelance wrote: shahrul.. ko tak serik ke nak folow trip akak.. skrg kan akak dah dibanned.. kalo serik ..tak yah folow akak.. ramai lagi gogo lain yg berkaliber.... wat trip tip top.. cerdik pandai..ahaks!!! :tembak:
nak serik mende kak saya bukan penah ikut akak lagi pun :lidah:

nak masuk trip orang pandai2 bawak diri la ye tak..
kalo masuk hutan mau layanan hotel 5 bintang memang tarak patut le.. ahaha

peace
ko yg tak pernah folow akak nya trip lagi bahaya wei... lagi akak takut skrg ni ahaks!!! ko tak terpengaruh ke? skrg ckp siang2.. ni tarak layanan firstclass k.... ahaks!! pasni akan wat sistem baru.. sistem lama dah tak relevan untuk digunapakai... pasni tarak sape pun akan merasa langsung masakan akak.... ahaks!!! tunggu ler trip baru...dan sistem baru...ahaks!!!

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by shahrul »

halamak chef sudah mogok tamau masak :(

balik ke topik asal, silakan kembali tuan tanah
_________________
_________________

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by ikan-lelumba »

confuse la. nape Taman Negara cakap bole sampai puncak mahligai ja.

User avatar
arejent
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 03 Nov 2010, 09:34
Location: Kulai, Gelang Patah, Bangi..
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by arejent »

Baru ternampak gambo bebudak kt puncak Ledang pada 24-25 bulan lepas. dah official ke blum ek Ledang nie?

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kenoi »

btoi ka dah bleh smpi puncak ni..
jgn smpi puncak mahligai dah la, mmg kena maki hamun je nnt... :tembak:
makan ke tak itu blkg kira, janji smpi batu puncak ledang... :minum:

dinosaur
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 13 Apr 2012, 12:04

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by dinosaur »

31 march-1 april 2012 baru ni saya baru je naik gunung ledang secara legally.
alhamdulillah...
selamat melalui bukit semput, lagenda trail, batu orkid, kolam anak gajah, batu sampan, batu kapal, sungai tiga segi, gua kambing, batu hampar, taman bonsai, bukit botak, puncak gunung ledang...
oleh kerana, lalu trek taman negara ledang johor dari tangkak...info dr group yg sy join, kene standby duit guider rm 250, coz tmpt itu skrg telah di beli oleh singapore...
namun maklumat tersebut masih perlu di check kesahihan nya...

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by pulut_itam »

dinosaur wrote:31 march-1 april 2012 baru ni saya baru je naik gunung ledang secara legally.
alhamdulillah...
selamat melalui bukit semput, lagenda trail, batu orkid, kolam anak gajah, batu sampan, batu kapal, sungai tiga segi, gua kambing, batu hampar, taman bonsai, bukit botak, puncak gunung ledang...
oleh kerana, lalu trek taman negara ledang johor dari tangkak...info dr group yg sy join, kene standby duit guider rm 250, coz tmpt itu skrg telah di beli oleh singapore...
namun maklumat tersebut masih perlu di check kesahihan nya...
aik! pulau batu putih..dah dapat...
Takkan Gunung Ledang pun nak kena kebas....erk! biar betul..!!

kena siasat dulu nie beb!
Pulut a.k.a pitam

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by ikan-lelumba »

seingat saya, kalau tak silap masa saya naik tahun 2010 melalui Sagil, beberapa minggu sblm trek gunung ledang ditutup, bayaran guide baru RM140 (max 10 org.). Ade lagi bayaran2 lain spt entrance fee, permit, insuran, deposit sampah, tapak khemah. Mahal la kalu guide fee dah naik ke RM250.

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by burningredberry »

pulut_itam wrote:
dinosaur wrote:31 march-1 april 2012 baru ni saya baru je naik gunung ledang secara legally.
alhamdulillah...
selamat melalui bukit semput, lagenda trail, batu orkid, kolam anak gajah, batu sampan, batu kapal, sungai tiga segi, gua kambing, batu hampar, taman bonsai, bukit botak, puncak gunung ledang...
oleh kerana, lalu trek taman negara ledang johor dari tangkak...info dr group yg sy join, kene standby duit guider rm 250, coz tmpt itu skrg telah di beli oleh singapore...
namun maklumat tersebut masih perlu di check kesahihan nya...
aik! pulau batu putih..dah dapat...
Takkan Gunung Ledang pun nak kena kebas....erk! biar betul..!!

kena siasat dulu nie beb!

Betul ke?
Dah macam sama citer Kinabalu Park dgn Poring je. Org Ranau dah bising pasal rumour dua tempat nie bukan under Sutera Habour dah, ada company dr Singapore beli. ✗ pasti la betul ke ✗ citer nie, tp org Sabah dah bising. Banyak posting pasal nie

Kalau betul la, habis semua tempat kene jual kat Singapore :tembak:
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance »

Trip saya baru je lepas naik gunung Ledang... alhamdulillah sampai kt puncak ledang..

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Denan »

Freelance wrote:Trip saya baru je lepas naik gunung Ledang... alhamdulillah sampai kt puncak ledang..
Tahniah2.... insyaallah hujung bulan ni saya ke puncak ledang... :mrgreen:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by shahrul »

Denan wrote: Tahniah2.... insyaallah hujung bulan ni saya ke puncak ledang... :mrgreen:
trip yaya buat ke bang nan?
bila tarikhnye tuu..
_________________
_________________

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Denan »

shahrul wrote:trip yaya buat ke bang nan?
bila tarikhnye tuu..
ya benerrr... trip yaya ngan abg mael... shahrul jom le memeriahkan majlis :mrgreen:
tarikh nye 30/6 - 1/7

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by shahrul »

lama dah tak mendaki ni bang nan, weekend ni tak dapat le..rasa nak balik kg tengok anak :D

semoga selamat pergi & selamat jua pulang :minum:
_________________
_________________

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kenoi »

kalo takde aral, bulan depan (feb), giliran saya plak touch batu puncak ledang tu...ada lg ke buku yg catit nama pendaki yg smpi di puncak?

harap² takde la komando melarang saya & group naik ke puncak nnt....

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kenoi »

As Salam.

Alhamdulilah, setelah sekian lama asik pospon akhirnya saya selamat memeluk Si Batu Merah di puncak Ledang pada 6/4/2013 yg lepas bersama 19 pendaki drpd Shah Alam (saya sorang je peserta luar Selangor)

trek melalui bukit semput, lagenda trail, batu orkid, kolam anak gajah, batu sampan, batu kapal, sungai tiga segi, gua kambing, batu hampar, taman bonsai, bukit botak, puncak gunung ledang..

kami bermalam di Kolam Gajah, ketika ini deruan angin di campsite agak kuat terutama pada waktu malam. pendaki diminta memerhatikan keadaan dahan pokok di atas ketika memasang khemah/flysheet agar tidak ditimpa dahan reput krn pada malam itu ada dahan tumbang berhampiran khemah group yg lain di campsite yg sama. syukur tiada malapetaka berlaku.

pelbagai hidupan liar yg kami jumpa spt kura-kura di Bukit Semput, labi-labi & biawak besar' di campsite kolam gajah, terserempak dgn kijang di tengah trek taman bonsai manakala seorang guide group lain bercerita terserempak dgn harimau dahan di kwsn Gua Kambing. guide tersebut menasihati kami berjalan secara berkumpulan semasa turun utk keselamatan.

syukur, akhirnya kami selamat turun ke resort pada 7/4/2013.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Denan »

tahniah2...

Post Reply