Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
Post Reply
User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by 9w2sti »

Hi all... Salam..

Membangkitkan satu lagi isu semasa yang menarik perhatian tuan hamba... Bagaimana mempermudahkan kecemasan dan ketika berlaku kecemasan di atas gunung... Ada radio atau tiada dan juga bantuan serta merta yang diperlukan.. Hik Hik Hik..

Saya telah berjumpa dengan rakan HAM dari Fire and Rescue (Bomba), membincangkan satu topic ini... Yang pada satu malam menyimpulkan satu tanda tanya dan persoalan.. Haruskah kita sediakan satu SOP (Standard Operating Procedure) yang ringkas pada warga gunung.. supaya menjadi amalan kiter bagi tujuan keselamatan dan kecemasan.

Cadangan dibuka... :D
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

min....dlm perancangan akan diadakan log gunung berfreq...moga kita dapat manafaat darinya...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Post by 9w2sti »

Noted
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

lagi satu.....

Kemungkinan GO akan buat satu perkhemahan serta persidangan.
ada satu kertas yg aku usulkan adalah penggunaan teknologi gps dan radio semasa beraktivit (gunung)
a. Radio
1. kesan penggunaan radio terhadap pergerakkan
2. nak galakkan orang guna radio
3. MCMC regulation
4. hal kecemasan

oleh itu aku nak minta sesape yg sanggup bentang kertas kerja ini. detail nanti aku bagi lagi. aku akan jadi dia punya moderater untuk topik ni.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
untalkative
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 01 Jun 2008, 16:18
Location: belebas selatan N 02°49.740' E 101°52.253'

Re:

Post by untalkative »

JenaL wrote:lagi satu.....

Kemungkinan GO akan buat satu perkhemahan serta persidangan.
ada satu kertas yg aku usulkan adalah penggunaan teknologi gps dan radio semasa beraktivit (gunung)
a. Radio
1. kesan penggunaan radio terhadap pergerakkan
2. nak galakkan orang guna radio
3. MCMC regulation
4. hal kecemasan

oleh itu aku nak minta sesape yg sanggup bentang kertas kerja ini. detail nanti aku bagi lagi. aku akan jadi dia punya moderater untuk topik ni.

klu jd kasi up....boleh bljar lg...


