Jejak HAIWAN/Binatang

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

Post Reply
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Jejak HAIWAN/Binatang

Post by adisos2002 »

Alhamdullillah, sekadar perkongsian dan panduan rakan2. Apa yg saya berikan disini adalah serba sedikit panduan2 dan nota2 yg saya turunkan kepada kebanyakan guide yang berkhidmat dengan SOS.

Untuk membantu anda saya mencadangkan anda print color apa yg ada disini dan laminate... buat sekecil mungkin.. Selepas tu buat sendiri sekala CM (centimeter) pada benda yang dah laminate tue.
So bila korang masuk utan dan terjumpa bekas kaki tersebut maka boleh diukur dan di buat perbandingan.

Bagaimanapun bekas tapak kaki ini berubah2 mengikut kawasan yang dipijak dan situasi binatang tersebut.. cth berlari, memanjat dsb... maka dah tentu tak sama.
Pemerhatian yang lebih akan membuat anda lebih arif. Di Malaysia nie takda buku nota khusus dan terkini yang boleh membantu dalam aktiviti trekking kita.. So saya turunkan seberapa banyak yang boleh dalam bentuk slide presentation.

Tujuannya bagi membolehkan anda faham dengan mudah dan "handy" sama seperti dalam tajuk tumbuhan herba.. Sila laminate dan bawa dalam hutan sebagai panduan anda.. Nantikan yang lain2.

Inshaallah akan saya permudahkan dan ringkaskan utk membolehkan rakan mudah faham.



Image

muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

cukup berinformasi la Musz....tapak *ditapis*??
CARPE DIEM!

User avatar
Grafitters
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 09 Jan 2007, 21:44
Location: di mana-mana dihatimu..
Contact:

Post by Grafitters »

Hmm...good info bro..

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Image

nie dikata tanda kesan gajah mengopek kulit pokok...(pst: salah bagitau je le)

gambar atas bekas gading...

gambar bawah..kulit pokok yg disiat...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Image

warna putih: gambar kesan terkini...gajah kopek kulit pokok

warna kuning: kesan lama yang dikopek
Last edited by rembau on 22 Jun 2007, 16:10, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

joneeey_comel
Pendaki Gunung
Posts: 90
Joined: 13 Jan 2006, 15:52

Post by joneeey_comel »

bagus arr info cam nie...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Image

disebalik dedaun ianya sembunyi...

Image

rupanya sekawan gajah bersama baby sekali....

Gajah: Terima kasih membenarkan den merakam saat indah ini...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

joneeey_comel
Pendaki Gunung
Posts: 90
Joined: 13 Jan 2006, 15:52

Post by joneeey_comel »

comeynyerrr.......

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru »

kat hutan mana gajah tu? rembau
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

khainuba
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 27 Jun 2006, 15:07
Contact:

Post by khainuba »

para;
gajah kat kole gandah pon comei... :wink:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

kalo nak citer menarik pasal gajah ni .g lah kuala gandah... :lol:

(Ö¿Ö)aRen
Pendaki Hebat
Posts: 305
Joined: 11 Mar 2006, 10:54
Location: Shah Alam.
Contact:

Post by (Ö¿Ö)aRen »

klu g kola gandah singah ah hometown khainuba... :keke:

beliau pung leh jadi guidess giteww... :evil:
hehe...Luv n peace♥♥♥

(ä¿ä)
aYen

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

Freelance wrote:kalo nak citer menarik pasal gajah ni .g lah kuala gandah... :lol:
boleh mandi ngan gajah sekali....

Post Reply