...slalu guna v66 masa bergunung...
~~~~~the world is just awesome~~~~~

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by JeNaL »

akan datang...ada dlm perancangan untuk tahun ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by lastman »

JenaL wrote:akan datang...ada dlm perancangan untuk tahun ni
aku rase topik harus diketengahkan...
bukan utk kaki powil je kaki gunung rasenye dah tibe masenye utk dipelajari
ilmu nie..aku pun tau skit2 je jenal..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by JeNaL »

lastman wrote:
JenaL wrote:akan datang...ada dlm perancangan untuk tahun ni
aku rase topik harus diketengahkan...
bukan utk kaki powil je kaki gunung rasenye dah tibe masenye utk dipelajari
ilmu nie..aku pun tau skit2 je jenal..

yup syed,

asas pengunaan radio sampai mcm mana nak setup untuk bantuan kecemasan di gunung
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by kayrol »

jenal, aku rasa aku kenal seseorang yg layak untuk assignment ko ni, nama penuh dia aku tak tahu, tapi dok area KL dan dikenali dengan Mike Ford dikalangan rakan2. nanti aku try ushar nama penuh and no phone dia.
mamat ni ilmu banyak pasal radio dan aktif dalam bidang outdoor, skrg ada kompany kecil pasal radio dan outdoor ni kalau tak silap aku.

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by kayrol »

mamat ni banyak pengalaman dalam repair radio dan pemasangan repeater

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by lastman »

JenaL wrote:
lastman wrote:
JenaL wrote:akan datang...ada dlm perancangan untuk tahun ni
aku rase topik harus diketengahkan...
bukan utk kaki powil je kaki gunung rasenye dah tibe masenye utk dipelajari
ilmu nie..aku pun tau skit2 je jenal..

yup syed,

asas pengunaan radio sampai mcm mana nak setup untuk bantuan kecemasan di gunung
ni kene pikey betul2 ni...

1.aku rase kene buat kursus asas dulu care2 asas pengunaan handy ni..care menjimatkan bateri..
ade yg bawak handy utk bersembang ngan orang depan..ade yg pengunakan LOW transmit utk
jarak yg jauh..jd aku rase basis pengunaan handy ni perlu...bukan semue geng 9W bawak handy
masuk utan..

2.cam 9W2STI infokan SOP tu penting ketike pengunaan HANDY mahupun MOBILE ni..
dah termaktub dlm MCMC law..kang tibainye sembang hal isu sensitif masalah pulak jadinye..

3.kite kene care freg yg sesuai & tidak digunakan..kene ade yg monitor gak ni..
takut disalah gunakan..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by JeNaL »

sape nak sambung cerita ni

dah ramai pendaki gunung yg ada AA karang ni

antara yg selalu guna radio semasa naik gunung
1. mizi
2. mali
3. am kedah
4. solo
5.....

mungkin boleh share pengalaman anda sikit
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by mizi »

JeNaL wrote:sape nak sambung cerita ni

dah ramai pendaki gunung yg ada AA karang ni

antara yg selalu guna radio semasa naik gunung
1. mizi
2. mali
3. am kedah
4. solo
5.....

mungkin boleh share pengalaman anda sikit
penggunaan nya seperti biasa...146.010 adalah frekuensi yg kami selalu gunakan didalam hutan...selalunya aku akn memangil rakan2 disimplex ini...untuk penjimatan bateri radio/handy aku amalkan tidak on sentiasa kecuali emergency atau sudah ditetapkan antara pendaki..contoh 2 jam sekali akan ada perhubungan antara org depan dan belakang.yg lainnya seperti sediakala...mencuba setiap frekuensi repeter yg buleh dicapai di puncak2 gng untuk signal report dan rekod semasa berlakunya bencana....73
climb long trail
p11at

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by fulltimesinner »

mizi wrote:
JeNaL wrote:sape nak sambung cerita ni

dah ramai pendaki gunung yg ada AA karang ni

antara yg selalu guna radio semasa naik gunung
1. mizi
2. mali
3. am kedah
4. solo
5.....

mungkin boleh share pengalaman anda sikit
penggunaan nya seperti biasa...146.010 adalah frekuensi yg kami selalu gunakan didalam hutan...selalunya aku akn memangil rakan2 disimplex ini...untuk penjimatan bateri radio/handy aku amalkan tidak on sentiasa kecuali emergency atau sudah ditetapkan antara pendaki..contoh 2 jam sekali akan ada perhubungan antara org depan dan belakang.yg lainnya seperti sediakala...mencuba setiap frekuensi repeter yg buleh dicapai di puncak2 gng untuk signal report dan rekod semasa berlakunya bencana....73
good info, ingat nak angkat satu tapi tak mau amik lesen.. kegunaan khas time emergency sahaja... bulih ka?

sry... saya n00b bab ni
just a small time adventurer :D

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio for Emergency and Emergency Mountaineering Rescue

Post by mizi »

fulltimesinner wrote:
mizi wrote:
JeNaL wrote:sape nak sambung cerita ni

dah ramai pendaki gunung yg ada AA karang ni

antara yg selalu guna radio semasa naik gunung
1. mizi
2. mali
3. am kedah
4. solo
5.....

mungkin boleh share pengalaman anda sikit
penggunaan nya seperti biasa...146.010 adalah frekuensi yg kami selalu gunakan didalam hutan...selalunya aku akn memangil rakan2 disimplex ini...untuk penjimatan bateri radio/handy aku amalkan tidak on sentiasa kecuali emergency atau sudah ditetapkan antara pendaki..contoh 2 jam sekali akan ada perhubungan antara org depan dan belakang.yg lainnya seperti sediakala...mencuba setiap frekuensi repeter yg buleh dicapai di puncak2 gng untuk signal report dan rekod semasa berlakunya bencana....73
good info, ingat nak angkat satu tapi tak mau amik lesen.. kegunaan khas time emergency sahaja... bulih ka?

sry... saya n00b bab ni
mengikut akta SKMM sesiapa yg tidak memiliki AA(aparatus asigmen) dan membeli peralatan radio tanpa pengesahan SIRIM/AP menjadi kesalahan....nak beli,nak dengar,nak guna semasa emergency itu hak masing2...
climb long trail
p11at

Post Reply